Ciprian Muntele
  • ACASA
  • CARNE
    • PASĂRE
    • PORC
    • VITĂ
    • MIEL / OAIE
    • GRĂTAR
    • FĂRĂ CARNE
    • ORGANE
  • PEȘTE ȘI FRUCTE DE MARE
    • CUPTOR
    • GRĂTAR
    • TIGAIE
    • ZEMURI
    • FRUCTE DE MARE
  • ZEMURI
    • CIORBE
    • SUPE
  • PASTE
  • PÂINE ȘI ALUATURI
  • OUĂ
  • DULCIURI
  • BĂUTURI
  • REȚETE DE BAZĂ
  • BLOG
    • CĂLĂTORII / RECOMANDĂRI
    • SFATURI
    • ENDORFINE
    • PROIECTE COMERCIALE
CARNE, PORC, VITĂ  /  19/12/2017

testul suprem: sarmale. dar sunt cu mărar, asta ca să știm o treabă de la început

by ciprian muntele
testul suprem: sarmale. dar sunt cu mărar, asta ca să știm o treabă de la început

Multă vreme am fost convins că rețeta de sarmale va fi cea cu care voi deschide acest blog. În halul ăsta de obsedat sunt de sarmale. Dar obsedat de sarmale bune, că aici ar cam fi o problemă. Atât cât am testat eu, nu prea am găsit prin București ceva care să devină memorabil. 

Iubirea mea pentru sarmale e  parte fundamentală din educația mea culinară, am un respect aproape religios față de ele. Am mâncat basculante de sarmale în copilărie, într-o multitudine de variante, atât de multe încât am ajuns să dezvolt sensibilități destul de mari la toate tipurile de sarmale.

Există câteva detalii foarte importante, în care eu cred foarte mult și de la care abaterea e, în general, foarte mică. Și să ne înțelegem, vorbim despre sarmalele pe care le fac eu, nu pretind că dețin formula sarmalelor perfecte. De altfel, fix aici s-ar putea să mai fie o problemă. Tocmai pentru că cei mai mulți dintre noi am crescut cu uriașe cantități de sarmale cu care ai noștri ne-au îndopat de mici, e posibil ca percepeția să fie puternic influențată de gustul acelor sarmale pe care le știm de acasă. 

În cazul meu, formula perfectă pentru sarmale are câteva calcule simple. Le iau pe rând.

retea-sarmale-traditionale-cu-marar

  • calitatea verzei este esențială. varză murată, desigur. gustul de la varza murată este decisiv. e important să nu fie foarte sărată, ceea ce presupune o desărare în prealabil de cel puțin o oră, deși eu aș sugera chiar ore. multe ore. timp în care o ții în apă în toată perioada asta, ba chiar poți să o și clătești și să pui din nou apă curată. și obligatoriu să aibă gust bun. am luat de curând o varză de la un magazin, pe lângă faptul că m-a costat 16 lei o bucată, avea gust de conservă de ton ușor stricat, dres cu mult oțet. să nu îți imaginezi că așa ceva nu va influența calitatea sarmalelor, chiar și ținută o vreme în apă. ideal ar fi să ai varza ta, din cămara ta, din butoiul tău. nu se poate întotdeauna asta, partea bună e că în magazine sau piețe găsești varză murată bună, partea proastă e că ar fi bine să mergi la sigur. 
  • în rețeta de mai jos specific că ai nevoie de două verze mari. e cam multă și aproape sigur o să-ți mai rămână. ceea ce e perfect. probabil că ai putea să te descurci chiar și cu una singură. dacă, repet, varza e una mare. dar doar cu una o să cam fii la limită dacă păstrezi gramajul din rețeta de mai jos. așa că eu n-aș risca. pleacă la drum cu două verze mari. așa o să ai de unde să faci și straturile de varză tocată dintre sarmale, iar cu ce rămâne, aici e simplu, o faci călită. varză călită.
  • apropo de gramaj, din ce ai în rețeta de jos, ar trebui să scoți undeva pe la 40-50 de sarmale. 45 mi-au ieșit mie după exact modelul celor din poze.
  • eu la sarmale cred mult în carnea de porc. de obicei, raportul e 50 la 50. porc cu vită. la mine raportul e mult mai mare spre porc și n-aș avea nicio problemă dacă aș folosi exclusiv doar porc. dacă nu ești foarte sigur pe tine, dacă ești la început de drum, mergi pe prima variantă, jumate porc, jumate vită. 
  • oala cu sarmale, recomand fontă sau lut, dar e doar recomandare, poate fi o oală obișnuită, important e să aibă capac. se poate ține fie pe foc, fie la cuptor. eu îmbin ambele variante, o oră pe foc mic, apoi cel puțin două ore la cuptor.
  • nu există sarmale fără mărar. știu, ba chiar foarte bine, că e un procent mărișor de nefericiți care nu acceptă mărarul în viața lor. poate că, totuși, a venit momentul să faci pace cu planta asta atât de nedorită uneori. mărarul în sarmale, după atâtea ore de fiert, nu se va distinge în gustul final, dar crede-mă că îl va îmbogăți. am testat de multe ori rețeta asta, ai fi surprins câtă lume nu s-a prins că există mărar. de-aia zic, poate că ar fi bine să-i dai, totuși, o șansă.
  • pentru fiert, poți folosi apă, vin alb și/sau supă stock. eu recomand supa de pui. știu că există și varianta de fiert în vin roșu. n-am încercat, mă tentează, sunt curios, dar las pe altă dată. există chiar și sarmale fierte în borș. aici nu știu ce să zic, ideea era să scap de acreala din varza murată, nu să adaug și mai multă acreală din mers.
  • grijă mare la sare. oricât aș ține varza aia murată în apă, ea nu se va mai transforma niciodată într-o varză dulce. ține cont și de detaliul ăsta când pui sare în umplutură.
  • ce n-aș pune niciodată în sarmale ar fi morcov. am încercat, nu, mulțumesc.
  • există un detaliu care ține de magie la sarmale. cu cât le vei reîncălzi, cu atât ele vor deveni mai gustoase. o fi magia sarmalelor, o fi magia sărbătorilor, nu putem ști noi ca oameni, dar poate că unele secrete trebuie să rămână exact așa cum sunt ele.

