Bună ziua, numele meu este Ciprian și sunt din secta legumelor din frigider pe care nu le mai iubește nimeni, aveți cinci minute să vorbim puțin despre supe creme? Stau la ușă, nu intru, nu cer bani, nu chem pe nimeni la biserică, doar stăm și vorbim. Că e multă nedreptate în jurul lor, poate reușim să le aducem pe calea cea dreaptă.

Pentru un popor de ciorbari, supele creme sunt un fel de intruși apăruți nu se mai știe când în cetate, cu veșnic statut de imigrant. E ok, știm că-s acolo, nu ne deranjează, nu dau în cap la oameni pe stradă, le acceptăm existența câtă vreme nu se iau de emblema noastră strămoșească, borșul.
Însă cu toată iubirea mea pentru tradiția zămurilor, pe care aș numi-o chiar religioasă, cam din zona sarmalelor, consider supele creme mult mai valoroase. Din două motive. Borhotul ăla uneori incert dintr-o supă cremă îți poate permite să salvezi foarte multe ingrediente din drumul lor spre gunoi, dar mai mult de atât, e un teren de joacă mult mai vast decât ciorbele noastre românești.

Din păcate, supele creme au și căpătat imaginea asta de mâncare specifică bistrourilor hipsterești. Greu se va mai ieși de aici. Evident, e o generalizare, nu e o absolutizare, însă indiferent cât de puternică e relația cu supele astea la nivel personal, trebuie să recunoaștem că nu prea auzi oameni în jur care se laudă  cu nu-ș’ ce supă cremă cu care a dat pe spate familia și prieteni la ei acasă.

Despre supele creme ca metodă de salvare a ingredientelor am să vă da un singur exemplu. Zilele trecute am făcut o răcitură – sau piftie, cum o mai numesc sudiștii – la care am fiert un coșuleț plin cu legume. La mine acasă, pe vremuri, alea erau trase pe linie moartă și aruncate la gunoi. Cu asta am crescut, așa am făcut și eu multă vreme și cred că sunt mulți la fel ca mine. Până când am înțeles că acel borhot poate însemna o masă foarte gustoasă, de fapt. La care am mai adăugat două mere care se cam chifliciseră și pe care nu le mai voia nimeni. Și niște ceapă nouă călită în unt, cu puțin ghimbir pe parcurs, cu cimbru și cu niște smântână la final, am mâncat de am leșinat. Însă același lucru se poate face și cu legumele dintr-o supă clară. Sau chiar cu legumele dintr-o supă stock.

Am ajuns în acel punct al vieții în care am niște bucurii foarte mari când simt că am salvat mâncare de la pierzanie. Sunt mult mai atent acum la cât pot consuma și la ce pot salva, tocmai de-asta am ajuns să iubesc atât de mult supele creme.

Tehnica e în general aceeași, una foarte simplă, după ce înțelegi regulile sau pașii principali, nimic nu te mai poate opri, Soup Maker ar trebui să scrie pe ușa ta din bucătărie.

Așadar, nu aruncați nimic, niciodată. Întregi sau doar resturi de țelină, roșii, castraveți, ardei, ceapă, praz, mazăre, morcovi, păstârnac, pătrunjel, cartofi, avocado, broccoli, conopidă, dovleac, vinete, sparanghel (bine, dacă dai bani pe sparanghel și ajungi să-ți pui problema dacă sa-l arunci sau nu, cred că ai totuși o problemuță cu gătitul), mere, pere, aș putea să scriu aici zeci de rânduri, astea-s dintr-o suflare. Se poate face supă cremă inclusiv din pepene galben. Și, Doamne!, cât de bună e! Pentru că nu sunt doar legumele sau fructele. Sunt și restul de mirodenii care duc combinațiile astea în zone de nesfârșite plescăieli.

Fie că e amestec nedefinit de ingrediente, fie că sunt supe creme cu pedigree, aveți încredere în rețetele astea, sunt cam cea mai accesibilă cale către ceea ce mai nou se numește comfort food. Cei care acum abia bâjbâie prin bucătărie pot căpătă multă încredere dacă vor porni de aici.
Pentru că zilele trecute mi-au rămas niște cartofi dulci, de la rețeta de crochete, ceea ce e mai jos a venit cât se poate de firesc. E inspirată dintr-o carte de rețete cu supe și creme, acolo de bază erau morcovii, însă am făcut mici ajustări pe parcurs.

Supa-crema-de-cartofi-dulci-si-ghimbir

INGREDIENTE:

 • 500 g cartofi dulci curățați și tăiați în felii subțiri
 • 100 g morcovi curățati și tăiați asemenea cartofilor
 • 1 ceapă zdravănă, tăiată subțire
 • 2-3 căței de usturoi, tocați
 • 15 g ghimbir proaspăt, curățat și ras
 • 1 – 1,2 l stock de pui sau legume
 • 100-150 ml smântână de gătit
 • zeama de ½-1 portocală
 • 35 g unt
 • ulei
 • sare/piper
 • mix de semințe 

Untul se pune la topit cu puțin ulei într-o oală, iar când se încălzește bine, se adaugă ceapa. Asta trebuie să stea acolo timp de câteva minute, foc mai domol, până se înmoaie suficient. Se adaugă usturoiul pentru vreo 30 de secunde, după care se toarnă cartofii și morcovii, se amestecă bine cât să treacă totul prin untul din oală.

Se toarnă supa stock, se lasă până la primul clocot, se pune capac, focul se dă mic și timp de vreo 15-20 de minute îți vezi de treabă.

Înainte să închizi focul, pune în supă sarea, piperul, ghimbirul și zeama de portocală. Recomand mai întâi zeama de la o jumătate de portocală, apoi vezi tu dacă mai simți nevoia să crești puțin. Ghimbirul și zeama de portocală dau o tentă acruță acestei supe, e un dulce-acrișor pe care ar fi bine să-l controlezi după gustul tău.

Ia de pe foc, lasă puțin să se răcească, treci totul printr-un blender și pune din nou pe foc. Acum adaugi smântâna, las-o să stea la foc mic încă vreo 5-10 minute, timp în care și amesteci în supă.

Asezonează în farfurie cu un mix de semințe, de preferat prăjite puțin pe o tigaie uscată, sau cu ceva verde, fă-i o poză de aproape și dă-i drumul pe marele internet. Like-uri și inimioare te vor ajunge din urmă de n-o să știi pe unde să te ascunzi. După ce trece tăvălugul, e ok, poți să și mănânci.

Supa-crema-de-cartofi-dulci-si-ghimbir


Share

2 COMENTARII

 1. Suuper rețeta, eu am avut la îndemînă mai mulți morcovi, pătrunjei și păstîrnaci, astfel că am schimbat puțin proporțiile, dar a ieșit oricum extrem de gustoasă!!

LĂSAȚI UN MESAJ