Articolul ăsta încheie o trilogie care a început cu un trunchi al unui cod negru de Alaska.
L-am împărțit în trei rețete.
Prima e cu file prăjit în ulei. Găsești rețeta aici. Însă ai grijă că acolo e un text foarte lung, am scris mult spre foarte mult și despre acest pește relativ necunoscut pe la noi.
A doua rețetă e cu file la cuptor. O găsești aici.
Iar a treia rețetă e cu ce mi-a mai rămas din peștele ăsta după filetare. Adică resturile/tacâmurile, fix ce vezi mai jos.
Ține cont că:

- filetarea acestui cod negru n-a fost una foarte precisă, am lăsat și din nepricepere, dar și intenționat destul de multă carne pe șiră. în plus, toate tăieteurile de la/și de pe lângă fileuri le-am adăugat ulterior pentru supă.
- evident că poți face supa asta dintr-o grămadă de tipuri de pește, cu mult mai multă carne. ce am făcut eu aici e doar o variantă prin care arăt cum părți dintr-un pește aparent nefolositoare/căzături, pe care în mod normal ai avea tendința să le arunci, pot duce la un rezultat spectaculos.
- tocmai de-aia rețeta de mai jos am și preferat să rămână una simplă. toate ingredientele sunt la îndemână, le găsești în orice supermarket.
- și încă ceva important. din acest cod negru poți face o simplă extracție, adică un stock cinstit pe care după fierbere îl strecori prin sită și practic ți-ai luat grija oaselor. dar eu zic că merită să ai și niște bucăți de carne. însă pentru asta doar asigură-te că peștele care ajunge în farfurie fie nu are oase, fie sunt oase mari, ușor de identificat și îți asumi asta.

INGREDIENTE:
(supă de pește cu cod negru de Alaska)
- 800 g tacâmuri cod negru de Alaska, dar la care am lăsat și câteva bucăți de carne
- 2 litri apă
- 6-8 g ghimbir felii
- 1 lingură plină cu pastă miso roșu
- 2 linguri sos de soia light
- 1-2 lingurițe ulei de susan
- 200-250 g tăiței de orez
- 1 lingură susan negru
- 1-2 legături coriandru
- ceapă verde, 2 tije
- coaja rasă de 1 lime bio (opțional)
- ardei iute tăiat felii, fără sâmburi
- sare
Fierbe tacâmurile de cod negru împreună cu ghimbirul pentru cel puțin 30 de minute spre 40. Foc mediu la început, iar la primul clocot dă focul mai mic.
La fierbere ține cont însă de un detaliu important. Carnea de la acest pește fierbe cam în 20 de minute. Dacă pui totul de la început, tu într-adevăr o să scoți mai mult gust, dar după 40 de minute de fiert carnea o să cam fie flenduri. Așa că le poți pune pe rând. Tacâmurile pentru 20 de minute, apoi adaugi fix bucățile alea de pește pe care o să le vrei și în supă. Și mai lași încă 20 de minute la fiert.
Pune și sare la fierbere, ține însă cont că o să mai ai niște sos de soia și pastă miso mai încolo.
Când totul a fiert, scoate deoparte cu grijă bucățile mari de pește și strecoară supa. Cât încă supa e fierbinte, adaugă sosul de soia, uleiul de susan și ardeiul iute. Dizolvă pasta miso într-un recipient separat cu puțină supă, apoi pune-o înapoi cu restul ingredientelor.
Fierbe tăițeii separat, conform instrucţiunilor de pe ambalaj, apoi adaugă-i în supă. Decorează cu ceapă verde, coriandru, ardeiul iute și semințele de susan. Deși nu se vede în poza asta, recomand să pui și coaja rasă de lime. Ce vezi roșu mai jos sunt niște ardei piri-piri în oțet la borcan, au dat bine în poză, dar au dat perfect și la gust.
Sunt tone de alte ingrediente sau condimente cu care te poți juca în mii de variante. Și îți recomand să faci asta. Genul ăsta de supă lasă loc de multă imaginație sau inspirație de moment. Ține cont însă că indiferent ce alegi, și mai ales în ce cantitate alegi, să lași loc gustului de pește. Că de la ăsta ne-am luat.