INGREDIENTE:

  • 1,3 kg carne tocată vită-porc
  • 3 cepe zdravene tocate mărunt (cantitatea de ceapă nu e niciodată prea mare, așa că ea ar mai putea eventual să meargă în sus, dar niciodată în jos)
  • 150 g orez cu bob rotund spălat bine înainte – asta înseamnă cam o jumătate ceașcă de orez, cantitate care poate fi urcată până la o cană plină. eu nu-i văd rostul, prefer mai puțin orez. în magazine se găsește deja orez special pentru sarmale. și e special fix pentru că are bobul rotund
  • 70 + 30 g șuncă afumată – cu cât mai afumată, cu atât mai bine (merge și kaizer, costiță sau chiar cârnați dacă-s afumați, că afumătura e cea care ne interesează de fapt)
  • 3 linguri pline cu bulion
  • 100 grame untură de rață sau gâscă,  lăsată să se încălzească la temperatura camerei. se găsește deja prin magazinele mari. altfel, dacă nu e untură, merge cu niște ulei, da’ eu insist să fie untura aia de rață sau gâscă
  • mărar tocat mărunt – e, aici e după cât te lasă inima. ideal ar fi să ai măcar două legături de mărar tocat mărunt, asta înseamnă cam 30 g. un fan al mărarului va crește cu siguranță cantitatea. dar reperul de la care plecăm aici e de 30 g
  • 1 lingură frunze cimbru proaspăt + 7-8 crenguțe întregi, tot verzi
  • piper proaspăt măcinat – ăsta ar trebui să fie din abundență, sarmalele iubesc piperul
  • 300 + 20 + 60 ml supă stock – teoretic de vită, practic aș merge tot pe clasica variantă de pui de aici
  • 150 ml vin alb sec 
  • 1/3 linguriță zahăr
  • sare
  • două verze murate, de talie mare, mărime XXL

retea-sarmale-traditionale-cu-marar

Încinge într-o tigaie o lingură plină cu untură în care călești ceapa tocată, foc cel mult mediu, doar cât să devină ușor translucidă, cam 4 minute. Adaugi orezul – nu uita să-l clătești bine înainte  -, mai călești totul 3-4 minute, apoi adaugi cam 20 ml de supă stock. Lași totul în tigaie încă vreo 2 minute. O variantă ar fi ca mai departe să pui o lingură de sos roșu (bulion) lângă orezul prăjit, în tigaie. Eu sar însă etapa asta, bulionul îl amestec cu supa stock și vin, puțin zahăr și torn la final peste sarmale, când e oala plină. Da’ mai e până acolo.

Dă tigaia deoparte și lasă totul să se răcească.

Abia când s-a răcit, amesteci orezul călit împreună cu carnea, operațiune în care mâna devine cea mai bună paletă de mixer. Adaugi mărarul tocat, sarea, piperul, lingura de cimbru verde și 60 ml de supă stock. Poți pune și vin alb în loc de stock dacă ți se pare că e mai bine așa. Eu am pus la un moment niște cidru. Și a fost bine. Amesteci bine până se omogenizează totul perfect. Apropo, n-am scris în lista cu ingrediente, dar aici ai mai putea pune și niște paprika. Afumată, dulce, depinde și de ce ai prin casă, sunt bune amândouă. 

E, și acum vine un mic secret. La care țin enorm. Din toată cantitatea de slănină afumată, alegi separat cam 30 g, bucată fără șoric, o toci mărunt la cuțit, cât poți tu de mărunt, și o amesteci în umplutură. Alea 30 g de untură afumată, cu accentul pe afumată, o să conteze mult. Știu, nu e o rețetă pentru cei aflați la dietă, dar fix detaliile astea sunt cele care fac diferența.

