Ciprian Muntele
  • ACASA
  • CARNE
    • PASĂRE
    • PORC
    • VITĂ
    • MIEL / OAIE
    • GRĂTAR
    • FĂRĂ CARNE
    • ORGANE
  • PEȘTE ȘI FRUCTE DE MARE
    • CUPTOR
    • GRĂTAR
    • TIGAIE
    • ZEMURI
    • FRUCTE DE MARE
  • ZEMURI
    • CIORBE
    • SUPE
  • PASTE
  • PÂINE ȘI ALUATURI
  • OUĂ
  • DULCIURI
  • BĂUTURI
  • REȚETE DE BAZĂ
  • BLOG
    • CĂLĂTORII / RECOMANDĂRI
    • SFATURI
    • ENDORFINE
    • PROIECTE COMERCIALE
FĂRĂ CARNE, REȚETE DE BAZĂ  /  07/02/2023

piure de cartofi sau pireu de cartofi, ca să fie toată lumea mulțumită

by ciprian muntele
piure de cartofi sau pireu de cartofi, ca să fie toată lumea mulțumită

Am avut inițial o problemă de limbă, iar în final am ajuns scriu o rețetă de piure de cartofi. Care îmi stăteau pe creier. Ambele. 

Problema de limbă e una exclusiv lingvistică și în care am fost blocat multă vreme. 

Cum se zice corect în limba română, piure de cartofi sau pireu de cartofi? 

Am făcut mereu alergie la pireu. Folosirea lui pireu și șprei mi-au zdruncinat mulți neuroni de-a lungul anilor.

Am nimerit însă de curând într-o discuție despre preparatul ăsta. Zeci de comentarii, toată lumea scria pireu de cartofi. Și atunci mi-am dat seama că de fapt problema e doar la mine. Sunt eu prea pretențios.

Sunt deja generații întregi care cunosc doar rețeta de pireu de cartofi. Ei n-au alta. Iar la rândul lor, și ei se uită la fel de ciudat la mine când zic piure de cartofi. Și e ok, cred că pot să accept asta. În fond, eu chiar cred în flexibilitatea limbii. Încerc să nu mai judec când cuiva îi deraiază exprimarea în limba română, aia academică. Și eu greșesc, chiar mult, fie din neștiință, fie din prea multă neatenție, din și mai multă oboseală, uneori din convingere, cei mai mulți dintre noi greșim punctual atunci când ne exprimăm. Și în realitate e atât de inutil războiul ăsta, pierdem de prea multe ori esența unei discuții pe detalii care nu mai ajută pe nimeni.

Înțelegi ce a spus omul ăla? Înțelegi că atunci când ți-a dat să crăpi în tine pireu de cartofi, acolo era de fapt tot piure de acrofi? Înțelegi, da? Atunci dacă ai înțeles, fă, fratele meu, un efort și treci mai departe!

Așadar, accept. Începând de acum îmi asum pireul în viața mea. Și a oricui. Într-un fel, parcă e chiar mai simpatic pireu de cartofi decât piure de cartofi. Care sună cam prețios. Așa că pireu să fie, eu îl primesc să vină și să facă parte din bucătăria noastră, important e să fie făcut cum trebuie.

Problema însă e alta. Tocmai am descoperit, în urma unei rapide căutări pe interent, că există un segment consistent de oameni care folosesc termenul de pire. Iar asta m-a dărâmat. Aici creierul meu a intrat în blocaj. 

Mi-a luat peste 40 de ani să accept pireul. N-a fost ușor, recunosc. Mă tem însă că pentru a ajunge să-l accept și pe pire, asta o să-mi ia cel puțin încă pe atât. 

Pire, spus așa și cu puțină emfază, cu un e lung, ăsta e cola în vin. Pire e spumant băut din pahar cu degetul mic în sus. E foiță de aur pe cartofi prăjiți în untură. Pire e piureul făcut cu cartofi din Egipt. Moartea pasiunii!

Așa că despre acceptarea lui pire poate o să mai vorbim noi mai spre finalul vieții. Sau cel mai probabil dincolo de ea. JOS PIRE! Iar MAI JOS cu tot cu rețeta promisă de piure de cartofi. Sau pireu de cartofi, am acceptat deja, cam cu un sfert de gură, dar acceptat, că îl las și pe ăsta să intre în viața mea. 

