Posibil să fi aflat deja, săptămâna trecută s-a vorbit foarte mult despre Puiul Fericit. Celebrul pui al celor de la Agricola Bacău. S-a cam exagarat însă cu celebritatea în urma unei postări pe Facebook în care o doamnă oarecare a decis să facă dreptate. Asta pentru că tocmai descoperise chimia.

Dom’le, puiul fericit e vopsit, am pus eu puiul două ore în apă cu sare și s-a decolorat. Suntem prostiți, oamenii răi își bat joc de noi și ne iau banii și sănătatea. Huo!

E, cam așa începe povestea unui linșaj devastator, cu implicații amețitoare. Venit de nicăieri.

De povestea asta am aflat vineri după prânz, în urma unui mail primit de la agenție:

“Bună, Ciprian,

Avem o situație neplăcută pe pagină, pornită de la o doamnă care a descoperit că saramura are niște reacții chimice cu grăsimile. În cazul în care se răsfrânge în vreun fel și pe pagina ta sau pe blog (ceea ce sperăm din suflet să nu), ai mai jos răspunsul nostru oficial.”

Am primit mailul ăsta în urma colaborării noastre de anul trecut. Găsiți aici articolul.

Recunosc, m-a agitat puțin momentul, deși răspunsul celor de la Agricola, (îl veți găsi jos, în finalul articolului) era destul de elocvent. Nu e nicio vopsea, e doar o reacție chimică. Tardiv, însă. Tăvălugul se pornise. Iar bulgărele a fost gigantic. Ce a urmat apoi este uluitor și cu un impact pe care nici nu e foarte greu să-l anticipezi. Peste 40 de mii de share-uri și un val de ură greu de imaginat. Doar la postarea originală.

sursă captură: stirileprotv.ro

Pentru că pe lângă zecile de mii de share-uri ale postării originale, pagini întregi și publicații online au preluat separat subiectul și au făcut din el o știre. Dacă dai acum o căutare cu Puiul Fericit te îngrozești ce apare la rezultate. Iar toate astea vor rămâne pe net. Nu le mai scoate nici dracu’ de acolo.

Vă spun sincer, dacă produsul ăsta rezistă pe piață, intră la manual. La manualul ăla foarte subțire al cazurilor fericite în care un brand a rezistat unei crize majore. Dar va fi greu. Și iar îmi vine să dau cu basca de pământ și să mă gândesc la cât de nedreaptă e situația asta. Cineva scoate din neant un articol, scrie ce-i trece prin cap, o afacere întreagă intră în colaps, cineva-ul ăla șterge apoi postarea ca și când nimic nu s-ar fi întâmplat, iar în urmă rămâne apocalipsa.

Mai jos veți găsi rezultatele controalelor și analizelor făcute luni, 25 martie. De către două instituții independente. Direcția Sanitară Veterinară și Pentru Siguranța Alimentelor Bacău, respectiv Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Bacău. Rezultate astea, pe care le găsiți mai jos în original, arată clar că pentru culoarea puiului sunt respectate toate reglementările existente. Că nu există  nicio formă artificială de colorare sau amplificare a culorii. Nici exterior, nici prin stropire, nici intern, prin injectare sau hrană artificială.

Acuma, eu nu-mi fac iluzii. Vor fi mulți convinși că Agricola a dat bani grei pentru măsluirea rezultatelor. Sunt convins că va fi așa și sunt convins că vor fi mulți. Iar cu așa ceva nu te poți lupta. Oricum, dacă își imaginează cineva că atât de mulți oameni își pun libertatea la bătaie pentru o firmă și pentru orice sumă de bani într-un caz cu o mediatizare atât de puternică, atât de evidentă, atât de pe față, atunci chiar nu mai are rost să discutăm.

Și apropo de bănuieli sau convingeri. Ale altora. Articolul ăsta există exclusiv din inițiativa mea. Nu mi s-a cerut și nici măcar nu mi s-a sugerat să scriu. O fac pentru că, dincolo de implicarea mea directă și a faptului că eu cred în continuare în produs, necondiționat, subiectul ăsta mă interesează de multă vreme. Cei care mă cunosc de pe Facebook știu la ce mă refer.

Sentința publică, aia fără judecată, e o mică obsesie pe care o am de când exist în online. Să fii supus linșajului public e una dintre cele mai îngrozitoare forme de manifestare în masă. Însă de atât de multe ori s-a dovedit că lucrurile au stat altfel decât ceea ce am văzut noi la primă mână. Am mușcat-o și eu uneori și probabil am s-o mai fac. Dar măcar încerc din răsputeri să învăț să pun totul la îndoială. Mai ales atunci când oamenii vor sânge.

Mai jos, cum spuneam, e răspunsul dat la momentul respectiv de către Agricola. Apoi rezultatele oficiale ale analizelor.

Concluzia e că trăim într-o lume cu pui fericiți, dar plină de oameni triști. Și asta e greu de dus.

Bună ziua, Culoarea galbena a acestui pui (rasa Hubbard, cu crestere lenta), crescut in medie 60 de zile, vine din hrana 100% vegetala (din care 70% porumb si grau, soia, srot de floarea soarelui, gluten de porumb, faina de galbenele, minerale).
Putem observa aceasta culoare galbuie, in comparatie cu puiul asa-numit industrial, la nivelul epidermei (stratului exterior al pielii), sub piele, sub forma de grasime (distribuita anatomic in proportii diferite, de exemplu mai multa si mai galbena pe interiorul pulpei, decat pe exteriorul acesteia) si chiar in tesutul muscular (in carne). Oricine a consumat acest pui in ultimii ani s-a putut convinge de calitatea intrinseca a carnii.
Epiderma, stratul superficial de la suprafata tegumentului, in contact cu mediu acid, mediu salin sau chiar cu apa peste o anumita temperatura (la oparire de exemplu), sufera transformari. Acest fenomen se poate observa intr-o mai mare sau mai mica masura la orice tip de carne.
Va asiguram ca aceasta culoare a puiului este rezultatul exclusiv al hranirii naturale si ca nu utilizam nicio substanta artificiala in hrana puilor.
Marinel Iacob, director MQ Agricola, medic veterinar 

NOTA DE CONSTATARE NR. 6011/ 25.03.2019
ANSVSA – Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Bacau
Control efectuat in unitatea: Abator Prajesti
I Constatari:
„In urma vehicularii in mediul on-line, presa scrisa si televiziune a unor informatii cu privire la
culoarea galbena a puiului Fericit, a fost verificata unitatea mai sus mentionata unde au fost
constatate urmatoarele:
Puiul «Fericit» si puiul «Fermierului» este puiul de rasa Hubbard care provine din fermele proprii
(fermele 3, 11, 12, 20) de La Brad si Ferma SC Avicola Serban SRL.
Puii sunt sacrificati in abatorul apartinand SC Agricola International SA, situat in localitatea Prajesti
cu respectarea prevederilor Reg. 853/2004 si Reg. 854/2004 pe linia de abatorizare nefiind applicate
tratamente sau actiuni de procesare care sa modifice culoarea si consistenta carnii puilor scrificati in
unitate cu exceptia procedeelor de abatorizare, cu respectarea procedurilor de bune practici, de
igiena si lucru referitoare la temperature de racier, depozitare, manipulare, transare, ambalare,
etichetare, depozitare si livrare.”

II. Masuri si recomandari, dupa caz:
“Nu s-au identificat neconformitati cu privire la respectarea prevederilor Reg 853/2004, Reg
854/2004, Reg 2073/2005, Reg 178/2002. Unitatea respecta cerintele prevazute de legislatia
specifica, pentru care a fost autorizata sanitar veterinar.”
PROCES VERBAL DE CONSTATARE NR. 75/206 DIN DATA 26.03.2019
ANPC – Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorilor Bacau
C. Operatorul economic controlat: Agricola International SA
D. Unitatea (punctul de lucru): Abator Prajesti, comuna Prajesti, jud. Bacau
F. Produsele supuse verificarii:
„In urma aparitiei pe retelele de socializare, dar si in presa a unor informatii referitoare la culoarea
galbena a produsului Puiul Fericit, institutia noastra s-a autosesizat si a desfasurat un control la
Agricola International SA.”
G. Constatari:
“Marca Puiul Fericit a fost inregistrata la OSIM cu nr. 133756/03.04.2014, iar marca Puiul Fermierului
a fost inregistrata la OSIM cu nr. 133757/03.04.2014.
Atat Puiul Fericit cat si Puiul Fermierului este puiul de rasa Hubbard care provine din fermele proprii.
Odata cu institutia noastra s-a desfasurat si un control de catre DSVSA Bacau. In urma efectuarii
controlului de catre DSVSA Bacau s-a constatat ca dupa scarificare nu se aplica tratamente sau
actiuni de procesare care sa modifice culoarea si consistenta carnii puilor sacrifcati in unitate.”
(continuare cap. G) – verso pagina
„Culoarea galbena a acestui pui provine atat de la rasa cat si de la hrana.
Puii de rasa Hubbard provin din parinti (gaina si cocos) adusi din Franta, sunt cu crestere lenta si sunt
hraniti cu aceleasi ingrediente pe care le folosesc fermierii francezi si cei din celelalte tari europene
de peste 50 de ani, ingredient din reteta prezentata (nr.268/25.03.2019). La crestere se aplica ghidul
furnizorului de rasa cu asigurarea si respectarea normelor sanitar veterinare si bunastare
reglementate la nivel European.
DSVSA Bacau a constatat ca se respecta la abatorizare procedurile de buna practica, de igiena si de
lucru referitoare la temperature de racire, depozitare, manipulare, transare, ambalare, etichetare,
depozitare si livrare. Nu s-au identificat neconformitati cu privire la respectarea prevederilor
Regulamentelor CE 853/2004, 854/2004, 2073/2005, 178/2002.
Stratul superficial de la suprafata tegumentului (epiderma) in contact cu mediu acid, mediu salin sau
chiar cu apa peste o anumita temperature (la oparire de exemplu) sufera transformari.
AGRICOLA INTERNATIONAL verifica permanent conform prevederilor legale calitatea produselor – s-
au prezentat buletine de analiza.”

puiul-fericit-agricola-bacau
puiul-fericit-agricola-bacau
puiul-fericit-agricola-bacau


Share

160 COMENTARII

  1. eu am pus si gaina de tzara la apa cu sare, si zau ca nu s-a decolorat.

