Știu că roșii cu brânză sunt Dumnezeu, dar mai mergem și pe la îngeri, așa că uneori mai facem și o supă de roșii cu ardei copți. Și o facem cum trebuie, iar pentru partea asta îmi asum eu responsabilitatea, tot ce trebuie să faci tu e să vii cu niște roșii bune acasă.
Am tot făcut de câteva ori supă de roșii cu ardei copți, e o altă rețetă pe care am testat-o pe câțiva oameni în jurul meu, mergem la sigur și de data asta.
INGREDIENTE:
-
-
- 2 ardei grași/kapia, ar putea fi și câte unul din fiecare soi, dar important să fie mărime king size. dacă nu-s, pune 3.
- 1 – 1,2 kg roșii
- 1-2 căței de usturoi, deci 2
- 300 ml supă stock de pui sau legume, deci stock de pui
- ardei iute, după gust și rezistență, însă recomand supa în varianta cu pornire de la ușor picantă în sus
- o lingură – două cu oțet balsamic, după gust
- 1/2 lingură cu zahăr
- 30 g unt plus o lingură cu ulei de măsline
- 2-3 linguri frunze busuioc proaspăt/ ulei de măsline/oțet balsamic pentru pasta cu care o să vrei să pictezi supa la final
- sare/piper
-
Trebuie să precizez înainte câteva detalii esențiale.
Roșiile trebuie să fie obligatoriu roșii cu gust. Dar nu oricum, ci gust intens, să fie zemoase și aproape să-ți pară rău că nu le mănânci ca pe mere. Dacă faci rost de roșiile astea, apucă-te de treabă, altfel, fă rost de roșiile astea și abia apoi apucă-te de treabă.
Aceleași roșii trebuie curățate de coajă, nu ai cum să omiți lucrul ăsta, că altfel dai de gard cu rețeta. E ușor, o să explic cum se face.
De asmenea, supa aia stock ar fi păcat să o înlocuiești cu apă. Merge, da’ e păcat. Găsești aici o rețetă cu stock de pui, recomand să ai așa ceva în permanență în congelator din principiu, prinde tare bine.
Și ultima precizare care intră tot la impuse, musai să arzi ardeii ăia pe griil/grătar, de acolo vine toată magia. Altfel, o să iasă altă mâncare și chiar n-o să înțelegi de unde pornirea asta a mea de a te convinge să faci o supă de roșii ca la carte. Așa că ține-te bine de lucrurile astea mai sus, că restu-s floare la ureche.
Pune o tigaie grill/fontă la încins pe care vei coace ardeii. Pe toate părțile, frumos, uniform, nu e vreo mare filosofie aici.
Tot lângă ardeii puși la copt poți să pui pe grill și ardeiul iute. Pe ăsta însă îl lași cât să prindă doar câteva puncte negre pe el, nu e cazul să insiști.
Când ardeii sunt gata, pune-i într-un bol, dă cu sare peste ei direct pe coaja arsă și lasă-i acoperiți cu o folie de plastic. Sarea și condensul de acolo te vor ajuta apoi să-i cureți foarte ușor.
Pune o cratiță cu apă la fiert, crestează ușor în cruce roșiile în zona cotorului, apoi pune-le în vasul cu apă clocotită. Ca să nu ne complicăm cu cronometrul pe ceas, ține cont că roșiile se scot în momentul în care pielița începe să crape și mai mult pe tăietură. Ca să fii sigur, lasă-le măcar 2-3 minute, nu e cazul de mai mult. Pui apoi roșiile într-un vas cu apă rece și de aici e simplu de tot, se vor descoji ușor. Și nu uita că la fiecare roșie, cotorul verde se îndepărtează.
Și încă ceva important. Poți îndepărta pielița și dacă ții roșiile la cuptor. Sau, la fel de bine, le poți lăsa și pe ele pe grill pentru aceeași operațiune. În general, sunt pentru legume pe grill în orice formă ar fi ele gătite ulterior. Aici însă dacă-s roșiile alea din descrierea de mai sus, adică alea zemoase și cu gust de roșii cu gust, e suficientă varianta în care doar le opărești. Alegerea îți aparține, te îndemn să faci exact cum îți zice ție suflețelul tău.
Revino la ardeii pe care îi cureți de pieliță, iar apoi de cotor și semințe.
Toacă-i grosier și pune-i la călit într-o tigaie cu pereții înalți, în unt și ulei, împreună cu ardeiul iute, tocat, de asemenea. Cam 2-3 minute, foc mediu, cel mult.
Urmează usturoiul, încă un minut, după care se pun roșiile tăiate/zdrobite în bucăți mari. Și zahărul. Aproximativ 6-8 minute pe foc. Pe parcurs, cât fierb roșiile, pune și oțet balsamic, cel puțin o lingură plină, deși eu sunt ok chiar și cu două.
Stingi totul cu supă, apoi lași la fiert cel mult 10-12 minute, foc mic. Nu uita de sare și piper.
Între timp totul se mută în mojar. Acolo unde frunzele de busuioc le zdrobești cu puțină sare până ce totul devine o pastă. Adaugi puțin ulei de măsline și oțet balsamic sau de vin roșu, pune din fiecare câte puțin, după gust.
Revii apoi la cratița cu supa de roșii prin care treci de câteva ori cu un blender vertical, cu apăsări scurte, nu trebuie să insisști, doar cât să mărunțești roșiile și să nu faci din supa asta o cremă. Sau o faci, dacă chiar asta vrei.
Pasta de busuioc se toarnă peste supă în farfurie, poate fi caldă rece, te asigur că e la fel de minunată. Crutoanele aici sunt ca pâinea pentru salata de vinete. Poți să mănânci și simplu, doar cu lingura, dar ar fi păcat.
Ori nu vrea lumea sa munceasca, ori nu le e foame, ori nu gasesc rosii, ori sunt plecati…
Ca eu balesc aici!
De nici unele nu am, da’ nici ghies nu am!
Pofta tie!
De cum se coc roșiile mă întorc spre supa asta, pe care o fac mereu până spre toamnă, alternând cu gazpacho. E simplă, dar nu banală, frumos echilibrată și cu gust de esență de vară!
Hai că m-ai stârnit. Că nu m-am putut abține, am refăcut supa asta. Confirm, e chiar bună.