E greu să explic de ce toată viața mi-a fost teamă să fac tort. Poate pentru că prăjitura asta vine și cu o anumită responsabilitate. Nu prea ai voie să greșești. De munca și rezultatul tău depind bucuria sau nefericirea unor oameni.
Tortul nu e doar mâncare, nu e doar desert, el e și un fel de emoticon pentru momente prețioase din viața noastră.
Mi-am depășit teama asta, am făcut primul meu tort, a fost chiar tortul pentru Revelionul de anul acesta, a ieșit bun, cel puțin așa umblă legenda prin oraș. Și nici nu e atât de greu de făcut.
Existența lui e și prima dintr-o serie de provocări pe care le voi susține împreună cu Samsung. Lucruri pe care nu le-am mai făcut niciodată. Mă încântă teribil povestea asta, urmează provocări la care până nu demult nici nu visam. Dar momentan să ne concentrăm pe tort. Pe primul meu tort. 🙂
Blat:
- 250 gr făină
- 50 gr cacao
- ½ linguriță bicarbonat
- ½ linguriță praf de copt
- un praf de sare
- 250 gr zahăr
- 200 gr unt moale
- 2 ouă
- 2 gălbenușuri
- 150 g ciocolată neagră topită
- 250 ml lapte
Cremă:
- 500 gr mascarpone
- 250 ml smântână lichidă pentru frișcă ( 32-35% grăsime)
- 60 gr cacao
- 100 gr zahăr pudră
Sirop de fructe de pădure:
- 100 gr coacăze negre congelate
- 100 gr zmeură congelată
- zeama de la 1 lămâie mică
- 75 gr zahăr
Sirop tort:
- 50 gr zahăr + apă (o să găsiți în text despre câtă apă este vorba)
Decor:
- fructe proaspete, afine, coacăze roșii, zmeură (pe astea le găsiți tot timpul anului), căpșuni (și pe astea le găsiți tot timpul anului, doar că iarna au un gust cel puțin dubios, asta în cazul în care au gust), cireșe, vișine (pe astea iarna le găsiți doar înghețate, nu reocamand)
Pentru blat
Făina se amestecă într-un bol împreună cu cacaua, bicarbonatul, praful de copt și un praf de sare, apoi se pune deoparte.
Bate cu un mixer untul moale cu zahărul până când amestecul devine ca o spumă. Adaugi ouăle și gălbenușurile, încoporându-le bine. După care vine ciocolata topită, însă și pe ea trebuie să o amesteci la fel bine. Poți să-ți bagi degetul copilărește în pasta aia și să guști puțin, nu te vede nimeni, rămâne secretul nostru.
Adaugă făina de mai sus amestecând cu laptele, în trei pași. Mai exact: mai întâi pui jumătate din făină, apoi tot laptele, după care vine cealaltă jumătate de făină.
Toarnă blatul într-o formă de tort cu pereți detașabili cu diametrul 20 cm și coace la 180C timp de 50-55 minute. Cum timpul e relativ într-un cuptor, e bine să te folosești de testul scobitorii. O înfigi în blat, dacă iese perfect curată, o să știi că e gata.
Lasă blatul să se răcească în tavă.
Între timp, te ocupi de sirop.
Pui 50 gr zahăr într-o crăticioară cu fund dublu, toarnă peste el apă cât să îl acopere. Pune pe foc mediu spre mare și lasă să fiarbă până când începe să se caramelizeze. Ai grijă să nu arzi zahărul. Ia crăticioara de pe foc și adaugă imediat 150 ml apă. Amestecul va bolborosi, iar caramelul se va întări. Pune înapoi pe foc și lasă să fiarbă până când caramelul se dizolvă și lichidul fierbe. Ia de pe foc și lasă să se răcească. Asta e tot, tocmai ai făcut un minunat sirop pentru blaturi de tort.
Și pentru că tot te-ai încălzit, urmează sosul de fructe de pădure.
Pune fructele congelate împreună cu zahărul și zeama de lămâie pe foc mediu și lasă să fiarbă până când zahărul se topește. Le ții câteva minute până când lichidul din oală se leagă precum o dulceață. Lasă deoparte să se răcească. Dacă e prima oară când faci asta, nu uita să guști puțin. Vei fi la fel de fascinat ca și mine.
