Ciprian Muntele
  • ACASA
  • CARNE
    • PASĂRE
    • PORC
    • VITĂ
    • MIEL / OAIE
    • GRĂTAR
    • FĂRĂ CARNE
    • ORGANE
  • PEȘTE ȘI FRUCTE DE MARE
    • CUPTOR
    • GRĂTAR
    • TIGAIE
    • ZEMURI
    • FRUCTE DE MARE
  • ZEMURI
    • CIORBE
    • SUPE
  • PASTE
  • PÂINE ȘI ALUATURI
  • OUĂ
  • DULCIURI
  • BĂUTURI
  • REȚETE DE BAZĂ
  • BLOG
    • CĂLĂTORII / RECOMANDĂRI
    • SFATURI
    • ENDORFINE
    • PROIECTE COMERCIALE
CIORBE, ORGANE, ZEMURI  /  11/01/2023

ciorbă de burtă – ca la 15 ani, da’ mai bună

by ciprian muntele
ciorbă de burtă – ca la 15 ani, da’ mai bună

Prima mea mâncare serioasă gătită veodată de mine a fost ciorbă de burtă. Aveam undeva pe la 15 ani, eram într-un moment mai dificil din viața mea, chiar foarte dificil, în care făceam eforturi să mă obișnuiesc cu ideea că de-acum înainte o să-mi cam gătesc singur mâncarea. A mai durat mult până când chiar m-am și obișnuit cu ideea asta, dar cronologic cam de aici a plecat totul, de fapt. 

Nu-mi aduc aminte de ce am ales să fac fix ciorbă de ciorbă, știu doar că m-am bazat atunci pe cartea de rețete a Sandei Marin. Cam cum e primul zece la școală, primul sărut, primul salariu, prima factură plătită din banii tăi, cam așa e și cu ciorba de burtă la mine. Nu mai uiți și te marchează pe viață.

Apropo, cea mai bună ciorbă de burtă am mâncat-o până acum în Cluj, la Fair Play, loc care de curând a și fost închis după 31 de ani de existență. Am pomenit ciorba aia de burtă în toți anii ăștia de zici că aveam acțiuni acolo. Îmi pare tare rău că n-am mai apucat măcar o vizită, dar acuma decât să stăm să plângem după lucruri care nu mai există, zic mai bine să facem ceva. Așa că punem mâna și facem noi ciorba de burtă. După ce înțelegem puțin despre ea. 

