Ciprian Muntele
  • ACASA
  • CARNE
    • PASĂRE
    • PORC
    • VITĂ
    • MIEL / OAIE
    • GRĂTAR
    • FĂRĂ CARNE
    • ORGANE
  • PEȘTE ȘI FRUCTE DE MARE
    • CUPTOR
    • GRĂTAR
    • TIGAIE
    • ZEMURI
    • FRUCTE DE MARE
  • ZEMURI
    • CIORBE
    • SUPE
  • PASTE
  • PÂINE ȘI ALUATURI
  • OUĂ
  • DULCIURI
  • BĂUTURI
  • REȚETE DE BAZĂ
  • BLOG
    • CĂLĂTORII / RECOMANDĂRI
    • SFATURI
    • ENDORFINE
    • PROIECTE COMERCIALE
FĂRĂ CARNE  /  10/03/2017

mâncare de urzici și leurdă, varianta pentru scepticii mofturoși

by ciprian muntele
mâncare de urzici și leurdă, varianta pentru scepticii mofturoși

Cred foarte mult in rețeta asta cu urzici și leurdă. Hai, și untișor. Cred că ar putea fi varianta câștigătoare pentru cei care fug de urzici precum fug veganii de jumări. Pe nedrept, adică. Și cred, în primul rând, pentru că știu bine ce am făcut aici. Și asta ar trebui să fie suficient.
Dar mai ales pentru că atunci când auzi în decurs de doar două ore că ”eu nu mănânc așa ceva niciodată” și apoi că ”ăsta e cel mai bun lucru pe care l-am mâncat primăvara asta”, știi că ai făcut ce trebuie și poate n-ar fi rău să insiști.
De altfel, rețeta asta o recomand mai ales celor care încă n-au stabilit o relație cu urzicile. Mi se pare nedrept nu doar că există oamenii ăștia, ci că sunt mulți. Urzicile, carnea de miel, ciorba de burtă și organele sunt cele mai mari nedreptăți în bucătărie.

mancare-de-urzici-cu-leurda-si-nucsoara

INGREDIENTE
– 600 gr de urzici curățate (ar trebui vreo 800 gr cu totul)
– 3 legături de leurdă (150 de grame, toate 3)
– 1 legătură de untișor (era măricică, avea 80 de grame)
– 1 ceapă medie
– 2 căței de usturoi (nu treceți peste ăștia, au rostul lor, chiar dacă leurda e tot un fel de usturoi)
– 200-230 ml smântână de gătit (eu am pus de-aia de 15 la sută grăsime, dar dacă aș da timpul înapoi, m-aș duce fără regret la una cu grăsime mare)
– nucșoară, cam o treime dintr-un bob (vă recomand să aveți bobițe de nucșoară în casă, se dă ușor la răzătoare și nici nu e scumpă)
– sare, piper
– o lingură cu ulei + două de unt
– parmezan (cât simțiți voi că v-ar face fericiți, asta se presară la final, în farfurie)

Înainte însă simt nevoia să fac niște precizări.
Sunt, într-adevăr, două momente complicate spre dificile pe care dacă le depășiți, vă asigur că apoi nimic nu vă mai poate sta în cale.
Primul ar fi curățatul urzicilor. Două mănuși chirurgicale pot face minuni. Pe urzicile astea proaspete, apărute la început de primăvară, unii am văzut că doar le spală, nici nu le mai curăță. Însă chiar dacă rețeta aici de față trece prin blender, recomandarea mea ar fi să le curățați, totuși, de capetele alea mari și ușor lemnoase. E un prilej bun să vă mai gândiți la ale voastre, plus că, având mănușile, va fi prima oară după multă vreme când n-o să mai frecați menta aiurea pe Facebook. Că vă știu eu. Juma de oră, cel puțin, o să fiți complet logout.

Sugestie pentru curățare. Toate urzicile, înainte de a fi spălate, se pun în chiuvetă. De-as stânga și de-a dreapta puneți două vase. În cel din dreapta puneți codițele groase pe care apoi le aruncați, în cel din stânga puneți frunzele. Recomand varianta asta, pentru că e mult mai ușor de a elimina și eventualele gunoaie prinse printre frunze. Care pot fi eliminate mai ușor dacă urzicile sunt uscate. După care n-aveți decât să le spălați.


