Ciprian Muntele
  • ACASA
  • CARNE
    • PASĂRE
    • PORC
    • VITĂ
    • MIEL / OAIE
    • GRĂTAR
    • FĂRĂ CARNE
    • ORGANE
  • PEȘTE ȘI FRUCTE DE MARE
    • CUPTOR
    • GRĂTAR
    • TIGAIE
    • ZEMURI
    • FRUCTE DE MARE
  • ZEMURI
    • CIORBE
    • SUPE
  • PASTE
  • PÂINE ȘI ALUATURI
  • OUĂ
  • DULCIURI
  • BĂUTURI
  • REȚETE DE BAZĂ
  • BLOG
    • CĂLĂTORII / RECOMANDĂRI
    • SFATURI
    • ENDORFINE
    • PROIECTE COMERCIALE
PEȘTE ȘI FRUCTE DE MARE, TIGAIE  /  09/02/2025

cod negru de alaska prăjit – și-un pic despre istoria lui (I)

by ciprian muntele
cod negru de alaska prăjit  – și-un pic despre istoria lui (I)

Prima mea experiență cu acest pește, un cod negru de Alaska, mi-a adus trei rețete aici pe blog de care sunt și puțin mândru. Sau chiar mai mult. Pentru un începător, simt că am făcut o figură frumoasă. N-am tras de rezultat, m-am descurcat onorabil, hai ai noștri și s-o ținem tot așa!

Aici, în prima dintre rețete, o să povestesc însă mai întâi ceva mai detaliat care e treaba cu acest cod negru de Alaska. Genul programului, Teleenciclopedia. Doar că am făcut o mică documentare, am descoperit un pește remarcabil, merită pe deplin să fie cunoscut.

