Să ai cămara plină cu dulcețuri, dar tu să faci clătite umplute cu spanac și urdă, asta înseamnă să fii curios. Că lucrurile nu se opresc doar la spanac și urdă, e o întreagă chimie aici de gusturi care în copilărie ar fi părut imposibile. Clătitele existau doar pentru a fi umplute cu dulceață, gem, brânză sau ciocolată. Orice altceva intra la categoria avioane.
Dar pentru că între timp am devenit oameni mari, azi ne ocupăm de avioane. Hai, curaj!
- rețeta asta are deja zece ani de când a fost publicată într-un GoodFood cu specialități din bucătăria italiană, am tot făcut-o de atunci, am adaptat-o ușor pe alocuri, consider că merită să fie dată mai departe. de vreo 2-3 ani tot consider asta, dar acum i-a venit ei timpul.
- deși eu le-am zis clătite umplute cu spanac și urdă, ingredientul vedetă aici e coaja de lime. nu lămâie, lime. nu e vreo bazaconie, nu e fiță, e pe încercatelea, mergi pe mâna mea.
- pe lângă urdă, eu am pus și telemea de vacă, mixul e opțional, poți de asemenea să pui ricotta, alegerile îți aparțin.
- rețeta de clătite e aici, poți folosi cu încredere, e îndelung testată.
- din gramajul recomandat în rețeta de clătite de mai sus îți vor ieși cel puțin 8 clătite, de atâtea ai nevoie la rețeta asta.
- tigaia în care am făcut clătitele are diametrul de 24 cm, tava în care le-am pus la copt e de 28-18 cm. evident că totul se poate adapta din mers, în funcție de ce găsește fiecare pe acasă.
- pentru că în final clătitele vor sta și la cuptor, recomandarea mea e să NU insiști cu ele la prăjirea în tigaie.
INGREDIENTE:
- 170 g urdă
- 80 g telemea (după cum ziceam mai sus, se poate sări peste telemea, caz în care cantitatea de urdă va fi de 250 g)
- 30+30 g brânză maturată rasă
- 250 g spanac
- coaja rasă de ½ lime (eu am ajuns să pun coaja chiar și de la 1 lime întreg, însă aici aroma s-ar putea să fie pentru unii puțin cam prea evidentă, dar astea-s limitele, între ½ și 1 lime întreg)
- 30-35 g unt
- o ceapă (roșie) feliată și tocată
- 1-2 căței de usturoi tocați mărunt
- 350 ml suc de roșii
- sare/piper
- 8 clătite
- (la opționale, ai putea să te joci cu puțină nucșoară, dar doar puțină)
Fă mai întâi clătitele, ai mai sus linkul către rețetă, apoi încinge cuptorul la 180 de grade C.
Călește ceapa în unt, aproximativ 3-4 minute, foc cel mult mediu, apoi adaugă usturoiul și spanacul. Amestecă până când spanacul se înmoaie, însă nu insista foarte tare cu operațiunea asta, riști ca spanacul să înceapă să lase zeamă pe care nu o vrei în clătite.
Lași totul să se răcească, abia apoi adaugi urda, telemeaua, jumătate din brânza maturată (30 g) și coaja de lime. Sarea și piperul, astea îți aparțin.
Amestecul ăsta omogen îl vei împărți pentru cele opt clătite. Fiecare ar trebui să aibă cel mult 70 g (68,7 în cazul meu).
Pentru a împacheta corect, pui umplutura peste clătită, o întinzi, rulezi puțin clătita cât să acoperi umplutura, apoi îndoi marginile clătitei spre centru, după care vei rula clătita până la capăt.
În tava de copt toarnă mai întâi cam o treime din sucul de roșii (pe care, apropo, îți recomand să-l asezonezi și pe el cu niște sare și chiar piper), întinde clătitele de-a latul tăvii, acoperă cu restul sucului de roșii, presară și cealaltă jumătate de parmezan, dă la cuptorul încins și după vreo 30 de minute ar trebui să decizi dacă le mai lași sau poate că doar până acolo le-a fost lor drumul. Un drum bun, de altfel.