Asta ar fi prima parte nasoală. A doua, iar aici totul ține doar de voi, numai și numai de voi, e mirosul urzicilor la fierbere. N-o să vă zic a ce-mi aduce mie aminte aroma aia, nu vreau să vă descurajez, dar serios că vă înțeleg. Dar știu că se și poate. Dacă pleci la drum și ai stomacul întors pe dos, poate că e mai bine să te oprești aici. Încă nu ești suficient de copt pentru ce urmează. Bucuria nu poate veni la finalul unui drum care începe cu toate frânele trase.
Și încă un detaliu. Deși-s date prin blender, s-ar putea să simțiți printre dinți mici vinișoare verzi. Sunt de la leurdă. Ăsta e motivul pentru care într-un restaurant cu pretenții farfuria s-ar putea întoarce plină la bucătărie. Vă rog eu mult, fiți voi înșivă la voi în casă, lăsați prostiile.

Așa, să nu uit, totuși, de ce ne-am adunat cu toții aici. Să vă povestesc cum am făcut eu rețeta asta.

– Am pus apă cu sare la fiert, într-o oală mare. Nu le înghesuiți, lăsați-le să înoate în voie.
– Când fierbe apa, urzicile intră acolo preț de vreo 4 minute. Apa fierbe, dar focul e undeva pe la mediu. Cu un minut înainte de a le scoate,  am pus la un loc și leurda cu untișorul. Spălate și tăiate de cozi înainte.
– Am scos tot borhotul ăsta într-o sită groasă (nu aruncați toată apa din oală), am pus repede apă foarte rece peste ele, pe toate părțile, apoi a urmat încă un detaliu care poate face diferența în final.

mancare-de-urzici-cu-leurda-si-nucsoara

– Știu că multă lume pune făină. Care să lege mâncarea. În cazul ăsta, făina e un barbarism. Refuz varianta asta. Așa că am stors binișor verzitura aia, am pus-o într-un bol vertical pentru blender și am început să le pasez. Pe parcurs am mai adăugat vreo două polonice mari cu zeamă din oală. A fost suficient, voi trebuie doar să țineți cont că la mâncarea asta se folosește furculița, nu lingura.
– Am călit ceapa tăiată foarte mărunt în ulei (am folosit ulei de măsline) și unt, vreo 4-5 minute, iar acolo, în aceeași tigaie, am vărsat tot verdele crud la care am muncit mai devreme.
– Am amestecat cu o lingură de lemn, încet, până s-au omogenizat toate. Foc mediu spre micuț, nu grăbiți nimic. Am pus nucșoara proaspăt rasă, am amestec din nou încet cu lingura până s-a omogenizat tot. Acum am zdrobit bine de tot 2 căței de usturoi și iar m-am pus pe dat la vâslă. A urmat smântâna. Amestecată și ea încet, să n-o apuce amețeala, după care a venit sarea, a venit și piperul, dar și o ultima învârteală pentru desăvârșire.

În farfurie, peste porția de urzici am presărat parmezan. Ăsta schimbă totul. În bine. Vă recomand și un ou poșat peste, găsiți tehnica poșării aici.

Totul merge cu un pahar de țuică înainte, dar mai ales după.

mancare-de-urzici-cu-leurda-si-nucsoara
mancare-de-urzici-cu-leurda-si-nucsoara

Tags

  • leurda
  • nucșoară
  • urzici

Navigare în articole

lungul drum către ironman (jurnal, ep. 1)
Peste jumări și țări

Related posts

baba ghanoush – salată de vinete orientală și o concluzie românească
FĂRĂ CARNE  /  01/08/2017
by ciprian muntele  /  12 Comments

baba ghanoush – salată de vinete orientală și o concluzie românească

supă cremă de mazăre cu mentă. și o problemă pentru acasă
FĂRĂ CARNE, SUPE, ZEMURI  /  21/04/2017
by ciprian muntele  /  11 Comments

supă cremă de mazăre cu mentă. și o problemă pentru acasă

salata de vinete – grătar vs. aragaz
FĂRĂ CARNE, REȚETE DE BAZĂ  /  02/07/2019
by ciprian muntele  /  11 Comments

salata de vinete – grătar vs. aragaz

28 comments

  • Violeta
    10/03/2017

    Hai sa avem pofta! Recunosc, m ai dat gata și presimt ca o sa mi placa….mda parmezanul ala schimba multe. Dau de veste după dacă mi a ieșit. De nu, vin peste tine în drumul taberei cu tot ce trebuie 🙂

    Reply
    • muntele
      10/03/2017

      Te rog, sunt curios. 🙂

      Reply
  • BodoC
    10/03/2017

    Intr-adevar, părerile despre urzici sau ciorba de burtă nu prea sunt indiferente. Ori esti înnebunit după ele ori sa nu le vezi. Moderații sunt puțini.
    Însă mă surprind mult cei care mănâncă urzici, dar sa nu audă de spanac, sau invers.
    P.S. Dar un boț de mămăligă nu dădea bine la minunea asta? Ha?

