E doar o chestiune de spațiu, pentru că în mod normal titlul de aici ar fi fost Paste cu cârnați de casă afumați, primiți înainte de Crăciun, pe care i-ai băgat la congelator și de care ai uitat până azi. Cu semințe de fenicul.
Cine are (ferice de cine încă are) acces la produse de casă tradiționale înainte de Crăciun, trece inevitabil prin episodul ăsta. Când primește o valiză cu carne de porc după mijlocul lui decembrie, cam de 20 de ori mai multă carne decât poți tu duce, moment în care te apuci să gătești, mai dai pe la vecini, prieteni, sau bagi la congelator. Iar undeva pe la final de ianuarie, început de februarie, hârciogul din tine începe să caute în scorbură după mâncare. Moment în care dai peste niște cârnați dintr-ăștia de casă, afumați, cam cruzi, deci trebuie să iei rapid o decizie. Prima decizie, cea corectă, ar fi să îi prăjești, merg și la cuptor, și să-i împreunezi cu niște mămăligă și varză murată. Ești deja în top 5 mâncăruri tradiționale românești cu porc. A doua decizie, la fel de corectă, e detaliată mai jos, începând cu lista de ingrediente, adică pui și faci niște paste cu cârnați. Până acolo însă, ar mai fi câteva detalii importante:
- da, paste cu cârnați și smântână nu-i o mâncare ușoară. poți renunța la smântâna de mai jos, dar asta înseamnă să crești la schimb cantitatea de supă stock. dar eu zic că te complici, pierzi esența.
- dacă nu ai o legătură de apropiere sau dacă nu ai niciun fel de legătură cu semințele de fenicul, sugerez să miroși bine înainte condimentul ăsta și să fii convins apoi că există compatibilitate între voi. dacă nu vă potriviți, recomand să-l înlocuiești cu muștar. dar dacă faci asta, lasă-l să fie secretul tău. pastele astea au mai ales savoare de la lingura aia cu semințe de fenicul.
- eu am scris că rețeta e cu paste de casă, însă în realitate poți folosi ce paste ai tu la îndemână. dacă nu te pricepi sau nu ai chef să faci pastele tale, recomand tagliatelle.
- dacă nu ai cârnați de casă de care zic eu aici, adică ăștia afumați, poți folosi și doar carne tocată de porc. sau amestec de vită-porc. dar nici n-o să te mint, cu asta o să te abați mult de la drumul bătătorit. nu-i drum greșit, e doar diferită călătoria.
Ingrediente:
- 250 gr paste de casă (dacă vrei să le faci singur, recomand rețeta lui Ciocovan de aici)
- 250-300 gr cârnați de porc afumați, curățați de membrană (ăia de la țară, de la mamaie și tataie îs cei mai buni)
- 120 ml supă stock sau vin alb sec (ia dă un ochi aici pentru rețeta de supă stock)
- 240 ml smântână de gătit
- roșii uscate în ulei, tocate bucăți mai mari – cam 5 roșii, undeva pe la 30 gr după ce au fost șterse bine de ulei cu niște hârtie absorbantă
- 1 lingură cu semințe de fenicul – zdrobite în mojar sau mixer
- 2 usturoi tocați mărunt (îi trec la opțional, posibil ca aici cârnații să aibă destul usturoi)
- ardei iute tocat mărunt
- 50 gr frunze întregi de baby spanac
- 50 gr parmezan ras
- o mână (efectiv o mână) de busuioc proaspăt
- 1 lingură cu ulei
- sare/piper
Pune apă la fiert pentru paste. Când apa începe să fiarbă, dă-i cu sare.
Între timp, pune uleiul la încins într-o tigaie cu pereții înalți, apoi aruncă acolo carnea exact așa cum e ea. Călește la foc mic aproximativ 4-5 minute, apoi adaugi ardeiul iute și semințele de fenicul. Nu uita să le fi zdrobit înainte.
Mai lasă toate astea pe foc, tot mic, aproximativ 10 minute, până ce carnea se caramelizează puțin, timp în care amesteci constant.
Toarnă zeama stock sau vinul alb, și amestecă în continuare până când zeama scade spre o treime. Adaugă usturoi, dacă decizi că mai vrei usturoi acolo, dar eu zic că o să decizi că vrei, lasă în continuare totul pe foc încă un minut, după care torni smântâna.
De aici încolo trebuie să te miști repede. În momentul ăsta, apropo, ideal ar fi să ai deja pastele gata fierte. Nu-i musai, că sosul ăsta poate să aștepte și pe margine până-s gata pastele, după care reînncălzești, dar eu ziceam așa, de varianta ideală în care ești gata cu ambele la timp.
Revenind la sos, pui smântâna și roșiile în tigaie, lași la foc moale cam 2 minute, timp în care mai și amesteci, adaugi parmezanul, apoi frunzele de spanac și busioc, mai lași un minut și cam asta e tot. Dacă mai simți nevoia de sare sau piper, fă cum simți tu mai bine.
Strecoară pastele, păstrează puțină zeamă de la fiert, adaugă-le – pe paste și pe zeamă – în tigaie, amestecă bine toate ingredientele de acolo și apoi urmează drumul. Te va duce el către liniște, bucurie și inevitabilul păhărel de țuică. Cârnații ăia afumați urlă pe masă după un păhărel cu țuică.