Despre codul negru de Alaska:
  • dacă ai ocazia și dai peste un cod negru de Alaska, cumpără-l fără ezitare, în primul rând e un pește cu multe calități nutriționale, e foarte bun la gust, dar e și un pește sănătos. 
  • trăiește la adâncimi relativ mari, care încep de la 200 m și ajung chiar până la 1500 m – am găsit o sursă care dădea 2.700 m adâncime. nu-s chiar ideali pentru pescuitul sportiv, dar cu siguranță e unul dintre peștii cu conținut scăzut de mercur.
  • de altfel, cam toate tipurile de pește și fructe de mare din Alaska sunt sălbatice și ecologice. e o zonă unde se pune accent pe ecologie și sustenabilitate, chestii de-stea de modă veche ce țin de salvarea speciilor și în general a planetei. pescuitul industrial aici se face după niște reguli stricte. cel puțin teoretic, că eu practic habar n-am ce-i cu peștele din piață de la Obor, darămite cu unul prins în Alaska. dar de-asta e bună o documentare riguroasă, ajungi mai ușor la niște concluzii, așadar merg pe încredere. din câte am apucat să citesc, acolo chiar sunt norme și reguli care se și respectă. și tocmai datorită lor, produsele care provin din Alska sunt unele de mare calitate. feel free să mă contrazici, internetul e mare. 
  • și totuși, există un detaliu care îi poate pune în gardă pe sceptici. codul FAO. atenție, urmează text lung, o să am mai mult de scris aici, și nici nu promit că o să te lămuresc pe subiect, mă tem că dimpotrivă, dar îți recomand să ai răbdare, ăsta e un subiect extrem de interesant, dincolo de Alaska.
    pe scurt, codurile FAO reprezintă o hartă completă a zonelor de pescuit din întreaga lume. sunt niște coduri numerice prin care tu poți afla cu exactitate care e zona de proveniență a peștelui sau a fructelor de mare. le găsești pe toate grupate aici.
    bun, dar cu ce mă ajută pe mine un cod FAO trecut, de exemplu, pe o conservă, deși tot acolo am țara de proveniență a peștelui. păi e simplu. poți căuta mult mai ușor informațiile calitative despre acel pește pe baza codului FAO decât după numele țării.
    păi și cât de importante, relevante și corecte sunt informațiile despre calitatea peștilor în funcție de atlasul zonelor de pescuit, adică fix acel cod numeric FAO? ei bine, de aici încolo se complică lucrurile destul de tare. încerc pe cât posibil să sumarizez ce am citit și înțeles eu.
    există coduri FAO cu un potențial mai mare de radiații în special după accidentul de la Fukushima. ulterior, o serie de coduri FAO au fost puse pe lista roșie, adică a peștilor de evitat. problema e că la vremea respectivă au fost băgate la grămadă unele coduri FAO fără niciun fel de diferențiere. au fost zone în care nivelul de radiații a crescut foarte mult, însă au fost și zone unde nivelul de radiații doar a crescut. fără depășirea limitei de risc. surpriză, toate au fost băgate, cum spuneam, la un loc, în aceeași listă. și lasă că nu a fost făcută o diferențiere clară, dar datele de acum 10-12 ani nu prea mai corespund cu cele din 2025.
    păi și atunci ce e de făcut? cum putem noi descoperi dacă un produs dintr-o anumită zonă FAO e recomandat pentru consum sigur? ei bine, în continuare lucrurile rămân la fel de complicate. dacă o să dai căutare după ”What are the radioactive FAO zones?”, primul articol găsit e unul din 2015 de pe un site care vinde suplimente sportive. și care duce apoi către un site de tip blogspot care folosește o hartă a contaminării pe care o publică în 2013. și pe care de atunci încă o folosește toată lumea ca reper. ce s-a schimbat de atunci, cât s-a schimbat, cât de mare a fost impactul incidentului, în ce măsură el încă mai contaminează apele planetei, cât a crescut, cât a scăzut punctual, în ce locuri s-au întâmplat toate astea, ei bine, de aici încolo mă tem că umblăm prin ape foarte adânci, negre și cam pe bâjbâitelea.
    din păcate și în articolele din România subiectul e tratat superficial. aceeași sursă, harta aia de pe blogspot, în jurul căreia ți se spune, la modul absolut, ce zone FAO trecute pe etichete trebuie să eviți. doar că și aici lucrurile sunt relative. unii zic că e bine să eviți de fapt tot peștele din zonele respective. în alte articole se vorbește exclusiv despre peștele la conservă și în mod particular despre tonul la conservă. și totuși, insistăm, ce e de făcut?
    recomandarea mea e în felul următor. în cazul conservelor, evită orice fel de produs care nu are cod FAO. iar acolo unde găsești un cod trecut, fă singur o căutare, Google sau AI îți pot fi prieteni de ajutor, vezi ce răspunsuri primești, vezi din ce an sunt răspunsurile alea, care-s sursele lor, cine sunt ele și decide în consecință. dacă chiar te frământă subiectul, e cam singura cale pe care o poți urma. nu te baza aici pe ANPP, ANPC, OPC, că riști să faci un AVC. crede-mă, ești pe cont propriu. și cam asta e. deși tot mai e puțin.
    că la produsele amabalate, cum sunt cele în conserve, cutii sau borcane, e simplu de verificat codul FAO. cum facem cu produsele din supermarketuri, adică peștele de la raft? păi fie întrebi vânzătorul, care din ce am citit ar cam trebui să dețină această informație. am întrebat eu însă în câteva locuri, oamenii s-au uitat la mine tare ciudat, deci nu te baza pe asta. fie iei tu țara de proveniență de pe cartonul afișat acolo, unde sunt trecute informațiile despre respectivul pește, și te apuci de verificat. îți doresc mult succes, o să ai nevoie.
  • cât despre produsele cu denumirea Alaska, că de aici ne-am pornit, îți recomand acest articol care se numește exact așa: ”Alaska seafood declared free of Fukushima radiation”. îl găsești aici. iar dacă ai dubii în privința sursei, îți recomand să mergi la about. dacă ai dubii chiar și dincolo de asta, mai departe nu te pot ajuta cu nimic. și aici chiar am încheiat subiectul saga fao.
  • deși se numește cod negru, indiferent de zona lui de proveniență – că nu doar în Alaska există cod negru -, el nu are nicio legătură de rudenie cu un pește cod obișnuit, sunt familii diferite.
  • codul negru de Alaska e perfect pentru afumare, prăjire în tigaie, fierbere sau coacere.
  • comparativ, la codul negru aroma e mai untoasă, mai bogată, are o textură mătăsoasă și un conținut mai mare de grăsimi. 
  • dintre peștii albi – asta e o informație la care tot pe încredere merg, dar nu bag mâna în foc pentru ea – codul negru are cel mai mare conținut de omega-3, chiar mai mare decât multe specii de somon. și vitamina D. și mai era ceva, nu mai țin minte exact, dar nici nu mă mai întorc să caut. 
  • șaptezeci la sută din codul negru existent este capturat în Alaska, iar mare parte din cantitatea asta e exportată în Japonia. n-am nici cea mai mică idee cam cât la sută din total ajunge la noi. n-am idee, dar pot să bănuiesc.
  • din câte știu eu, importatorii din România care aduc peștele direct din Alaska pot fi numărați pe degetele de la o mână. pe ăsta al meu de aici îl am de la alaskaseefood.ro, ei sunt cei care mi l-au trimis. fără însă vreo obligație. puteam să mă limitez la un un story simplu pe Insta drept mulțumire, l-am și făcut la vremea respectivă, dar am decis apoi că produsul merită documentat și pregătit pe măsura valorii sale. pe scurt, articolul de aici nu e unul comercial, nu e unul plătit. însă te asigur că e unul extrem de muncit.
  • teoretic, cod negru de Alaska poate fi găsit cam în toate magazinele mari de pe la noi, vezi o listă aici. însă dacă eu mi-aș pune brusc în cap să gătesc așa ceva, aș suna înainte, aș cere să vorbesc cu cineva de la raionul de pește și aș întreba dacă chiar au cod negru pe stoc. riscul să bați drumul de pomană până acolo e destul de mare. posibil în Metro să fie un rulaj ceva mai mare pe partea de aprovizionare cu acest tip de pește. 
  • mai există și varianta online, însă în general ofertele sunt pentru cantități ceva mai mari, cu gramaje doar estimate, e destul de evident că acolo oferta e în primul rând pentru tot ce ține de horeca.
  • o listă cu cei care vând astfel de pește găsești aici.
  • după cum o să observi, sunt puține prețuri afișate în online pentru cod negru de Alaska, însă ca referință, acum în februarie 2025, aș pleca de pe la aproximativ 150 de lei un kilogram. când o să găsesc fizic prin magazine promit că revin aici cu update. 
peste-cod-negru-de-alaska