    Ia sa fac o proba cu curcanul de la Colea. Iti zic rezultatul in weekend, curcanul e in congelator, eu la munca.

    • si mi-a raspuns un inginer chimist:

      “Carnea pusa in saramura adauga “umezeala” acesteia prin osmoza. Fluidul(ele) celulare fiind mai putin concentrate decat saramura determina ca acestea sa curga in apa cu sare. Sarea dizolva apoi ubele din proteinele fibroase -(si colorantii?) iar fluidele din carne devin mai concentrate, recuperand apa. E interesabt de vazut si ce face colagenul intr-o saramura:) Nu am lucrat cu el sa ma pronunt. Citisem acum 100 de ani despre Skin pigmentation la puii hraniti cu pigmenti naturali si sintetici”

      Asadar, Ciprian, inainte de a scrie un articol, platit sau nu, intreaba si o tertza persoana, chimist in industria alimentara daca se poate, unul obiectiv si independent.

      • Și porumbul conține în mod natural pigment galben, altfel am avea doar porumb alb. Să nu mai vorbim de gălbenele, care subt foarte sănătoase, dar sunt…galbene. Sunteți „o femeie” care niciodată nu a crescut pui și nu a sacrificat pui din gospodăria proprie.

  2. Sunt curios cam care este procentul de vanzari in urmatoarele luni de zile, adica daca a scazut si cam cu cat a scazut. Spun asta pentru ca eu inca de cand am vazut postarea doamnei mi-am dat seama ca abereaza si raman in continuare un consumator al brandului. Cei needucati, creduli, usor de manipulat cred ca oricum nu-si permiteau o carne mai de calitate si atunci nu erau neaarat consumatori ai brandului, sau poate erau nu stiu, de asta as fi curios de ce se intampla. Ma astept la o scadere a vanzarilor dar nu asa drastica sincer. In plus ma gandesc daca doamna respectiva poate fi data in judecata si sa ii se ceara daune. Probabil nu ar putea acoperii nici 0.001% din dane dar macar mai face pe unii care posteaza tampenii pe net sa constienizeze ca s-ar putea sa fie trasi la raspundere pentru asta.

    • acum mi se pare exagerat sa dai in judecata pe o doamna ca a pus un produs in sare si a remarcat ca si-a schimbat culoarea. nu toti suntem chimisti sa intelegem ce s-a intamplat dar poate un chimist sa ne explice.

      • Chiar deloc exagerat. Cand formulezi un text in asemenea fel, exista o singura incadrare a sa, in categoria “slandering”. Adica a minti, cu scopul de a defaima.

        Daca e vorba de prejudiciu financiar, mi se pare normal sa trecem in rand cu lumea si sa platim pentru tampeniile de le scoatem pe gura. Prea multi romani au pareri despre toate, fara sa aiba habar de ce presupune subiectul. 🙂

        • Intru totul de acord. Daca toti isteii care intii cuvinta si pe urma gindesc ar plati pt. tot ce debiteaza fara sa gindeasca s-ar face curat pe net.

      • Normal ca e exagerat. Ce? Nu mai putem zice nimic de o firma ca gata ne dau in judecata?! Sa invete sa traiasca pe net si sa dirijeze PR-ul cum trebuie. Asta e singura solutie.
        Nu interdictii sau amenintari.

        • Nu e deloc exagerat! Fiecare trebuie sa invete ca e responsabil pentru ceea ce scoate pe gura. Vorbesti tampenii si aduci prejudicii altcuiva? Pai atunci “deschide punga” si plateste.
          Nu uita ca “Libertatea ta se termina acolo unde incepe libertatea celuilalt!”

          • Nu cumpărăm oricum puiul galben de fericit. Articolul este vădit părtinitor. Bunica mea, la tară, hrănind puiul cu cereale, nu a avut niciodata asa rezultate “galbene”. Sa auzim de bine!

      • Pai daca nu suntem toți chimiști, de ce acuzam? De ce aruncam cu piatra? Daca ai dubii, interesează te! S-ar putea sa numai spele nicio judecată imaginea firmei, dar sa o iertam pe doamna ca a mâncat… pui…

  3. cumpaa regulat… dupa stire m-am oprit.
    1. Probele sunt duse si solicitate de catre avicola catre dsv, anpc…etc?
    2. In momentul cand duci tu la analize ar trebui sa ai probleme sa duci “cioara vopsita”.
    3. Atata timp cat NU a venit laboratorul, a pus mana pe un pui luat la alegere din zecile de mii fara sa tina cont de nimic pt mine este 0 aceasta analiza.
    Voi lua o pauza de la cumpararea acestui tip de pui. Poate se trezesc la realitate si mai aliniaza pretul.

    • Troli, troli peste tot…
      Arunci in ochi niste aberatii cu analizele, in conditiile in care autoritatile au venit in control nu reclamatul sa dus la ei, iar problema ta e de fapt pretul. Buna logica! Intre un pui scarificat la 30 zile si unul la 60 de zile nu ar trebui sa existe nicio diferenta de pret. Bravo, baga si poze!

  4. Domnul Ciprian, inca una si ma duc.
    Poti sa ne detaliezi partea din articolul tau ca ” grasimea are procese chimice cu sarea?” Nu de alta, dar mai combin si eu acasa grasimi cu sare si nu dispare grasimea, e tot acolo, si nici macar urme de decolorare nu vad. Sunt inginera, nu chimista, deci poti explica in termeni mai sofisticati ca intzeleg.

    • Nici eu nu sunt chimist, dar asta inca imi amintesc: clorura de sodiu (NaCl-sarea de bucatarie) este produsul rezultat în urma reacţiei dintre acidul clorhidric(HCl) si hidroxidul de sodiu(NaOH). Imi amintesc pentru că voiam sa procur petarde cand eram copil si in loc de hidroxid de sulf am pus hidroxid de sodiu si nu intelegeam de ce nu bubuie!! De aici explicatia devine mult mai domestica, demna de inginerul ce va detaliaza: Clorul reactioneaza ca inalbitor nu doar pentru rufe! De aceea cand cineva iese din apa marii nu va fi imbujorat decat daca e ars de soare. Altfel va fi livid, indiferent cat a inotat. Va arata cu totul altfel decat daca ar fi facut baie in apa unui rau!In Ardeal, de unde sunt, oamenii pun la saramura muschiuletul de porc(muschi file sau tiganesc in varianta munteneasca!)Muschiuletul asa preparat capata o culoare vinetie stralucitoare! Nu inseamna ca e alterat sau ca a fost hranit necorespunzator animalul. Este efectul clorului din saruri! In Reactia descrisa la inceput, cristalizarea sarii se face prin eliminarea apei)prin evaporare sau fierbere). In sens invers, sarea amestecata cu apa activează din nou moleculele de hidrogen si de clor intr-o activitate acida ce acţionează asupra corpurilor plasate in aceasta combinatie. Revenind la muschiuletul de porc, am observar ca in sudestul Romaniei se pune la uscat, dupa ce este bine frecat cu sare. El capata o culoare vinetie in zona unde a actionat sarea si ramane rosiatic in partea centrala, unde efectul sarii nu ajunge. Este de fapt o reactie a sarii cu sangele din carnea de porc. In acelasi proces, epiderma puiului s-a albit, asa cu se albeste podul palmeli’or bunicii cand spala rufe cu sapun de casa! Tot o reactie acida, de aceasta data a sodei din sapun.

      • Si eu care tin minte de la chimie ca saramura doar deshidrateaza si din experientza de tzaranca ce o taiat ceva gaini sj participat la ceva porci, apa si tinutul in apa (sarata sau simpla) credeam ca doar scoate din sange .
        Altfel, am si remarcat, la mare obezele stau mult in mare, sa li se albeasca pielea pe fund si sa se dizolve din grasimea de pe fund. Ba chiar vazui niste negri iesiti decolorati din marea moarta!

        Pe naiba. Am intrebat un chimist. Sarea doar deshidrateaza. Atata. Asta permite grabirea procesului de uscare (la fum) plus conserva ca nu se mai dezvolta ceva bacterii nocive.
        As face experimentul cu puiul fericit dar nu se vinde aici.

      • Mai mari prostii in ale chimiei nu mi-a fost dat sa aflu…

        Clorura de sodiu este o sare nu este un acid, deci o sare nu are efect acid si nici o sa aiba in vecii vecilor pentru altfel am fi morti cu totii de la consumul ei.

        In NaCl, clorul este atat de bine legat de sodiu (un element extrem de reactiv de altfel) incat puteti sa stati si in cap ca nu se decompune molecula de NaCl in reactia cu apa si elementele sa devina libere… ceea ce ar fi un dezastru… Na – sodiul este extrem de reactiv si explodeaza in contact cu oxigenul din aer.