    Reply
    • muntele
      10/03/2017

      Dădea cel mai bine. 🙂

      Reply
  • Catalina
    10/03/2017

    E ce sa spun! Am incercat sa fac urzici saptamana trecuta si am dat-o in bara. Le-am fiert prea mult! Ziceai ca sunt un curcan in devenire… asa mirosea.

    Reply
    • muntele
      10/03/2017

      Sunt curios cât ai fiert la ele.

      Reply
  • Cata
    10/03/2017

    A da! Eu am facut un dezastru!

    Reply
  • Elena
    10/03/2017

    Am găsit răspunsul la întrebarea „ce a fost mai întâi: oul sau găina?”. Urzicile!

    Reply
  • Primus
    10/03/2017

    Aaaaaaa

    Deci aşa!!!! Nu îmi închipuiam ce vei prezenta dar are tare mult sens ce se întâmplă acolo și sper să găsesc urzicile și leurda ca s-o încerc și eu!!!

    Mulțumesc!

    Reply
  • guran m
    10/03/2017

    Data viitoare incearca cu usturoi verde, de-ala care parfumeaza hala in Obor si drobul de miel, + 1 legatura de leustean proaspat! p.s. cu parmezan nu am incercat, merci de idee! Acu’ daca stau sa ma mai gandesc cred ca iese o pasta cu ricotta…

    Reply
  • Cruela de vila
    10/03/2017

    Data viitoare, in loc de parmezan, baga hrean ras! 😉 Prietenii stiu de ce!

    Reply
    • ciprian_muntele
      11/03/2017

      Pe asta cu hreanul am pus-o deoparte, mi-am făcut un draft cu idei pe care le mai citesc prin comentarii. I love hrean, am încredere că va fi ce trebuie.

      Reply
  • cristina
    10/03/2017

    Tata bea zeama aia in care fierbe urzicile (fără sare), crede el ca e buna la toate. Eu DECAT ma clătesc pe cap cu ea.

    Reply
    • ciprian muntele
      11/03/2017

      Legendă sau nu, dar sunt mulți oameni convinși de efectul ușor miraculos pe care îl are zeama asta. Ceva or fi știind ei. 🙂

      Reply
  • Danah
    11/03/2017

    Singura diferenta la reteta ta e ca eu prajesc leurda maruntita in ulei incins.
    Si da, apa de la fiertul urzicilor nu se arunca, face minuni pentru par.

    Reply
  • primus
    12/03/2017

    OK, le-am facut si au iesit bine 😉 N-am avut untisor, cred ca nu-i suficient de dorit pe lanoi ca sa se oboseasca cineva sa culeaga sau sa aduca in piata. Am folosit smantana din piata, nu egaleaza niciuna din comert gustul de smantana de la tarani. Cat despre miros – e un miros de buruiana, e chiar OK fata de alte mirosuri de fierturi din plante 😀

    Dezamagit insa de cantitatea mica ce a rezultat (normal) am hotarat ca a doua zi sa fac si un bors. Pe langa urzici am pus si o legatura mare de stevie. Apa de urzica de ieri? – parte din ea intrat in borsul de azi, de ce sa irosim? 😉 Borsul de putina suficient de acru si o legatura de leustean uscat si a iesit suficient de bine. Spre deosebire de alte dati am pescuit verzeala dupa cateva minute de oparit si am pus-o la loc dupa ce am racit zeama. Nu mai inteapa dar sunt mai ‘chewie’ si asta-i bine 🙂 Mi se pare ca in bors se simte mai bine gustul de buruiana al urzicii, mai bine decat in mancarici si cu siguranta mai bine decat in cea cu leurda.

    Reply
    • ciprian muntele
      12/03/2017

      Să fie-ntr-un ceas bun! Mersi de mesaj! 🙂

      Reply
  • Nadia
    13/03/2017

    Nu e bine. Prea putine urzici in farfurie .Si farfuria nu-i prea adânca

    Reply
    • muntele
      13/03/2017

      Asta e o observație cu care nu mă pot lupta, recunosc.

      Reply
  • Costi
    13/03/2017

    Le-am făcut. Fără unt și smântână, doar sare, piper și leurdă. Și leuștean, urzicile fără leuștean sunt ca ciorba de cartofi cu tarhon fara cartofi și tarhon. Dacă a mâncat fetița mea de 4 ani înseamnă că sunt bune.