Așadar, revenind la rețetele noastre. Adică ale mele, dar care sper să te inspire suficient încât să-ți găsești apoi singur calea. Sunt rețete simple și pe care le poți folosi evident și la alte tipuri de pește.
Dar plecăm de la ideea ca ai în bucătărie un trunchi de cod negru de Alaska. Bine, e foarte posibil ca tu încă să nu ai, dar sigur o să ai la un moment dat. Că de-aia ai citit ditai textul ăsta de sus, e clar că vrei să ai. Și după ce o să ai, mai întâi va trebui să-l filetezi. 

Uite dă click aici, un link către un video din care m-am inspirat eu. Pare greu să filetezi un pește, însă dacă am putut eu, poți și tu. Pentru că eu în general nu filetez pește. Că nu știu.
Ai nevoie de un cuțit care să taie impecabil. Ăsta îți va ușura munca, dar îți va da și un rezultat care o să te bucure vizual. 

Ai în poza de jos ce mi-a ieșit mie din procesul de filetare. Pentru cineva care a filetat de cel mult cinci ori în toată viața lui, și probabil că exagerez cu cifra asta, eu chiar cred că m-am descurcat binișor. Am niște pierderi evidente, recunosc, dar nici nu m-am stresat foarte tare pe detaliul ăsta.
O parte am vrut s-o prăjesc, adică ceea ce a ieșit în rețeta de mai jos.
O parte am vrut să o fac la cuptor. Ce a ieșit găsești aici.
Iar cu tacâmurile și căzăturile de la filetare am vrut să fac supă. Ce a ieșit găsești aici. 

Și tot la sfaturi tehnice ar mai fi partea cu scoaterea oaselor din fileuri. Poți folosi o pensetă. Dar eu aș numi asta varianta mai complicată. Sugestia mea e să nu-ți bați capul. Mergi pe mâna acestei doamne care în mai puțin de 20 de secunde îți explică exact ce ai de făcut. Lasă penseta pentru profesioniști, mergi din nou pe încredere. Vezi video aici. 

peste-cod-negru-de-alaska
INGREDIENTE:
(cod negru de Alaska prăjit)
  • 2 fileuri cod negru de Alaska (nu le-am cântărit, dar să tot fi avut vreo 200-250 g ale mele)
  • 2 linguri de unt
  • ulei pentru prăjit (eu folosesc de floarea soarelui) – o să detaliez mai jos despre cantitate
  • 2 căței de usturoi întregi și zdrobiți
  • 1 lingură suc de lămâie proaspăt stors
  • 1 crenguță de cimbru proaspăt
  • sare
  • piper 

Mai întâi ocupă-te să decongelezi peștele. E o operațiune importantă, e bine să o tratezi ca atare.
Ar fi două variante. Calea mai lungă, în care lași peștele cel puțin peste noapte la frigider. Durata e direct proporțională cu grosimea peștelui. Poate dura de la 10 până spre 24 de ore și chiar mai mult de atât. Dacă alegi varianta asta, ideal ar fi să pui peștele pe o tavă cu grilaj, apoi să acoperi totul bine cu o folie de plastic. Avantajul aici e că vei scăpa de o cantitate mai mare de apă în timpul dezghețării.

Sau calea rapidă, în care pui peștele într-o pungă perfect sigilată și pe care o lași apoi într-un vas cu apă. De preferabil doar rece, nu caldă, exclus fierbinte. În decurs de 30-60 de minute ar trebui să ai peștele numa bun de gătit. Fă-i filetarea pe care am recomandat-o mai sus, apoi hai cu fileurile pentru prăjire.
Sau mai există și varianta în care nu decongelezi nimic. Un file de pește poate fi prăjit și direct din congelator, însă asta e o tehnică separată, zic doar să știi că ea există, poți verifica mai departe în videouri de pe net.

Șterge bine prin tamponare fileurile cu prosoape de hârtie pentru a elimina excesul de umiditate.
Asezonează fileurile cu sare și piper exact înainte de a le pune la prăjit.