        De fapt, clorura asta de sodiu este atat de stabila incat puteti sa puneti un ocean de apa ca tot nu se dezintegreaza molecula – cel mult scade concentratia sarii din apa atunci cand se adauga si mai multa apa peste amestec.

        Apa cu sarea nu dau nici o reactie chimica, moleculele coexista impreuna insa nu revin la formula initiala de NaOH + HCl…. pentru ca ar fi dezastru daca am pune in mancare sare si ar face reactie cu apa si ar reveni la elementele initiale … am avea mancare cu soda caustica si acid clorhidric si am muri cu totii in cateva zile.

        La amestecul apei cu sarea nu se reactiveaza nici o molecula de hidrogen sau clor … ca ar fi dezastru… ambele sunt gaze si s-ar evapora in nasul personei care face amestecul… sau spre nefericirea gospodinei care tocmai a pus sare in mancare.

        In plus aceste gaze, asa libere… nu ar avea cum sa aiba efect acid… acizii au nevoie de un radical acid (cu multi atomi de oxygen) si hidrogen.

        Clorul la care faceti referire nu este un atom de clor aflat in miscare libera ….clorul de care stiti dumneavoastra ca decoloreaza si inalbeste fundul negrilor cand intra in apa marii care e sarata… la fel cum cica inalbeste si fundul puilor nefericiti… este de fapt hipoclorit de sodiu, adica NaOCl… unde o molecula de oxygen schimba toata povestea si da… acea molecula este vinovata de reactie de oxidare, deci de inalbire.

        Clorura de sodiu nu este egal hipoclorit de sodiu.

        Apa cu sare doar dezhidrateaza, opreste inmultirea unor bacterii … insa nu scoate grasimea de pe fundul puiului.

        Podu palmelor de la bunica se albea pentru ca facea sapun de casa cu NaOH nu cu NaCl….adica cu soda caustica nu cu sare de bucatarie.

        Efectul sodei caustice este tot o reactie acida…. ai di capu nostru, ca soda caustica este toata ziua o baza nu un acid.

        Soda respectiva are gruparea hidroxi ….adica OH… iar va spun ca atomul de oxygen e vinovat de reactia de albire si oxidare.

        Chimia asta … ii varza rau de tot.

        Eu zis sa nu care cumva sa confundati NaCl cu NaOH si sa incepeti sa puneti NaOH in mancare ca o incurcati rau de tot.

        • “Apa cu sarea nu dau nici o reactie chimica, moleculele coexista impreuna insa nu revin”
          Aoleu. O fi “chimia asta … ii varza rau de tot”, dar mai cerceteaza.

          “puteti sa stati si in cap ca nu se decompune molecula de NaCl in reactia cu apa si elementele sa devina libere” Ba da. Dizolvat in apa, se separa in ioni de Na+ si Cl- care se leaga fie la hidrogen in cazul clorului fie la oxigen in cazul sodiului. Ai auzit de ioni? E complicata chimia asta… Din cauza acestor ioni, sarea e utilizata din vremuri imemoriale pe post de… tix/detergent. Daca ai o tigaie plina cu grasime, ia pune o niste sare, las-o un pic si sa vezi cum se ia mai usor decat cu apa chioara. Si pe vremea lu ceasca se punea sare in scurgerea de la chiuveta, ca sa se mai duca grasimea, ca pe atunci nu exista mr. Musculo. De asemenea, curata si rugina. Mai documenteaza-te inainte sa-i ataci pe altii cu jumatate de informatie. Si dupa aceea ne intrebam de ce exista fake news.

          Si da, daca saramura este concentrata, sunt ferm convins ca are usor efect degresant si, mai ales, decolorant. Intr-adevar, puiul de tara tara nu se face alb, dar nici la fel nu mai e dupa saramura. Sursa: mijlocul Moldovei.

          Chimia asta… rau de tot….

          • Pai de ce nu speli vasele unsuroase cu saramura? Ii mai ieftin decat cu Pur sau altceva.
            Mama idiotilor s.a nascut pe Feisbuc. Nu mai moare niciodata in Romania.

          • Ionii de Cl- sunt inconjurati de atomii de apa, care fiind molecura polara orienteaza cu partea pozitiva(cei 2 hidrogeni) spre clor.
            Ionii de Na+ sunt inconjurati de moleculele de apa cu partea negativa(oxigenul) spre sodiu.

            Discocierea sarurilor in apa nu e reactie chimica. Dizolvarea nu e reactie chimica.
            Caracterul amfoter al apei nu e destul pentru a scoate unul dintre cei mai puternici acizi din sarea lui cu un metal alcalin. Singurul sistem in care scoti clorul din sarea lui, din solutie de NaCl, e daca bagi curent electric si faci electroliza.
            PH saramurii ramane 7 (neutru) indiferent de concentratie.

      • Eu am trait la tara de mic copil. Am avut si cate 20 de porci in gospodarie si sute de pui. Dar n-am auzit pana in sfanta zi de azi ca se decoloreaza puiul de la saramura! Mai mare tampenie n-am citit in viata mea.

  5. Nu este deloc corect însă să întoarcem linsajul către autorul original al postării. În tara unde totul se cumpara, unde zilnic ceva e infestat cu altceva și ți se spune sa ai grija ce lactate cumperi ca au aracet în ele, dar de fapt nu ai de unde sa știi ce cumperi ca bla bla bla… Este absolut normal ca un om, o mama ce hrănește un copil mic și vulnerabil sa fie circumspecta. Asta este starea de spirit a unei națiuni, neîncredere către orice. De blamat sunt publicațiile care miros scandalul potențial și alimentează flacăra și apoi își asuma 0 responsabilitate.

    • Pai nu știu ce să zic despre țara voastră dar la mine la tara la pui se dau concentrate și sunt sigură că și mamaia voastră da la puii ei în prima lună concentrate. Și alea coloreaza puiul.
      2 la mana. Puii mamaii mele se fac de tăiat abia după minim 3 luni in nici un caz după 2 și mănâncă și iarbă și rosii și rame și coji de castravete și cotoare de varza ceea ce pentru mine înseamnă că pielea lor trebuie sa fie mult mai pigmentata decât a unui pui de complex care nu a văzut niciodată lumina zilei.
      3. Puii ăștia fericiți sunt hrăniți natural dar în exces. Adica nu doar dimineață și seară cum le da mamaie la tara. Ci de n ori pe zi.
      4. Am văzut acolo că printre ingredientele din mâncare se afla și ceva extract de galbenele. Sau pulbere de galbenele. Alea coloreaza. Și mi se pare normal ca pielea puiului sa se decoloreze in saramura. Sarea albește. Unii își freacă dinții cu sare frecvent sa para mai albi.
      5. Este in natura noastră să exageram. Deci în loc de 2 linguri de sare eu cred că a pus cu mana sarea și a pus cam 2 pumni. Și în loc de 2 ore eu cred că l-am lăsat de seara până dimineața în frigider. Dar pt că ne place să bârfim și în special să ascultăm cum bârfesc alții a decis să exagereze sau sa minimalizeze câteva aspecte. Si anume: nu a pus decât 2 linguri de sare. Nu l-a lăsat decat 2 ore. Dar de unde știm noi că în loc de sare nu o fi greșit și a pus bicarbonat. Poza mie îmi pare a fi trucata in Photoshop.

  6. Iti dai seama cat de profund corupta e societatea noastra daca oamenii nu mai acorda credibilitate raspunsurilor de la organele de control ale statului? De acolo se trage, oamenii au vazut deja prea multe controale masluite, asa ca le e usor sa dea vina pe inca unul.
    PS: am mancat si eu pui din asta si atest ca se simte o diferenta de gust.

  7. Domnule dragă, am gătit și eu pui galben. În afară de câteva pete galbene de grăsime deasupra supei nu am văzut mare diferență. Este același pui plin de hormoni și antibiotice căruia i s-ar dat ceva galben să mănânce și asta i-a colorat pielea. Țin minte când a apărut Tedi părinții fiind convinși că puiul lor de om bea sănătos le-au luat Tedi nelimitat.
    Copiii s-au făcut portocalii la piele nu de la cât era de sănătoasă băutura ci de la componentele sale, mai puțin sau nu naturale.
    Revenind la puiul asta nefericit, eu am ales sa nu mai iau și nu am făcut postare pe fb, mama respectivă a ales sa o facă după ce a văzut că e un fals.
    Adevărul doare ? O doare pe firmă și pe toți care profitați alaturi de ea ? Lasă domnule testul gospodinelor sa demonteze postarea femeii nu mai veniți cu amenințari.

    • Încerc să fiu cât mai clar și politicos. Tedi este un suc de morcovi. Morcovii au beta-caroten.

      “Părinții convinși că puiul lor de om bea sănătos” le-au dat să bea Tedi în loc de apă și, deci, le-au dat să consume o cantitate foarte mare de beta-caroten. Copiii s-au făcut portocalii la piele de la faptul că au părinți idioți, nu de la faptul că e nesănătoasă băutura.

      Dă unui copil să mănânce 10 morcovi pe zi și vezi în cât timp se face portocaliu.