    Reply
    • Adrian
      15/03/2017

      Salut. Nu am încercat rețeta, mi se pare excelentă… dar cu toate astea voi schimba ceva și anume: după ce voi pasa urzicile… nu pun zeama deloc peste ele. Le voi cali peste ceapa călită, apoi pun usturoiul și mai călesc puțin… apoi completez cu zeama de urzici funcție de câți suntem la masă.
      Restul rămâne neschimbat cu excepția nucsoarei care va lipsi cu desăvârșire.
      Provin dintr-o zona a Ardealului unde se consuma urzici tot timpul anului.
      Bunii le adunau din vreme și surplusul era uscat la umbra și ținut în fânar in săculeți de rafie până iarna târziu.
      Mulțumesc pentru idei!

      Reply
  • Nicoleta
    17/03/2017

    Am incercat,foarte buna a iesit mancarica de urzici,mancarica pt ca au iesit prea putine 🙂 Le-am asortat cu ou de tara si cu lipii cu faina integrala ( foarte bune si lipiile ,mi-au iesit si ele ) si evident cu tuica dupa. Multumesc pt retete !

    Reply
  • Nicole
    18/03/2017

    Am facut-o! Delicioasa, parca nu-mi ajunge! Nu am avut untisor, am pus spanac proaspat, foarte fraged. Data viitoare sper sa gasesc si untisor.
    Multumesc pentru reteta.

    Reply
  • care e faza cu leurda. și adevărul despre ea - Ciprian Muntele
    07/03/2019

    […] o rețetă cu leurdă aici. Care e și cu urzici. Și încă una tot cu leurdă aici. Asta e și cu leuștean. Și vor mai […]

    Reply
  • Mirela
    01/04/2019

    Am cautat o reteta cu urzici ,delicioasa si am gasit ! Extraordinara ,am facut-o exact dupa reteta ta ,in plus am facut si mamaliga !Multumesc pentru idee !

    Reply
  • Carmen
    31/03/2020

    Am făcut!
    Delicioase , mi- a plăcut ideea cu nucsoara !
    Super bune !
    Fac si namaliga 🙂

    Reply
  • Gina
    03/04/2021

    Dacă mai puneti si o lingura de mălai și apă se fierb înca puțin și ies super cremoase si suficiente pentru 4 persoane, asezonate cu ouă, o bucată de brânză de la țară și o linguriță de smantana langa, poftă bună!

    Reply
  • Marian Sarbu
    01/05/2022

    Genial!
    A trebuit să mă mut în Belgia să redescopăr urzicile.
    Rețeta e demențială. I-am lăsat p’ăștia mască.
    Mâine încerc și variantă lui Lăzvy, da’ nu cred că are cum să câștige. Sau cum s-ar zice… “morning glory, morning glory, la urzici e mai bun Muntele”
    Mulțumesc!
    P.S. Urmeaza “cei” mici…

    Reply

Share your thoughts Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • TikTok

ciprian muntele

Ai aici, în acest blog, rezultatul a ceea ce înseamnă munca, pasiunea, curiozitatea și bucuria mea într-o bucătărie. Eu sunt ceea ce s-ar putea numi un gurmand entuziast care doar a decis la un moment dat că vrea să scrie despre experiențele lui culinare.
Existența acestui blog a fost provocarea imensă care să mă oblige să evoluez continuu.
Nu sunt bucătar, nu am intenții să devin bucătar, nu am cunoștințele și priceperea unui bucătar. Îmi știu bine locul. Pot doar să-ți promit că ceea ce vei găsi în acest blog va fi bine testat și îndelung documentat. Că va fi gustos, deși poate uneori perfectibil.
Îți mulțumesc că ești aici, mai departe e treaba mea să te conving să și rămâi.