Încinge o tigaie nonaderentă pe un foc cel puțin mediu. Puțin peste. Tigaia trebui să fie bine încinsă, altfel ia-ți adio de la crustă. Dar nu excesiv de încinsă, altfel s-ar putea să te alegi doar cu crustă. 

La partea cu uleiul în care prăjești fileurile sunt două variante. Fie pui la încins două linguri de ulei în tigaie, pot fi suficiente. Fie pui mai mult ulei, cât să faci doar o peliculă subțire din acel ulei care să acopere întreaga suprafață a tigăii. Nu pot să-ți spun cât ulei că depinde de dimensiunea tigăii. Stratul de ulei ar trebui să fie undeva la 2 mm, pe acolo, nu ai nevoie de mai mult. Bine, tu poți să pui și juma de sticlă de ulei, peștele o să iasă oricum, dar nu e cazul.

Când tigaia cu uleiul s-au încins bine, pune fileurile de pește cu pielea în jos. Timpul mediu pentru prăjire, doar pe o parte, cea cu piele, ar trebui să fie de aproximativ 3-4 minute, hai cel mult 5 minute, dar aici ne oprim. Ține, desigur, de intensitatea focului, de grosimea peștelui, de temperatura peștelui, a tigăii și uleiului în momentul prăjirii, dar mai ales de preferințele pentru prăjire ale fiecăruia. Dar în principiu, cam spre 4 minute ar trebui să dureze prăjirea pe partea cu piele a unui astfel de file.

Întorci apoi peștele pe cealaltă parte, iar după un minut de prăjire în ulei, adaugi untul. Pune tot acum cimbrul și usturoiul. Când untul s-a topit, înclină puțin tigaia, astfel încât o margine a tigăii să rămână totuși lipită de aragaz. Din lichidul de ulei aromatizat care se strânge în partea de jos a tigăii, cu tot cu cimbru și usturoi, toarnă de câteva ori cu o lingură peste pește, dar cu mișcări cât mai rapide. Exact cum ai văzut, îmi place să cred că ai văzut, în toate clipurile cu steak-urile de vită prăjite în tigaie. 

Însă ține cont de un detaliu important.
Îți recomand să faci operațiunea asta în etape. Pui continuu cu lingura din grăsimea aia lichidă peste pește, dar nu mai mult de 10-15 secunde. Apoi lași tigaia înapoi pe foc pentru vreo 20-30 de secunde. Iar torni apoi cu lingura peste pește vreo 10-15 secunde, iar lași înapoi tigaia la locul ei pentru 20 de secunde. Și tot așa până decizi tu că-i gata.

Recapitulare: tigaie încinsă cu ulei, 4 minute cu pielea în jos și nu-i faci nimic, apoi încă 3 minute pe partea cealaltă, timp în care îi faci îmbălsămarea asta în valuri. Ține cont că timpii sunt și trebuie să fie flexibili. Mai sunt alte patru lucruri care îți pot confirma când ești gata. Cum ar fi culoarea peștelui, temperatura pe care o poți verifica cu un termometru instant de carne, textura cărnii la atingere sau, ideal, experiența. 

La final pune lămâie peste pește – apropo, tot spre final poți pune și două linguri de vin alb în tigaie, dar asta fix înainte să stingi focul, iar tușa finală îți aparține. Dacă vrei doar să te bucuri de o masă cinstită, nu mai ai nevoie de alte îndrumări, o să știi singur ce ai de făcut. Dacă vrei și puțină apreciere sau iubire pe Instagram, sau vrei să te bucuri de o mai mare complexitate a gustului, pui alături un piure de cartofi sau de mazăre, niște baby morcovi glazurați, plus ceva mini plante de-alea de frigider, pe mine cam atât m-a dus capul în momentul ăla. Despre sosuri într-un episod viitor. 

peste-cod-negru-de-alaska

Tags

  • ce este codul fao
  • cod
  • cod file
  • cod negru
  • cod negru de alaska
  • cod prajit
  • peste
  • peste filetat
  • retete cod negru
  • retete cu peste

Navigare în articole

ciorbă de pește cu somn, acrită cu zeamă de varză – și-un pic de fum
cod negru de alaska la cuptor cu miso (II)

Related posts

pește în crustă de sare ca la balamuc
CUPTOR, PEȘTE ȘI FRUCTE DE MARE  /  28/01/2018
by ciprian muntele  /  13 Comments

pește în crustă de sare ca la balamuc

chiftele de pește cu somn proaspăt
PEȘTE ȘI FRUCTE DE MARE, TIGAIE  /  09/01/2025
by ciprian muntele  /  1 Comment

chiftele de pește cu somn proaspăt

cod negru de alaska la cuptor cu miso (II)
CUPTOR, PEȘTE ȘI FRUCTE DE MARE  /  11/02/2025
by ciprian muntele  /  0 Comments

cod negru de alaska la cuptor cu miso (II)