Însă până la rețetă, câteva chestiuni importante.

piure-sau-pireu-de-cartofi-albi-cu-smantana

  • cel mai important lucru din tot ce vei fi citit aici: nu inventez nimic, nu inovez nimic, e doar varianta pe care o folosesc eu atunci când vreau un piure fin. și pe care am lucrat-o de mai multe ori la gramaj tocmai ca să știu exact ce recomand în testul de mai jos. îmi place să cred că piure de cartofi a cam făcut oricine a aprins de măcar de zece ori aragazul sub o tigaie acasă. în general, fiecare deține o rețetă a lui de la care nu se mai abate. rețeta de piure de cartofi, aia de bază, de o faci rapid, pe foame, aia e chiar simplă. ce scriu eu mai jos e pasul următor, când vrei un piure foarte fin cu un plus de savoare pe care îl dai din extra arome. 
  • e la fel de simplă și rețeta de ma jos, mențiunea ar fi că nu-i pentru leneși. 
  • cartofii folosiți pentru piure sunt cei albi. cu puțin noroc, în magazin ai să-i găsești chiar cu specificația asta, cartofi pentru piure. 
  • cred că singura discuție cu adevărat relevantă la o rețetă de piure de cartofi e cea legată de unt. cât unt se pune la un piure de cartofi? văzusem la un moment dat un articol în care raportul cartofi vs. unt era de 2 la 1. adică 1 kil de cartofi și 0,5 kg de unt. acuma, na, eu nu zic că-i greșit. că e regulă de bază. adică să pui cât mai mult unt. dar parcă totuși e cam mult. recomandarea mea ar fi ca la un kg de cartofi să pui între 100 și 250 g de unt. după suflet, după buget, după colesterol. în general eu pun între 100 și 150. că vorba aia, mai o inflație, mai vreo 10 kile în plus, e un raport decent cred eu. 
  • apropo de kilul de cartofi. că e important. o să vezi în lista cu ingrediente de mai jos că eu trec acolo 1,1 kg cartofi albi. posibil să te întrebi care-i faza cu suta aia de grame peste kil. ce caută aia acolo și ce vrea ea de la viața noastră. păi e simplu. restul gramajelor au fost calculate în funcție de cantitatea de cartofi rămasă după curățare. că la un kil 100 de cartofi, mie după curățare mi-au rămas cam 850 grame. poate să difere gramajul ăsta. depinde cu ce și cum cureți. depinde cât de buni sau stricați sunt cartofii tăi, depinde cât mai arunci din ei în afară de coajă. dar în medie, cam ăsta e raportul între ce cântărești înainte și după curățare. și mai e ceva important. în final, dacă te pașii recomandați de mine, mai ai o pierdere de aproximativ 100 gr. dar o să le iau pe toate la rând. 
  • și o ultimă sugestie aici. când vrei să faci piure de cartofi, dar parcă ai ieși din zona clasică, adică unt-lapte-cartof, încearcă varianta cu trufe. vezi și tu ce iese de aici. e de departe combinația mea preferată. am să-i dedic la un moment dat un episod separat. 

INGREDIENTE:

  • 1,1 kg cartofi albi
  • 120 g unt topit
  • 220 ml smântână de gătit 
  • 80 ml lapte
  • 40-50 g parmezan ras mărunt
  • 2 fire busuioc verde (poate fi cimbru, poate fi și rozmarin)
  • sare (minim o linguriță cu sare)

Curăță pentru început cartofii (am scris mai sus că din cantitatea recomandată de mine ar trebui ca după curățare să mai rămâi cu vreo 850 g). În timp ce cureți, ține alături un vas încăpător cu apă rece. După curățare, pune fiecare cartof în apa rece, vei împiedica astfel oxidarea lui. Dacă de obicei te miști ca un SUV pe Valea Prahovei între Breaza și Sinaia, îți recomand să te folosești de apa rece. Dacă ești mai ninja de felul tău, poți trece peste. 

Taie apoi cartofii cuburi, în mod egal, nu foarte mici, nu foarte mari. Cartofii tăiați îi ții și pe ei în apa rece. 

Mută apoi cartofii curățați într-o oală încăpătoare cu apă rece, apa să fie cu un deget peste cartofi. Strict pentru varianta asta îți recomand o oală cu diametru mai mare, adică o cratiță. Altfel spus, mai degrabă lată decât înaltă. Nu e obligatoriu, e sugestie. 