Restul de șuncă afumată, cu tot cu șoric, o tai felii mai mari și o lași deoparte.

Lași carnea să se odihnească și te ocupi de varza murată.  Scoți cotorul cu un cuțit, ține cont că varza trebuie să o lași întreagă, după care desfaci frunzele, una câte una. Tai nervura aia mare de pe mijloc, apoi, în funcție de mărimea foii de varză, împarți foaia în 3-4-uneori chiar 5 părți egale.  Cum se împachetează o sarma, aici cred totuși că un începător s-ar descurca cel mai bine cu o înregistrare video. E mai eficient așa. Nu o am, iar din tot ce am găsit eu, recomand filmarea de aici. Sunt mai multe tehnici de împachetare a sarmalelor, asta e cea mai simplă, din ce am găsit. Și foarte bună.

Varza rămasă, inclusiv cotoarele, o toci mărunt la cuțit.

Acum vine partea cea mai mișto, de urcat mobila-n pod. Adică de aranjat sarmalele-n oală. Primul strat, pe fundul oalei, e cu varza de-ți ziceam că trebuie să o toci mărunt, fideluță. După care te pui pe așezat sarmalele în straturi. Probabil vor fi 2-3 straturi, depinde de oală. Între ele așezi crenguțele de cimbru și feliile de slănină. Torni acum peste sarmale și untura de rață, care probabil s-a topit deja de la căldură. Deasupra învelești totul cu un alt strat de varză tocată mărunt. Suficient de gros încât sarmalele aproape că nu se mai văd. 

Amestecă bine supa stock cu bulionul, vinul și zahărul, chiar și puțină sare, apoi toarnă totul peste sarmalele din oală. 

Acoperi cu capac și dai oala pe foc. Când începe fierberea, cobori focul mic, cât mai mic. Lași să fiarbă o oră, după care o duci în cuptor la 150 de grade Celsius. Pentru încă cel puțin două ore la fiert. 

De aici încolo mai ai nevoie după cum urmează: țuică, mămăligă, ardei iute, smântână, vin roșu. Nu neapărat în ordinea asta.

 

retea-sarmale-traditionale-cu-marar

Tags

  • bulion
  • carne de porc
  • carne de vita
  • cele mai bune sarmale
  • cimbru
  • mărar
  • sarmale
  • slanina
  • varza
  • varza murata
  • varza pentru sarmale
  • vin

Navigare în articole

o carte cu rețete cu care faci o mare brânză
înfruntă-ți demonii, rade hrean, suferă și pune-l la borcan

Related posts

fudulii not momițe
CARNE, ORGANE  /  14/03/2017
by ciprian muntele  /  27 Comments

fudulii not momițe

cum se face salata boeuf – mai întâi o înțelegem și abia apoi o facem
CARNE, PASĂRE, REȚETE DE BAZĂ  /  16/04/2020
by ciprian muntele  /  17 Comments

cum se face salata boeuf – mai întâi o înțelegem și abia apoi o facem

inițierea în pizdulice. partea I
CARNE, PORC  /  28/04/2017
by ciprian muntele  /  15 Comments

inițierea în pizdulice. partea I

13 comments

  • Alexandra
    19/12/2017

    Buna, Ciprian. Desi fac sarmale de vreo mie de ani 🙂 imi place sa citesc scrieri despre ele gandind ca pot sa mai invat cate ceva. Uite, de la tine am invatat si chiar o sa pun untura de rata pe langa ramurelele de cimbru, ca tot am borcane&borcanele cu untura de rata, gasca, gaina de la mama (nu arunc nimic, toate unturile in plus le topesc la foc mic de tot, ca sa ramana clare si sa aiba culoare frumoasa). Nu am facut-o pana acum deoarece am considerat ca o carne mai grasa de porc este suficienta. De aceea, nu stiu daca o sa ajung vreodata la etapa &+slanina afumata.
    La schimb pentru ce invat de la tine, dau si eu o descoperire intamplatoare de-a mea, de acum vreo patru sute de ani 🙂 Poate n-o stii, iar daca-o stii, n-o sa te superi din atata lucru…
    Inainte de asta trebuie sa spun ca pun varza la murat de cand m-am maritat, deci de-acum o mie de ani, cand am inceput sa si fac sarmale, ca o femeie maritata ce devenisem (desi cu 2 ani inainte, ca o caminista ce eram, nu stiam ca se pune apa in mancare, dar asta e o cu totul si cu totul alta poveste) si nu concep o iarna fara butoiul cu varza de pe balcon. Pun varza cu apa clocotinda si nu este nevoie de pritoceala, nici nu-mi deranjez vecinii cu mirosul, gustul verzei e minunat, iar zeama de varza la prima deschidere a butoiului are un gust ce nu poate fi comparat cu nimic. E pur si simplu perfecta.
    Imi place sa pun marar uscat din belsug in butoi si de aceea cateva sute de ani, cum ziceam mai sus, am considerat ca aroma lasata este suficienta, pana intr-o zi cand, nici nu mai stiu in ce context, mi-a venit ideea sa pun seminte de marar in uleiul in care caleam ceapa, peste care urma sa pun varza; calire inceata, ca sa-si lase seminetele toata aroma, iar ceapa sa se topeasca usor, delicat.
    Ce sa-ti zic….de-atunci nu concep sa fac ceva cu varza, cu atat mai mult sarmale, fara seminte de marar, care se gasesc la plafar, la ceaiuri. Si nu ma multumesc cu cele calite in ulei, dar mai arunc si ceva deasupra in oala, ca o tusa finala 🙂