      “Adevărul doare?” https://emedicine.medscape.com/article/1104368-overview

      • Am crescut cu pui de tara si stiu sa fac duferenta. Puiul fericit este ce trebuie. Un consumator constant, cum se afirma dna din postarea de pe FB, face diferenta la gust, desi decolorarea este putin cam exagerata. Again, pot pune doua poze pe net, unul cu pui de tara, celalalt cu pui de duzina, il dau cu ou si fac anti-reclama cui vreau eu. Asta ca idee. trebuie putin “sapat” in spatele scenei, nu doar in fata.
        Iar la faza cu Tedi, :))))))) asta e maxima :))))). Vorbim de ceva elementar, de cunostiinta generala si se stie ca morcovul contine betacaroten,care consumat in exces, duce la colorarea temporara a pielii.
        Eu iau Puil Fericit pentru ca este cea mai buna optiune de pe piata, la momentul vorbirii si chiar are o calitate deosebita. Nu mi s-a intamplat sa se “decoloreze” in ciorba sau chiar atunci cand fac piept de pui in saramura, dar na….exista si “exceptii”.
        Sa fie de pui, zic.

        • M-ai spart…Puiul de casa nu se decoloreaza daca il ti in apa cu sare sau saramura.Mananc doar pui de casa,crescuti de mama mea si niciodata nu mi s-a intamplat sa se decoloreze fie si o mica pata.Si asta nu o spun eu,o spune orice chimist care se respecta.Insa daca tu vrei sa ii faci reclama in continuare Puiului Vopsit,ai din punctul meu de vedere tot timpul inainte.

          • Dar ai lasat vreodata un pui de casa in apa cu sare mai multe ore? Daca da, ai observat diferenta de culoare a pielii? Pentru ca apare, nae!

        • Sunt de la tara și am văzut multe păsări tăiate până acum și niciuna nu este la fel de galbena peste tot. Daca iei o pulpa de găină sunt diferente de culoare intre partea de sus a pulpei și partea de jos( ciocănel), partea de sus este mult mai deschisa la culoare, asta fara sa fie pusa in apa sau in saramura. Bănuiesc că este importanta și rasa găinii. Nu știu ce rasa au cei care zic că sunt de la tara dar noi avem rasa comuna pe care o aveau și bunicii. Că sa nu mai zic că devine galbena daca o tai după vreun an, puiul de câteva luni, care e numai piele și os numai galben nu e, iar spre batranete se fac vineții. Cine a tăiat o găină batrana sigur știe ce zic.nu știu cum nimeni nu a observat cum își schimbă carnea culoarea, că e suficient să pui orice tip de carne in apa simpla și deja își schimbă culoarea.
          Nu sunt chimist și nu vreau sa spun prostii dar și apă este tratata cu cloramina, chiar și la tara in majoritatea satelor e apa curenta tratata și toată lumea știe că apa de la robinet miroase a celor, nu în doze sa slăbească fundul:))) dar miroase destul de tare câteodată. Pe langa ce am scris mai sus am observat câteodată, după ce pârlești o pasăre de tara se mai ia de pe piele un strat foarte subțire de piele mai galbena, cea de dedesubt fiind mai albă. Ce sa cred, găină de 3 ani din curtea mamei, crescuta doar cu grâu și porumb e deghizata??:)))

        • Atunci sa gateasca puiul gălbejit numai oamenii de stiinta, eu copiilor mei nu am sa le dau pui umflat in trei luni sa creasca cat altii intr-un an, colorat si dopat cu antibiotice.
          Si da, testul gospodinelor este testul femeilor care gatesc zilnic. Nu al celor ce cumpara pui gata prajit, testul PR istilor nu ma intereseaza, scriu ce vor sa auda sponsorii.

    • Doamnă, păi dacă le-au dat Tedi în neștire, sunt cam retardați părinții ăia. Și dacă mănânci morcovi ca disperatul, te faci portocaliu. De la caroten.

    • Radu, pe onoarea mea că nu te citisem, abia acum mi-a apărut comentariul tău :)) Și nici Tedi nu băusem…. cred că de aia nu l-am văzut :))

    • Pentru că multe gospodine au FIX logica dvs precară, e nevoie de precizările lui Ciprian.
      Lăsați jos acuza cu “faceți profit”, au început să fie acuzați toți oamenii vizibili că muncesc și iau bani pentru asta, deși aici nu e cazul, pentru că nu e vorba de profit, ci de o expunere suplimentară, unde pot arunca lejer cu noroi oamenii ca dvs.

      • Eu gatesc zilnic ca sa-mi hranesc familia. Ciprian gateste ca sa faca poze. ” Logica mea precară ” si instinctul de mamă imi dicteaza sa-mi tin familia departe de ce mi se pare suspect. De puiul galben printre altele.

    • Doamna gospodina 🙂 n-ati aflat pana acum de efectul consumului exagerat de morcovi asupra culorii pielii? Ce gospodina mai sunteti si dvs!

      Despre ce adevar spuneti ca doare? Cumva despre adevarul ca nu aveti cunostinte suficiente? De “testul gospodinelor” ce sa mai zic, a fost o gluma buna.

    • Doamna draga, nu afirm sau infirm faptul ca Tedi este un suc natural (chiar nu stiu!), dar cum puteti spune (sau insinua, de fapt, prin context) ca este ceva in neregula cu sucul, pentru ca de la prea mult, ti se coloreaza pielea?! Pai asta ti se intampla de la morcovi! Morcovi cruzi, va rog sa incercati! Mancati indeajuns si va faceti portocalie, va jur!! Este vorba chiar de betacaroten, regasit si in cartofi dulci, dovleci si altele. Ca sa inchei, Tedi este o bautura pe baza de morcovi. Faptul ca acei copii s-au colorat de la prea mult suc este ceva foarte normal, mai ales daca sucul chiar e natural.

  8. am vazut postarea si chiar m-am mirat pentru ca eu cumpar numai “puiul fericit” si gatind acest tip de carne destul de des ma gandeam ca macar o data mi s-ar fi putut intampla si mie… cu toate astea nu postarea nu mi-a schimbat modul de a gati

  9. Adevarul este ca si eu consumam numai aceasta marca, insa am observat si eu acelasi lucru ca si doamna respectiva, ba mai mult pulpa puiului a fost lasata la dezghetat (pt ca o congelasem) in apa rece fara sare fara nimic si tot a disparut culoarea!!! Deci ceva dubios tot este…sigur nu voi mai cumpara!

  10. Noi crestem si gatim pui de tara, inclusiv rasa mai sus mentionata. Si ii hranim doar cu cereale, deci si cu porumb. Niciodata, nici un pui nu a avut pielea asa galbena. Si nici nu s a decolorat in apa cu sare deci…ati citit ce scrie pe eticheta sucului Tedy?

    • sa lasam deoparte culoarea pielii. Vorbim de textura, fermitatea carnii la acest pui , care se aseamana cu cea de pui de tara.
      Puiul obisnuit , gatit mai mult se desface efectiv de pe oase, nu are cartilaje , iar carnea numai fermitate nu are.
      Eu nu am auzit niciodata de vreo reteta unde trebuie sa tii puiul in saramura.
      O fi vrut sa pregatesca muraturi de pui.

    • Dar galbenele le dați? Eu nu cred că dumneavoastra ii hrăniți cu același mix de cereale cu care sunt hrăniți cei de complex. Ai mei de la tara au pielea galbena. Foarte galbena

  11. De cand cresc pui de tara (cu porumb, grau, seminte de floarea soarelui si iarba din curte), puii mei nu s-au decolorat nici la gatit, nici cand i-am lasat in saramura, chiar daca au grasimea galbena si cei mai grasuti sunt mai galbiori la piele. E drept ca acestia nu prea reusesc sa devina utilizabili gastronomic in 60 zile, dar, poate este o specificitate a rasei, deopotriva cu tendinta de decolorare in pete a pielii. Sun sigur ca specialistii producatorului cunoasteau aceasta tendinta, ca si sensibilitatea oamenilor care fac eforturi sa se hraneasca sanatos cu privire la modificarile de aspect neasteptate ale alimentelor.
    Desigur, daca producatorul ar fi mentionat pe ambalaj o atentionare ca puiul comercializat de decoloreaza la contactul cu apa si sarea, sunt sigur ca nicio persoana nu s-ar mai fi alarmat, dintre cei care ar fi cumparat.
    Un comerciant, mai ales daca ofera produse alimentare cu “Gustul autentic”, trebuie sa fie extrem de atent in cazul in care cineva incepe sa aiba asteptari ca nu numai gustul sa fie autentic si sa comunice onest, prudent si proactiv, nu doar cand se trage un semnal de alarma.

    • Puneti la indoiala onestitatea producatorului dar nu va ganditi si la onestitatea celei care a iscat aceasta furtuna. Nu ati fost in bucataria ei sa vedeti ce s-a intamplat de fapt.

      • Omul vb din experienta.
        Din aceeasi experienta de tzaranca spun ca doar cu grauntze puiul are nevoie de 4 6 luni sa ajunga la in kg. Si nici asa nu arata gras si galben ca in magazin.
        Din motivele astea nici nu iau din magazin. Asa ca nu pot pune la indoiala experimentul pt ca nu am obiectul de interes-puiul nefericit.

        • Folosesc un colorant în alimentația lor, am dezosat puiul și osul are pe alocuri aceiasi culoare galbena, ca atunci când pui la spălat haine din care iese culoarea. Îl cumpărăm pentru copil, după ce întâmplător am observat asta, nu am mai cumpărat.

        • @O femeie, depinde de rasa puiului, sunt pui care ajung în 2, maxim 3 luni la 2 kg, hrăniți natural și sunt pui care cresc foarte greu. Sunt rase și rase, fiecare cu caracteristici genetice și metabolisme diferite, la fel ca oamenii și alte ființe.

