Pentru oricine primăvara înseamnă mai ales mâncare de urzici, adică aia cu mult usturoi și mămăligă alături, o supă cremă de urzici s-ar putea să pară doar o simplă fandoseală modernă. Ceea ce probabil că și e. Doar că noi suntem aici ca să judecăm mâncarea după gust, nu după lista cu ingrediente. Iar eu zic că e mult gust într-o supă cremă de urzici, asta dacă te ții de ingredientele corecte.
Ce mă supără pe mine e că rețeta asta de supă cremă de urzici vine și cu o imensă supărare. În suflet. E incredibil cum iubită-mea poate să mănânce urzici cu două mâini, dar face comoție dacă îndrept spre ea un bulgăre de brânză de capră, de exemplu. Nu știu dacă la oaie și capăr mai pot îndrepta ceva, daram măcar bucuria că la mâncare de urzici pot juca la dublu.
Câteva lucruri de care să ții cont înainte.
- mâncare de urzici caldă. întotdeauna caldă! aia rece e doar pentru profesioniști, ăia nu fac mofturi niciodată. bine, ei au oricum rețetele lor, aici e zona de începători, aripa curioși.
- în rețeta asta, diferența dintre o supă și o mâncare mai păstoasă e de vreo 500-700 ml de lichid. ce îți recoamd eu mai jos ar trebui să fie varianta optimă. dar e important e și cât de tare storci urzicile după spălare. urmează pașii de mai jos ca să poți decide singur apoi ce vrei să faci din mâncarea asta.
- indiferent cât de lichidă o să iasă mâncarea asta, te asigur că va fi foarte gustoasă.
- urzicile apar pe tarabe, la vânzare (în ultimii ani așa se întâmplă) cam de prin februarie. pentru consum, de preferat ar fi să iei urzici tinere, pe astea le găsești mai prin martie-aprilie. teoretic, sunt ok și alea din februarie. dacă-i pofta mare, clar sunt bune. dar ideale ar fi cele tinere. și fac precizarea asta pentru că în funcție de momentul în care au fost culese urzicile, mâncarea asta poate să aibă rezultate diferite. atât la consistență, dar mai ales la gust.
- ce vezi tu în pozele din articol sunt urzici de februarie. alea din aprilie sunt mult mai verzi, cu frunze stricate puține spre deloc, dar și cu gust mai bun.
- cât timp faci mâncarea asta, pune un vin la rece. ai să vii și ai să-mi lași comentariu la articol pentru asta.
INGREDIENTE:
- 600-700 g urzici necurățate (rămân aproximativ 400-550 gr după curățare, depinde foarte mult dacă sunt urzici tinere sau bătrâne)
- 800 – 1000 ml supă stock de pui – rețeta e aici (e ok și cu apă, dar aș insista pe supa stock, măcar jumătate de litru să fie supă stock)
- 1 ceapă albă tocată
- 2-3 căței de usturoi tocați (e loc chiar și de mai mult usturoi în rețeta asta dacă simți că sufletul te duce într-acolo)
- 2 cartofi (270-00 g) curățați și tăiați cuburi
- zeama de la o jumătate de lămâie – 20 ml, (e foarte importantă lămâia aici)
- 15 g frunze tarhon proaspăt
- 150 ml smântână de gătit
- 40 g unt + o lingură de ulei
- 1/3 linguriță nucșoară rasă
- 50 g parmezan ras
- sare
- piper
- ulei de trufe pentru servire (opțional)
- folosește pentru fiert o oală cât mai încăpătoare
Urzicile se curăță de codițele groase, de partea lemnoasă. O variantă de curățare ar fi după cum urmează: două mănuși chirurgicale și două castroane mari sunt suficiente. Înainte să le speli, le pui pe o masă sau în chiuvetă, iar de-a dreapta și de-a stânga lor așezi castroanele. Le iei pe fiecare în parte, adică pe urzici, le rupi codițele groase, adică partea lemnoasă, pe care le pui într-un castron, iar frunzele în celălalt. Nu e greu, e doar mult. Ți se întind urechile până termini. Dar merită tot efortul. Cozile mai groase, partea lemnoasă, dacă ajung în oală, vor avea nevoie de timp ceva mai lung de fierbere. Ceea ce nu e cazul frunzelor, pe astea le scalzi în fierbătoare cam 3-4 minute și asta e tot. Nu mai mult că le distrugi.
Într-o cratiță mai mare, adică una cu dimensiune peste medie, călești mai întâi ceapa, vreo 5-6 minute, în unt cu ulei, pune apoi nucșoara și cartofii. Recomand din suflet călirea cartofilor înainte de fierbere, adică măcar vreo 4-5 minute, după care mai pui la călit usturoiul, cam un minut. Toarnă acum supa de pui și dă la fiert până ce cartofii devin moi, adică undeva pe la vreo 15 minute.
Între timp, spală și curăță bine frunzele de urzici, apoi stoarce cu putere orice urmă de apă din ele. Forza fie cu tine!
Când au fiert cartofii, dă focul mic, cel mai mic, pune urzicile și tarhonul în oală și lasă-le acolo vreo 3-4 minute. Însă te avertizez și că aici o să treci printr-un moment de cumpănă. O să ai un litru de lichid și o oală imensă de urzici. Pare ceva nefiresc, dar te asigur că doar pare, pentru că în timp ce tu o să amesteci frunzele alea în oală o să vezi cum subit totul se micșorează până când frunzele devin una cu lichidul. O să fie bine.
Dă totul deoparte, lasă supa să se răcorească, apoi blendează bine până obții o cremă. Supă cremă. De urzici. Pune zeama de lămâie, sare, piper și smântâna. Asta din urmă, adică smântâna, o să-ți cam strice puțin din verdele ăla intens de primăvară, dar o să și ducă gustul pe culmi nebănuite. Așa că dă-i cu smântână înainte. Pune tot acum și parmezanul. Amestecă bine și mai urcă o dată oala pe foc. Tot așa, foc mic, cât să-i mai dai o tentativă de clocot.
Nu uita de uleiul de trufe la servit, acolo unde, te asigur, își poate găsi loc și un ou poșat. Pune-l din partea mea la opționale, fac eu cinste.