Pune oala pe foc, iar din momentul în care apa fierbe dai focul mic, pui o linguriță cu sare și mai lași la fiert cam 15 minute. Hai, maxim 20. Dar mai bine 15.

Varsă apoi toată apa și pune înapoi cartofii în oală, pe foc. Nu mai pui apă în oală, nu pui ulei, nu pui unt, nu mai pui nimic. Asta e o etapă în care nu crede toată lumea. Nu e și cazul tău, tu nu ești toată lumea. Ce faci tu acum aici e să mai elimini puțin apa din cartofi. În plus, cartoful ăla trecut prin oala încinsă va veni în plus cu o aromă mică și subtilă în gustul final. Și vrei asta. Însă ai grijă, ține focul mic, altfel ai să arzi cartofii. 4-5 minute sunt suficiente. Timp în care amesteci încet cartofii cu o spatulă. Pe fundul oalei va rămâne o peliculă de cartofi.  Nu te îngrijora, fix de acolo o să vină și aroma aia subtilă de care ziceam.  Iar asta decizi tu cât de intensă vrei să fie. Că poți să-i lași și 10 minute pe focul ăla. Doar că pelicula va cam deveni strat. Și o să se cam ardă.  Dar ea va rămâne prinsă acolo, pe fundul oalei, nu trebuie să o râșcâi, nu ai nevoie de ea în mâncare. Restul cartofilor vor fi ok, dar cu un gust mai mult sau mai puțin puternic de crustă de cartof. Depinde de tine cum vrei să gestionezi etapa asta. Tu decizi, însă eu recomand cel mult 5 minute.

Ia oala de pe foc, scoate un vas suficient de încăpător și o sită suficient de deasă. Prin sita asta o să treci toți cartofii. Poți folosi, evident, și un zdrobitor. Sau presă. Sau furculiță. N-ai decât, pasează-i cu ce vrei tu. Sau cu ce ai la îndemână. Dar dacă îl vrei pe Alin, Alin, fii cartoful cel mai fin, folosește o sită deasă, de inox. De-aia cu care cerni făina. Asta dacă vrei să atingi nivelul maxim al unui piure fin. Și scopul acestei rețete ăsta e, să atingi perfecțiunea. 

Pune cartofii în sită treptat, câte puțin. Cam o lingură plină, e suficient. Pasează-i cu simț de răspundere, îți recomand să folosești o lingură de lemn. 

După ce ai pasat cartofii, topește untul. Poți faci asta pe foc sau cel mai bine folosești cuptorul cu microunde. 40-50 de secunde, cam atât ar trebui să stea. Dacă la final untul nu e topit complet, tot ce trebuie să mai faci e să amesteci puțin partea solidă rămasă cu partea lichidă și fierbinte. Se va topi totul foarte repede. 

Toarnă apoi untul topit peste piure, amestecă și omogenizează bine.  O să iasă un piure ca un aluat foarte fin și puțin uleios. E deja bun de consumat. Dar totuși. Noi vrem mult mai mult de atât, așa că mergem mai departe.

Pune într-o cratiță mică smântâna pe care o fierbi cu busuiocul. Infuzia asta va schimba complet și în bine întreaga istorie a piureului. Nu l-am trecut în lista cu ingrediente, dar poți pune la infuzat și usturoi. De fapt, chiar aș insista să pui și câțiva căței de usturoi, întregi sau ușor zdrobiți, însă curățați. Poți înlocui busuiocul cu cimbu, rozmarin sau orice vrei tu. La rozmarin ai grijă că două crenguțe pentru infuzie pot da gust prea puternic. Lasă totul să fiarbă la foc mic, bolborosit, vreo 3-4-5 minute, dar nu mai mult. În funcție de timp și puterea focului, cantitatea de smântână se va micșora. Poți pierde și până la 100 ml, însă nu-ți fă griji, de-aia ai laptele fierbinte ca rezervă. 

Revenim însă la smântână că n-am terminat. Aici e o etapă de reglaj fin. Parmezanul ăla trebuie topit și el, altfel va da mici cocoloașe în piure și-i păcat de toată munca ta. Îți sugerez să faci în felul următor. Când termini de infuzat smântâna cu ce aromă ai ales tu, trece tot lichidul printr-o sită deasă, apoi pune din nou smântâna pe foc mic cu tot cu parmezanul ras cât mai mărunt. Amestecă bine până când totul se omogenizează.