    Cam asta am avut de spus.
    Sarbatori fericite si un An Nou cu sanatate si prosperitate!
    Ce drag, Alexandra.
    P.S. De cand citesc ce scrii, am devenit atenta la locurile din piata Obor unde se mananca mititei; parca nu le vazusem niciodata pana atunci. Dar, nu stiu de ce, inca n-am ajuns la etapa in care sa si poposesc, sa-mi iau 2 mici si sa fac conversatie cu vecinii de masa. In schimb, nu concep sa trec pe la Dedulesti si sa nu opresc, desi ai zice ca in masina mirosul aunge mai greu. La Dedulesti vad eu perfectiunea! Desi….desi….tocmai de curand imi zicea cineva de un loc la Mogosoaia….invatam, invatam, zilnic invatam 🙂

    Reply
    • ciprian muntele
      19/12/2017

      Îți mulțumesc mult de mesaj, să știi că eu am acasă un folder fix cu detalii ca cele de mai sus, în care pun deoparte ceea ce învăț de la alții. Anul ăsta sper să fie ultimul în care nu am pus murături/varză, asta din motive oarecum tehnice. Curaj cu micii, e un loc atât de prietenos, de fapt. 🙂

      Reply
  • bogdan
    19/12/2017

    Țin pumnii pentru prune ;). Bine că mai am ceva rezerve 😀

    Reply
  • Viviana Barbu
    19/12/2017

    Ciprian am citit reteta ta cu ochii in lacrimi. Pe un caiet dictando îngalbenit, exact așa e scrisa reteta de bunica mea! Un singur lucru lipseste acolo : vinul.
    Tu esti dovada vie ca barbatii sunt ași în bucătărie!

    Reply
  • Mihaela
    21/12/2018

    Am gatit asta seara sarmale dupa reteta de mai sus, am pus insa foi de vita!
    Sint inca in cuptor, mai stau 10 min. Au iesit minunate, ne ma mai pot opri sa le „gust“.
    Multumesc pentru reteta minunata!
    Mihaela

    Reply
  • Florin
    01/01/2019

    Testul suprem, intr-adevăr! Avem eu niște idei despre ce și cum, dar rețeta ta a venit la fix. Culmea e ca tocmai ce topisem niște untura de gîscă cu o zi înainte. Ah și da, mi-am luat vas de fonta cu capac! Înainte eram adeptul vasului de pămînt însă am convins-o pe doamna sa investim citeva sute in asta de fonta cu argumentul ca nu se sparge.
    Sarmalele au ieșit deci geniale. Ce am învățat despre varza e ca probabil trebuia s-o oparesc un pic, foile (vidate, luate din comerț) erau cam rigide.
    S-auzim de bine și ne mai vedem p-aici!

    Reply
  • sarmale în bostan cu frunze de varză
    28/11/2019

    […] orice, ca să înțelegeți filosofia mea legată de sarmale, vă recomand rețeta scrisă de mine aici. E testată și răstestată, cu aia mergeți la […]

    Reply
  • ardei umpluți cu carne, orez și un secret pe care nu-l spune nimeni
    08/07/2020

    […] dar rețeta asta e importantă pentru mine, aproape la fel ca aia de sarmale, despre care am scris aici, simt că pentru cineva care e la început, explicațiile astea or să ajute. pentru ăilalți cu […]

    Reply
  • Alina Smigun
    28/12/2021

    Sunt 4 ani de când fac sarmale de Crăciun după rețeta ta. Sunt fix ca alea ale bunicii. Chapeau.

    Reply
    • ciprian muntele
      28/12/2021

      Ăsta da mesaj de final de an. Mulțumesc. 🙂

      Reply
  • Cristina
    24/12/2022

    Geniale au iesit utilizand reteta ta!!!! Prima data cand fac sarmale si sunt incredibil de bune! Multumesc pt reteta!