    • acum am inteles d c pe produse scrie lucruri de genu: “nu aruncati in foc”… pentru astfel de probleme…
      cineva o sa arunce imprimanta in foc si apoi o sa dea share pe FB cu problemele care apar si cat de mincinosi sunt aia care au facut imprimanta….

      comparatia este, evident, exagerata, dar nu poti cere firmei sa se gandeasca la orice tampenie si vanatoare de vrajitoare care se poate intampla intr-o tara care, teoretic, face chimie in scoala…

    • Asta devine un precedent de fapt. Exact la in cartile de instructiuni ale electrocasnicelor: “nu uscati animalele de companie in microunde, nu spalati animale de companie in masina de spalat.”
      Sunt 2 categorii de prosti: prostul fara incredere in sine, care face ceva gresit, cauta informatii, isi da seama singur “ba, ce prost sunt, data viitoare o sa stiu” si prostul cu multa incredere in el care urla in gura mare: “pai bine bãã, de ce nu scria aici?????? Eu de unde dracu sa stiu?????”
      Sunt atatea canale de yt unde fac experimente chimice sugerate de utilizatori…. dar cand “romanurile” sunt experti in orice domeniu…ce sa caute pe canale de stiinta, chimie etc.

  12. Poate Avicola se bazeaza pe faptul ca multi nu au la indemana un pui original de la tara sa faca proba, asa pot sa manance orice rahat ca de la reactie chimica s-a dus vopseaua de pe pui, cine o sa ii contrazica? S-a deschis o cutie urata a Pandorei atunci cand cei din industria tabacului au masluit rezultatele de la lborator sa iasa a ei, de atunci nici daca vii cu acte cu tot sa spui ca mancarea ta e safe nu te mai crede toata lumea.

  13. Totusi, ceva se intampla! Ori cei de la Agricola umbla cu gaina vopsita, ori nu stim noi chimie. Multi oameni au reactionat la articolul de fata, si se pare ca exista voci indreptatite, -mai ales ale celor de la tara- care, sustin cu tarie , ca puiul lor din curte , crescut de ei, NU SE DECOLOREAZA! Deci? Cine minte?

          • O femeie aka Gospodina, draga inginero/experta in toate, si aici iti dai cu parerea fara sa ai habar si fara sa-ti pese cat rau poti sa faci unor oameni cinstiti? Zic “si aici” pentru ca am avut onoarea sa te “cunosc” pe net ani buni si stiu cat esti de priceputa in toate.
            In primul rand gandeste-te ca puiul tau de la tara nu are aceeasi pigmentatie cu al lor, nefiind aceeasi rasa de pui. Puii de tara nu se depigmenteaza, inginero, pentru ca nu sunt pigmentati, ce sa vezi?

            Si vezi c-ai scris mai sus ca articolul asta “e sau nu platit” si intr-o lume normala ar trebui sa poti demonstra ca e platit. Doar zic. In rest, sa fii sanatoasa.

          • Stimata Mama mare,

            Si eu am dat de multe ori de parerile distinsei “o femeie” pe net, dar niciodata, absolut niciodata nu a jignit pe nimeni! Nu am vazut-o vreodata in vreun conflict, se distanta mereu de cei ca tine, care jigneau, si nu raspundea niciodata violent. Ea doar povestea mereu cu naturalete si bun-simt experientele ei de viata. Si da, acolo unde isi spunea parerea, se pricepea! Dar dumneata ori esti din industria asta alimentara criminala care e mana in mana cu cea farmaceutica (si numai de sanatatea oamenilor nu le pasa unor corporatii care au tel doar banii), ori esti o persoana frustrata, care nu o suporta pe “o femeie” pentru ca .. tu stii mai bine de ce.
            Puii de tara nu se albesc niciodata de la nici o saramura, nu mai umblati cu pacaleli si minciuni, e netul plin acum de postacii industriei, ca deh, deconspirarea inca unei minciuni inseamna vanzari mai putine si desteptarea oamenilor!

            Nu am dialogat niciodata cu “o femeie”, rareori scriu pe net, dar tu m-ai indignat din cauza rautatii cu care ai atacat o persoana care nu ti-a facut tie sau altcuiva nimic.
            Toate cele bune!

            P.s. Doamna, scrieti in continuare ca si pana acum, sa nu va descurajeze aceste “Mame mari”, ca ar fi pacat.

          • Mama mare
            Ati imbatranit si ati imbatranit degeaba …
            M-a deranjat deasemenea tonul cu care i-ati raspuns doamnei ” o femeie “, restul citeste raspunsul dat de doamna Lea, a punctat intr-u totul tot ce era de spus.

  14. Ciprian, articolul pare avea sens dar din păcate sunt cam două motive din cauza cărora nu trece clasa:
    1. Ai fost platit. Nu pentru acest articol ci pentru ala cu puiul fericit cu curmale. Deci au fost clientii tăi. E normal să fii subiectiv, e normal să iei apărarea…dar! 😀
    2. Acoperirea degrabă in public cu acte și dovezi de la ANSVSA si alte instituții ale stautului este primul ingredient al rețetei ”Noi nu!” – pe cât de veche pe atât de proastă. Fix maldărul ăsta de acte cu stampile si parafe iti pot da de gândit ca sub ele, undeva jos, ar putea exista ceva in neregula. Greseala elementară a agentiei de PR.

    Apoi, prin articolul tău, pentru ca esti o persoana hiper-vizibilă, ai făcut mai mult rău decât bine. Ai 20k de vizualizări acum. Toată bula aia o fi avut 100.000 de share-uri, dar mizerii in social media se intampla in fiecare zi si cum vin asa trec. Ce ai făcut tu cu un articol documentat? Ai băgat criza in alte bule iar cititorii, pentru că nu dau nici examen si nici nu fac analiză pe text pe articolul tău, au înteles un lucru: ”Agricola Bacau are o problema!” – Si atât. O altă greseala elementară a agentiei de PR – Dacă as vi vazut articolul, eu ca account manager, măcar, te-as fi rugat degrabă sa il dai jos. Nu propagăm nimic. 😉

    Pe comunicarea de criza agentia isi ia bani frumosi si reputatie mega smecheră dacă ii iese, nu? Deci până la urmă nu e de sentimente, de pui fericiti, de agricole bacău, e de bani.

    In concluzie: Mai usor cu pianul pe scările PR-ului.

    • Ștampilele alea nu a fost solicitate, au venit ca urmare a unor autosesizări. Asta e o nuanță foarte importantă.
      Cât despre efectul negativ al acestui articol, eu am destule contraargumente la ce spui. Dar nu asta e menirea mea aici. Eu nu vreau să mă bat cu convingerile nimănui, nu vreau să mă lupt cu toate interpretările pe care le face fiecare. Mi se pare corect să existe ambele perspective. Efectiv decide fiecare ce vrea de aici. Pentru mine miza e puțin peste povestea în sine.

      • Serios? Autisesisari?
        Si atunci de ce sunt ca si trase la indigo? Si cei de la vetrerinara si cei de la protectia consumatorului folosesc aceeasi expresie: “Atat puiul Fericit cat si puiul Fermierului provin din…” Si nu numai…
        Poti sa spui ce vrei! Eu inteleg clar din asta ca pur si simplu le-au fost dictate raspunsurile ca la gimnaziu!

        Felicitari Piar! Ai punctat fix unde trebuie!

        Si doar ca idee: consum des pui de tara (nu sunt crescator… de la socra-miu din ograda…). Daca sunt mai grasi, la fierbere o mare parte din grasime se dizolva si evident se regaseste la suprafata apei… si ce sa vezi?! (pentru cei neavizati!) Pielea puiului chiar devine ceva mai alba sau mai vinetie, in functie de rasa si de varsta puiului. Cine vrea sa testeze, sa taie un pui de tara in doua jumatati si sa puna la fiert doar jumatate. Dupa fierbere sa compare jumatatile…

    • Foarte corect ce spui. Habar nu aveam de “scandalul” asta pana sa citesc aici. Unii oameni (firmele astea de pr) traiesc deja prea mult pe facebook si cred ca daca lor li se pare importanta o tampenie scrisa acolo…clar e importanta. Suntem milioane de oameni in tara asta. Daca nu stiu cate mii au citit ceva inseamna exact zero barat. Dar daca facem din tantar armasar, ca apoi tot noi sa venim sa spunem ca rezolvam situatia (asta fac agentiile de pr ca sa isi justifice banii primiti)…atunci e de asteptat ca postarea unui anonim pe facebook sa provoace mare minune. Ia postati voi oricare ceva pe facebook. Oameni obisnuiti, nu in cercuri d’astea de oameni publici. Vedeti ca nici dracu nu o sa va preia ce scrieti. Curios cum din cand in cand niste postari ale unor anonimi ajung brusc subiect national.

  15. Nu stiu daca acest pui este chiar atat de bine crescut pe cat pretind producatorii, nu l-am cumparat niciodata si nici de acum inainte nu-l voi cumpara, mi se pare cel putin neinspirat sa numesti “Puiul fericit” un pui transat si impachetat.