 

Categorii

  • BĂUTURI (3)
  • BLOG (4)
  • CĂLĂTORII / RECOMANDĂRI (34)
  • CARNE (51)
  • CIORBE (8)
  • CUPTOR (5)
  • DULCIURI (23)
  • ENDORFINE (16)
  • FĂRĂ CARNE (41)
  • FRUCTE DE MARE (5)
  • GRĂTAR (5)
  • GRĂTAR (2)
  • MIEL / OAIE (5)
  • ORGANE (6)
  • OUĂ (9)
  • PÂINE ȘI ALUATURI (13)
  • PASĂRE (20)
  • PASTE (6)
  • PEȘTE ȘI FRUCTE DE MARE (17)
  • PORC (25)
  • PROIECTE COMERCIALE (51)
  • REȚETE DE BAZĂ (14)
  • SFATURI (5)
  • SUPE (13)
  • TIGAIE (2)
  • VITĂ (13)
  • ZEMURI (22)
  • ZEMURI (2)

CIPRIAN MUNTELE

Ai aici, în acest blog, rezultatul a ceea ce înseamnă munca, pasiunea, curiozitatea și bucuria mea într-o bucătărie. Eu sunt ceea ce s-ar putea numi un gurmand entuziast care doar a decis la un moment dat că vrea să scrie despre experiențele lui culinare.
Existența acestui blog a fost provocarea imensă care să mă oblige să evoluez continuu.
Nu sunt bucătar, nu am intenții să devin bucătar, nu am cunoștințele și priceperea unui bucătar. Îmi știu bine locul. Pot doar să-ți promit că ceea ce vei găsi în acest blog va fi bine testat și îndelung documentat. Că va fi gustos, deși poate uneori perfectibil.
Îți mulțumesc că ești aici, mai departe e treaba mea să te conving să și rămâi.

Atenție, blog în permanentă construcție. Fiți vigilenți!

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • TikTok
  • Elara Pro by LyraThemes.com

Folosim Tehnologii de tip Cookie ce permit stocarea de informatii si/sau obtinerea accesului la informatia stocata in dispozitivul dvs. pentru a permite website-ului sa functioneze si pentru a personaliza continutul in functie de interesele si/sau profilul dvs., pentru a va oferi functionalitati aferente retelelor de socializare si pentru a analiza traficul pe website.

 

Cu ajutorul  GDPR Cookie Compliance
Despre fisierele de tip cookie

Folosim Tehnologii de tip Cookie ce permit stocarea de informatii si/sau obtinerea accesului la informatia stocata in dispozitivul dvs. pentru a permite website-ului sa functioneze si pentru a personaliza continutul in functie de interesele si/sau profilul dvs., pentru a va oferi functionalitati aferente retelelor de socializare si pentru a analiza traficul pe website.

 

Cookie-uri de functionalitate

Aceste fisiere de tip cookie trebuie sa fie active pentru o fucntionare corecta a site-ului.

Daca dezactivati folosirea acestor fisiere de tip cookie nu veti putea sa salvati preferintele voastre pentru acest site. Acest lucru inseamna ca la fiecare vizitare a site-ului va trebuii sa alegeti ce tip de fisiere cookie vreit sa folositi.

 

Fisiere cookie 3rd Party

Acest site foloseste Google Analytics pentru a colecta informatii anonimizate despre numarul de vizitatori pe site si cele mai vizitate pagini si articole.

Deasemenea acet site foloseste embeduri din platforma youtube.com pentru a va pune la dispozitie continut video. Aceste embeduri pot la randul lor sa plaseze fisiere de tip cookie.

Va rugam sa activati folosirea acestor fisiere de tip cookie pentru a putea inbunatatii functionalitatile site-ului in permanenta.

 

Va rugam sa acceptati fisierele de tip cookie strict necesare pentru functionarea corecta a site-ului.

Politica de Confidentialitate

Aceasta politica de confidentialitate descrie modul în care informatiile dvs. personale sunt colectate, utilizate si distribuite atunci când vizitati site-ul www.ciprianmuntele.ro

INFORMATII PERSONALE PE CARE LE COLECTAM

Când vizitati site-ul, colectam automat anumite informatii despre dispozitivul dvs., inclusiv informatii despre browserul dvs. web, adresa IP, fusul orar si unele cookie-uri instalate pe dispozitiv. In plus, pe masura ce rasfoiti pagini din site, colectam informatii despre paginile web individuale sau produsele pe care le vizualizati, ce site-uri web sau termeni de cautare v-au referit la site si informatii despre cum interactionati cu site-ul. Ne referim la aceste informatii colectate automat ca Informatii despre dispozitiv.

Colectam informatiile despre dispozitiv folosind următoarele tehnologii:

Cookie-urile sunt fisiere de date care sunt plasate pe dispozitiv sau pe computer si contin adesea un identificator unic anonim. Pentru mai multe informatii despre cookie-uri si despre modul de dezactivare a cookie-urilor, vizitati http://www.allaboutcookies.org.

actiuni de urmarire a „fisierelor de jurnal” care apar pe site si colectarea datelor, inclusiv adresa IP, tipul browserului, furnizorul de servicii Internet, paginile de trimitere / iesire si inregistarile de data / ora.

etichetele si pixelii sunt fisiere electronice utilizate pentru a inregistra informatii despre modul in care navigati pe site.

