Pentru cine o fi să ajungă aici, peste ani și ani, după ce va fi căutat supă cremă de urzici, trebuie să știe asta. Că e prima mea rețetă scrisă în timpul apocalipsei. 

Am revenit la hrana de bază, de la daci, noi știm că tot ce e cu z vine de la ei. Cum ar fi fazole, ardei iutzi, zarmale sau urzici. Doar că pentru mine rețeta asta de supă cremă de urzici a venit și cu o imensă supărare. În suflet. E incredibil cum iubită-mea poate să mănânce urzici cu două mâini, dar face comoție dacă îndrept spre ea un bulgăre de brânză de capră, de exemplu. 

Dintre toate mâncărurile de pe lumea asta, cea de urzici mi se pare cu adevărat complicată. La gust. Chiar nu e pentru oricine și oricât de rău mă doare să recunosc, nici nu promit că ce am făcut eu mai jos o să-ți schimbe în vreun fel lucrurile dacă te știi hipertensiv la mâncarea asta pentru rațe. Pentru restul, totul e foarte simplu și se face cam așa.

supă-cremă-de-urzici

INGREDIENTE:

 • 600 gr urzici necurățate (rămân cam 400 gr după curățare)
 • 800 – 1000 ml supă stock – rețeta e aici (e ok și cu apă, dar aș insista pe supa stock)
 • 1 ceapă albă tăiată felii
 • 2-3 căței de usturoi tăiați felii
 • 2 cartofi curățați și tăiați cuburi
 • zeama de la o jumătate de lămâie
 • 15 gr tarhon proaspăt
 • 150-200 ml smântână de gătit
 • 20-30 gr unt + o lingură de ulei
 • sare
 • piper

La opționale, recomand așa: nucșoară, ulei de trufe, hrean, parmezan, ciuperci și poate chiar mai mult usturoi decât ce am pus eu mai sus. 

Urzicile se curăță de codițele groase, o variantă de curățare ar fi după cum urmează: două mănuși chirurgicale și două castroane mari sunt suficiente. Înainte să le speli, le pui pe o masă și le iei pe fiecare în parte, le rupi codițele, părțile mai groase, pe care le pui într-un castron, iar frunzele în celălalt. Nu e greu, e doar mult. Ți se întind urechile până termini. 

Într-o cratiță călești mai întâi ceapa în unt cu ulei, pune aici și cartofii, recomand din suflet călirea cartofilor înainte de fierbere, adică măcar vreo 4-5 minute, încă un minut apoi usturoiul, toarnă supa și dă la fiert până cartofii devin moi.

Spală bine frunzele de urzici și apoi stoarce cu putere orice urmă de zeamă din ele. Forza fie cu tine!

Când au fiert cartofii, dă focul mic, cel mai mic, pune urzicile în oală și lasă-le acolo vreo 3-4 minute. Nu e cazul să le dai în clocot  că le distrugi. În apa aia caldă se vor înmuia ele singure. Dă totul deoparte, lasă supa să se răcorească, pune tarhonul, apoi blendează bine până obții o cremă. Supă cremă. De urzici. Pune zeama de lămâie, sare, piper și smântâna. Asta din urmă, adică smântâna, o să-ți cam strice puțin din verdele ăla de primăvară intensă din oală, dar o să și ducă gustul pe culmi nebănuite. Așa că dă-i cu smântână înainte. 

Amestecă bine, mai dă-i un blender și de aici încolo vezi și tu dacă mai vrei ceva din lista de opționale de mai sus. Sau lași așa și cauți linguroiul ăla mare că o să ai treabă cu el. 

supă-cremă-de-urzici
Share

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