Încorporezi apoi smântâna cu parmezan în piure, treptat, câte puțin, n-o pui pe toată deodată. Amestecă bine, omogenizează și vezi dacă-i mai trebuie sare. 

Pentru că totuși gramajele noastre s-ar putea să difere, anticipez că o să ma vrei puțin lichid în piure. În lista cu ingrediente am trecut și 80 ml lapte. Pe care îl încălzești și pe care apoi îl amesteci, tot trepat, tot fierbinte și nu tot deodată în piure. Insist să pui doar câte puțin, să amesteci și decizi singur dacă mai e nevoie. Nu e exclus chiar să nici nu mai ai nevoie de adaos de lapte. Însă cu sau fără, verifică din nou dacă mai e nevoie de sare. Iar nevoile continuă. Toarnă un vin și bucură-te de masa cu ai tăi!

Tags

  • busuioc
  • cartofi
  • cartofi albi
  • cat unt se pune in piure
  • parmezan
  • pireu de cartofi
  • piure cu smantana
  • piure de cartofi
  • piure fin
  • reteta de piure de cartofi

Navigare în articole

ciorbă de burtă – ca la 15 ani, da’ mai bună
6 ani de blog! – ocazie cu care dau cadou un tort cu țuică

Related posts

mâncare de urzici și leurdă, varianta pentru scepticii mofturoși
FĂRĂ CARNE  /  10/03/2017
by ciprian muntele  /  28 Comments

mâncare de urzici și leurdă, varianta pentru scepticii mofturoși

cum se face salata boeuf – mai întâi o înțelegem și abia apoi o facem
CARNE, PASĂRE, REȚETE DE BAZĂ  /  16/04/2020
by ciprian muntele  /  17 Comments

cum se face salata boeuf – mai întâi o înțelegem și abia apoi o facem

supă stock – detaliul ăla care face diferența
PASĂRE, REȚETE DE BAZĂ  /  05/07/2017
by ciprian muntele  /  13 Comments

supă stock – detaliul ăla care face diferența

Share your thoughts Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • TikTok

ciprian muntele

Ai aici, în acest blog, rezultatul a ceea ce înseamnă munca, pasiunea, curiozitatea și bucuria mea într-o bucătărie. Eu sunt ceea ce s-ar putea numi un gurmand entuziast care doar a decis la un moment dat că vrea să scrie despre experiențele lui culinare.
Existența acestui blog a fost provocarea imensă care să mă oblige să evoluez continuu.
Nu sunt bucătar, nu am intenții să devin bucătar, nu am cunoștințele și priceperea unui bucătar. Îmi știu bine locul. Pot doar să-ți promit că ceea ce vei găsi în acest blog va fi bine testat și îndelung documentat. Că va fi gustos, deși poate uneori perfectibil.
Îți mulțumesc că ești aici, mai departe e treaba mea să te conving să și rămâi.

 

Categorii

  • BĂUTURI (3)
  • BLOG (4)
  • CĂLĂTORII / RECOMANDĂRI (34)
  • CARNE (51)
  • CIORBE (8)
  • CUPTOR (5)
  • DULCIURI (23)
  • ENDORFINE (16)
  • FĂRĂ CARNE (41)
  • FRUCTE DE MARE (5)
  • GRĂTAR (2)
  • GRĂTAR (5)
  • MIEL / OAIE (5)
  • ORGANE (6)
  • OUĂ (9)
  • PÂINE ȘI ALUATURI (13)
  • PASĂRE (20)
  • PASTE (6)
  • PEȘTE ȘI FRUCTE DE MARE (17)
  • PORC (25)
  • PROIECTE COMERCIALE (51)
  • REȚETE DE BAZĂ (14)
  • SFATURI (5)
  • SUPE (13)
  • TIGAIE (2)
  • VITĂ (13)
  • ZEMURI (22)
  • ZEMURI (2)

CIPRIAN MUNTELE

Ai aici, în acest blog, rezultatul a ceea ce înseamnă munca, pasiunea, curiozitatea și bucuria mea într-o bucătărie. Eu sunt ceea ce s-ar putea numi un gurmand entuziast care doar a decis la un moment dat că vrea să scrie despre experiențele lui culinare.
Existența acestui blog a fost provocarea imensă care să mă oblige să evoluez continuu.
Nu sunt bucătar, nu am intenții să devin bucătar, nu am cunoștințele și priceperea unui bucătar. Îmi știu bine locul. Pot doar să-ți promit că ceea ce vei găsi în acest blog va fi bine testat și îndelung documentat. Că va fi gustos, deși poate uneori perfectibil.
Îți mulțumesc că ești aici, mai departe e treaba mea să te conving să și rămâi.

