Oho, dar ce îndrăzneală, să pretinzi în zilele noastre că ai un secret la o rețetă de ardei umpluți, rețetă pe care oricum o știe toată lumea încă de pe vremea lui nouă sute toamna. Păi chiar am, dar să nu ne pripim cu asta, zic să le luăm încetișor, pe rând.
Facem lista cu ingrediente și apoi stăm puțin de vorbă. 

ardei-umpluti-cu-carne-si-orez

INGREDIENTE:

  • 10 ardei graşi, dolofani și cât mai sănătoși 
  • 800-900 gr carne tocată, amestec porc cu vită
  • 80 gr pastramă crud-uscată afumată tăiată mărunt
  • 100 g orez
  • 1 ceapã mare sau 2 medii, tăiate mărunt
  • 0,5 l supă stock
  • 0,5 l suc de roșii
  • o lingură pastă de tomate
  • 1 pahar de vin alb, sec/demisec
  • 1 ou
  • puțin zahăr, cam o linguriță plină
  • o legătură mare pãtrunjel tocat mărunt
  • o legătură mare mãrar tocat mărunt
  • 2 linguri cu cimbru tocat mărunt
  • 2 căței de usturoi tocați mărunt
  • 1 lingurã unturã de gâscã/rață (sau 2 linguri de ulei)
  • sare/piper
ardei-umpluti-cu-carne-si-orez

Cam asta ar fi lista cu ingrediente, acum să lămurim niște lucruri importante, le iau pe rând:

  • cantitățile aici sunt foarte relative pentru ceea ce o să faci tu acasă, pentru că totul depinde de dimensiunea sau chiar forma oalei în care o să și faci ardeii. de preferat una cu pereții înalți, dar întinsă pe orizontală. ia ca reper poza de mai sus, aia e o oală de fontă de 5 litri, la ăia 10 ardei grași am avut nevoie de exact gramajul precizat în listă. tu s-ar putea să ai nevoie de 8 sau de 10, în funcție de oală sau în funcție de dimensiunea ardeilor, așa că ține cont de asta.
  • mai ține cont că ardeii trebuie așezați pe verticală în oală, sprijiniți unii de alții, dacă nu-s suficienți ardei și nu stau cum trebuie, adică fixați între ei, or să cadă, o să pierzi capacele și or să se înece în zeamă și noi nu vrem asta. și tocmai de aici o să vină și secretul promis, dar o să vină mai încolo.
  • ardeii pot fi roșii, verzi, galbeni, portocalii, orice preferi, la ăștia verzi e posibil doar să ai norocul ca cineva să-i fi adus acolo cu o remorcă și nu cu vaporul, dacă înțelegi ce vreau să spun.
  • în cărțile de bucate pe care le am eu, am văzut că ardeii se pot prăji puțin în ulei, eu n-am făcut încă lucrul ăsta, recunosc că mi-e teamă doar să nu-i țin prea mult, risc să se spargă la fiert și să pierd umplutura prin oală.
  • eu am sugerat amestec de carne de vită cu porc, dar ține cont că în general ardeii umpluți sunt considerați o mâncare mai degrabă de vară, ei se pot face și cu umplutură de vită, curcan sau chiar pui. dacă simți că nu e cazul și de porc, fără probleme se poate înlocui, iar dacă simți că nu e cazul deloc cu carne, atunci deja vorbim de o cu totul altă rețetă.
  • oricare dintre variantele de ardei umpluți se va urma, niște afumătură va fi întotdeauna binevenită. șuncă afumată n-am avut, am mers pe varianta pastramei afumate și bine am făcut, că s-au potrivit de minune aici.
  • insist mult de tot pentru supa stock în loc de apă. se poate și cu apă, dar ar fi mare păcat. dacă e făcută cum trebuie, zeama aia e atât de gustoasă că aproape o mănânci separat. și o vei mânca, crede-mă, așa că, rogu-te, fă un efort și muncește puțin mai mult, că pentru tine și ai tăi o faci. poate fi și un simplu stock de legume, să știi, uite aici o sugestie, în caz că te simți singur pe drumul ăsta.
  • așadar, supă stock, vin alb și roșii, astea sunt sfânta treime a sosului în care vor bolborosi ardeii. iar la roșii, aici alegerile sunt multiple, poți să folosești suc de roșii, roșii în bulion sau chiar roșii de la piață, decojite și pasate ulterior. Cu condiția să te asiguri că sunt niște roșii cât mai gustoase.
  • oul este opțional, însă dincolo de faptul că are și el gustul lui, ăsta leagă umplutura de carne, eu îl folosesc la ardei, îl recomand, dar intră, cum spuneam, la opționale. pot intra chiar și două ouă aici, fără probleme.
  • dacă zahărul de acolo te intrigă, te anunț că eu pun chiar puțin mai mult de o linguriță la cantitatea asta. dincolo de faptul că zahăr+roșii=love, adică mai doboară din aciditate, zahărul este și un bun potențiator de gust. evident, tu nu trebuie să crezi în aiurelile mele, dacă zahărul de aici stă în calea fericirii tale, desigur că se poate scoate și ăsta.
  • la mărar, pătrunjel, cimbru, aici nu prea mai e de discutat și analizat, pune fără milă. măcar cât am scris eu mai sus.
  • în rețetă, mai jos, voi recomanda călirea cepei, a orezului și a usturoiului. știu că și aici se aprind niște beculețe pentru multă lume, evident că și ăsta e un proces care poate fi eliminat. la călire mă refer, ingredientele rămân. apropo, se mai poate căli aici și puțin morcov ras, merge de minune.
  • da, știu, m-am cam lungit, dar rețeta asta e importantă pentru mine, aproape la fel ca aia de sarmale, despre care am scris aici, simt că pentru cineva care e la început, explicațiile astea or să ajute. pentru ăilalți cu experiență, probabil doar o să-i enerveze, abia aștept să fiu luat la rost despre ce caută zahărul aici sau usturoiul. dar astea-s problemele mele, le fac eu față cumva.
  • și încă ceva. secretul. care tare bine mi-ar fi prins să-l fi știut acu niște vreme. când cumperi ardeii, pe ăia mari, cei mai frumoși, cei mai cărnoși, ia și vreo doi mai amărâți. după ce-i umpli pe toți, ăia o să te ajute să fixezi mai bine ardeii în oală, înainte să-i dai la cuptor. asta e tot. da, știu, nu te așteptai la asta. însă nici eu m-am așteptat să fie atât de important detaliul ăsta până când m-am trezit cu un ardei mare și gras că nu mai avea loc în oală. deși loc ar mai fi fost, doar că nu pentru el. vreo 2 dintr-ăștia mai pricăjiți mi-ar fi prins foarte bine atunci.