Share your thoughts Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • TikTok

ciprian muntele

Ai aici, în acest blog, rezultatul a ceea ce înseamnă munca, pasiunea, curiozitatea și bucuria mea într-o bucătărie. Eu sunt ceea ce s-ar putea numi un gurmand entuziast care doar a decis la un moment dat că vrea să scrie despre experiențele lui culinare.
Existența acestui blog a fost provocarea imensă care să mă oblige să evoluez continuu.
Nu sunt bucătar, nu am intenții să devin bucătar, nu am cunoștințele și priceperea unui bucătar. Îmi știu bine locul. Pot doar să-ți promit că ceea ce vei găsi în acest blog va fi bine testat și îndelung documentat. Că va fi gustos, deși poate uneori perfectibil.
Îți mulțumesc că ești aici, mai departe e treaba mea să te conving să și rămâi.

 

Categorii

  • BĂUTURI (3)
  • BLOG (6)
  • CĂLĂTORII / RECOMANDĂRI (33)
  • CARNE (55)
  • CIORBE (10)
  • CUPTOR (6)
  • DULCIURI (26)
  • ENDORFINE (17)
  • FĂRĂ CARNE (45)
  • FRUCTE DE MARE (5)
  • GRĂTAR (5)
  • GRĂTAR (2)
  • MIEL / OAIE (6)
  • ORGANE (7)
  • OUĂ (10)
  • PÂINE ȘI ALUATURI (17)
  • PASĂRE (23)
  • PASTE (7)
  • PEȘTE ȘI FRUCTE DE MARE (22)
  • PORC (26)
  • PROIECTE COMERCIALE (50)
  • REȚETE DE BAZĂ (16)
  • SFATURI (6)
  • SUPE (15)
  • TIGAIE (6)
  • VITĂ (15)
  • ZEMURI (26)
  • ZEMURI (4)

CIPRIAN MUNTELE

Ai aici, în acest blog, rezultatul a ceea ce înseamnă munca, pasiunea, curiozitatea și bucuria mea într-o bucătărie. Eu sunt ceea ce s-ar putea numi un gurmand entuziast care doar a decis la un moment dat că vrea să scrie despre experiențele lui culinare.
Existența acestui blog a fost provocarea imensă care să mă oblige să evoluez continuu.
Nu sunt bucătar, nu am intenții să devin bucătar, nu am cunoștințele și priceperea unui bucătar. Îmi știu bine locul. Pot doar să-ți promit că ceea ce vei găsi în acest blog va fi bine testat și îndelung documentat. Că va fi gustos, deși poate uneori perfectibil.
Îți mulțumesc că ești aici, mai departe e treaba mea să te conving să și rămâi.

Atenție, blog în permanentă construcție. Fiți vigilenți!

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • TikTok
  • Elara Pro by LyraThemes.com

Folosim Tehnologii de tip Cookie ce permit stocarea de informatii si/sau obtinerea accesului la informatia stocata in dispozitivul dvs. pentru a permite website-ului sa functioneze si pentru a personaliza continutul in functie de interesele si/sau profilul dvs., pentru a va oferi functionalitati aferente retelelor de socializare si pentru a analiza traficul pe website.

 

Cu ajutorul  GDPR Cookie Compliance
Despre fisierele de tip cookie

Folosim Tehnologii de tip Cookie ce permit stocarea de informatii si/sau obtinerea accesului la informatia stocata in dispozitivul dvs. pentru a permite website-ului sa functioneze si pentru a personaliza continutul in functie de interesele si/sau profilul dvs., pentru a va oferi functionalitati aferente retelelor de socializare si pentru a analiza traficul pe website.

 

Cookie-uri de functionalitate

Aceste fisiere de tip cookie trebuie sa fie active pentru o fucntionare corecta a site-ului.

Daca dezactivati folosirea acestor fisiere de tip cookie nu veti putea sa salvati preferintele voastre pentru acest site. Acest lucru inseamna ca la fiecare vizitare a site-ului va trebuii sa alegeti ce tip de fisiere cookie vreit sa folositi.

 

Fisiere cookie 3rd Party

Acest site foloseste Google Analytics pentru a colecta informatii anonimizate despre numarul de vizitatori pe site si cele mai vizitate pagini si articole.

Deasemenea acet site foloseste embeduri din platforma youtube.com pentru a va pune la dispozitie continut video. Aceste embeduri pot la randul lor sa plaseze fisiere de tip cookie.

Va rugam sa activati folosirea acestor fisiere de tip cookie pentru a putea inbunatatii functionalitatile site-ului in permanenta.

 

Va rugam sa acceptati fisierele de tip cookie strict necesare pentru functionarea corecta a site-ului.