Atenție, blog în permanentă construcție. Fiți vigilenți!

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • TikTok
  • Elara Pro by LyraThemes.com

Folosim Tehnologii de tip Cookie ce permit stocarea de informatii si/sau obtinerea accesului la informatia stocata in dispozitivul dvs. pentru a permite website-ului sa functioneze si pentru a personaliza continutul in functie de interesele si/sau profilul dvs., pentru a va oferi functionalitati aferente retelelor de socializare si pentru a analiza traficul pe website.

 

Cu ajutorul  GDPR Cookie Compliance
Despre fisierele de tip cookie

Folosim Tehnologii de tip Cookie ce permit stocarea de informatii si/sau obtinerea accesului la informatia stocata in dispozitivul dvs. pentru a permite website-ului sa functioneze si pentru a personaliza continutul in functie de interesele si/sau profilul dvs., pentru a va oferi functionalitati aferente retelelor de socializare si pentru a analiza traficul pe website.

 

Cookie-uri de functionalitate

Aceste fisiere de tip cookie trebuie sa fie active pentru o fucntionare corecta a site-ului.

Daca dezactivati folosirea acestor fisiere de tip cookie nu veti putea sa salvati preferintele voastre pentru acest site. Acest lucru inseamna ca la fiecare vizitare a site-ului va trebuii sa alegeti ce tip de fisiere cookie vreit sa folositi.

 

Fisiere cookie 3rd Party

Acest site foloseste Google Analytics pentru a colecta informatii anonimizate despre numarul de vizitatori pe site si cele mai vizitate pagini si articole.

Deasemenea acet site foloseste embeduri din platforma youtube.com pentru a va pune la dispozitie continut video. Aceste embeduri pot la randul lor sa plaseze fisiere de tip cookie.

Va rugam sa activati folosirea acestor fisiere de tip cookie pentru a putea inbunatatii functionalitatile site-ului in permanenta.

 

Va rugam sa acceptati fisierele de tip cookie strict necesare pentru functionarea corecta a site-ului.

Politica de Confidentialitate

Aceasta politica de confidentialitate descrie modul în care informatiile dvs. personale sunt colectate, utilizate si distribuite atunci când vizitati site-ul www.ciprianmuntele.ro

INFORMATII PERSONALE PE CARE LE COLECTAM

Când vizitati site-ul, colectam automat anumite informatii despre dispozitivul dvs., inclusiv informatii despre browserul dvs. web, adresa IP, fusul orar si unele cookie-uri instalate pe dispozitiv. In plus, pe masura ce rasfoiti pagini din site, colectam informatii despre paginile web individuale sau produsele pe care le vizualizati, ce site-uri web sau termeni de cautare v-au referit la site si informatii despre cum interactionati cu site-ul. Ne referim la aceste informatii colectate automat ca Informatii despre dispozitiv.

Colectam informatiile despre dispozitiv folosind următoarele tehnologii:

Cookie-urile sunt fisiere de date care sunt plasate pe dispozitiv sau pe computer si contin adesea un identificator unic anonim. Pentru mai multe informatii despre cookie-uri si despre modul de dezactivare a cookie-urilor, vizitati http://www.allaboutcookies.org.

actiuni de urmarire a „fisierelor de jurnal” care apar pe site si colectarea datelor, inclusiv adresa IP, tipul browserului, furnizorul de servicii Internet, paginile de trimitere / iesire si inregistarile de data / ora.

etichetele si pixelii sunt fisiere electronice utilizate pentru a inregistra informatii despre modul in care navigati pe site.

In plus, atunci cand efectuati o achizitie sau incercati sa faceti o achizitie prin intermediul site-ului, colectam anumite informatii de la dvs., inclusiv numele dvs., adresa de facturare, adresa de livrare, adresa de e-mail si numarul de telefon. Facem referire la aceste informatii ca informatii despre comanda.

