Se numesc în multe feluri: supă stock, supă de bază, supă concentrată, fond sau bouillon (tradus în cărțile cu rețete bulion). Și e chiar cum ziceam în titlu, detaliul ăla din mâncare ce poate face diferența. E un detaliu care contează mai ales în rețetele în care sunt puține ingrediente. Care împreunate cu o cantitate mare de apă nu pot da o savoare atât de puternică produsului final. Sunt și situații în care, invers, o supă stock are un grad destul de mare de relativitate, ca să nu zic că-i de-a dreptul irelevantă. Asta se întâmplă mai ales la mâncărurile bine condimentate. Supa marocană pe care am făcut în urmă cu ceva vreme aici poate fi un exemplu.

E simplu de făcut și credeți-mă pe cuvânt că merită efortul. Acolo unde o rețetă cere o supă stock e de preferat să fiți mereu pe fază cu o rezervă la congelator.

Eu le pun întotdeauna în sticle de 1 litru. Sau de 0,5. Rezistă vreo 3-4 zile la frigider și măcar vreo 3 luni la congelator.

Supă stock de pui

Am cumpăra 3 bucăți de spate cu tot cu aripi. Li se mai spune și carcase. Au cântărit în total 1,8 kg. Peste ele am pus fix 4 litri de apă, iar în oală am pus 3 cepe, 2 morcovi și niște lujeri de apio, dar e ok și cu o țelină sănătosă. Plus vreo 3-4 foi de dafin. Evit sarea și piperul aici, de astea mă ocup în rețetele finale. Legumele le-am tăiat în bucăți mari, oala am pus-o pe foc mediu până începe să dea în clocot, apoi am făcut focul mic, am scos spuma de deasupra și am pus un capac. Focul mic, cum ziceam, cel mai mic, cam o oră jumate de fiert molcom, ardelenește. Mi-au ieșit vreo 3 și litri și cred că vreo 200 de grame. Mă rog, mililitri. Asta e tot.

O să scriu pe parcurs și despre celelalte supe stock. Legume, vită și pește.
UPDDATE: Supa stock de legume e aici

supă stock, supă de bază, supă concentrată, fond, bouillon

Share

7 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