  • a pune sau a nu pune legume la fiert în ciorba de burtă? asta-i întrebarea care macină și zguduie puțin convingerile unora dintre ciorbari. citesc constant  că ‘’în rețeta autentică de ciorbă de burtă nu se pun legume de tip zarzavat’’. am în cărțile de acasă 14 rețete de ciorbă de burtă, de la Radu Anton Roman, Sanda Marin, Jurcovan, inclusiv în Rețetarul General există în lista de ingrediente legume zarzavat. dacă e cineva care citește blogul ăsta, textul ăsta și crede la fel că rețeta autentică de ciorbă de burtă e fără legume, îl rog să-mi zică și mie cam la ce se referă autenticul ăsta, de unde vine el, care e reperul concret al acestui autentic? pe cuvânt că sunt foarte curios. 
  • există totuși un detaliu important la partea despre care am scris mai sus, cea cu legumele. fie că e morcov, ceapă, pătrunjel, țelină sau păstârnac, orice alegi să pui, ele se folosesc doar bucăți mari, iar la final, după fierberea completă, ele se aruncă. sau în unele cazuri rădăcinosele se mai pasează printr-o sită, asta dacă vrei neapărat să storci totul din leguma aia ori chiar te doare sufletul s-o arunci la gunoi. varianta asta aș zice că intră la opționale, ce însă n-aș face niciodată ar fi să toc legumele și să le pun înapoi bucăți în oală. nu zic că nu poți face și asta, dar deja distanța față de drumul obișnuit și cunoscut începe să fie foarte mare. ce ne intersează pe noi aici sunt cărările bătătorite. 
  • există varianta în care se mai folosește făină. puțină, într-adevăr, dar totuși făină. asta, ea, făina, ar face-o mai groasă, mai legată. bănuiesc că în ciorbele în care nu se fierb oase de vită, existența făinei are noimă. nu e cazul și la ce se întâmplă mai jos, așa că mergi pe mâna mea, spune un NU hotărât făinei în ciorba de burtă!
  • apropo de consistența ciorbei. dacă a doua zi, după ce ai ținut ciorba la frigider, atâta câtă ți-a mai rămas, n-ai în oală o chestie complet vâscoasă (vezi poza de mai jos) înseamnă că ceva n-ai făcut cum trebuie. dar repet, urmează rețeta asta și o să fie bine. 
  • un alt ingredient opțional destul de hulit ar fi frunzele de dafin. nu e nimic greșit să pui două frunze de dafin aici, asta e o plantă care face casă bună atât cu vita cât și cu aciditatea oțetului. dar repet, hai să zicem că ea intră la opționale. n-am s-o trec în lista cu ingrediente, dar tu ține cont de ea. 
  • apropo de oțet, recomand o cantitate cât mai mică pentru început. oțetul, usturoiul și smântâna, deși sunt ingrediente care trebuie puse în oală, ar fi bine să fie completate ulterior de fiecare în parte, după preferințe. 
  • rețeta asta se încheie cu ceea ce în română s-ar numi liezon, la mamă-sa acasă se numește liaison. un dressing, adică un amestec omogen de gălbenușuri, smântână și oțet. în mod normal, și când zic normal mă refer la un mod dovedit științific, oul are nevoie de o temperatură de 75 grade Celsius pentru a fi gătit și pentru a fi sigur că nu-ți va afecta sănătatea (să fiu eu sănătos câte ouă crude am băut în viața asta). așadar, în momentul în care oprești focul, torni acest amestec de care ziceam mai devreme (explic în rețetă cum se face), și asta e tot. temperatura din oală va fi suficient de mare încât să elimini orice griji în privința gălbenușurilor. posibil să nu mă crezi pe mine, posibil să nu crezi nici știința și să-i mai dai în plus niște clocote. nu-i neapărat ceva rău, dar să nu te mire dacă în farfurie o să ai mai degrabă o zborșeală decât ciorbă de burtă. 
  • partea cu mirosul de la burtă. poate că ar fi trebuit să încep cu asta. e ok și mai spre final, că dacă ai ajuns până aici, probabil chiar te intersează să faci ciorbă de burtă.
    există destui oameni care ar mânca sau ar face ciorbă de burtă, dar au o problemă cu mirosul. și se opresc în punctul ăsta. definitiv. am așa ceva acasă, știu că nu e simplu (când o să afli cum miroase în bucătărie de la chișcă sau caltaboș, mirosul de burtă o să ți se pară coco number five).
    sunt așadar două variante. poți cumpăra burtă proaspătă sau burtă prefiartă. asta prefiartă e fără bătăi de cap. e și spălată, și curățată, e și tăiată, stă mai puțin la fiert, ba chiar și mirosul e diminuat, mai mult sau mai puțin, depinde și de producător, oricum la burta prefiartă ai șanse mari să rămâi prieten nu doar cu toți ai casei, dar și cu vecinii. dacă ești la început, dacă e prima oară când încerci rețeta asta, dacă te mai ține și ceva în spate legat de mirosul puternic, poate e mai bine să pleci de aici. cumpără burtă prefiartă. încearcă doar măcar să nu fie și de-aia congelată.
    altfel, dacă vrei să rămâi în zona autentică, va trebui să urmezi calea prospețimii. însă și aici lucrurile sunt nuanțate. există producători care vând burtă proaspătă gata curățată. tu nu trebuie să-i mai faci nimic. sau cumperi burtă proaspătă necurățată și te ocupi tu să-i faci drenajul corespunzător. în mod normal, o curățare presupune spălarea în mai multe ape după ce freci burta cu sare. până rămâne complet albă. dacă vrei să mai scapi și de miros (deși cam aici e tot chichirezul la ciorba de burtă, gustul și mirosul de burtă, că altfel faci aceeași rețetă unde doar înlocuiești burta cu pleurotus și aia e) poți să te mai folosești de oțet sau bicarbonat de sodiu. am tot auzit și de varianta cu var stins, recunosc că îmi e complet necunoscută.
  • pentru rețeta de mai jos, cantitățile de usturoi și oțet sunt la nivel minim. astea se pun în oală, fii pregătit ca la servire să ai alături rezerve. un ciorbar adevărat îți va mai cere și îți va fi recunoscător pentru niște usturoi în plus, oțet, dar mai ales un ardei iute. și hai să-i dăm drumul. 