Spală ardeii și fă-le capac. Ai două variante, fie tăietură laser exact pe lângă codiță, fie capac tăiat de-a dreptul. Am exemplificat în imaginea de mai jos. Recomand a doua variantă, aia din dreapta pozei, astfel vei putea elimina mai ușor semințele și nervurile din interior. Pe care e obligatoriu să le scoți, nu vrei amăreală la ardei umpluți. În plus, poți alege ca în oală să le pui capac câte o felie de roșie. Va fi delicioasă, crede-mă. 

ardei-umpluti-cu-carne-si-orez

Pune ceapa la călit în untură, foc puțin sub mediu, 4-5 minute, apoi usturoiul și orezul încă 3-4 minute. 

Amestecă într-un castron încăpător carnea cu ceapa, usturoiul și orezul, pe care tocmai le-ai călit, pune apoi și pastrama, pasta de tomate, oul, mărarul, pătrunjelul și cimbrul. Dă cu sare și piper după gustul tău, amestecă bine de tot, omogenizează până la perfecțiune, apoi hai înapoi la ardei. Pe care îi umpli pe fiecare cu tocătura asta. 

Așează-i în oală, în poziție verticală, pune fiecăruia capac, fie capacul de la ardei, fie, cum spuneam, câte o felie mai groasă de roșie. Peste care torni amestecul de vin, supă stock și sucul de roșii. Nu uita că și sosul ăsta cere niște sare și chiar piper. Și, surpriză, zahărul.

Foarte important, pune zeamă fără să acoperi marginea de sus a ardeilor. Practic, capacele lor trebuie să rămână la suprafață. Doar le faci baie, nu îi și îneci.

Acoperă oala cu capac, vâră în cuptorul încins la 165-170 de grade, cam o oră jumate, dă apoi capacul jos de pe oală și mai lasă-i la copt până prinde ardeiul puțină rumeneală. Cel puțin o jumătate de oră.

Mai trebuie să te asiguri că atunci când sunt gata nu-ți lipsesc trei lucruri din casă. Smântână, ardeiul iute și o țuică bună și rece. Fă să fie bine. 

ardei-umpluti-cu-carne-si-orez
Share

8 COMENTARII

  1. Prăjirea arderilor (doar câteva secunde pe fiecare parte, la foc mare) nu doar ca ii face mai gustoși, dar și mai flexibili, astfel ca poti sa ii indesi mai bine.

    • E, vezi, dacă-i lăsam de capul meu, cred că-i duceam lejer spre un minut, două, să fiu sigur de gust. Și nu cred că ar fi fost bine, fix de la flexibilitatea aia.

  2. In calitate de moldovean gras si trecut prin multe razboaie culinaro-gastronomice-naivo-razasheshti…te anunt ca ai trecut, cu reteta asta de ardei grasi, o granitza de neconceput la moldoveni!…e prea “posh”!
    Si…ca orice moldovean sadea…pana nu gust, nu te cred!
    O sa te anunt la momentul recenziei!
    Love and papa!
    Pupa la Alina!

    Maiestatea Sa, Regele Moldovean Al Haut Alsace, v-a facut onoarea sa comenteze pe blogul dumneavoastra!
    Sa fie primit!
    ❤️❤️❤️

    PS…la orice reteta moldoveneasca, sa ai la dispozitie DOAR un pahar amarat de vin alb…e blasfemie, erezie si sinucidere curata…daca declari asa!…mai bine nu declari cantitatea!…spui ca orice moldovean:”…si nisti jin, acolo, ca sâ hie!”…ca pui in bucate sau bei in timpul procedurilor….e sublim!

      • Ciprian…stii ca te iubesc!?
        Poti sa faci si sa scrii ce vrei tu!
        Totul e absolut normal de minunat!
        Eu…doar pun niste ardei iuti pe “conversatie”…boala moldoveneasca, hâtrosenie neaosa!
        ❤️

  3. Excelentă rețetă! Sunt fană sarmale și ardei umpluți. Eu cand fac ardei umpluți nu adaug gălbenușul ci doar albușul ( gălbenușul pare ca întărește compoziția). Adaug în plus, frunze și cozi de țelină in sosul în care fierb ardei. Pana sa umplu ardeii cu carne, eu adaug 1/2 linguriță de zahăr în fiecare ardei și apoi îi umplu și continui cu prajirea lor în putin ulei. Te pupă o admiratoare (o ascultătoare fidelă ROCK FM 😉 )

LĂSAȚI UN MESAJ