Sună cam dubios titlul de mai sus, știu, însă vă poftesc – în sensul culinar al cuvântului – să mă urmați până la capăt. E posibil ca starea de dubioșenie să se modifice. În bine pentru toată lumea. Mizez pe finalul fericit.
Există multe feluri de a face o ciorbă de lobodă. Poate puțin cam prea multe. Despre acest prea multe mi-am și spus oful zilele trecute pe Facebook. Pentru că atunci când fierbi zeci de minute niște frunze, și nu-s deloc puțini ăia care fierb în halul ăsta, ajungi să crezi că poate internetul n-ar trebui să fie chiar pentru toată lumea. Mă rog, răutăcisme.
Pentru mine, singura discuție care se ține în picioare atunci când vine vorba de lobodă e dacă legumele se călesc sau nu. Suficientă lume călește nu doar rădăcinoasele, ci inclusiv loboda. Alții preferă să omită această etapă. Eu am mare încredere în ce am făcut mai jos, așa că follow me.
INGREDIENTE
- 6 legături de lobodă (le-am cântărit, întregi – adică înainte să le tai cozile – aveau 260 de grame)
- 1 ceapă verde
- 2-3 legături de leuștean, depinde de mărimea lor
- 1 legătură mărar
- 3 ouă – două pentru omletă, unul pentru zdrențe
- 1 ceapă medie
- 2 morcovi care n-au tras de fiare la sală (ai mei cântăreau 150 de grame împreună)
- 1 țelină (până în 200 de grame)
- 1 rădăcină pătrunjel, cam pe la 100-120 de grame
- 2 litri apă
- 0,5-0,7 litri borș (o să iasă destul de acruță, dar eu asta o văd ca pe o binecuvântare)
- smântână
- ulei/unt
- sare/piper
Să le explic înainte puțin.
- mărarul se pune în farfurie, ai zice că e cel mai opțional dintre toate. mie mi se pare că împlinește foarte bine gustul final, îl consider esențial.
- când turnați borșul, începeți cu jumătate de litru. pentru cei mai mulți va fi suficient. dacă e lipsă de acreală în organism, aia e, mai creșteți cantitatea din mers.
- obligatoriu leuștean.
- omleta aia, tăiată în bucățele mici, desigur, are și ea rostul ei. va influența gustul și va face ca zeama din strachină să arate bine. sau măcar diferit.
- se poate pune și un pumn de orez, eu nu prea îi văd rostul aici, dacă alegeți varianta asta trebuie doar să țineți cont de timpul lui de fierbere.
- apropo de fierbere. toată lumea pixurile, caietele jos, atenția la mine, ăsta e cel mai important detaliu. legumele puse la început, date prin răzătoare, se vor fierbe foarte repede. 10 minute de fierbere la care se mai adaugă încă vreo două până la cel mult 5 minute de fiert pentru lobodă sunt de ajuns. dacă săriți de 15 minute în total, e doar problema voastră, de aici încolo sunteți pe cont propriu, doar că veți ajunge în locuri pe care eu nu le voi invidia niciodată.
În etape, lucrurile stau cam așa:
- am pus ceapa tăiată mărunțel la călit în două linguri de ulei și vreo 30 de grame de unt, măcar un minut, am turnat apoi și rădăcinoasele, adică morcovii, țelina și pătrunjelul date prin răzătoarea mare, le-am mai ținut vreo două minute, după care au venit ăia 2 litri de apă
- separat, într-o altă oală, am pus și borșul la fiert (update: borșul ăsta încălzit inițial în altă oală trebuie doar adus până la punctul de fierbere, ideea e să NU îl turnați rece peste ciorbă)
- am făcut și o omletă din două ouă, în care am pus sare și piper
- după 8-10 minute în care am fiert legumele, am turnat borșul.
- am pus sare și piper după gustul meu
- după încă vreo două minute am pus bucățile mici de omletă, ceapa verde și loboda (spălată bine înainte în apă rece)
- au urmat încă vreo 2-3 minute de fiebere
- oul crud l-am bătut cu niște zeamă din oală și la final de tot l-am turnat peste. zdrențe l-am făcut, nu alta!
- festivalul se închide cu momentul leușteanului, care își va lăsa aroma dacă lăsați toată ciorba în oală măcar vreo 5-10 minute înainte să vă apucați de mâncat
- în farfurie, cum ziceam, i-am dat o șansă mărarului. și bine am făcut! pentru efect de plescăială, puneți și smântână. o să faceți cruce cu limba. de bucurie
N-aveam apă în casă așa că am băut un păhărel mic cu țuică!