    Reply
    • ciprian muntele
      26/12/2022

      Geniale să le rămâie numele.
      Și eu mulțumesc de mesaj! 🙂

      Reply
  • Sarmale – Ce Mănânc Azi Eu
    25/01/2023

    […] asta e inspirată aproape în totalitate de la Ciprian Muntele. Suplimentar, mici adăugiri de la prieteni și câteva mici variații de-ale […]

    Reply

Share your thoughts Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • TikTok

ciprian muntele

Ai aici, în acest blog, rezultatul a ceea ce înseamnă munca, pasiunea, curiozitatea și bucuria mea într-o bucătărie. Eu sunt ceea ce s-ar putea numi un gurmand entuziast care doar a decis la un moment dat că vrea să scrie despre experiențele lui culinare.
Existența acestui blog a fost provocarea imensă care să mă oblige să evoluez continuu.
Nu sunt bucătar, nu am intenții să devin bucătar, nu am cunoștințele și priceperea unui bucătar. Îmi știu bine locul. Pot doar să-ți promit că ceea ce vei găsi în acest blog va fi bine testat și îndelung documentat. Că va fi gustos, deși poate uneori perfectibil.
Îți mulțumesc că ești aici, mai departe e treaba mea să te conving să și rămâi.

 

Categorii

  • BĂUTURI (3)
  • BLOG (4)
  • CĂLĂTORII / RECOMANDĂRI (34)
  • CARNE (51)
  • CIORBE (8)
  • CUPTOR (5)
  • DULCIURI (23)
  • ENDORFINE (16)
  • FĂRĂ CARNE (41)
  • FRUCTE DE MARE (5)
  • GRĂTAR (5)
  • GRĂTAR (2)
  • MIEL / OAIE (5)
  • ORGANE (6)
  • OUĂ (9)
  • PÂINE ȘI ALUATURI (13)
  • PASĂRE (20)
  • PASTE (6)
  • PEȘTE ȘI FRUCTE DE MARE (17)
  • PORC (25)
  • PROIECTE COMERCIALE (51)
  • REȚETE DE BAZĂ (14)
  • SFATURI (5)
  • SUPE (13)
  • TIGAIE (2)
  • VITĂ (13)
  • ZEMURI (22)
  • ZEMURI (2)

CIPRIAN MUNTELE

Ai aici, în acest blog, rezultatul a ceea ce înseamnă munca, pasiunea, curiozitatea și bucuria mea într-o bucătărie. Eu sunt ceea ce s-ar putea numi un gurmand entuziast care doar a decis la un moment dat că vrea să scrie despre experiențele lui culinare.
Existența acestui blog a fost provocarea imensă care să mă oblige să evoluez continuu.
Nu sunt bucătar, nu am intenții să devin bucătar, nu am cunoștințele și priceperea unui bucătar. Îmi știu bine locul. Pot doar să-ți promit că ceea ce vei găsi în acest blog va fi bine testat și îndelung documentat. Că va fi gustos, deși poate uneori perfectibil.
Îți mulțumesc că ești aici, mai departe e treaba mea să te conving să și rămâi.

Atenție, blog în permanentă construcție. Fiți vigilenți!

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • TikTok
  • Elara Pro by LyraThemes.com

Folosim Tehnologii de tip Cookie ce permit stocarea de informatii si/sau obtinerea accesului la informatia stocata in dispozitivul dvs. pentru a permite website-ului sa functioneze si pentru a personaliza continutul in functie de interesele si/sau profilul dvs., pentru a va oferi functionalitati aferente retelelor de socializare si pentru a analiza traficul pe website.

 

Cu ajutorul  GDPR Cookie Compliance
Despre fisierele de tip cookie

Folosim Tehnologii de tip Cookie ce permit stocarea de informatii si/sau obtinerea accesului la informatia stocata in dispozitivul dvs. pentru a permite website-ului sa functioneze si pentru a personaliza continutul in functie de interesele si/sau profilul dvs., pentru a va oferi functionalitati aferente retelelor de socializare si pentru a analiza traficul pe website.

 

Cookie-uri de functionalitate

Aceste fisiere de tip cookie trebuie sa fie active pentru o fucntionare corecta a site-ului.

Daca dezactivati folosirea acestor fisiere de tip cookie nu veti putea sa salvati preferintele voastre pentru acest site. Acest lucru inseamna ca la fiecare vizitare a site-ului va trebuii sa alegeti ce tip de fisiere cookie vreit sa folositi.

 

Fisiere cookie 3rd Party

Acest site foloseste Google Analytics pentru a colecta informatii anonimizate despre numarul de vizitatori pe site si cele mai vizitate pagini si articole.

Deasemenea acet site foloseste embeduri din platforma youtube.com pentru a va pune la dispozitie continut video. Aceste embeduri pot la randul lor sa plaseze fisiere de tip cookie.

Va rugam sa activati folosirea acestor fisiere de tip cookie pentru a putea inbunatatii functionalitatile site-ului in permanenta.

 

Va rugam sa acceptati fisierele de tip cookie strict necesare pentru functionarea corecta a site-ului.