  16. Imi place puiul fericit, mi se pare prea galben, dar nu cunosc rasa deci am zis ca asa o fi. Il cumpar, chiar azi am macat o pulpa fericita la pranz :)) Si nu am plecat urechea si ochii la ce am vazut rostogolodindu-se pe fb zilele trecute cu tot felul de alarmisti. Posibil sa fi ras un pic, totusi.
    Dar nici eu nu cred ca ai facut bine cu acest articol, sorry. Doar reactivezi probleme, dupa cum poti vedea din comentarii…
    Nu ca mi-ar fi cerut cineva parerea :)) Dar am fost prinsa de poveste, ca morcovi, ca se decoloreaza sau nu, ca suntem chimisti toti :))

    Anyway, eu iau puiul in continuare, e bun, ma bazez pe mine 🙂

  17. Hai să fim serioși! Dintre toți puii și găinile de la țară, crescute cu porumb, grâu, tărâțe, iarbă, floarea-soarelui, nici unul/una nu erau așa “galbene de fericire”. Ei încearcă acum s-o dreagă, iar tu încerci să îi ajuți. Nu am cumpărat niciodată puiul lor fericit pentru că am crescut la țară și am văzut cum arată un pui, dar recunosc că m-am oprit de multe ori să le analizez culoarea fericirii și m-am întrebat tot de atâtea ori “oare cu ce îi vopsesc?”. Și da, n-o să îmi schimbe nimeni convingerea. A, motivul culorii ține de rasa puiului și decolorarea de cantitatea de sare pusă de dna în apă…da, da, da…

    • Alina, tu faci confuzia intre un pui de tara si un pui de avicola. Puiul de tara are un spatiu destul de mare in care sa se plimbe si chiar sa zboare si noaptea doarme. Intr-o ferma avicola pasarile au in spatiu limitat de miscare si noaptea halele sunt iluminate pentru ca pasarile sa se poata hrani si creste mai repede. Chiar daca puii din aceasta ferma avicola sunt hraniti ca puii de tara cu prorumb, grau, tarate, etc. si nu cu hormoni si vitamine sintetice, vor ramane tot niste pui obezi de ferma, cu o cantitate mai mare de grasime decat un pui de tara si de aici rezulta si culoarea diferita.

  18. Problema brandingului și a PR-ului în România e că, dacă nu se spune ceva în reclamă, atunci nu e bine. Legat de Avicola, nu cumpăr puiul și nu contest calitatea produsului. Pentru că am alternativa naturală la dispoziție, la ceva timp. În majoritatea cazurilor, se bate monedă pe hrană ca să se ascundă altele. În cazul lor nu știu, dar am făcut suficient marketing încât să nu mai cred în treburi care se dau total cinstite.

    Legat de comunicare, consider că au greșit pentru că te-au abordat întâi sau doar pe tine. O imagine curățată era dacă o contactau pe doamnă și, nu știu, contra a 5 pui gratis o chemau când venea controlul. Și apoi scriai și tu de asta. Something. Se găseau idei. Așa ei doar le răspund celorlalți, când e clar că doamna le-a fost clientă. La ea nu va ajunge postarea. Restul sunt lămuriți. Dar ea?

    Plus că la data articolului tău subiectul începuse să moară.

    Sincer, cred că ar trebui să învățăm din asta că e mai bine să mâncăm mâncare decât sa consumăm branduri. Asta nu are nicio treabă cu sănătatea. Să nu ne păcălim.

    • Pe mine nu m-a abordat nimeni să scriu. Am primit mailul despre care am scris în articol, pe care bănuiesc că l-ai citit, și am cerut EU să scriu acest articol.

      • L-am citit și am înțeles. Presupun că nu au colaborat doar cu tine în acești ani. Iar înainte să fie trimis acel mail către tine e clar că a avut loc și o discuție între ei.

  19. Din pacate, chiar acei consumatori mai putin informati cred astfel de stiri. La fel a prins si curentul anti-vax. Majoritatea reactioneaza cu teama si blameaza subiectele pe care nu le inteleg/stapanesc. E o teama majora de chimicale, medicamente, tratamente, ba mai nou, nici planeta nu mai e rotunda.

  20. RUSINE, doamnei care a postat un mesaj denigrator la adresa acesui produs ” puiul ferocit ” !
    Nu stiu ce pregatire are, dar SIGUR NU STIE CHIMIE !
    EU AM CONSUMAT SI VOI CONSUMA ACEST PUI FOARTE GUSTOS .
    Cred ca doamna este irolata intr-o campanie de denigrare a producatorilor romani. HUO, HUO, HUO, acestei creaturi fara scrupule, care se foloseste de internet, nu pentru a propaga adevaruro, ci pentri a distruge ! Ii doresc sa manance pui cu hormoni sa se faca si mai desteapta……

  21. Pentru toti cei care apreciati PUIUL FERICIT:): Va doresc sa mancati doar pui fericit, cu GUST AUTENTIC toata viata! Eu sigur nu mai cumpar, si nu din cauza acelei postari!(felicitari autoarei postarii!!!) Pur si simplu are un gust dubios, deloc natural. Poate ca eu pot face diferenta pt ca mananc foarte, foarte des pui natural, de la tara! Am cumparat de cateva ori acest pui fericit(saracul, este o ironie/perversitate sa-l denumesti asa) numai pt ca aveam nevoie de carne moale si am sperat ca este mai bun fata de ce alternative aveam in magazin. Insa, repet, ultima data mi-a fost sila sa-l mai mananc!

    • 1 – jignesti oamenii (nu o faci in fapt – vezi mai jos) dar intentia ta e de a jigni… este unul din cele mai josnice “argumente”.
      2 – tu doresti sa jignesti oamenii spunandu-le sa manance un pui superior si care costa dublu (deci se presupune si un salariu pe masura)… daca stii chimie la fel de bine cum scrii, presupun ca ar trebui sa mananc acest pui linistit!
      3 – ti-a fost sila DUPA ce ai aflat de acest “Scandal”? F important de specificat…. creierul este ceva fenomenal… care poate face un om sanatos sa se creada bolnav 😛

  22. S-a gandit cineva sa faca proba contrarie cu o gaina crescuta in gospodarie la tara? Asta poate ar spulbera toate dilemele
    Prima pe care o tai o pun in saramura sa vad daca se decoloreaza.
    Daca face cineva asta inaintea mea, poate ne impartasiti si noua rezultatul.

    • Am facut eu si se duce si acolo, nu in aceeasi masura dar se decoloreaza si acela . Cu cat puiul este mai batran cu cat pielea este mai groasa si nu se schimba, Mi-a trimis mama o gaina si un pui de tara si am incercat de curiozitate sa pun pulpele in apa cu sare , la pui s-a dus din culoare, la gaina deloc .

    • Faci degeaba acest experiment. De ce? Pt că găină ta nu a fost adusă la maturitate in aceleași condiții. Una este să mănânci doar ingrediente naturale de 3 ori pe zi alta este să mănânci de 10 ori pe zi. Una e Lumina naturala alta e becul aprins. Una e să faci sport și alta e să trăiești înghesuit. Este că și cum ai compara chinezul cu indianul sau scaunul cu bicicleta.

  23. Eu mâncam doar “Pui fericit” și le dădeam copiilor crezând că îi hrănesc sănătos. Până nu fac proba contrarie sigur nu mai iau.
    PS: Articolul nu mi-a schimbat părerea!

    • eu am o intrebare f. serioasa:

      ce va face sa considerati ce a spus femeia adevarat si tot ce spun cei ce au verificat firma fals?!

      inteleg ca traim in tara in care hotii demit juristi si schimba legi, dar asta inseamna sa nu ai incredere in nimeni, deci nici in cea care a dat share!

      care e proba contrarie?! au fost controale care nu au descoperit nimic… cine v-ar putea schimba parerea?!

      toata aceata harababura m-a facut de inteles cat de usor e de schimbat omul cu reclama negativa si cat de greu e invers… ceea ce este trist, dar de inteles… https://en.wikipedia.org/wiki/Negativity_bias

  24. Oare nu ar trebui legiferate intr-un fel situatiile de acest gen? Adica este ok sa distrugi reputatia unei companii in 24 de ore printr-o postare ? Presa care a preluat aceasta stire de pe net nu avea datoria sa dea un telefon comapniei inainte sa dea copy paste la ceva ce acum se pare ca era o prostie ? Femeia poate nu stia ce urma sa se intample dar toate ziarele , televiziunile si posturile de radio care au preluat mot a mot acest subiect nu au nicio responsabilitate ? Sunt curioasa cate publicatii vor prelua si rezultatele controalelor . Nu este ok ce se intampla si nu este prima oara cand in mass media se denatureaza lucruri fara simt de raspundere . Raul a fost facut si vanzarile cel mai probabil sufera si …….atat ????

  25. Ciprian, era bine sa dea explicatia completa. Despre ce reactie chimica e vorba? Pot presupune ca e oxidarea beta carotenului care duce la pierderea culorii? Beta caroten care se regaseste in diverse optiuni de hrana pemtru pasari?

    Oxidarea nu cred ca se produce doar in prezenta sării ci intr-o solutie acida de vreun fel, ca orice marinată care se respectă.

    Putem lamuri complet problema, ca mie mi se pare ca am ramas un pic in aer si puiu fericit o sa se scufunde si mai tare cu jumări de explicații…

  26. Sunt satul de analize corecte,stimabile.Dupa macelul din 10 August,cand oamenii au protestat pasnic,au fost batuti si tot ei sunt de vina,deja m-am cam saturat.Cat despre analize falsificate daca vrei iti dau nu unul ci mii de exemple,incepand de la analize de sange preluate de la soferi beti si care au iesit perfect curate si terminand cu analize la spitale unde dezifectantul era dezifectant nu apa chioara.Din cauza coruptiei la cel mai inalt nivel,stiu ca orice poate fi cumparat cu o anumita suma de bani sau beneficii,asa ca analizele acelea sunt egale cu zero pentru mine.Si ca sa raspund mai multor persoane de aici : este ok ca o companie sa iti vanda un pui care cica e crescut ca cel de casa si de fapt sa nu fie asa?De ce nu sunt trase si companiile la raspundere?Nu neaparat aceasta companie,ci oricare alta,penteu ca toate prostesc oamenii,incepand de la companiile de telefonie,cablu,internet,gaz,curent etc.Cum imi garanteaza mie cineva ca acele probe nu sint falsificate?Imi garantezi matale?Sau compania?Tare imi e frica ca asa cum ai mai muscat-o,ai muscat-o si acum aparand si incercand sa scoti basma curata o companie acuzata de inselatorie.De ce mie nu mi s-a decolorat niciodata puiul tinut la saramura?Sau mamei mele?Sau bunicii mele?Si noi mancam doar pui de casa,nu degeaba cresc parintii mei pui si gaini.Insa culmea,niciodata nu s-a intamplat sa se decoloreze.Pentru inselaciune compania trebuie inchisa,nu are decat sa isi desfasoare activitatea in Congo,aia nu prea stiu cum arata gainile asa ca nimeni acolo nu o sa le faca plangere.