INGREDIENTE:

  • 1,5 kg burtă – am scris mai sus despre burta proaspătă sau prefiartă
  • 1,5-2 kg oase de vită (genunchi) sau/și picioare de vită (care includ sau ar trebui să includă și copită) sau/și coadă de vită sau/și rasol – colagenul de care ai nevoie o să-ți vină din oase sau picioare, iar de la coadă sau rasol poți obține nu doar gust ci și carne pe care îți recomand s-o folosești în ciorbă)
  • 6 litri apă (e suficientă încât să nu mai fie nevoie să completezi pe parcurs, dar asta înseamnă că ai nevoie de o oală de 10 l cel puțin)
  • 2 morcovi întregi sau tăiați în două, curățați + 1 răzuit pentru culoarea finală
  • 2 cepe mari întregi, curățate
  • 1 rădăcină pătrunjel întreagă, curățată
  • 1 tijă zdravănă de țelină apio tăiată în 2-3 bucăți
  • 10-12 g usturoi curățat și zdrobit la presă
  • 3 linguri oțet
  • 3 lingurițe boabe de piper întregi
  • 3 gălbenușuri (exclus albușurile)
  • 250 g smântână 30%-35% grăsime – e ok și cu procent mai mic de grăsime, dar cel mai probabil se va brânzi în contact cu lichidul fierbinte
  • 1 gogoșar în oțet tăiat fâșii subțiri sau bucățele
  • sare
ciorba-de-burta-cu-oase-de-vita

Pune la fiert, încă de la început, în apa rece, oasele de vită și burta în 6 litri de apă. După 5 ore jumate de fiert la foc mic mie mi-au rămas 2,9 litri de lichid. Dacă adaugi și carnea, care va fi clar mult mai mică la gramaj față de cantitatea inițială, ai să sari lejer de 3 litri jumate de ciorbă. Spre 4. Dacă luăm în calcul că o porție la un restaurant are undeva pe la 350 ml, consideră că ar trebui să scoți de aici 10 porții. Cum faci tu apoi împărțeala, decizi singur. 

Când apa începe să fiarbă, dă focul mic. Foc de veghe, așa îl lași până la final. Fără capac, n-ai nevoie. Capac ești tu dacă nu bei o țuică rece cât stai să faci ciorba. 

Cu o spumieră culege și elimină tot ce se adună gros la suprafață. Poți să și sari peste etapa asta, spuma aia de deasupra nu e ceva rău, nu-s toxine, nu o să-ți strice ciorba decât la aspect. Și parcă am cam ține așa puțin la aspect, prin urmare o dăm la o parte.

Pune piperul boabe și cam o linguriță de sare. Nu fă greșeala să sari peste partea de acum cu sarea, e important, dă-i gust cărnii și fă cum zic. 

Cam aproape de 3 ore a fiert burta mea până a fost perfect comestibilă. Cum știi că ai ajuns la momentul ăsta? Teoretic, verifici cu o furculiță. Practic, pur și simplu iei un cuțit, ciupești puțin dintr-un colț de burtă și testezi, e simplu. 

Când e gata, scoate burta și las-o să se răcească. Taie-o apoi bucăți fâșii. De fapt, cum ți-o plăcea ție să le vezi în farfurie, așa să le tai. Lasă-le în continuare deoparte. 

După aproximativ 4 ore și jumătate de fiert am pus în oală toate legumele. Adică ceapa, morcovul, țelina și rădăcina pătrunjel. Am mai lăsat totul pe același foc mic încă o oră.

De aici încolo mai ai două lucruri importante de bifat, usturoiul și gălbenușurile. 

În ultimele 3-5 minute de fierbere pune usturoiul în oală. Oprești apoi focul și scoți tot ce e solid din oală. N-ai să reușești complet, prin urmare va trebui să strecori toată zeama printr-o sită cât mai fină. Poți folosi chiar și tifon. Ăsta e un moment bun dacă vrei să cântărești și să vezi câtă zeamă ți-a rămas după fierbere. 

Din tot ce ai scos afară din oală, culege carnea de la rasol sau coada de vită, ce-ai pus tu din astea două. Sper că ai pus. Tai-o fâșii mici. 

Pune apoi toată zeama în oala curată, pune tot acum și burta cu carnea de vită tăiate, și du din nou totul la punctul de fierbere.