Politica de Confidentialitate

Aceasta politica de confidentialitate descrie modul în care informatiile dvs. personale sunt colectate, utilizate si distribuite atunci când vizitati site-ul www.ciprianmuntele.ro

INFORMATII PERSONALE PE CARE LE COLECTAM

Când vizitati site-ul, colectam automat anumite informatii despre dispozitivul dvs., inclusiv informatii despre browserul dvs. web, adresa IP, fusul orar si unele cookie-uri instalate pe dispozitiv. In plus, pe masura ce rasfoiti pagini din site, colectam informatii despre paginile web individuale sau produsele pe care le vizualizati, ce site-uri web sau termeni de cautare v-au referit la site si informatii despre cum interactionati cu site-ul. Ne referim la aceste informatii colectate automat ca Informatii despre dispozitiv.

Colectam informatiile despre dispozitiv folosind următoarele tehnologii:

Cookie-urile sunt fisiere de date care sunt plasate pe dispozitiv sau pe computer si contin adesea un identificator unic anonim. Pentru mai multe informatii despre cookie-uri si despre modul de dezactivare a cookie-urilor, vizitati http://www.allaboutcookies.org.

actiuni de urmarire a „fisierelor de jurnal” care apar pe site si colectarea datelor, inclusiv adresa IP, tipul browserului, furnizorul de servicii Internet, paginile de trimitere / iesire si inregistarile de data / ora.

etichetele si pixelii sunt fisiere electronice utilizate pentru a inregistra informatii despre modul in care navigati pe site.

In plus, atunci cand efectuati o achizitie sau incercati sa faceti o achizitie prin intermediul site-ului, colectam anumite informatii de la dvs., inclusiv numele dvs., adresa de facturare, adresa de livrare, adresa de e-mail si numarul de telefon. Facem referire la aceste informatii ca informatii despre comanda.

Când vorbim despre Informatii personale in aceasta politica de confidentialitate, vorbim atat de informatii despre dispozitive, cat si de informatii despre comanda.

CUM UTILIZAM INFORMATIILE PERSONALE ?

Utilizam informatiile despre comenzi pe care le colectam, in general, pentru a indeplini comenzile plasate prin intermediul site-ului (inclusiv procesarea informatiilor dvs. de plata, organizarea transportului si furnizarea de facturi si / sau confirmari de comenzi). In plus, folosim aceste InformaTii de comanda pentru:

Comunicarea cu dvs;

In conformitate cu preferintele pe care le-ati impartasit cu noi, va vom oferi informatii sau materiale publicitare referitoare la produsele sau serviciile noastre.

Utilizam informatiile despre dispozitiv pe care le colectam pentru a ne ajuta sa monitorizăm potentialele riscuri (in special adresa IP) si, in general, sa imbunatatim si sa optimizam site-ul nostru (de exemplu, generand analize despre modul in care clientia nostri navigheaza si interactioneaza cu Site-ul si pentru a evalua succesul campaniilor noastre de marketing si publicitate).

IMPARTASIREA INFORMATIILOR PERSONALE & RETENTIA DATELOR

Cand plasati o comanda prin intermediul site-ului, vom pastra informatiile dvs. de comanda, considerate Necesare, pentru inregistrarile noastre, cu exceptia cazului in care si pana cand ne cereti sa stergem aceste informatii.

Impartasim informatiile personale considerate Necesare cu terte parti pentru a ne ajuta să procesam si sa livram comenzile dvs, asa cum este descris mai sus.

De asemenea, folosim Google Analytics pentru a ne ajuta sa intelegem cum clientii nostri utilizeaza Site-ul – puteti citi mai multe despre modul în care Google utilizeaza informațiile dvs. personale aici: https://www.google.com/intl/ro/policies/privacy/. De asemenea, puteti renunta la Google Analytics aici: https://tools.google.com/dlpage/gaoptout.

In cele din urma, putem sa va impartsim si informatiile dvs. personale pentru a respecta legile si reglementarile aplicabile, pentru a raspunde la o citație, mandat de cautare sau alta solicitare legala pentru informatiile pe care le primim sau pentru a ne proteja în alt mod drepturile.

DO NOT TRACK Retneti ca nu modificam practicile de colectare a datelor si de utilizare a site-ului atunci cand vedem semnalul Nu urmariti (DO NOT TRACK) din browserul dvs. In acest caz, se vor folosi doar informatiile Necesare pentru plasarea si procesarea unei comenzi, dar nu informatiile Statistice, Functionale sau de Marketing (profilare).

DREPTURILE TALE

Daca sunteti rezident european, aveti dreptul sa accesati informatiile personale pe care le detinem despre dvs. si sa cereti corectarea, actualizarea sau stergerea informatiilor dvs. personale. Daca doriti sa exercitati acest drept, va rugam sa ne contactati prin intermediul sectiunii: GDPR dreputurile consumatorilor.

In plus, daca sunteti rezident european, retineti ca va procesam informatiile pentru a putea indeplini contractele pe care le-am putea avea cu dvs. sau pentru a va urmari interesele legitime de afaceri enumerate mai sus.