    • Daca eu postez acum un anunț în care scriu că bunicul meu a băut seara bere firma x si pana dimineata a murit o să mai cumparati bere? O să argumentez că din cauza hameiului care nu este depozitat in condiții corespunzătoare, după ce bei 2 litri te îmbeți și cazi pe scări și mori. Era de la hamei mai! Au folosit hamei contrafacut. Postez și eu la mișto o tâmpenie pe blog. Articolul o să se intituleze așa: Berea ucigașă. Un bătrânel de 67 de ani a murit după ce a băut bere de la binecunoscuta firma x. Nepoata acuza firma că folosește ingrediente contrafăcute.

  27. Facebook este spatiu public si tot ce scrii acolo poate fi folosit ca proba in instanta. E valabil si pt mailuri. Asa ca daca postezi ceva fara sa te interesezi si aduci prejudiciu mare unei companii, e normal sa fii tras la raspundere. Asa e civilizat.

  28. Salut,

    Are alt gust și se simte. Din păcate eu m-am obișnuit cu chimicalele și mai natural, mai de curte, nu agreez prea des. E o tâmpenie ce se întâmplă! Data viitoare să îl bage jumate în clor. Iese mai bine. V-am pupat și consumați produsele care vă plac și care va fac bine!!!

  29. Parca e prima data cand se trezeste cineva vorbind, distrugand afaceri, oameni.
    Stiu ce inseamna sa te judece mai intai social-media si sa ti se puna stampila “vinovat” inainte sa vina rezultatele oficiale ale anchetei. Daca cine se trezeste vorbind ar fi dat in judecata si ar plati scump ptr defaimare, persoana respectiva s-ar gandi de 2 ori inainte sa faca afirmatii nefondate

  30. Tare as fi curios sa vad cum evolueaza vanzarile respectivului producator… s. ar putea sa. i fi facut mai mult bine decat rau aceasta campanie.

  31. Din comert cumpar doar acest pui de cativa ani. Am citit aproape toate comentariile iar cele negative m-au lasat masca. Le-as recomanda doamnelor sa faca o proba: sa cumpere spatele (se gasesc cam patru bucati la casoleta) din cele doua categorii de pui gasite in comert si sa faca o supa. Se va vedea deosebirea: din “puiul fericit” iese o supa excelenta din celalalt alb iese o porcarie care in plus are si un miros oribil.
    Nu sunt nici chimist, nici inginer ci doar o gospodina cu un background in educatie fianciara (ASE).
    Decat sa cumparati (nu toata lumea are posibilitatea sa cumpere sau sa primeasca pui crescuti in curtea bunicii) albiturile, mortaciunile alea de 5 lei/ kg , va recomand cu caldura “puiul fericit” . Si am experienta vulpei care nu ajunge la struguri. Romanul s-a invatat sa cumpere ieftin si prost.

  32. Am si comentat la postul ala dar nu poti sa te pui cu gloata.
    Intrebari: ce mancare facea doamna ce a pus un copan de pui in apa cu sare?
    cum stiu ca poza cu copanul apartine fix de puiul din reclama?

  33. Sunt curios oare cati dintre cei ce comentezeaza aici au facut Bacon, sau, orice alt produs care se pune in saramura ? ORice carne se decoloreaza in saramura, cea de porc devine mai alba, cea de vita devine spre maro desaturat. Mezeruile care isi tin culoarea puternica si saturata e trata cu nitriti asa numitul pink salt, sare cu nitriti etc. Ma rog.
    Eu cand i-am vazut galbeni am zis de la inceput ca sunt crescuti cu porumb. De chimisti aparuti peste noapte sau cautatori de senzationali, suntem satuli.

    • fac asta de multi ani, periodic (din ce in ce mai rar din motive de sanatate). Da, orice carne in apa isi pierde sangele, care are culoare maronie datorita oxidarii. Niciuna nu isi pierde galbejeala.
      Si cum am crescut/tai/consum de tzara, niciunu nu e asa de galben si mai ales niciunu nu ajunge in 60zile la 1 kil, ci in 4-6 luni, cu grauntze ar avea la discretie. Ba mai mult, puii pana dupa 1 luna nu mananca deloc grauntze ca nu le incape in cioc, asa ca le dadeam malai/taratze/crupe.

      • pai sa-ti spun de ce nu ajung in 60 de zile la un kilogram:
        – gainile avand de regula acelasi cocos dominant ( fericitul), in 2-3 ani toate pasarile sunt ,,rude ” intre ele si nu mai cresc mari. Schimba cocosul
        – avand spatiu in curte la tara , ele isi consuma o mare parte din energie alergand, pe cand cele de la Avicola ma indoiesc ca au program de niscare similar.
        – ma indoiesc ca ai in curte pasari de aceeasi rasa cu cei de la Avicola
        – daca vei cumpara pui de la firme producatoare in loc sa ti-i faca closca, vei vedea ca acestia cresc mai repede decat cei din curte.
        – esti de la tara, se vede , dupa ,,taratze”

  34. Pt cei care au crescut macar un pui in viata lor e simplu.Faina de galbenele pt ce e pusa in mancare? E usor de dedus de unde e “culoarea” Fiind un produs natural nu se considera “vopsire” La 60 de zile un pui de casa nici nu e impanat tot..E usot cand esti ditai firma sa platesti cativa catei sa latre ,sa o despagubesti pe d-na respectiva cu un “premiu consistent” si gata..s-a spalat si puiul si firma.Explicatiile tuturor “specialistilor ” de pe aici sunt de tot rasul.Cel mai simplu e asa: cine vrea cumpara ,cine nu..isi creste singur puiul.Nu e “defaimare” pt ca d-na a vazut reactia pe pielea…puiului.in rest totul e gargara.Puiul nu mai e fericit pt ca patronii nu mai castiga sume fabuloase pt ca au fost prinsi cu “puiul vopsit”

    • nu se supara nimeni daca ar fi gaina hranita cu faina de galbenele – e o planta cunoscuta si apreciata, ar intra la categoria puiul de plafar :))
      Dar niciun om care a mancat prea multi morcovi nu scapa de culoare prin spalarea la mare, in apa sarata.

  35. E suficient să vă băgați mâinile in apă cu sare pentru mai multe zeci de minute și veți observa că se schimbă culoarea pielii. E foarte posibil să vedeți asta și dacă stați prea mult în apă, așa că nu știu ce experiențe ați avut, dar sigur culoarea pielii se schimbă, inclusiv la oameni, doar că la pulpe culoarea nu-și mai revine la normal fiindcă nu mai circulă sângele.

  36. Anul trecut am mâncat de 2 ori acest pui fericit, în ambele cazuri am avut reacții alergice la nivelul gurii….. Am mâncat de la 2 persoane diferite și am avut aceeași reacție. De atunci nu mai cumpăr. Puiul de la bunica dacă îl fierb nu devine alb. Chiar ma întrebam cât mai rezista pe piața acest pui 🙂

  37. Nu se mai găsește pe fb postarea doamnei, ce sa înțelegem de aici? Normal ar fi fost sa existe un later edit la postare, prin care sa se lămurească lucrurile.
    In acest fel au rămas doar discuțiile și scandalul mediatic despre ceva ce nu mai este asumat de nimeni.

    • Later ediat a existat imediat dupa ce a fost primit raspuns din partea companiei, adica a doua zi de la postare.
      Acolo a fost si explicata inchiderea anuntului si faptul ca totul a luat o amploare mult prea mare nedorita de dna in cauza.
      Oricum vad ca discuta se duce catre calitate produsului, ori in postare dna face referire doar la decolorarea lui nu si la calitatea, pe care nu cred ca o contesta.

      • Multumesc Andrei pentru răspuns.
        Eu azi am aflat de știre și nu am mai găsit punctul de vedere actualizat al inițiatoarei, pb. este ca discuțiile de dupa au rămas, efectul (bun sau rău) deja s-a produs..

  38. Puiul fericit de la bunica de la tara nu creste in 2 luni intre 2,2 kg si 2,5 kg..asa ca sa ne lamurim putin…chiar si la tara bunica da un pic de furaj la inceput..asa ca sa prinda curaj puiul si nu cumva sa se imbolnaveasca, dar el ajunge la aceeasi greutate cam in 5-6 luni…;-)) restul calculelor le faceti singuri..

  39. Nu stiu restul, dar eu la urmatoare vizita intr-un hypermarket ma duc sa caut acest pui si il pun in saramura sa vad daca se decoloreaza ca si la doamna de pe facebook. Acelasi lucru o sa fac si cu un pui de la tara cu prima vizita la bunici si ma voi lamuri ce sa aleg dintre comentariile pro si contra.

