E ceva mai mult decât o simplă cremă de vanilie. E micul meu semn de apreciere pentru cineva care îmi transformă viața într-un ritm pentru care nu știu dacă eram pregătit, dar care îmi face mult bine.

În primele zile ale noastre, alea în care ciocolata avea bule, iar frișca plutea în norișori, în care întrebările de tip “flori, fete sau băieți” curgeau în cascadă, am fost întrebat ce-mi place mai mult dintre cele două, ciocolata sau frișca? Am răspuns la fel cum aș răspunde și acum, la fel cum aș răspunde oricând în viața asta: “vanilia”. Am avut parte de multe prăjituri cu cremă de vanilie în ultima vreme, “laboratoarele ciocolatasivanilie.ro“, cum o alint uneori, au avut grijă de asta. Probabil că şi asta o fi înseamnând fericirea.

Și pentru că i-am citit articolul în care povestea ce poți face cu gălbenușurile rămase prin frigider, pentru că îi rămăseseră suficiente gălbenușuri în frigider, m-am pus pe treabă și am făcut această cremă de vanilie pe care am numit-o, simplu: budincă. E o budincă cu pistrui. 

Francezii îi spun crème pâtissière. Dacă i se adaugă unt, frișcă, ciocolată sau gelatină, denumirea se schimbă, iar fiecare dintre variante capătă statut separat.

Există mulți bucătari care pun făină în loc de amidon. Sau împart cantitățile celor două ingrediente în mod egal. Atât cât m-am documentat eu pentru crema de vanilie, aș merge pe mâna amidonului, ceea ce voi și face mai jos.

De asemenea, cantitatea de zahăr crește în unele rețete până spre 120 de grame. Eu am pus 70, consider că am pus cât trebuie, a ieșit suficient de dulce.

Ingrediente:

  • 4 gălbenușuri
  • miezul răzuit de la o păstaie de vanilie
  • 500 ml lapte
  • 40 gr amidon
  • 70 gr zahăr

Laptele și vanilia se pun pe foc, recomandarea mea e a se folosi o oală cu fund dublu, se amestecă și se lasă la încălzit până spre punctul de fierbere.

Gălbenușurile se freacă bine cu zahărul, după care se încorporează și amidonul. Peste ele se toarnă laptele fierbinte, se amestecă bine, iar toate astea se pun înapoi pe foc, în oală, la foc mic. Cu o lingură de lemn sau un tel se învârte continuu până când crema începe să fiarbă  și se mai lasă vreo două minute. Amestecatul nu e opțional și se va menține până când oala se ia de pe foc. Crema de vanilie se poate folosi în enorm de multe prăjituri. Despre care poate vom mai vorbi într-un episod viitor. Deocamdată ne oprim la atât, e un desert simplu, care stârnește multe din amintirile copilăriei, bucurați-vă de momentul ăsta, așa minimalist cum e el. Aveți voi timp destul apoi și de ecleruri, choux-uri sau alte învârtoșeli vanilate.

Şi urmăriţi haştagul #ciocolatasivanilie. O să vă ajute mult în viaţă.

cremă de vanilie

Share

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