Când vorbim despre Informatii personale in aceasta politica de confidentialitate, vorbim atat de informatii despre dispozitive, cat si de informatii despre comanda.

CUM UTILIZAM INFORMATIILE PERSONALE ?

Utilizam informatiile despre comenzi pe care le colectam, in general, pentru a indeplini comenzile plasate prin intermediul site-ului (inclusiv procesarea informatiilor dvs. de plata, organizarea transportului si furnizarea de facturi si / sau confirmari de comenzi). In plus, folosim aceste InformaTii de comanda pentru:

Comunicarea cu dvs;

In conformitate cu preferintele pe care le-ati impartasit cu noi, va vom oferi informatii sau materiale publicitare referitoare la produsele sau serviciile noastre.

Utilizam informatiile despre dispozitiv pe care le colectam pentru a ne ajuta sa monitorizăm potentialele riscuri (in special adresa IP) si, in general, sa imbunatatim si sa optimizam site-ul nostru (de exemplu, generand analize despre modul in care clientia nostri navigheaza si interactioneaza cu Site-ul si pentru a evalua succesul campaniilor noastre de marketing si publicitate).

IMPARTASIREA INFORMATIILOR PERSONALE & RETENTIA DATELOR

Cand plasati o comanda prin intermediul site-ului, vom pastra informatiile dvs. de comanda, considerate Necesare, pentru inregistrarile noastre, cu exceptia cazului in care si pana cand ne cereti sa stergem aceste informatii.

Impartasim informatiile personale considerate Necesare cu terte parti pentru a ne ajuta să procesam si sa livram comenzile dvs, asa cum este descris mai sus.

De asemenea, folosim Google Analytics pentru a ne ajuta sa intelegem cum clientii nostri utilizeaza Site-ul – puteti citi mai multe despre modul în care Google utilizeaza informațiile dvs. personale aici: https://www.google.com/intl/ro/policies/privacy/. De asemenea, puteti renunta la Google Analytics aici: https://tools.google.com/dlpage/gaoptout.

In cele din urma, putem sa va impartsim si informatiile dvs. personale pentru a respecta legile si reglementarile aplicabile, pentru a raspunde la o citație, mandat de cautare sau alta solicitare legala pentru informatiile pe care le primim sau pentru a ne proteja în alt mod drepturile.

DO NOT TRACK Retneti ca nu modificam practicile de colectare a datelor si de utilizare a site-ului atunci cand vedem semnalul Nu urmariti (DO NOT TRACK) din browserul dvs. In acest caz, se vor folosi doar informatiile Necesare pentru plasarea si procesarea unei comenzi, dar nu informatiile Statistice, Functionale sau de Marketing (profilare).

DREPTURILE TALE

Daca sunteti rezident european, aveti dreptul sa accesati informatiile personale pe care le detinem despre dvs. si sa cereti corectarea, actualizarea sau stergerea informatiilor dvs. personale. Daca doriti sa exercitati acest drept, va rugam sa ne contactati prin intermediul sectiunii: GDPR dreputurile consumatorilor.

In plus, daca sunteti rezident european, retineti ca va procesam informatiile pentru a putea indeplini contractele pe care le-am putea avea cu dvs. sau pentru a va urmari interesele legitime de afaceri enumerate mai sus.

SCHIMBARI

Putem actualiza din cand in cand aceasta politica de confidentialitate pentru a reflecta, de exemplu, modificarile aduse practicilor noastre sau din alte motive operationale, legale sau de reglementare.

CONTACTEAZA-NE

Pentru mai multe informatii despre practicile noastre de confidentialitate, daca aveti intrebari sau daca doriti sa faceti o plangere, va rugam sa ne contactati prin e-mail la adresa contact@ciprianmuntele.ro

Va rugam sa acceptati fisierele de tip cookie strict necesare pentru functionarea corecta a site-ului.

POLITICĂ PRIVIND FIȘIERELE DE TIP COOKIE

 

Site-ul ciocolatasivanilie.ro vă transmite această Notă de informare pentru a vă explica modul în care prelucrăm și protejăm datele  cu caracter personal.

Vă transmitem această Notă de informare la începutul interacțiunii noastre prin intermediul website-ului nostru.