  40. Am vazut postarea cand era inca la inceput. Femeia aia era ….doar naiva (ca sa ma exprim elegant). Eu cred ca efectiv nu a realizat ce face. Am urmarit postarea cateva ore. A publicat raspunsul lor oficial, dar tot pe treaba ei era.
    Eu am stat la tara, am cumparat puiul fericit. Sigur ca nu pot compara puiul crescut in batatura mea cu acesta. E ca si cand as compara mere cu pere. Motivele sunt multe, dar cele mai importante sunt: spatiul si hrana. Mai exact conteaza cata iarba ciuguleste gaina, cata miscare face, dar si daca o hranesc cu porumb sau grau. Cu cat dau mai mult porumb cu atat carnea si oualele or sa fie mai colorate.
    Mai zic una si m-am dus, eu cu un fost iubit mergem la tara. Evident ca plecam cu oua de la tata. Fostul mare amator de oua. Ajunsi acasa isi fierbe omul, musca din ou si vad ca imediat il scuipa scarbit. Raman interzisa. El socat “eu nu mananc ouale astea pentru ca au colorant. De ce este galbenusul asta asa?”.

  41. Sa înțeleg ca și la apa călduță face reacție?? Eu am spălat acest Pui Fericit doar sub jet de apa călduță, și tot s-a dus culoarea! Sau, poate o fi fost de la clorul din apa!

  42. Bai fratilor, voi realizati ca toata mascarada asta pune in pericol 2500 de angajati si familiile lor, ca astia platesc contributii la stat de 15 milioane de euro/an, ca fac investitii de milioane de euro/an, ca au impact social asupra noastra, a Romanilor ca ne AUTODISTRUGEM??????
    Am tot analizat toata tevatura asta in ultimele zile, ma uit la voi cata ura si frustrare generati din bulele mediatice si facebook ce vi se expun sub nasul insetat de sange, cat rau puteti genera.
    Fratilor, alchimisti, chimisti, fizicieni, masoni, procurori, generali, gospodine, profesionisti etc. ce mai sunteti voi, puiul asta este o rasa care se numeste Hubard si este un pui care se creste “lent”, cum spun si oamenii din companie, nu la fel de lent ca la tara ca doar e o afacere la naiba. Eu sun veterinar de profesie si am cunostinte generale despre tot fenomenul asta. Puiul Hubard, crescut in sistem intensiv (60 de zile) are nevoie de o ratie foarte echilibrata in proteina de regula, de minerale si vitamine, de lumina, aer si caldura (toate controlate). Normal ca daca esti profesionist obtii rezultate din productie si absolut bani. Puiul asta este total diferit ca rasa (genetica) fata de rasele clasice crescute in sistem industrial (hibrid ROSS308 35 zile). La tara oamenii obisnuiesc sa cumpere pui vii ori sa scoata de la closca (productie proprie) de prin Martie si ii sacrifica/taie undeva prin Octombrie si se aduna 240 de zile oameni buni. Evident, carnea puiului de tara este mai atoasa, mai rosie, mai rigida. Culoarea, variaza de la rasa la rasa de la hibrid la hibrid de la origine la origine, de la conditie la conditie. Cum naiba un pui de 60 de zile sa fixeze grasimea si culoarea in tesuturi in detrimentul celui de tara care creste 240+ de zile. Culoarea la Puiul Fericit este clar data de o hrana foarte echilibrata si de performantele pe care o obtin oamenii aia iar cat despre grasimea “galbena” evident ca ea ca structura nu are maturitatea suficienta sa nu cedeza in mediu salin ori in apa cu sare si lamaie si sa nu se topeasca instantaneu pe mana “gospodinei”. Unde naiba ati vazut voi ca pe eticheta, site, pagina de fb scrie ca e pui de tara ori BIO, ce naiba bai fratilor, chiar nu va intereseaza minimal pe ce lume traiti???
    In concluzie: FELICITARI PENTRU RUINAREA SI DEFAIMAREA MUNCII, PERFORMANTEI SI A UNUI BRAND ROMANESC!!!

    • Felicitari pentru comentariu! Din pacate constat ca retelele sociale au o capacitate fantastica de a influenta oameni, afaceri, idei, stiri. Problema este ca se extremizeaza lucruri normale si din nefericire tot asupra noastra se rasfrang. Sa ne fereasca Dumnezeu de cei care manipuleaza cu buna stiinta opinia publica cu scopuri nocive pentru tara si romani. Nu am auzit inca cazuri din acestea insa ar fi bine sa apara ca sa afle toata lumea si astfel sa se contracareze partial efectele nocive ale socializarii online. Sa nu uitam totusi ca fiecare ne formam opinii in functie de ce vedem, citim si auzim… Sper sa apuna cat mai curand etapa Facebook si ierarhizarea valorilor data de aceasta retea de socializare.

    • Perfect de acord! Așteptam și acest comentariu. Doamne în sfârșit! Simteam că mă sufoc inconjurata de atata prostie. Mulțumesc pentru explicație. Am mai răspuns la câteva comentarii pline de ura. Am punctat și eu diferențele evidente intre puiul de țară și cel de complex. Dar nu am știut să explic atât de bine. ROMÂNIA trezeste-te! McDonald’s va place. KFC vă place. Starbucks va place. Numai ce e al nostru românesc nu va mai place.

    • Mi se pare foarte corect exprimat. La fel am taiat ” craca” celor de la lactate Bradet… si asa mai departe. D-na in cauza putea foarte bine sa il duca inapoi, cu bonul fiscal si ar fi primit banii. Si cu asta basta! Dar de ce sa nu dramatizam. Si sa si postam pe net!!

  43. Stereotipul oligofrenului Roman. Pentru care viata nu inseamna decat frustrare, ura si scandal cu spume in coltul gurii. Probabil un asistat social puturos fara perspectiva, fara viitor cu probleme de existenta.
    Vai de mama ta……..

  44. Puiul fericit este singura marca de pui acceptabila din supermarketuri. O sa cumpar si de acum incolo. Bravo Agricola! Rusine mass-media romaneasca!

  45. […] Săptămâna trecută, compania Agricola Bacău a fost trecută prin foc și sabie de lumea presei și a internetului, din cauza „postări pe Facebook în care o doamnă oarecare a decis să facă dreptate. Asta pentru că tocmai descoperise chimia”, scrie jurnalistul Ciprian Muntele pe blogul său. […]

  46. Cei care isi cumpara puiul doar pentru culoare mai bine sa se abtina. Un pui bun nu se recunoaste dupa culoare, intr-adevar este si importanta, dar diferenta dintre un pui bun si restul sta in gust. Dupa gust, miros, culoare poti deosebi cu usurinta puiul bun, de restul. Nu sun fan Agricola, dar ar fi pacat sa scoata puiul fericit de pe piata, e singurul pui din Romania care merita cumparat si mancat!

  47. Este interesant ce spune directorul MQ Agricola, puii sunt hraniti si cu faina de galbenele. Care ar fi rostul? Fac asta ca sa vanda puii mai galbeni?
    Si un alt aspect, un pui de tara natural pus in apa cu sare nu se decoloreaza.

  48. Norocul face sa am o mica ferma si in ea sa cresc si pui/gaini si alte lighioane. Mie un pui nu imi creste in 60 de zile cum cresc astora de la agricola si nici nu se decoloreaza. Dupa citirea articolului am plecat la hypermarket sa iau si eu un pui desta cu zambetul pe cioc. Cu parere de rau o spun dar numai sanatos nu este acest pui. Daca dai cu apa oparita pe el se ia culoare ori la puiul crescut natural “galbeneala” nu o scoti din el nici cu saramura si nici prin fierbere. Si controlul DSVSA este o minciuna. La cata coruptie este in tara asta oamenii au luat plicurile si au scris sa fie fericit puiul. Cat despre tine ciprian vad ca usor usor incepi sa te pozitionezi intr-o tabara ce nu joaca tocmai curat. Pacat

  49. Ciudat cum nota de constatare a ANSVSA preia cuvant cu cuvant un paragraf din comunicatul Agricola:
    “Epiderma, stratul superficial de la suprafata tegumentului, in contact cu mediu acid, mediu salin sau chiar cu apa peste o anumita temperatura (la oparire de exemplu), sufera transformari.”

  50. Am cumparat de 2-3 ori acest pui si nu mi s-a parut cu nimic diferit fata de restul puilor de la supermarket… Cred ca, culoarea galbena vine de la faina de galbenele cu care sunt ei hraniti (dupa cum scrie si mai sus) … Clar nu e culoarea unui pui de tara … si nici nu se poate compara cu un pui de tara la gust/textura.

  51. Te spargi de ras de atata chimie si fizica si tarani ( in cel mai bun sens al cuvantului) si apocaliptici si vaccinati si antivaccinati. Cu toata stima, voi credeti ca mai exista ceva BIO? Puiul din ograda bunici credeti ca mai este “natural”? Panica pt un pui galben, mai bun ala albinos de 2,5 kg bucata cu picioare cotonoage ce dupa 1h la cuptor ramane cat o vrabie jumulita. Am ajuns sa ne dam in stamba de la carne gen ” ba a mea e mai mare” da ne incaltam cu “adibas” mergem cu bemveu cu becul pe rosu la benzina uitand ca sunt tari unde milioane de oameni traiesc (sau nu ) cu 1$/zi (ex Nigeria). Daca nu va mai plac puii galbeni faceti un pustiu de bine si trimiteti-i alora…Sau daca va este mai usor vedeti ca avem zeci de mii de copii minori ce zilnic se culca nemancati in timp ce voi va “alterati” de la un pui.Va furati palaria singuri.

LĂSAȚI UN MESAJ