E cuvântul începutului de an, o cerem, o vrem, uneori chiar și împotriva voinței noastre, e momentul perfect pentru salată. Problema e că, de cele mai multe ori în perioada asta, ea ajunge la noi, carnivorii, împotriva voinței noastre.

Între 3 și 5 ianuarie e un fel de concediu medical cu trimitere de la cei dragi. Intră la impuse.

După ce se dau gata vagoanele cu porc de la Crăciun și Revelion, acum apare acea scurtă fereastră de luciditate care ține însă doar până la Sf. Ion, când o luăm iar de la capăt. E ochiul din mijlocul uraganului. Acum lumea vrea salată! Și îi vom da lumii salată!

INGREDIENTE:

 • 700 gr dovleac plăcintar, dintr-ăla galben, românesc
 • 100 gr baby spanac
 • 100-150 grame brânză de capră
 • 2 linguri oțet balsamic
 • 2 linguri ulei de măsline
 • o lingură și jumătate-două cu zahăr brun
 • sare/piper

 • ulei de măsline și zeama de la o mandarină bine coaptă, pentru dressing

Trei lucruri foarte importante la salata asta.

 • S-ar putea să pară cam mult dovleac. Nu e. Salata e pentru două persoane, la cuptor dovleacul se va deshidrata, se va micșora și va fi numa bun.
 • Dacă sunteți consumatori de orice tip de brânză, faceți rost de o brânză bună de capră. V-aș trimite în Obor, am găsit zilele astea ceva foarte decent acolo pentru oferta generală din București, da’ cum nu toată lumea poate ajunge la Obor, mă bazez pe sursele voastre. Credeți-mă că toată salata asta, fix în combinația asta, e făcută exact pentru capră. Am încercat alte două tipuri de brânză, concluzia e că aici noi mergem cu capra.
 • Zeama de la mandarină e esențială. Se poate și fără, dar o să descoperiți niște arome spectaculoase dacă o s-o folosiți. E ca un sirop aromat pentru un blat de tort mai uscat.

Tăiați bostanul în felii sau bucăți mai mici. Imaginea de mai jos ar trebui să vă indice destul de clar dimensiunea lor. Cât niște piese de rummy, ceva mai mari, cam așa. Bine, dacă vreți, puteți să le faceți cuburi mici și să iasă perfecte. E timpul vostru. Important e doar să nu fie prea mici și nici să trebuiască să le tăiați apoi cu cuțitul.

salată cu dovleac copt, brânză de capră și mandarină

Într-un castron se amestecă oțetul balsamic, uleiul de măsline, zahărul, sarea și piperul. Amestecați bine cu dovleacul, luați o bucată de test și minunați-vă. Îi deja atât de bun că o să aveți dileme dacă chiar merită să mergeți mai departe. Merită.

Se pune totul pe o tavă în care ați întins hârtie de copt, puneți și zeama rămasă în castron,  și se ține în cuptor vreo 30-40 de minute la 180 de grade. Gustați înainte să opriți focul, cuptoarele au timpii lor, personalitatea lor, nu încercați să le înțelegeți.

Le lăsați să se răcească afară câteva minute, apoi faceți amestecul de dovleac, spanac și brânza de capră fărâmițată sau tăiată bucăți mici. Pentru dressing folosiți uleiul de măsline și zeama de la o mandarină. Nu o storceți deodată pe toată, luați-o treptat, câte puțin,  și gustați.

E primul lucru pe care l-am gătit anul ăsta. Am început simplu, dar cu dreptul.

salată cu dovleac copt, brânză de capră și mandarină

Share

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