1. Ce este un fişier cookie şi în ce scop este folosit?

Website-ul nostru utilizează tehnologia de tip cookie pentru a vă oferi un serviciu web mai bun. Datele stocate de fișierele de tip cookie utilizate pe website-ul nostru nu arată niciodată detalii personale în baza cărora să poată fi stabilită o identitate individuală.

Un fișier de tip cookie reprezintă un mic fișier text care este stocat și/sau citit de browserul dvs. web pe hard disk-ul dispozitivului dvs. final (de exemplu, computer, laptop sau smartphone) în funcție de site-urile web pe care le vizitați. De asemenea, fișierele de tip cookie fac interacțiunea dvs. cu site-urile web mai sigură și mai rapidă, deoarece acestea își pot aminti preferințele dvs. (de exemplu, autentificare, limbă), trimițând informațiile pe care le conțin înapoi la site-ul web originar (first-party cookie) sau către alt site web căruia le aparțin (third-party cookie), atunci când vizitați din nou site-ul web respectiv utilizând același dispozitiv final.

2. Cum puteţi controla fişierele de tip cookie

Vă puteți retrage consimțământul privind fișierele de tip cookie în orice moment. În acest scop, puteţi să blocaţi sau eliminaţi fişierele cookie fie prin intermediul setărilor browserului dvs. web sau prin utilizarea unor software-uri puse la dispoziţie de terți, sau urmând instrucţiunile specifice pentru categoriile de cookie din secţiunile următoare. In orice situaţie, pot apărea probleme legate de utilizarea anumitor părți ale site-ului web dacă dezactivaţi fişierele de tip cookie.

În cazul în care doriți să eliminați fișierele de tip cookie stocate pe dispozitivele dvs. și să configurați browserul dvs. web astfel încât să refuze fișiere de tip cookie, puteți să utilizați setările privind preferințele din browser-ul dvs. web. De  obicei, puteți găsi setările de navigare referitoare la fișiere de tip cookie în meniurile „Opțiuni”, „Instrumente” sau „Preferințe” din browserul web pe  care îl utilizați pentru a accesa website-ul nostru. În funcție de browserele web existente, pot fi utilizate mijloace diverse pentru a dezactiva fișierele de tip cookie. Pentru a obține mai multe informații, vă rugăm să vizitați website-ul browserelor dvs.:

  • Setări cookie în Internet Explorer – Internet Explorer;
  • Setări cookie în Firefox – Firefox;
  • Setări cookie în Chrome – Chrome;
  • Setări cookie în Safari – Safari;
  • Setări cookie în Edge – Edge;
  • Setări cookie în Opera – Opera.

Pentru a afla mai multe despre fișierele de tip cookie, vă rugăm să vizitați www.allaboutcookies.org sau să vedeți www.youronlinechoices.eu, care conține informații suplimentare privind publicitatea comportamentală și viața privată online.

3. Fișierele de tip cookie utilizate pe website-ul ciocolatasivanilie.ro

În baza funcției și scopului pentru care sunt utilizate fișierele de tip cookie, acestea sunt, de obicei, clasificate în următoarele categorii, pe care website-ul ciocolatasivanilie.ro le utilizează pe Website-urile sale:

  • Fișiere de tip cookie absolut necesare vă permit să navigați pe Website și să îi utilizați funcțiile de bază. De obicei, acestea sunt instalate doar ca răspuns la acțiunile efectuate de dvs. care echivalează cu o cerere de servicii. Aceste fișiere de tip cookie sunt indispensabile pentru utilizarea website-ului.
  • Fișiere de tip cookie privind funcționalitatea sunt utilizate pentru a vă recunoaște atunci când reveniți pe website-ul nostru și ne permit să vă oferim funcții îmbunătățite și mai personalizate, cum ar fi reamintirea preferințelor dvs.  Aceste fișiere de tip cookie colectează informații anonime și nu pot urmări navigările dvs. pe alte site-uri web. Perioada de expirare a acestor fișiere de tip cookie este de maximum 2 ani.
  • Fișiere de tip cookie analitice și privind performanța ne permit să recunoaștem și să numărăm utilizatorii și să colectăm informații despre modul în care este utilizat website-ul (de exemplu, paginile pe care un utilizator le deschide cel mai des și dacă utilizatorul primește mesaje de eroare de la anumite pagini). Aceasta ne ajută să îmbunătățim modul în care funcționează website-ul nostru, de exemplu, asigurând că puteți găsi ușor ceea ce căutați. Perioada de expirare a acestor fișiere de tip cookie este de maximum 2 ani. În ceea ce priveşte third-party cookies, perioada de expirare poate să varieze şi în unele cazuri poate depăşi 2 ani. Pentru mai multe detalii cu privire la această categorie de cookies, consultaţi Secţiunea 4 de mai jos.
  • Fișiere de tip cookie privind rețelele sociale vă permit să împărtășiți pe site-ul web activitatea dvs. pe rețele sociale, cum ar fi Facebook și Twitter. Aceste fișiere de tip cookie nu sunt controlate de către noi. Pentru mai multe detalii cu privire la această categorie de cookies, consultaţi Secţiunea 6 de mai jos.
  • Alte tipuri de fișiere de tip cookie care pot fi utilizate ulterior. Vă vom informa prin politicile noastre actualizate dacă sunt utilizate orice alte tipuri de cookies.