SCHIMBARI

Putem actualiza din cand in cand aceasta politica de confidentialitate pentru a reflecta, de exemplu, modificarile aduse practicilor noastre sau din alte motive operationale, legale sau de reglementare.

CONTACTEAZA-NE

Pentru mai multe informatii despre practicile noastre de confidentialitate, daca aveti intrebari sau daca doriti sa faceti o plangere, va rugam sa ne contactati prin e-mail la adresa contact@ciprianmuntele.ro

Va rugam sa acceptati fisierele de tip cookie strict necesare pentru functionarea corecta a site-ului.

POLITICĂ PRIVIND FIȘIERELE DE TIP COOKIE

 

Site-ul ciocolatasivanilie.ro vă transmite această Notă de informare pentru a vă explica modul în care prelucrăm și protejăm datele  cu caracter personal.

Vă transmitem această Notă de informare la începutul interacțiunii noastre prin intermediul website-ului nostru.

1. Ce este un fişier cookie şi în ce scop este folosit?

Website-ul nostru utilizează tehnologia de tip cookie pentru a vă oferi un serviciu web mai bun. Datele stocate de fișierele de tip cookie utilizate pe website-ul nostru nu arată niciodată detalii personale în baza cărora să poată fi stabilită o identitate individuală.

Un fișier de tip cookie reprezintă un mic fișier text care este stocat și/sau citit de browserul dvs. web pe hard disk-ul dispozitivului dvs. final (de exemplu, computer, laptop sau smartphone) în funcție de site-urile web pe care le vizitați. De asemenea, fișierele de tip cookie fac interacțiunea dvs. cu site-urile web mai sigură și mai rapidă, deoarece acestea își pot aminti preferințele dvs. (de exemplu, autentificare, limbă), trimițând informațiile pe care le conțin înapoi la site-ul web originar (first-party cookie) sau către alt site web căruia le aparțin (third-party cookie), atunci când vizitați din nou site-ul web respectiv utilizând același dispozitiv final.

2. Cum puteţi controla fişierele de tip cookie

Vă puteți retrage consimțământul privind fișierele de tip cookie în orice moment. În acest scop, puteţi să blocaţi sau eliminaţi fişierele cookie fie prin intermediul setărilor browserului dvs. web sau prin utilizarea unor software-uri puse la dispoziţie de terți, sau urmând instrucţiunile specifice pentru categoriile de cookie din secţiunile următoare. In orice situaţie, pot apărea probleme legate de utilizarea anumitor părți ale site-ului web dacă dezactivaţi fişierele de tip cookie.

În cazul în care doriți să eliminați fișierele de tip cookie stocate pe dispozitivele dvs. și să configurați browserul dvs. web astfel încât să refuze fișiere de tip cookie, puteți să utilizați setările privind preferințele din browser-ul dvs. web. De  obicei, puteți găsi setările de navigare referitoare la fișiere de tip cookie în meniurile „Opțiuni”, „Instrumente” sau „Preferințe” din browserul web pe  care îl utilizați pentru a accesa website-ul nostru. În funcție de browserele web existente, pot fi utilizate mijloace diverse pentru a dezactiva fișierele de tip cookie. Pentru a obține mai multe informații, vă rugăm să vizitați website-ul browserelor dvs.:

  • Setări cookie în Internet Explorer – Internet Explorer;
  • Setări cookie în Firefox – Firefox;
  • Setări cookie în Chrome – Chrome;
  • Setări cookie în Safari – Safari;
  • Setări cookie în Edge – Edge;
  • Setări cookie în Opera – Opera.

Pentru a afla mai multe despre fișierele de tip cookie, vă rugăm să vizitați www.allaboutcookies.org sau să vedeți www.youronlinechoices.eu, care conține informații suplimentare privind publicitatea comportamentală și viața privată online.

3. Fișierele de tip cookie utilizate pe website-ul ciocolatasivanilie.ro

În baza funcției și scopului pentru care sunt utilizate fișierele de tip cookie, acestea sunt, de obicei, clasificate în următoarele categorii, pe care website-ul ciocolatasivanilie.ro le utilizează pe Website-urile sale:

  • Fișiere de tip cookie absolut necesare vă permit să navigați pe Website și să îi utilizați funcțiile de bază. De obicei, acestea sunt instalate doar ca răspuns la acțiunile efectuate de dvs. care echivalează cu o cerere de servicii. Aceste fișiere de tip cookie sunt indispensabile pentru utilizarea website-ului.
  • Fișiere de tip cookie privind funcționalitatea sunt utilizate pentru a vă recunoaște atunci când reveniți pe website-ul nostru și ne permit să vă oferim funcții îmbunătățite și mai personalizate, cum ar fi reamintirea preferințelor dvs.  Aceste fișiere de tip cookie colectează informații anonime și nu pot urmări navigările dvs. pe alte site-uri web. Perioada de expirare a acestor fișiere de tip cookie este de maximum 2 ani.
  • Fișiere de tip cookie analitice și privind performanța ne permit să recunoaștem și să numărăm utilizatorii și să colectăm informații despre modul în care este utilizat website-ul (de exemplu, paginile pe care un utilizator le deschide cel mai des și dacă utilizatorul primește mesaje de eroare de la anumite pagini). Aceasta ne ajută să îmbunătățim modul în care funcționează website-ul nostru, de exemplu, asigurând că puteți găsi ușor ceea ce căutați. Perioada de expirare a acestor fișiere de tip cookie este de maximum 2 ani. În ceea ce priveşte third-party cookies, perioada de expirare poate să varieze şi în unele cazuri poate depăşi 2 ani. Pentru mai multe detalii cu privire la această categorie de cookies, consultaţi Secţiunea 4 de mai jos.
  • Fișiere de tip cookie privind rețelele sociale vă permit să împărtășiți pe site-ul web activitatea dvs. pe rețele sociale, cum ar fi Facebook și Twitter. Aceste fișiere de tip cookie nu sunt controlate de către noi. Pentru mai multe detalii cu privire la această categorie de cookies, consultaţi Secţiunea 6 de mai jos.
  • Alte tipuri de fișiere de tip cookie care pot fi utilizate ulterior. Vă vom informa prin politicile noastre actualizate dacă sunt utilizate orice alte tipuri de cookies.

Vă rugăm să observați că website-ul ciocolatasivanilie.ro utilizează serviciile terțelor-părți pentru a obține informații cu privire la utilizarea de către dvs. a website-ului nostru pentru a optimiza experiența dvs. de utilizator. Aceste terțe-părți (inclusiv, de exemplu, furnizorii de servicii externe, cum ar fi serviciile de analiză a traficului web) pot, de asemenea, utiliza fișiere de tip cookie, asupra cărora nu exercităm niciun control.

 

4. Fișiere de tip cookie utilizate în scopuri statistice și pentru monitorizarea traficului web

Google Analytics

Website-urile noastre utilizează Google Analytics, un serviciu pentru analiza web, furnizat de Google. Google Analytics utilizează fișiere de tip cookie pentru a ajuta un anumit Website să analizeze modul în care utilizați respectivul Website. Informațiile generate de fișierele de tip cookie cu privire la utilizarea de către dvs. a Website-ului (inclusiv adresa dvs. IP)  vor fi transmise și stocate de Google pe servere care pot fi localizate în UE, SEE şi/sau Statele Unite. Google va utiliza aceste informații în scopul evaluării utilizării de către dvs. a Website-ului, elaborând rapoarte cu privire la activitatea Website-ului pentru operatorii Website-ului și furnizând alte servicii referitoare la activitatea Website-ului și la utilizarea internetului. De asemenea, Google poate transfera aceste informații către terți în cazul în care are această obligaţie conform legii sau în cazul în care acești terți prelucrează informațiile în numele Google. Google nu va asocia adresa dvs. IP cu alte date deținute de Google.

Puteți renunța la Google Analytics fără a afecta modul în care puteți vizita site-ul nostru web.

Informații detaliate cu privire la Google Analytics și protecția datelor cu caracter personal (inclusiv modul în care puteți controla informațiile trimise către Google) pot fi găsite la: https://policies.google.com/privacy/partners.

Pentru a împiedica monitorizarea prin acest tip de cookie, puteți instala un add-on pe browserul dvs. web (http://tools.google.com/dlpage/gaoptout).

5. Fișiere de tip cookie privind rețelele sociale

Pe website-ul nostru, terţe părţi care furnizează aplicaţii prin intermediul acestor  Website-uri pot plasa propriile lor fişiere de tip cookie în vederea monitorizării performanţei aplicaţiilor lor sau pentru a-şi personaliza aceste aplicaţii pentru dvs. De exemplu, atunci când distribuiţi un articol utilizând un buton de distribuire în reţelele de socializare (e.g., Facebook or Twitter) disponibil pe un Website, platforma reţelei de socializare asociată butonului respectiv va înregistra acest lucru. Pe website-ul nostru poate de asemenea să existe conţinut integrat („embedded”), de exemplu conţinut video al unor terţe părţi precum YouTube, şi, în acest caz, aceşti terţi pot să-şi plaseze la rândul lor propriile fişiere de tip cookie.

Asemenea fişiere de tip cookie nu pot fi accesate de website-ul ciprianmuntele.ro.

***

Ultima actualizare: 02 Septembrie 2021.

Putem actualiza această Politică din când în când și vă vom notifica orice modificare prin postarea noii variante pe Website-urile noastre. În cazul în care ne-ați furnizat datele dumneavoastră de contact și ne-ați autorizat să vă contactăm, vă vom anunța dacă modificăm această Politică în mod substanțial. Vă rugăm să consultați periodic această Politică pentru orice modificări.