Dă-mi un cod negru și-ți voi aduce Alaska întreagă într-un cuptor.
Sau cum să începi un text în care să nu spui nimic, dar în care să bagi toate cuvintele cheie pentru SEO încă de la început.
Fix asta se întâmplă mai jos, ai aici un file dintr-un cod negru de Alaska făcut la cuptor. Asta e partea a doua dintr-o serie de trei rețete pe care le-am făcut dintr-un pește întreg. Cât de cât întreg.
Prima rețetă este un file de cod negru de Alaska prăjit în tigaie. Unde am detaliat – a se citi am exagerat cu detaliile – despre acest pește. Găsești articolul aici.
A urmat a doua rețetă, adică varianta aici de față, dar la cuptor.
Și la final, cu ce mi-a mai rămas de la filetare, am făcut o supă simplă, dar delicioasă, rețetă pe care o găsești aici.

Despre varinata asta de mai jos, la cuptor, aș vrea să-ți mai spun că:
- folosesc aici pastă miso, însă e destul de important ce fel de miso vei avea. ideal ar fi miso alb, pe care eu recunosc că nu l-am avut. ăsta e mai dulceag, mai blând, însă poți folosi la fel de bine și miso roșu, doar că la ăsta trebuie să ai grijă ce cantitate folosești. are un gust mult mai intens și e mai sărat. recomandarea mea e ca după ce faci amestecul ingredientelor de mai jos să și guști puțin din el înainte să pui pe pește. și în funcție de gustul tău, te încurajez să treci peste cantitatea recomandată de mine și să încerci să-ți imaginezi singur care ar fi combinația ideală pentru tine. dacă vrei să o folosești pe toată sau doar o parte din ea.
- dacă trebuie să-ți filetezi singur peștele, vezi că în articolul inițial am scris și recomandat link pentru operațiunea asta. dacă nu ai chef să mai cauți în tot textul ăla, poți merge direct la sursă, îți las același link aici.
- tot acolo în articol am lăsat link și despre partea cu oasele. la fel, dacă n-ai chef să faci muncă de detectiv în articolul inițial, e ok, îl poți accesa direct aici.

INGREDIENTE:
(cod negru de Alaska la cuptor)
- 2 fileuri cod negru de Alaska aprox. 200 g 1 bucată
- 1 lingură plină, dar plină să fie cu miso roșu
- 1 lingură sos de soia light
- 1 linguriță zahăr sau una de miere
- 1 cățel de usturoi ras
- 1 lingură oțet de orez
- 1 lingură ulei de susan
- 1 lingură de vin alb sec
- opțional merge și puțin ghimbir ras însă deja intrăm într-o zonă în care aromele astea încep să-ți ducă gustul de pește undeva în fundal. de-aia și zic să lăsăm ghimbirul la opționale
Amestecă într-un bol toate ingredientele de mai sus până se formează o pastă omogenă. Unge fiecare file de pește cu pasta asta și lasă la frigider cam jumătate de oră.
Încinge cuptorul la 200 g Celsius. Pune peștele pe o tavă tapetată cu hârtie de copt și lasă-l în cuptor cam 12-15 minute.
Merg niște semințe de susan pe deasupra, iar pe dedesubt am făcut un piure de mazăre. Deși a mers la fel de bine și unul de spanac. Sau și mai bine merge cu un om bun alături.