In plus, atunci cand efectuati o achizitie sau incercati sa faceti o achizitie prin intermediul site-ului, colectam anumite informatii de la dvs., inclusiv numele dvs., adresa de facturare, adresa de livrare, adresa de e-mail si numarul de telefon. Facem referire la aceste informatii ca informatii despre comanda.

Când vorbim despre Informatii personale in aceasta politica de confidentialitate, vorbim atat de informatii despre dispozitive, cat si de informatii despre comanda.

CUM UTILIZAM INFORMATIILE PERSONALE ?

Utilizam informatiile despre comenzi pe care le colectam, in general, pentru a indeplini comenzile plasate prin intermediul site-ului (inclusiv procesarea informatiilor dvs. de plata, organizarea transportului si furnizarea de facturi si / sau confirmari de comenzi). In plus, folosim aceste InformaTii de comanda pentru:

Comunicarea cu dvs;

In conformitate cu preferintele pe care le-ati impartasit cu noi, va vom oferi informatii sau materiale publicitare referitoare la produsele sau serviciile noastre.

Utilizam informatiile despre dispozitiv pe care le colectam pentru a ne ajuta sa monitorizăm potentialele riscuri (in special adresa IP) si, in general, sa imbunatatim si sa optimizam site-ul nostru (de exemplu, generand analize despre modul in care clientia nostri navigheaza si interactioneaza cu Site-ul si pentru a evalua succesul campaniilor noastre de marketing si publicitate).

IMPARTASIREA INFORMATIILOR PERSONALE & RETENTIA DATELOR

Cand plasati o comanda prin intermediul site-ului, vom pastra informatiile dvs. de comanda, considerate Necesare, pentru inregistrarile noastre, cu exceptia cazului in care si pana cand ne cereti sa stergem aceste informatii.

Impartasim informatiile personale considerate Necesare cu terte parti pentru a ne ajuta să procesam si sa livram comenzile dvs, asa cum este descris mai sus.

De asemenea, folosim Google Analytics pentru a ne ajuta sa intelegem cum clientii nostri utilizeaza Site-ul – puteti citi mai multe despre modul în care Google utilizeaza informațiile dvs. personale aici: https://www.google.com/intl/ro/policies/privacy/. De asemenea, puteti renunta la Google Analytics aici: https://tools.google.com/dlpage/gaoptout.

In cele din urma, putem sa va impartsim si informatiile dvs. personale pentru a respecta legile si reglementarile aplicabile, pentru a raspunde la o citație, mandat de cautare sau alta solicitare legala pentru informatiile pe care le primim sau pentru a ne proteja în alt mod drepturile.

DO NOT TRACK Retneti ca nu modificam practicile de colectare a datelor si de utilizare a site-ului atunci cand vedem semnalul Nu urmariti (DO NOT TRACK) din browserul dvs. In acest caz, se vor folosi doar informatiile Necesare pentru plasarea si procesarea unei comenzi, dar nu informatiile Statistice, Functionale sau de Marketing (profilare).

DREPTURILE TALE

Daca sunteti rezident european, aveti dreptul sa accesati informatiile personale pe care le detinem despre dvs. si sa cereti corectarea, actualizarea sau stergerea informatiilor dvs. personale. Daca doriti sa exercitati acest drept, va rugam sa ne contactati prin intermediul sectiunii: GDPR dreputurile consumatorilor.

In plus, daca sunteti rezident european, retineti ca va procesam informatiile pentru a putea indeplini contractele pe care le-am putea avea cu dvs. sau pentru a va urmari interesele legitime de afaceri enumerate mai sus.

SCHIMBARI

Putem actualiza din cand in cand aceasta politica de confidentialitate pentru a reflecta, de exemplu, modificarile aduse practicilor noastre sau din alte motive operationale, legale sau de reglementare.

CONTACTEAZA-NE

Pentru mai multe informatii despre practicile noastre de confidentialitate, daca aveti intrebari sau daca doriti sa faceti o plangere, va rugam sa ne contactati prin e-mail la adresa contact@ciprianmuntele.ro

Va rugam sa acceptati fisierele de tip cookie strict necesare pentru functionarea corecta a site-ului.

POLITICĂ PRIVIND FIȘIERELE DE TIP COOKIE

 

Site-ul ciocolatasivanilie.ro vă transmite această Notă de informare pentru a vă explica modul în care prelucrăm și protejăm datele  cu caracter personal.