Politica de Confidentialitate

Aceasta politica de confidentialitate descrie modul în care informatiile dvs. personale sunt colectate, utilizate si distribuite atunci când vizitati site-ul www.ciprianmuntele.ro

INFORMATII PERSONALE PE CARE LE COLECTAM

Când vizitati site-ul, colectam automat anumite informatii despre dispozitivul dvs., inclusiv informatii despre browserul dvs. web, adresa IP, fusul orar si unele cookie-uri instalate pe dispozitiv. In plus, pe masura ce rasfoiti pagini din site, colectam informatii despre paginile web individuale sau produsele pe care le vizualizati, ce site-uri web sau termeni de cautare v-au referit la site si informatii despre cum interactionati cu site-ul. Ne referim la aceste informatii colectate automat ca Informatii despre dispozitiv.

Colectam informatiile despre dispozitiv folosind următoarele tehnologii:

Cookie-urile sunt fisiere de date care sunt plasate pe dispozitiv sau pe computer si contin adesea un identificator unic anonim. Pentru mai multe informatii despre cookie-uri si despre modul de dezactivare a cookie-urilor, vizitati http://www.allaboutcookies.org.

actiuni de urmarire a „fisierelor de jurnal” care apar pe site si colectarea datelor, inclusiv adresa IP, tipul browserului, furnizorul de servicii Internet, paginile de trimitere / iesire si inregistarile de data / ora.

etichetele si pixelii sunt fisiere electronice utilizate pentru a inregistra informatii despre modul in care navigati pe site.

In plus, atunci cand efectuati o achizitie sau incercati sa faceti o achizitie prin intermediul site-ului, colectam anumite informatii de la dvs., inclusiv numele dvs., adresa de facturare, adresa de livrare, adresa de e-mail si numarul de telefon. Facem referire la aceste informatii ca informatii despre comanda.

Când vorbim despre Informatii personale in aceasta politica de confidentialitate, vorbim atat de informatii despre dispozitive, cat si de informatii despre comanda.

CUM UTILIZAM INFORMATIILE PERSONALE ?

Utilizam informatiile despre comenzi pe care le colectam, in general, pentru a indeplini comenzile plasate prin intermediul site-ului (inclusiv procesarea informatiilor dvs. de plata, organizarea transportului si furnizarea de facturi si / sau confirmari de comenzi). In plus, folosim aceste InformaTii de comanda pentru:

Comunicarea cu dvs;

In conformitate cu preferintele pe care le-ati impartasit cu noi, va vom oferi informatii sau materiale publicitare referitoare la produsele sau serviciile noastre.

Utilizam informatiile despre dispozitiv pe care le colectam pentru a ne ajuta sa monitorizăm potentialele riscuri (in special adresa IP) si, in general, sa imbunatatim si sa optimizam site-ul nostru (de exemplu, generand analize despre modul in care clientia nostri navigheaza si interactioneaza cu Site-ul si pentru a evalua succesul campaniilor noastre de marketing si publicitate).

IMPARTASIREA INFORMATIILOR PERSONALE & RETENTIA DATELOR

Cand plasati o comanda prin intermediul site-ului, vom pastra informatiile dvs. de comanda, considerate Necesare, pentru inregistrarile noastre, cu exceptia cazului in care si pana cand ne cereti sa stergem aceste informatii.

Impartasim informatiile personale considerate Necesare cu terte parti pentru a ne ajuta să procesam si sa livram comenzile dvs, asa cum este descris mai sus.

De asemenea, folosim Google Analytics pentru a ne ajuta sa intelegem cum clientii nostri utilizeaza Site-ul – puteti citi mai multe despre modul în care Google utilizeaza informațiile dvs. personale aici: https://www.google.com/intl/ro/policies/privacy/. De asemenea, puteti renunta la Google Analytics aici: https://tools.google.com/dlpage/gaoptout.

In cele din urma, putem sa va impartsim si informatiile dvs. personale pentru a respecta legile si reglementarile aplicabile, pentru a raspunde la o citație, mandat de cautare sau alta solicitare legala pentru informatiile pe care le primim sau pentru a ne proteja în alt mod drepturile.

DO NOT TRACK Retneti ca nu modificam practicile de colectare a datelor si de utilizare a site-ului atunci cand vedem semnalul Nu urmariti (DO NOT TRACK) din browserul dvs. In acest caz, se vor folosi doar informatiile Necesare pentru plasarea si procesarea unei comenzi, dar nu informatiile Statistice, Functionale sau de Marketing (profilare).

DREPTURILE TALE

Daca sunteti rezident european, aveti dreptul sa accesati informatiile personale pe care le detinem despre dvs. si sa cereti corectarea, actualizarea sau stergerea informatiilor dvs. personale. Daca doriti sa exercitati acest drept, va rugam sa ne contactati prin intermediul sectiunii: GDPR dreputurile consumatorilor.

In plus, daca sunteti rezident european, retineti ca va procesam informatiile pentru a putea indeplini contractele pe care le-am putea avea cu dvs. sau pentru a va urmari interesele legitime de afaceri enumerate mai sus.