Vă rugăm să observați că website-ul ciocolatasivanilie.ro utilizează serviciile terțelor-părți pentru a obține informații cu privire la utilizarea de către dvs. a website-ului nostru pentru a optimiza experiența dvs. de utilizator. Aceste terțe-părți (inclusiv, de exemplu, furnizorii de servicii externe, cum ar fi serviciile de analiză a traficului web) pot, de asemenea, utiliza fișiere de tip cookie, asupra cărora nu exercităm niciun control.

 

4. Fișiere de tip cookie utilizate în scopuri statistice și pentru monitorizarea traficului web

Google Analytics

Website-urile noastre utilizează Google Analytics, un serviciu pentru analiza web, furnizat de Google. Google Analytics utilizează fișiere de tip cookie pentru a ajuta un anumit Website să analizeze modul în care utilizați respectivul Website. Informațiile generate de fișierele de tip cookie cu privire la utilizarea de către dvs. a Website-ului (inclusiv adresa dvs. IP)  vor fi transmise și stocate de Google pe servere care pot fi localizate în UE, SEE şi/sau Statele Unite. Google va utiliza aceste informații în scopul evaluării utilizării de către dvs. a Website-ului, elaborând rapoarte cu privire la activitatea Website-ului pentru operatorii Website-ului și furnizând alte servicii referitoare la activitatea Website-ului și la utilizarea internetului. De asemenea, Google poate transfera aceste informații către terți în cazul în care are această obligaţie conform legii sau în cazul în care acești terți prelucrează informațiile în numele Google. Google nu va asocia adresa dvs. IP cu alte date deținute de Google.

Puteți renunța la Google Analytics fără a afecta modul în care puteți vizita site-ul nostru web.

Informații detaliate cu privire la Google Analytics și protecția datelor cu caracter personal (inclusiv modul în care puteți controla informațiile trimise către Google) pot fi găsite la: https://policies.google.com/privacy/partners.

Pentru a împiedica monitorizarea prin acest tip de cookie, puteți instala un add-on pe browserul dvs. web (http://tools.google.com/dlpage/gaoptout).

5. Fișiere de tip cookie privind rețelele sociale

Pe website-ul nostru, terţe părţi care furnizează aplicaţii prin intermediul acestor  Website-uri pot plasa propriile lor fişiere de tip cookie în vederea monitorizării performanţei aplicaţiilor lor sau pentru a-şi personaliza aceste aplicaţii pentru dvs. De exemplu, atunci când distribuiţi un articol utilizând un buton de distribuire în reţelele de socializare (e.g., Facebook or Twitter) disponibil pe un Website, platforma reţelei de socializare asociată butonului respectiv va înregistra acest lucru. Pe website-ul nostru poate de asemenea să existe conţinut integrat („embedded”), de exemplu conţinut video al unor terţe părţi precum YouTube, şi, în acest caz, aceşti terţi pot să-şi plaseze la rândul lor propriile fişiere de tip cookie.

Asemenea fişiere de tip cookie nu pot fi accesate de website-ul ciprianmuntele.ro.

***

Ultima actualizare: 02 Septembrie 2021.

Putem actualiza această Politică din când în când și vă vom notifica orice modificare prin postarea noii variante pe Website-urile noastre. În cazul în care ne-ați furnizat datele dumneavoastră de contact și ne-ați autorizat să vă contactăm, vă vom anunța dacă modificăm această Politică în mod substanțial. Vă rugăm să consultați periodic această Politică pentru orice modificări.