Vă transmitem această Notă de informare la începutul interacțiunii noastre prin intermediul website-ului nostru.

1. Ce este un fişier cookie şi în ce scop este folosit?

Website-ul nostru utilizează tehnologia de tip cookie pentru a vă oferi un serviciu web mai bun. Datele stocate de fișierele de tip cookie utilizate pe website-ul nostru nu arată niciodată detalii personale în baza cărora să poată fi stabilită o identitate individuală.

Un fișier de tip cookie reprezintă un mic fișier text care este stocat și/sau citit de browserul dvs. web pe hard disk-ul dispozitivului dvs. final (de exemplu, computer, laptop sau smartphone) în funcție de site-urile web pe care le vizitați. De asemenea, fișierele de tip cookie fac interacțiunea dvs. cu site-urile web mai sigură și mai rapidă, deoarece acestea își pot aminti preferințele dvs. (de exemplu, autentificare, limbă), trimițând informațiile pe care le conțin înapoi la site-ul web originar (first-party cookie) sau către alt site web căruia le aparțin (third-party cookie), atunci când vizitați din nou site-ul web respectiv utilizând același dispozitiv final.

2. Cum puteţi controla fişierele de tip cookie

Vă puteți retrage consimțământul privind fișierele de tip cookie în orice moment. În acest scop, puteţi să blocaţi sau eliminaţi fişierele cookie fie prin intermediul setărilor browserului dvs. web sau prin utilizarea unor software-uri puse la dispoziţie de terți, sau urmând instrucţiunile specifice pentru categoriile de cookie din secţiunile următoare. In orice situaţie, pot apărea probleme legate de utilizarea anumitor părți ale site-ului web dacă dezactivaţi fişierele de tip cookie.

În cazul în care doriți să eliminați fișierele de tip cookie stocate pe dispozitivele dvs. și să configurați browserul dvs. web astfel încât să refuze fișiere de tip cookie, puteți să utilizați setările privind preferințele din browser-ul dvs. web. De  obicei, puteți găsi setările de navigare referitoare la fișiere de tip cookie în meniurile „Opțiuni”, „Instrumente” sau „Preferințe” din browserul web pe  care îl utilizați pentru a accesa website-ul nostru. În funcție de browserele web existente, pot fi utilizate mijloace diverse pentru a dezactiva fișierele de tip cookie. Pentru a obține mai multe informații, vă rugăm să vizitați website-ul browserelor dvs.:

  • Setări cookie în Internet Explorer – Internet Explorer;
  • Setări cookie în Firefox – Firefox;
  • Setări cookie în Chrome – Chrome;
  • Setări cookie în Safari – Safari;
  • Setări cookie în Edge – Edge;
  • Setări cookie în Opera – Opera.

Pentru a afla mai multe despre fișierele de tip cookie, vă rugăm să vizitați www.allaboutcookies.org sau să vedeți www.youronlinechoices.eu, care conține informații suplimentare privind publicitatea comportamentală și viața privată online.

3. Fișierele de tip cookie utilizate pe website-ul ciocolatasivanilie.ro

În baza funcției și scopului pentru care sunt utilizate fișierele de tip cookie, acestea sunt, de obicei, clasificate în următoarele categorii, pe care website-ul ciocolatasivanilie.ro le utilizează pe Website-urile sale:

  • Fișiere de tip cookie absolut necesare vă permit să navigați pe Website și să îi utilizați funcțiile de bază. De obicei, acestea sunt instalate doar ca răspuns la acțiunile efectuate de dvs. care echivalează cu o cerere de servicii. Aceste fișiere de tip cookie sunt indispensabile pentru utilizarea website-ului.
  • Fișiere de tip cookie privind funcționalitatea sunt utilizate pentru a vă recunoaște atunci când reveniți pe website-ul nostru și ne permit să vă oferim funcții îmbunătățite și mai personalizate, cum ar fi reamintirea preferințelor dvs.  Aceste fișiere de tip cookie colectează informații anonime și nu pot urmări navigările dvs. pe alte site-uri web. Perioada de expirare a acestor fișiere de tip cookie este de maximum 2 ani.
  • Fișiere de tip cookie analitice și privind performanța ne permit să recunoaștem și să numărăm utilizatorii și să colectăm informații despre modul în care este utilizat website-ul (de exemplu, paginile pe care un utilizator le deschide cel mai des și dacă utilizatorul primește mesaje de eroare de la anumite pagini). Aceasta ne ajută să îmbunătățim modul în care funcționează website-ul nostru, de exemplu, asigurând că puteți găsi ușor ceea ce căutați. Perioada de expirare a acestor fișiere de tip cookie este de maximum 2 ani. În ceea ce priveşte third-party cookies, perioada de expirare poate să varieze şi în unele cazuri poate depăşi 2 ani. Pentru mai multe detalii cu privire la această categorie de cookies, consultaţi Secţiunea 4 de mai jos.
  • Fișiere de tip cookie privind rețelele sociale vă permit să împărtășiți pe site-ul web activitatea dvs. pe rețele sociale, cum ar fi Facebook și Twitter. Aceste fișiere de tip cookie nu sunt controlate de către noi. Pentru mai multe detalii cu privire la această categorie de cookies, consultaţi Secţiunea 6 de mai jos.
  • Alte tipuri de fișiere de tip cookie care pot fi utilizate ulterior. Vă vom informa prin politicile noastre actualizate dacă sunt utilizate orice alte tipuri de cookies.

