În istoricul meu culinar nu exista conceptul de salată ca moment singular al meselor de peste zi. Ce e aia, să mănânci o salată, să te ridici de la masă și să-ți vezi de treabă în continuare? Adică chiar atât de sărac să fii? Chiar și la celebra salată de roșii cu brânză, tot mai băgai un ou, o șuncă, un salam, un parizer, o chiftea și o franzelă întreagă pe lângă. Salata era percepută ca o garnitură. Iar existența ei ca masă de sine stătătoare era ceva de neconceput. Bine, pe vremea aia de care vă zic eu, kilogramele în plus se dădeau jos la sapă, nu la pilates.

Trăim vremuri mai pașnice, constrângerile culinare au dispărut, e liber fiecare să-și facă și infuzii cu frunze de dud, dacă asta îl face pe el fericit. Și uneori, recunosc cu mâna pe inima mea de carnivor că o salată mă poate tare face fericit. O salată și atât. Dar să fie bună. Iar asta de mai jos e printre cele mai bune.

Am făcut multe combinații de salate zilele astea, am profitat din plin de cele 3 sticle cu ulei Bioloi, ulei presat la rece, de care v-am povestit aici. Știu că în viață nu e bine întotdeauna să fii insistent, dar aici am toate motivele să o fac. Uleiul presat la rece de floarea soarelui, de care vă povesteam în articolul ăla, e cel mai bun ingredient pe care l-am avut anul ăsta în bucătărie. Am devenit ușor dependent de el, rețeta asta de salată e tributul meu pentru bucuria pe care mi-a dat-o până acum.

salată de fasole și năut

INGREDIENTE:

  • 1 conservă de fasole roșie boabe, 400 g
  • 1 conservă de năut boabe, 400 g
  • 5 linguri cu ulei de floarea soarelui presat la rece (dacă aroma credeți că o să vi se pară prea puternică, merge combinat cu ulei de măsline)
  • 4-6 ridichi, în funcție de mărime, tăiate felii
  • 1 ceapă roșie, cel mult medie, tăiată rondele, cât mai subțiri (ceapa asta e esențială, la fel ca toate celelalte ingrediente, dar ea e și mai esențială)
  • 1 cățel de usturoi, tocat mărunt
  • ardei iute, tocat mărunt, după gust, dar cu cât mai picant, cu atât mai multe șanse de câștig
  • 1 leg. pătrunjel
  • ½  linguriță coriandru proaspăt pisat
  • ½ linguriță chimion, tot proaspăt, tot pisat (a nu se confunda cu chimen, uite aici diferențele)
  • ½ linguriță de boia dulce
  • zeama de o jumătate de lămâie
  • 2 linguri oțet de rodie
  • sare/piper

Se amestecă totul și aia e. Ar mai merge niște boabe de rodii, niște mentă, poate castravete, poate suc de lime în loc de lămâie și mă opresc aici, vreau să fie asta cea mai scurtă și bună rețetă de pe blog.

Sănătate și Duamne ajută!

salată de fasole și năut
Share

8 COMENTARII

  1. Bun, bun. De testat și următoarea combinație (învățată de la o cantină din Pipera): fasole roșie, ceapă roșie, ardei gras roșu (sau kapia), mango, coriandru proaspăt, și-un dressing classic de ulei, zeamă de lămâie – și puțin praf de curry la final.

  2. Da’ salata orientală?! Cred că e singurul model de salată din copilăria mea care era folosit pe post de fel principal. De obicei, la cină.
    Chiar și celebra “salată de boeuf” era servită cu parcimonie, ca antreu, împreună cu altele.
    Coriandrul și chimionul proaspete sunt sub formă de semințe sau frunze sau…?

LĂSAȚI UN MESAJ