Dintre toate variantele de pește la cuptor încercate de mine, asta în crustă cu sare e de departe cea mai bună. Carcasa în care e acoperit peștele scoate tot ce e mai bun din el. E ușor de făcut și e mult mai spectaculos decât varianta clasică a învelirii în hârtie pergament sau folie de aluminiu.

Când am scris aici despre experiența peștelui în sare, cele mai multe dintre răspunsuri au mers către doradă, un pește foarte popular în ultimii ani la noi. Unul bun, de altfel, dar cu un pas în urma bibanului de mare, consider eu. Îl recomand pe cel din urmă. 

Îl veți găsi în magazinele de pește sub diverse denumiri, biban de mare e cea mai frecventă, dar mai sunt și levrek, sea bass sau lup de mare.

Pentru că e multă lume suspicioasă în privința acestei rețete, inclusiv eu am avut blocajele mele în fața muntelui de sare, trebuie să fac câteva precizări.

  • carnea peștelui iese perfectă și nu va trebui să beți 2 litri de apă după ea.
  • solzii nu trebuie musai înlăturați, am văzut că unii fac asta, eu nu recomand, cel puțin în cazul acestui pește nu e obligatoriu, însă la final, cu sau fără solzi, pielea trebuie înlăturată. ceea ce oricum va fi foarte ușor de făcut, o să vă placă operațiunea asta.

Ingrediente:

  • 2 bibani de mare, cam la jumătate de kilogram fiecare
  • 1,5 kg sare grunjoasă
  • 4 albușuri 
  • două lămâi
  • frunze de cimbru proaspăt, vreo două linguri
  • două legături de pătrunjel
  • 4-6 frunze de dafin uscate

Mai întâi încălziți cuptorul la 230 de grade. Peștele se curăță bine în interior pînă îi dispare orice urmă de sânge, apoi se usucă prin tamponare cu șervete de hârtie.

Sarea, albușurile și frunzele de cimbru se amestecă într-un vas. În loc de albușuri se poate folosi apă sau vin. În procesul de documentare al rețetei am citit că se poate pune și făină. Eu am mers pe mâna albușului, însă pentru mine alternativa ar fi doar vinul.

Într-o tavă de copt se pune un strat de 1 – 1,5 cm cu sare, peste care se întind peștii și se îmbracă. La exterior cu câte o legătură de pătrunjel și 2-3 frunze de dafin, iar în interior se burdușeșc cu jumătăți de felii de lămâie. Lămâia are aici și rol de pază, va ține sarea afară. Evident, în interiorul peștelui se pot pune și alte minunății. Diferite ierburi, se poate pune ghimbir, ceapă verde, roșie, orice vă trece vouă prin cap și care se potrivește în combinația cu peștele. Pentru început însă e ok doar și cu feliile de lămâi. O să vă placă mult ce va ieși de aici, o să aveți și timp să vă jucați cu aromele.

Cu restul de sare se învelesc bine peștii, fără să rămână zone neacoperite, cu excepția cozii și a capului. Astea nu ne interesează dacă rămân pe dinafară, e treaba lor, s-or descurca și ele cum pot.

Dacă în cuptor sunt cele 230 de grade, în 15 minute ar trebui să fie gata. Însă țineți cont de greutatea peștelui. Dacă, spre exemplu, aveți un pește de un kilogram, timpul de coacere se duce spre 30 de minute. Există și o modalitate mai tehnică de a verifica peștele. Cu o frigăruie metalică pe care o introduceți în crusta de sare fix în mijlocul peștelui, acolo unde ar fi partea cea mai groasă. O lăsați câteva secunde, apoi o lipiți pe bărbie, sub buza inferioară. Ar trebuie să fie suficient de caldă încât să nu vă frigă. Am făcut asta, e un exercițiu foarte interesant, vi-l recomand. Prin exersare, în timp, ar putea fi o modalitate bună de a înțelege felul în care funcționează carnea de pește la cuptor. O să vă placă să vă jucați și cu asta.

Scoasă din cuptor, tava se mai lasă măcar 5 minute la răcit, fără să vă atingeți de crustă. După care se sparge. O operațiune care nu-i chiar atât de simplă, dar nici nu trebuie să chemați meșterul casei pentru asta. Spre margine, acolo unde sarea e mai aurie, crusta va fi, într-adevăr, foarte tare și mai greu de spart. Cu o lingură sau un ciocan pentru șnițele o să izbândiți.

De aici încolo vine partea olecuțâcî mai dificilă. Presupune puțină muncă de arheolog. Felul în care îndepărtați crusta și pielea o să vă scutească de eventuale bucăți de sare căzute peste carnea de pește. Nu e atât de complicat pe cât las eu să se înțeleagă, e suficient să înlăturați sarea cu o pensulă pentru bucătărie. Apropo, pentru a fi înlăturată, pielea se desprinde din dreptul cozii, cu degetele. Puteți folosi și un cuțit mai mic aici, pentru a evita ruperea cărnii.

Dezosați peștele, dacă nu vreți și puțină aventură în farfurie. Și cam asta e tot. Nu vă recomand în niciun fel garnitură. Pentru prima experiență de genul ăsta, bucurați-vă de gustul simplu de pește. Care va fi spectaculos de bun.

pește în crustă de sare
pește în crustă de sare

pește în crustă de sare

Share

7 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