Vă rugăm să observați că website-ul ciocolatasivanilie.ro utilizează serviciile terțelor-părți pentru a obține informații cu privire la utilizarea de către dvs. a website-ului nostru pentru a optimiza experiența dvs. de utilizator. Aceste terțe-părți (inclusiv, de exemplu, furnizorii de servicii externe, cum ar fi serviciile de analiză a traficului web) pot, de asemenea, utiliza fișiere de tip cookie, asupra cărora nu exercităm niciun control.

 

4. Fișiere de tip cookie utilizate în scopuri statistice și pentru monitorizarea traficului web

Google Analytics

Website-urile noastre utilizează Google Analytics, un serviciu pentru analiza web, furnizat de Google. Google Analytics utilizează fișiere de tip cookie pentru a ajuta un anumit Website să analizeze modul în care utilizați respectivul Website. Informațiile generate de fișierele de tip cookie cu privire la utilizarea de către dvs. a Website-ului (inclusiv adresa dvs. IP)  vor fi transmise și stocate de Google pe servere care pot fi localizate în UE, SEE şi/sau Statele Unite. Google va utiliza aceste informații în scopul evaluării utilizării de către dvs. a Website-ului, elaborând rapoarte cu privire la activitatea Website-ului pentru operatorii Website-ului și furnizând alte servicii referitoare la activitatea Website-ului și la utilizarea internetului. De asemenea, Google poate transfera aceste informații către terți în cazul în care are această obligaţie conform legii sau în cazul în care acești terți prelucrează informațiile în numele Google. Google nu va asocia adresa dvs. IP cu alte date deținute de Google.

Puteți renunța la Google Analytics fără a afecta modul în care puteți vizita site-ul nostru web.

Informații detaliate cu privire la Google Analytics și protecția datelor cu caracter personal (inclusiv modul în care puteți controla informațiile trimise către Google) pot fi găsite la: https://policies.google.com/privacy/partners.

Pentru a împiedica monitorizarea prin acest tip de cookie, puteți instala un add-on pe browserul dvs. web (http://tools.google.com/dlpage/gaoptout).

5. Fișiere de tip cookie privind rețelele sociale

Pe website-ul nostru, terţe părţi care furnizează aplicaţii prin intermediul acestor  Website-uri pot plasa propriile lor fişiere de tip cookie în vederea monitorizării performanţei aplicaţiilor lor sau pentru a-şi personaliza aceste aplicaţii pentru dvs. De exemplu, atunci când distribuiţi un articol utilizând un buton de distribuire în reţelele de socializare (e.g., Facebook or Twitter) disponibil pe un Website, platforma reţelei de socializare asociată butonului respectiv va înregistra acest lucru. Pe website-ul nostru poate de asemenea să existe conţinut integrat („embedded”), de exemplu conţinut video al unor terţe părţi precum YouTube, şi, în acest caz, aceşti terţi pot să-şi plaseze la rândul lor propriile fişiere de tip cookie.

Asemenea fişiere de tip cookie nu pot fi accesate de website-ul ciprianmuntele.ro.

***

Ultima actualizare: 02 Septembrie 2021.

Putem actualiza această Politică din când în când și vă vom notifica orice modificare prin postarea noii variante pe Website-urile noastre. În cazul în care ne-ați furnizat datele dumneavoastră de contact și ne-ați autorizat să vă contactăm, vă vom anunța dacă modificăm această Politică în mod substanțial. Vă rugăm să consultați periodic această Politică pentru orice modificări.