Ar fi putut să se numească în multe feluri, am ales să-i spun supă cremoasă cu pește și creveți, dar putea fi la fel de bine să fie și cremă, cremiță sau pur și simplu supă și atât. E o supă cu pește și creveți care are, hai s-o numim așa, o cremozitate reglabilă. Și nu din pâine.
E o lume foarte generoasă aici și cu un istoric destul de lung, alăturarea asta de supă, cremă, pește și creveți sau fructe de mare, în general, e mai veche decât m-aș fi așteptat, vorbim deja de niște sute de ani, ceea ce inevitabil a dus și la mici răfuieli culinare în contemporaneitate. Chowder e numele care stă la baza acestei supe, iar luptele se dau pe existența sau, dimpotrivă, eliminarea anumitor ingrediente sau tenhici de gătire. Despre chowder poți citi aici.
Despre o supă cremoasă cu pește și creveți, cu sau fără legătură cu chowderul de mai sus, poți citi în continuare mai jos, de unde îți recomand să te și inspiri.
Ține cont însă de următoarele detalii:
- după cum e posibil să fi observat, nu i-am spus supă de pește, ci supă cu pește. e cel mai important lucru de care te rog să ții cont dacă te hotărăști să mergi mai departe. în supa asta sunt multe ingrediente, sunt multe legume, sunt lactate, dar totuși e vorba în primul rând despre pește. care se pune întotdeauna la final. așa că pentru un gust autentic, dincolo de pește, ai nevoie și de o supă stock/ fond de pește. (îmi vine să-mi dau cu tastatura în cap de ciudă, tocmai am realizat că eu n-am rețeta de supă stock de pește pe blog, deși am ani de când mie nu-mi lipsește așa ceva din congelator. dar internetul e mare, fă ceva în sensul ăsta până îndrept eu lucrurile pe aici.) practic ai nevoie de un echilibru între legume, mirodenii, lapte/smântână și pește. pe care, repet, insist, s-ar putea să nu-l scoți doar cu niște fileuri puse la ultima bolboroseală a supei. va trebui s-o ajuți pe parcurs, iar asta ai s-o faci cu un fond bun și generos de pește.
- cred că e destul de evident, dar tot o să fac precizarea asta, ai nevoie de orice aici, dar nu de oase în supa ta. care se mai numește și zero oase, mai multe șanse de câștig. poți folosi fileuri de pește alb, pește marin, poți folosi somon, fructe de mare, rămâi în zona asta, mergi pe ape sigure.
- apropo de somon, am luat un file de somon cu tot cu pieliță pe care am eliminat-o după o o scurtă prăjire în tigaie, ceea ce ajută și în final și la amplificarea gustului, ceea ce îți și recomand.
- ce vezi tu mai jos estimez că e pentru vreo 3 porții zdravene, pentru mai mult de atât o să te las pe tine să faci calculele.
INGREDIENTE:
- 500 g pește (eu am avut 1 file somon, 1 file cod și 7 creveți mari, prefierți, curățați)
- 500-700 ml supă stock/fond de pește
- 250 g cartofi (toate legumele de aici ar trebui tăiate ca pentru o ciorbă, cubulețe, zaruri, cât mai egale)
- 180 g morcov
- 130 g țelină
- 1 ceapă tocată mărunt
- 1 cățel usturoi tocat mărunt
- 60 g bacon afumat tăiat cubulețe (evită baconul tăiat felii subțiri, o să înțelegi de ce când detaliez modul de preparare)
- 1 lingură amidon de porumb (poate fi și făină, dar eu prefer amidonul. desigur, poate să nu fie nimic din astea două)
- 50 ml vin alb sec
- 50 g unt
- ½ linguriță semințe fenicul proaspăt măcinate
- 2-3 crenguțe mici de cimbru proaspăt, doar frunzele
- 1 frunză dafin
- ½ -1 linguriță de paprika afumată
- 250 ml smântână de gătit
- 150 ml lapte
- ardei iute tocat mărunt (dacă-i dintr-ăla cu avertizare cod roșu, pune și tu cam jumate)
- 2 linguri zeamă de lămâie
- sare/piper
Pregătește toate ingredientele astea la un loc și apoi apucă-te de treabă. Toate curg fir, fă-ți viața cât mai ușoară.