Eu as zice ca, in locul celor 30 gr de unt, as cali in ulei putina, dar chiar putina, slaninuta afumata, taiata marunt si calita cat sa devina putin translucida. In rest nimic de scos sau adaugat, doar pt mine cred ca merge pana la 1 litru de bors, dar asa sunt eu, mai acrisoara…
Asta ar fi o treabă foarte bună. Și chiar o s-o și fac, tot am făcut rost de niște șuncă afumată zilele trecute. Cât despre borș, la 1 litru jumate de apă să pui un litru de borș, eu aș duce, dar deja aici trebuie să fii fan adevărat și să știi exact ce te așteaptă. 🙂
Deci azi m-am inervat asa tare ca mi-am cumparat domeniu sa-mi fac blog. Ca de gatit si pozat ma tin de ani de zile. O sa mai treaca vo’ 2 pana public ceva. Am ras tare la faza cu efectu’ de plescaiala :))) Suna bine ciorba asta desi n-am mancat niciodata loboda. Doar am trecut ca Voda, prin ea. Sau pe langa. Da’ o tin minte si cand trec sa cunosc micii de la Obor, insfac niste legaturi.
Fă-ți blog. Oricare-i va fi istoria lui. Te va responsabiliza, înainte de toate, iar asta îți va aduce multă informație în plus față de tot ce știai deja. Eu sunt foarte încântat de ce se întâmplă în spatele lui, dincolo de ce postez aici.
Multam de incurajari. Demult imi doresc sa-mi fac un blog dar n-am curaj, mi se pare foarte complicat sa pornesc din loc cu treaba asta ca habar nu am cu ce se mananca. Da’ nu ma las! 🙂 Te anunt cand is online cu sandramaua :))
[…] Ciorbă de lobodă cu mărar, omletă și final fericit; […]
Gătit, mâncat, savurat și finalul fericit. Dar am trișat: am pus și doi cartofi. Cu ștevie nu facem nimic? Că am început să capăt încredere și vreau să exersez. 🙂
În seara asta am făcut ceva minunat cu 5 legături de untișor. Iar cu ștevia, recunosc, marea provocare rămân sarmalele. La mine în Bacău doar știam că se fac și cu ștevie, însă nu cred că am apucat să mănânc. Rău n-are ce să fie.
Mersi de mesaj. 🙂
Stevia e mai… fina si mai acrisoara. Foarte bun!
Mama face sarmale cu frunze tinere de tei. Foarte bun deasemenea
De unde se trage concluzia ca imi plac sarmalele
Dupa ce ti-am citit indrumarile culinare, a doua zi, dimineata, direc la obor m-am plasat. Trebuie sa specific, sunt in concediu medical de 7 saptamani, deoarece am avut mana dreapta rupta. Saptamana aceasta am dat ghipsul jos si in sfarsit pooot gatiiiii! Iar inaugurarea, dupa o lunga pauza, am facut-o cu aceasta zeita suprema a ciorbelor! Sunt o ciorbareata de fel, si lasand modestia la o parte, gatesc extrem de bine si fac niste ciorbe dumnezeiesti, insa…ACEASTA CIORBA, MI-A PUS CAPAC! Deci o laud de 3 zile, am sunat-o pe mama, am vorbit cu toate prietenele, rudele…stie toata lumea! Sunt complet impresionata! Multumesc mai, Cipriane! Stau geana pe blogul tau de-acum!
Mulțumesc. 🙂
Mă tot gândesc la rețeta asta de când ai postat-o. Azi mi-am făcut curaj! E super 🙂 E abia prima rețetă pe care o fac de aici, dar am început bine. Abia aștept și o carte ca să nu mai reaprind tot timpul ecranul telefonului :)) La cât mai multe rețete!
Ilinca, mersi mult de mesaj. scuze că am răspuns cu întârziere.
[…] varii variante (ce faină aliterație am găsit!) de ciorbe de lobodă (le găsiți aici, aici și aici). Nici măcar Antena3 nu s-a putut abține, și a zis, în stilu-i caracteristic: “A mâncat […]
[…] varii variante (ce faină aliterație am găsit!) de ciorbe de lobodă (le găsiți aici, aici și aici). Nici măcar Antena3 nu s-a putut abține, și a zis, în stilu-i caracteristic: “A mâncat […]
[…] o idee de zeamă cu verzituri mai găsiți aici. Asta e cu […]
Buna Ciprian,
Eu gatesc de putin timp( vreo 4 anisori; spun putin gandindu-ma la varsta mea……). Deci cand ma apuc de gatit rasfoiesc , evident, internetul. Am gasit tot soiul de retete, unele mai reusite altele….cat nu ma pricep eu, dar cand aud de „putin delikat” fug mancand pamantul. Am descoperit ca am o anumita intuitie cand pun una alta in ciorba sau mancarica. Tot pe intuitie ma bazez si cand aleg o reteta . Reteta ta imi suna foarte bine. Acum plec la piata, ma aprovizionez si gatesc ciorbita. Ureaza-mi succes! Dar sunt sigura ca va fi o reusita. Multumesc! Carmen
Succes, Carmen! Și niciodată delikat. 🙂
Buna Ciprian!
Desi raspund tarziu gandul mi-a fost la tine…..la reteta data de tine. Super! Super! A iesit o ciorbita pe cinste. Aproape ca a mamei mele care era o maestra in gatit( nu am curajul sa ma compar 100%cu ea). Deci, am impartit ciorbita cu vecina si amandoua iti multumim. Toate bune si te mai caut pe aici.