Pentru cremă
Scoate crema de mascarpone de la rece și las-o să ajungă la temperatura camerei. Pune-o într-un bol și încorporează în ea zahărul pudră cu ajutorul unei spatule de silicon. Apoi, încorporează praful de cacao, tot cu ajutorul spatulei. Amestecul final trebuie să fie fin și fără urme de zahăr sau cacao neîncorporate.
Bate frișca și încorporeaz-o și pe ea în crema mascarpone, treptat, cu mișcări largi, astfel încât crema finală să fie aerată.
ASAMBLARE
Taie blatul pe orizontală, în trei felii egale. Așează primul blat pe un platou sau farfurie. Cu ajutorul unei linguri, picură pe toată suprafața lui din siropul de zahăr. Întinde apoi o treime din cremă și peste ea pune jumătate din siropul de fructe de pădure. Așează peste el următorul blat, însiropează-l, întinde o treime din cremă și peste ea restul de sirop de fructe de pădure.
Pune ultimul blat, însiropează-l și întinde la suprafața lui restul de cremă.
Decorează-l cu fructele proaspete și pudreaza-le cu zahăr pudră înainte să tai tortul felii.
Aproape ai terminat. Aproape. Însă mai e un mic detaliu. Fă în așa fel încât la final, după asamblare, să fie cineva drag lângă tine. O să vrei să-l iei în brațe.
Interesanta reteta de blat! De încercat! Felicitări, e foarte reusit!
Mulțumesc. 🙂
Daca tortul iese la fel de bine cum este textul cu greseli gramaticale („lasă-o” in loc de las-o sau „incoporeaza-o” in loc de incorporeaz-o, ca sa nu mai vorbim de „mascrapone” din titlu) inseamna ca o sa ne lase un gust amar.
Să nu renunți niciodată la exigență, dar mai ales la ghioagă.
Nu e nicio ghioaga, este limba romana.
Limba română, mai exact.
Muntele, anul asta de ziua lui Cat tu faci tortul
Abia aici cred că o să lucrez la dublu. 🙂
[…] Cremă cu mascapone (preluată de la ciprianmuntele.ro) […]
Blatul, intr-adevar interesanta reteta, este de fapt o prajitura in sine. Data viitoare o sa incerc fara unt, cred ca va iesi un blat mai „usor”.
Sunt 200 g de unt, e un ingredient important, sunt curios cum va ieși dacă chiar îl faci așa.
Mii de mulțumiri pentru rețetă. Tocmai l-am făcut (dublu formând un 8) pentru ziua fiului meu! Cu diferența ca nu am îndrăznit să tai fiecare blat în 3 foi de teama sa nu le rup când le manipulez. Minunat!!! L-au devorat. Păcat ca nu știu cum sa adaug poze☺️ Salutări din Madrid!
Mulțumesc de mesaj, Viorela. Salutări și de aici, de la margine de București. 🙂
Interesant, îl voi pregăti cu siguranță!
Mersi
Cât despre gramatică, poate ne invită d-na Ana la ore. Suntem disponibili dacă nu ne aflăm în bucătărie
Ciocolata topita o adaugam calda?multumesc
cu greseli sau nu, cu mascrapone si ce-o mai fi eu il fac de ziua sotului meu. sper sa le placa si fetelor mele si nepotelelor mele si mai ales sotului meu. Multumesc.
Mulțumim pentru rețeta, fetița mea învață despre ciocolată la școală și are un proiect de făcut un tort de ciocolată iar eu am ales această rețetă, o să vă spun cum a ieșit după ce doamnele profesoare o sa-l deguste
Ar trebui să n-am emoții. Dar ghici, evident că am. 🙂
[…] Cremă cu mascapone (preluată de la ciprianmuntele.ro) […]
Mulțumim pentru rețetă!❤️
[…] Primul a fost un tort de ciocolată cu cremă mascarpone și fructe de pădure. […]
[…] Prima oară a fost un tort de ciocolată cu cremă mascarpone și fructe de pădure. […]