Să vă povestesc despre o carte, cât stă la cuptor niște brânză împachetată în mămăligă. La ambele țin foarte mult, așa că o să am grijă ca amândouă să ajungă până la voi în condiții optime de prezentare.
Cartea se numește “Privind înapoi prin fereastra bucătăriei” și e scrisă de Dagmar Dusil, o româncă născută în Transilvania, plecată ulterior în Germania. E povestea unui om care-și caută sinele pornind pe drumul anevoios către bucătărie. (Mai știu eu pe cineva.) În spatele acestui drum e, înainte de toate, o relație complicată a autoarei cu mama sa, despre care Dagmar Dusil pomenește chiar de la începutul cărții. Un jurnal gastronomic foarte sincer, ușor de parcurs, în care fiecare episod retrăit aici are în final, ca un semn de punctuație, câte o rețetă.
Mâncare de varză transilvană, gogoși de prințesă, șnit Greta Garbo, pupicul nașei, brodelawend, omletă vrăjită, ișler, tăiței cu măghiran, cornulețe de birjar, găină evanghelică, pupici Sarah Bernhard, oranjadă, sunt câteva mici bucăți de istorie culinară de care România are atâta nevoie. Chiar dacă amestecul român-german este evident. Eu o consider o carte extrem de valoroasă din perspectivă antropologică.
Cartea încă se găsește online, am dat peste ea într-un anticariat, m-a costat 10 lei.
Prima rețetă e fix cea de mai jos. Ușor adaptată, o recomand celor pe care facerea mămăligii îi sperie mai ceva ca tăierea în bucăți a unui unui dovleac. E o mămăligă mai moale, ușor și puțin de mestecat în ea. E gustoasă, rapidă, doar că necesită țuică alături. Treaba voastră de unde o luați.
INGREDIENTE:
- 750 ml apă
- 150-160 gr mălai
- brânză rasă de care aveți voi prin casă, eu am pus telemea de capră luată de la sursă, amestecată cu mozarella (de aici și culoarea galbenă din poză), iar pe deasupra am pus parmezan, ras și el
- smântână
- unt
- sare
- un ou, ăsta e opțional, îl puteți pune pălărie deasupra când e aproape gata
Apa se pune la fiert, cu sare. Când fierbe, se adaugă mălaiul și se amestecă bine cu mestecăul. Sau un tel, e ok, n-o să ne certăm acuma că n-aveți un mestecău în casă. Se învârte încontinuu timp de vreo 3-4 minute, dar nu uitați să dați focul mai mic în tot acest timp, e posibil să vrea să sară la gâtul vostru și n-ar fi deloc. Se ia apoi oala de pe foc, se acoperă cu un capac și se lasă la mocnit vreo 10 minute.
Un vas pentru cuptor, nu foarte mare, se unge cu unt peste care se pune primul strat de mămăligă. Se întinde cât mai neted, apoi vine brânza rasă. Multă. Se închide capac cu cel de-al doilea strat de mămăligă. Deasupra se pune iar brânză rasă, smântâna și câteva bucățele de unt împrăștiate aiurea. Se dă la cuptor, 170-180 de grade, pentru vreo 20-30 de minute. Dacă se vrea, și e posibil să se vrea, recomand un ou pus la final, sau poate două, deasupra, peste care se pune puțină sare, cu încă vreo 5-7 minute de stat la cuptor.
Autoarea rețetei recomandă o salată de castraveți, cu puțin zahăr, oțet și usturoi mărunțit. Eu recomand doar păhărelul de țuică. Alegeți voi ce credeți de cuviință.