Și lista e chiar mai lungă, de fapt avem vafe, wafe, waffe, waffles, gaufre, gofre sau, așa cum le numea maică-mea, simplu, faguri. Am mâncat toată copilăria faguri și eu habar n-aveam că mănânc de fapt un desert cu istorie până dincolo de Evul Mediu. Bine, poate pentru că eu și trăiam într-un fel de ev mediu pe vremea aia, dar asta e o altă discuție. 

E un desert foarte apreciat pe la festivalurile de street food și, de fapt, cu el închei seria rețetelor a ceea ce eu i-am spus a fi o călătorie în jurul lumii cu food truck-ul meu imaginar. 

Am avut până acum empanadastacos al pastorpachețele de primăvarăchiftele marocanepanini și pulled pork. O călătorie pe care am făcut-o împreună cu Selgros Caută Pasiunea, o serioasă și zdravănă platformă cu și despre mâncare. 

Dar să revin la waffe (dintre toate variantele, așa am ales să le numesc în această rețetă), am făcut patru teste, în final una a fost pentru mine demnă de menționat. Însă până la ea, am câteva precizări de făcut – sunt concluziile la care am ajuns în urma acestor teste.

vafe-waffle-gofre-cu-ciocolata

Rețetele de waffe merg, aproape toate, după același principiu. Ingredientele uscate se amestecă cu ingredientele umede. Cele uscate înseamnă: făină, praf de copt, bicarbonat, sare. Ingredientele umede înseamnă ou, lapte dulce, lapte bătut, ulei sau unt topit, la care se adaugă și zahărul.

 Făina folosită e cea obișnuită, pe care ai folosi-o la orice fel de prăjitură.

Ca agenți de creștere se folosesc praf de copt și bicarbonat. Sunt ingrediente esențiale care ajută la umflarea aluatului la căldură. Și fără de care waffele ar fi doar niște clătite plate, în aparat. Poți folosi doar praf de copt sau un amestec de praf de copt și bicarbonat pentru a obține waffe mai pufoase. Bicarbonatul e o bază care reacționează cu acidul din laptele dulce sau din laptele bătut. 

 Se poate folosi ulei sau unt topit. Ambele ajută waffele să nu se lipească de aparat și să rămână moi mai mult timp. Totuși, am observat că între cele două e de preferat uleiul, e cel care păstrează waffele mai umede. Recomand uleiul de floarea soarelui, e perfect și la îndemână pentru toată lumea. 

Zahărul poate fi zahăr tos, zahăr brun sau zahăr de cocos.  

În cazul laptelui, ăsta poate fi dulce sau bătut. Poți folosi doar una din variante sau o combinație între cele două. Laptele dulce va forma un aluat mai lichid, în timp ce laptele bătut va face ca aluatul să fie mai dens și, cel puțin pentru mine, mai ușor de turnat și întins în aparat. 

Dacă vrei waffe și mai pufoase, deși astea de jos sunt suficient de pufoase, albușul de ou se bate spumă și se încorporează ultimul în amestecul de aluat.

vafe-waffle-gofre-cu-ciocolata

INGREDIENTE:

  • 130 gr făină
  • 1 linguriță (2,5 gr) praf de copt
  • ceva mai puțin de o jumătate de linguriță de bicarbonat (1 gram)
  • 1 praf de sare
  • 3 linguri zahăr brun
  • 1 plic zahăr Bourbon
  • 300 ml lapte bătut
  • 75 ml ulei
  • 1 ou

Pentru început amesteci ingredientele uscate (făină, praf de copt, bicarbonat și sare) până la omogenizare. Separat, amesteci ingredientele umede (ulei, ou și lapte bătut, însă tot aici adaugi și zahărul, inclusiv plicul cu zahăr Bourbon). Nu-ți bate capul cu mixer, folosește un tel, compoziția asta trebuie doar bine omogenizată. 

Toarnă treptat, câte puțin, din compoziția umedă peste cea uscată și amestecă până când totul devine un aluat lichid, dar bine omogenizat. 

Încălzește înainte aparatul pentru waffe, unge interiorul cu ulei – recomand aici o pensulă de silicon – apoi, cu un polonic, toarnă compoziție în forma aparatului și întinde lichidul uniform, fără să dea pe afară.

vafe-waffle-gofre-cu-ciocolata

Închide aparatul și așteaptă cel puțin 3-4 minute până verifici prima oară. Este alegerea ta momentul în care decizi să scoți waffele – sugestia mea e să aștepți până prinde o culoare maronie. 

Mai departe, felul în care se combină waffele ține strict de preferințele fiecăruia. Se poate folosi miere de albine, înghețată cu sirop de arțar, sos de caramel, dulce de leche, fucte proaspete sau chiar și iaurt, gem dulceață, frișcă… iar lista cred că poate continua. 

Bucuria și recomandarea mea merg către un ganache de ciocolată. Despre ce înseamnă, cum se face și câte variante de ganache de ciocolată sunt, recomand acest articol de pe ciocolatasivanilie.

Pentru anul ăsta, aici se încheie călătoria mea în minunata lume a street food-ului. Sau poate că, de fapt, ea abia începe. Am să mă mai gândesc la asta.

vafe-waffle-gofre-cu-ciocolata


Share

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