SCHIMBARI

Putem actualiza din cand in cand aceasta politica de confidentialitate pentru a reflecta, de exemplu, modificarile aduse practicilor noastre sau din alte motive operationale, legale sau de reglementare.

CONTACTEAZA-NE

Pentru mai multe informatii despre practicile noastre de confidentialitate, daca aveti intrebari sau daca doriti sa faceti o plangere, va rugam sa ne contactati prin e-mail la adresa contact@ciprianmuntele.ro

Va rugam sa acceptati fisierele de tip cookie strict necesare pentru functionarea corecta a site-ului.

POLITICĂ PRIVIND FIȘIERELE DE TIP COOKIE

 

Site-ul ciocolatasivanilie.ro vă transmite această Notă de informare pentru a vă explica modul în care prelucrăm și protejăm datele  cu caracter personal.

Vă transmitem această Notă de informare la începutul interacțiunii noastre prin intermediul website-ului nostru.

1. Ce este un fişier cookie şi în ce scop este folosit?

Website-ul nostru utilizează tehnologia de tip cookie pentru a vă oferi un serviciu web mai bun. Datele stocate de fișierele de tip cookie utilizate pe website-ul nostru nu arată niciodată detalii personale în baza cărora să poată fi stabilită o identitate individuală.

Un fișier de tip cookie reprezintă un mic fișier text care este stocat și/sau citit de browserul dvs. web pe hard disk-ul dispozitivului dvs. final (de exemplu, computer, laptop sau smartphone) în funcție de site-urile web pe care le vizitați. De asemenea, fișierele de tip cookie fac interacțiunea dvs. cu site-urile web mai sigură și mai rapidă, deoarece acestea își pot aminti preferințele dvs. (de exemplu, autentificare, limbă), trimițând informațiile pe care le conțin înapoi la site-ul web originar (first-party cookie) sau către alt site web căruia le aparțin (third-party cookie), atunci când vizitați din nou site-ul web respectiv utilizând același dispozitiv final.

2. Cum puteţi controla fişierele de tip cookie

Vă puteți retrage consimțământul privind fișierele de tip cookie în orice moment. În acest scop, puteţi să blocaţi sau eliminaţi fişierele cookie fie prin intermediul setărilor browserului dvs. web sau prin utilizarea unor software-uri puse la dispoziţie de terți, sau urmând instrucţiunile specifice pentru categoriile de cookie din secţiunile următoare. In orice situaţie, pot apărea probleme legate de utilizarea anumitor părți ale site-ului web dacă dezactivaţi fişierele de tip cookie.

În cazul în care doriți să eliminați fișierele de tip cookie stocate pe dispozitivele dvs. și să configurați browserul dvs. web astfel încât să refuze fișiere de tip cookie, puteți să utilizați setările privind preferințele din browser-ul dvs. web. De  obicei, puteți găsi setările de navigare referitoare la fișiere de tip cookie în meniurile „Opțiuni”, „Instrumente” sau „Preferințe” din browserul web pe  care îl utilizați pentru a accesa website-ul nostru. În funcție de browserele web existente, pot fi utilizate mijloace diverse pentru a dezactiva fișierele de tip cookie. Pentru a obține mai multe informații, vă rugăm să vizitați website-ul browserelor dvs.:

  • Setări cookie în Internet Explorer – Internet Explorer;
  • Setări cookie în Firefox – Firefox;
  • Setări cookie în Chrome – Chrome;
  • Setări cookie în Safari – Safari;
  • Setări cookie în Edge – Edge;
  • Setări cookie în Opera – Opera.

Pentru a afla mai multe despre fișierele de tip cookie, vă rugăm să vizitați www.allaboutcookies.org sau să vedeți www.youronlinechoices.eu, care conține informații suplimentare privind publicitatea comportamentală și viața privată online.

3. Fișierele de tip cookie utilizate pe website-ul ciocolatasivanilie.ro

În baza funcției și scopului pentru care sunt utilizate fișierele de tip cookie, acestea sunt, de obicei, clasificate în următoarele categorii, pe care website-ul ciocolatasivanilie.ro le utilizează pe Website-urile sale:

  • Fișiere de tip cookie absolut necesare vă permit să navigați pe Website și să îi utilizați funcțiile de bază. De obicei, acestea sunt instalate doar ca răspuns la acțiunile efectuate de dvs. care echivalează cu o cerere de servicii. Aceste fișiere de tip cookie sunt indispensabile pentru utilizarea website-ului.
  • Fișiere de tip cookie privind funcționalitatea sunt utilizate pentru a vă recunoaște atunci când reveniți pe website-ul nostru și ne permit să vă oferim funcții îmbunătățite și mai personalizate, cum ar fi reamintirea preferințelor dvs.  Aceste fișiere de tip cookie colectează informații anonime și nu pot urmări navigările dvs. pe alte site-uri web. Perioada de expirare a acestor fișiere de tip cookie este de maximum 2 ani.
  • Fișiere de tip cookie analitice și privind performanța ne permit să recunoaștem și să numărăm utilizatorii și să colectăm informații despre modul în care este utilizat website-ul (de exemplu, paginile pe care un utilizator le deschide cel mai des și dacă utilizatorul primește mesaje de eroare de la anumite pagini). Aceasta ne ajută să îmbunătățim modul în care funcționează website-ul nostru, de exemplu, asigurând că puteți găsi ușor ceea ce căutați. Perioada de expirare a acestor fișiere de tip cookie este de maximum 2 ani. În ceea ce priveşte third-party cookies, perioada de expirare poate să varieze şi în unele cazuri poate depăşi 2 ani. Pentru mai multe detalii cu privire la această categorie de cookies, consultaţi Secţiunea 4 de mai jos.
  • Fișiere de tip cookie privind rețelele sociale vă permit să împărtășiți pe site-ul web activitatea dvs. pe rețele sociale, cum ar fi Facebook și Twitter. Aceste fișiere de tip cookie nu sunt controlate de către noi. Pentru mai multe detalii cu privire la această categorie de cookies, consultaţi Secţiunea 6 de mai jos.
  • Alte tipuri de fișiere de tip cookie care pot fi utilizate ulterior. Vă vom informa prin politicile noastre actualizate dacă sunt utilizate orice alte tipuri de cookies.

Vă rugăm să observați că website-ul ciocolatasivanilie.ro utilizează serviciile terțelor-părți pentru a obține informații cu privire la utilizarea de către dvs. a website-ului nostru pentru a optimiza experiența dvs. de utilizator. Aceste terțe-părți (inclusiv, de exemplu, furnizorii de servicii externe, cum ar fi serviciile de analiză a traficului web) pot, de asemenea, utiliza fișiere de tip cookie, asupra cărora nu exercităm niciun control.

 

4. Fișiere de tip cookie utilizate în scopuri statistice și pentru monitorizarea traficului web

Google Analytics

Website-urile noastre utilizează Google Analytics, un serviciu pentru analiza web, furnizat de Google. Google Analytics utilizează fișiere de tip cookie pentru a ajuta un anumit Website să analizeze modul în care utilizați respectivul Website. Informațiile generate de fișierele de tip cookie cu privire la utilizarea de către dvs. a Website-ului (inclusiv adresa dvs. IP)  vor fi transmise și stocate de Google pe servere care pot fi localizate în UE, SEE şi/sau Statele Unite. Google va utiliza aceste informații în scopul evaluării utilizării de către dvs. a Website-ului, elaborând rapoarte cu privire la activitatea Website-ului pentru operatorii Website-ului și furnizând alte servicii referitoare la activitatea Website-ului și la utilizarea internetului. De asemenea, Google poate transfera aceste informații către terți în cazul în care are această obligaţie conform legii sau în cazul în care acești terți prelucrează informațiile în numele Google. Google nu va asocia adresa dvs. IP cu alte date deținute de Google.

Puteți renunța la Google Analytics fără a afecta modul în care puteți vizita site-ul nostru web.

Informații detaliate cu privire la Google Analytics și protecția datelor cu caracter personal (inclusiv modul în care puteți controla informațiile trimise către Google) pot fi găsite la: https://policies.google.com/privacy/partners.

Pentru a împiedica monitorizarea prin acest tip de cookie, puteți instala un add-on pe browserul dvs. web (http://tools.google.com/dlpage/gaoptout).

5. Fișiere de tip cookie privind rețelele sociale

Pe website-ul nostru, terţe părţi care furnizează aplicaţii prin intermediul acestor  Website-uri pot plasa propriile lor fişiere de tip cookie în vederea monitorizării performanţei aplicaţiilor lor sau pentru a-şi personaliza aceste aplicaţii pentru dvs. De exemplu, atunci când distribuiţi un articol utilizând un buton de distribuire în reţelele de socializare (e.g., Facebook or Twitter) disponibil pe un Website, platforma reţelei de socializare asociată butonului respectiv va înregistra acest lucru. Pe website-ul nostru poate de asemenea să existe conţinut integrat („embedded”), de exemplu conţinut video al unor terţe părţi precum YouTube, şi, în acest caz, aceşti terţi pot să-şi plaseze la rândul lor propriile fişiere de tip cookie.

Asemenea fişiere de tip cookie nu pot fi accesate de website-ul ciprianmuntele.ro.

***

Ultima actualizare: 02 Septembrie 2021.

Putem actualiza această Politică din când în când și vă vom notifica orice modificare prin postarea noii variante pe Website-urile noastre. În cazul în care ne-ați furnizat datele dumneavoastră de contact și ne-ați autorizat să vă contactăm, vă vom anunța dacă modificăm această Politică în mod substanțial. Vă rugăm să consultați periodic această Politică pentru orice modificări.