Eram convins că am pus deja aici rețeta de supă cremă de dovleac. Lipsa ei de pe blog m-a luat prin surprindere și mi-a afectat puțin încrederea în mine. Cum, băi, să nu am eu tocmai rețeta de supă cremă de dovleac? Asta e prima supă cremă descoperită vreodată. Desigur, așa cred eu că trebuie să se fi întâmplat, cândva, în istoria gastronomiei.

Însă e chiar mai bine că abia acum i-a venit rândul pe blog, când afară deja se fac primele glumițe cu leurdă. Și se pregătesc alea cu cireșe.

Nu știu cum e prin alte orașe, dar la noi, în marele Obor, există cel puțin o tarabă la care, din toamnă, cam până când dă leușteanul “bună ziua!” la lume, ai să tot găsești dovleac. Românesc, turcesc, e plin. E în mijlocul halei ăleia noi, i-am făcut și poză, că știu ce-o să faceți după ce o să citiți rețeta de mai jos. Dar e ok, vă înțeleg, nici eu nu m-aș fi putut abține.

piața-obor-tarabă-dovleac

Ingrediente:

 • 850 g/ 1 kg dovleac curățat
 • 1 linguriță plină cu scorțișoară
 • sare
 • 2 cepe medii
 • 2 mere roșii mari curățate de coajă și cotor
 • 1,2 l supă stock de pui (e ok și dacă-i doar un litru, iar restul se completează cu apă, se poate și doar cu apă, dar o faceți pe propria răspundere)
 • un cartof curățat și tăiat mărunt
 • 15 g ghimbir ras
 • nucșoară, cam un sfert dintr-un bob, dar să fie proaspăt rasă
 • 1 lg ulei
 • 25 gr unt
 • 200 ml smântână pentru gătit (sau după gust, adică n-o puneți pe toată deodată, că unii s-ar putea să vrea mai puțină)
 • sare
 • semințe de dovleac și caju, prăjite, boabe de rodie și pătrunjel tocat mărunt pentru decor (boabele alea de rodii fac toți banii)
supă cremă de dovleac cu ghimbir și mere

Rețeta e simplă și se poate croșeta mult pe ea. Cam ca pe orice supă cremă de legume în care vă puteți lăsa instinctul să v-o ia înainte.

Dovleacul se dă prin răzătoarea mare, se amestecă împreună cu scorțișoara și puțină sare, se pune hârtie de copt pe o tavă, se întinde bine dovleacul și apoi se închide în cuptor, la 180 de grade. E gata în vreo 25 de minute.

În tot acest timp se călește ceapa în ulei, vreo 3-4 minute, după care se pun merele, tăiate felii, pentru încă vreo 2 minute. Apoi vine ghimbirul ras și nucșoara, la fel de rasă, și se amestecă bine tot ce-i în oală.

De aici încolo supa asta merge mai departe doar dacă aveți supă stock. Mințiți-mă frumos și spuneți-mi că aveți acest obicei de a vă pune deoparte supă stock. E ușor de făcut, am scris despre ea aici, ar fi tare păcat să puneți apă în loc de o supă concentrată. Făcută cu mâna voastră.

1,2 litri de lichid cred eu că e cantitatea suficientă pentru o supă nici prea zemoasă, dar nici bățoasă ca o mămăligă ciobănească.

Când se toarnă lichidul în oală, puneți tot atunci și cartoful. Despre care am specificat eu mai sus că ar trebui tăiat mărunt, asta pentru pentru a-i permite să fiarbă cât mai repede. După câteva clocote, totul e gata, puteți răsturna în oală și dovleacul copt.

Pune sare după gust, untul și mai dă-i un clocot.

Acum dă oala deoparte, lasă totul în pace pentru câteva minute, amestecă bine cu un blender și pune înapoi pe foc împreună cu smântâna. Tot așa, maxim un clocot.

O sugestie, e o supă în care merge puțin zahăr. Vreo două lingurițe. Intră la opționale, nu trebuie neapărat să mă credeți pe cuvânt.

Amestecul de semințe, caju, rodie și pătrunjel vor completa perfect farfuriile, o să le dea culoare și o să vă aducă niște like-uri în plus pe Insta.

supă-cremă-de-dovleac-cu-ghimbir-și-mere

Share

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