Mai întâi, înainte de orice, prăjește somonul file (doar) pe partea cu pielița. Pune o tigaie nonaderentă pe foc iute, doar unge cu puțin ulei, iar când s-a încins, pune peștele acolo, cum spuneam, cu pielița în jos. 5-6 minute, e suficient. Scoate deoparte, lasă să se răcească, îndepărtează pielița, taie bucăți mari și cam asta e tot cu somonul. Deocamdată.
Pune într-o oală zdravănă baconul fără absolut nimic pe lângă el. Foc puțin mai mic decât mediu. Fără unt, fără ulei, fără nimic. Călește-l puțin până când începe să prindă culoare. Și el, și fundul oalei. Toarnă acum 50 ml de vin. Amestecă până când vinul începe să se evapore, apoi pune untul și ceapa. Pe care o călești cam 3 minute, după care vii cu morcovul, țelina și cimbrul. Încă 2-3 minute.
Acum e rândul usturoiului și al ardeiului iute, amesteci bine, apoi vii cu amidonul de porumb. Vii, dar și rămâi cu el acolo, în oală. Amesteci bine.
Pune acum și cartofii, însă grijă mare, de aici încolo, câteva minute bune, va trebui să tot amesteci în oala aia. Vrei legume călite, nu arse.
Ar fi perfect dacă i-ai oferi niște spațiu în oală și vârfului ăla de fenicul, e momentul lui acum.
În continuare amestecă încetișor, dar sigur, în oală.
Toarnă supa de pește. Și frunza de dafin. Pune acum și niște sare. Când începe să bolborosească, dă focul mic și așteaptă să fiarbă legumele, în special cartofii. La foc mic, mic de tot, ar trebui să dureze măcar 15 minute, așa că mai bine 20.
Când te-ai asigurat că-s gata cartofii poți să faci o opțională. Adică poți să faci sau nu schema asta. Dai oala puțin deoparte și pasezi puțin tot ce-i acolo cu un blender vertical. Nu trebuie să faci piure, ci doar cât să amesteci puțin legumele alea între ele. Doar că din acest moment cam începi să te îndepărtezi de la ideea de supă cremoasă și să te cam duci înspre supă cremă. Poți face mișcarea asta mai ales dacă alegi să nu pui amidon sau făina pentru oleacî di îngroșari. Alegerea ta, îți aparține.
Pune laptele, pune smântâna, adaugă paprika afumată, mai dă-i cu sare, cu piper, apoi dă-le încă cinci minute de clocot mic.
Urmează scena finală. Peștele, tăiat bucăți mari, creveții, curățati, dar lasați întregi, îi pui la fiert cam 5 minute, nu mai mult, că altfel pierzi carnea aia de tot prin oală. S-ar putea să dureze chiar și mai puțin de atât, poate mai mult, depinde si de grosimea sau structura cărnii de la acel moment. Ideea e că totul durează foarte puțin, în timp ce focul trebuie să fie undeva între mic și inexistent. Somonul, apropo, care a fost deja prăjit, poți să-l pui ceva mai târziu, 2-3 minute îi ajung. Taciul final, aproape final, vine de la zeamă de lămâie. Am trecut 2 linguri acolo, pune după cum ți-e pofta. Dar pune, că asta face un balans bun.
Nu e în lista cu ingrediente, dar pe deasupra merg niște frunze de busuioc. Iar pe lângă, merg niște pahare cu vin alb, grijă mare doar cum o să mergi tu apoi, de la ele.
Am făcut-o azi, deși nu ai pus rețeta de stock l-am făcut și pe ăla:) foarte bun, dar am umblat mult la proporții. 500g pește la 500ml stock? Nu e totuși prea dens?
Dar repet- foarte gustoasă, aproape la fel de bun ca un bouillabaisse…
Mersi de comentariu, mi-ai apropiat ziua în care o să fac din nou rețeta asta care chiar e una specială.
Altfel, legat de densitate, ai lichid 500/700 stock, 150 lapte și 250 smântână. Densitatea o văd în raportul dintre lichidul ăsta și restul legumelor. Ideea e să iasă ceva mai puțin zemos, cât mai degrabă cremos. Peste care vii cu peștele. Dar sunt curios ce gramaje ai folosit tu, dacă le mai știi.