A fost unul dintre marile mele șocuri culturale, să aflu că există supă cremă de usturoi. Se întâmpla, ce-i drept, în urmă cu ceva ani, când abia începeam să depășesc bagajul gastronomic, cam subțirel, adus de acasă. Sunt din Moldova, ce vreți? Acolo usturoiul mi-a fost instituție. Și a avut, în copilăria mea, un statut foarte clar. Mult și crud. În afară de pârjoale, cârnați, fasole și răcituri, la mine nu vedeai usturoi în ciorbe, în salate sau tocănițe. Și oricum eu vin dintr-o lume unde nici nu exista conceptul de supă cremă, cu atât mai puțin supă cremă de usturoi.
Acum e una dintre preferatale mele, mă mai apucă uneori s-o fac, dar mă apucă în special în perioada asta a anului, final de mai, început de iunie, când în piețe e plin de usturoi dintr-ăsta tânăr, fraged, numa bun să-i storci aromele într-o cremă. Supă cremă. Supă cremă de usturoi.
INGREDIENTE:
-
-
-
- 4 căpățâni de usturoi de primăvară, mai mari, cât mai mari, ba poate chiar cele mai mari
-
- 2+1 linguri ulei de măsline
-
- 30 g unt
-
- 150-170 g ceapă tăiată felii subțiri (cam două cepe medii)
-
- 2 linguri pline cu oregano proaspăt
-
- 800 ml supă stock de pui – rețeta e aici.
-
- 120 ml smântână dulce pentru frișcă
-
- 80-100 g parmezan ras
-
- 2-3 linguri zeamă de lămâie
- sare/piper
-
-
Încinge cuptorul la 160 grade C. Din cele 4 căpățâni de usturoi, curăță 3 dintre ele de primul strat de coajă. Taie-le în 4 pe fiecare și pune-le într-un vas pentru copt. Nu uita să tai și mustețile căpățânilor.
Amestecă acolo bine usturoiul cu două linguri pline cu ulei, sare și piper, așează toate bucățile de usturoi cu interiorul în sus, apoi dă la cuptor pentru 40-45 de minute. După 30 de minute de copt poți să întorci bucățile de usturoi pentru a le lăsa mai departe să se rumenească pe toate părțile.
Când sunt gata, topește untul într-o tigaie adâncă/cratiță împreună cu o lingură de ulei. Călește ceapa 4-5 minute, foc mediu. Între timp, curăță de coajă cățeii de usturoi din căpățâna rămasă. Pune-i și p-ăștia la călit vreo două minute. Adaugă frunzele de oregano și usturoiul copt, așa cum a fost scos din cuptor, cu tot cu cojile alea rumenite. Alea sunt esența. Mai călește puțin, 1-2 minute, după care toarnă supa stock. Sau poți chiar să pui lapte, dacă nu ai supă stock. În poza de mai jos e varianta cu lapte. Dar aici o să fiu sincer și te avertizez că deși varianta asta cu lapte e o alternativă bună, iar cu poza de mai jos îți demonstrez că tocmai am încercat-o, tot combinația cu stock e, de departe, cea câștigătoare. Mai departe pune capac, dă focul ceva mai mic și lasă la fiert vreo 20 de minute.
Pasează bine supa într-un blender, apoi, ca să scapi de cojile de usturoi, trece totul printr-o sită deasă. Îți recomand să folosești o spatulă de silicon pentru a presa și a scurge supa cât mai bine. Trebuie să faci operațiuna asta pentru că aici coaja de usturoi nu trece atât de bine prin blender, se transformă în mici vinișoare pe care nu le vrei în farfurie. Așa că folosește sita și spatula cu încredere.
Adaugă smântâna și pune totul înapoi pentru încă un clocot. Pune acum și parmezanul ras, amestecă bine și gustă. Parmezanul e sărat, așa că abia acum îți recomand să pui și sarea. Câtă crezi tu că mai e nevoie. Mai pune piperul și zeama de lămâie.
E o supă ceva mai moale. Dar cantitatea mai mare de lichid de aici are rostul ei. Mergi pe mâna mea. După care mergi pe mâna ta, că sigur ai să mai vrei s-o faci.
Oare se pot adauga si niste fructe de mare?
Aș pune poate creveți, combinația cu usturoi e ok.