Între timp, într-un castron mai mare bate bine cu un tel gălbenușurile la un loc cu smântâna și oțetul. Cu un polonic toarnă peste gălbenușurile bătute, puțin câte puțin, zeamă fierbinte din oală. Și amestecă de fiecare dată cât mai repede. Ar trebui să pui zeamă cel puțin dublul cantității de gălbenușuri cu smântână. Oprește focul, toarnă în oală tot amestecul ăsta, pune acum și bucățile/feliile de gogoșar, omogenizează bine și de aici mai departe ai două opțiuni. Te oprești, ciorba ta de burtă e gata și va fi perfectă așa. Sau mergi mai departe și îi dai ciorbei o culoare portocalie de să creadă lumea că te și pricepi. Nu trebuie să le zici că-i rețeta de pe blogul meu, lasă-i să creadă orice. 

Culoarea portocalie o obții cu un morcov ras prin răzătoarea mică pe care îl călești două minute, cel mult, împreună cu vreo 2 linguri de ulei. Plus o linguriță de boia dulce. Amesteci totul pe foc în tigaie, apoi pui morcovul într-o sită mică și deasă, de-aia de ceai e numa bună, iar cu o spatulă apeși bine peste oală până storci toată zeama din morcovul ăla. Și asta e tot. Însă vezi că pelicula asta portocalie nu se va omogeniza cu restul ciorbei oricât ai amesteca tu acolo. Va rămâne ca un fel de capac peste ciorbă și e foarte normal să fie așa. Dacă simți că morcovul ăla nu merită aruncat și că poate stă bine mai degrabă în ciorbă, îți recomand să-l dai înainte printr-un blender. Și să nu uit, posibil să mai trebuiască sare. Aproape sigur îi va mai trebui sare. Și desigur, cum spuneam mai sus, extra oțet și usturoi la servire. Plus ardei iute. Plus țuică. Plus iubire. 

În rest, la cât de mult am scris, mare lucru să nu fi uitat totuși pe ici, pe colo lucruri. Dar sper să mă prind la timp, să apuc să adaug sau să corectez înainte să te apuci tu de făcut ciorba. Că dacă eu am scris exact ce trebuie, tu sigur ai să faci cea mai bună ciorbă de burtă din viața ta. Și puțin chiar și din viața mea. 

După care te aștept în comentarii să-mi lași părerea și să ne batem amândoi cum altfel dacă nu pe burtă. Wink-Wink. 

ciorba-de-burta-cu-oase-de-vita

Tags

  • burta de vita
  • ciorba de burta
  • ciorba de burta autentica
  • coada de vita
  • cum se face ciorba de burta
  • oase de vita
  • picioare de vita
  • reteta de ciorba de burta

Navigare în articole

tort cu dovleac, portocală și ghimbir (IV)

Related posts

fudulii not momițe
CARNE, ORGANE  /  14/03/2017
by ciprian muntele  /  27 Comments

fudulii not momițe

ciorbă de lobodă cu mărar, omletă și final fericit
CIORBE, ZEMURI  /  23/03/2017
by ciprian muntele  /  19 Comments

ciorbă de lobodă cu mărar, omletă și final fericit

my name is (m)untișor. zeamă-ciorbă cu untișor
CIORBE, ZEMURI  /  29/03/2017
by ciprian muntele  /  18 Comments

my name is (m)untișor. zeamă-ciorbă cu untișor

7 comments

  • Otille
    12/01/2023

    N-ai spus cand se pune burta daca e prefiarta (sau mi-a scapat mie) 😀

    Reply
    • ciprian muntele
      12/01/2023

      Am scris, chiar la început pun burta la un loc cu oasele de vită. Le fierb simultan, prefer clar varianta asta.

      Reply
  • Cristina
    12/01/2023

    Singurul lucru diferit pe care il fac, ( si pe care l-am învățat de la taică-meu) e sa fierb burta într-o oala separata cu piper si foi de dafin, după ce a fiert o tai si sa o adaug in zeama in care au fiert oasele si legumele. Apoi pasii sunt aceasi 🙂 e geniala

    Reply
    • ciprian muntele
      12/01/2023

      Nu-i rău deloc nici așa, doar că în varianta asta, în care fierbi burta separat, practic pierzi din aroma de la burtă pe care ar lasa-o în oală dacă ai pune-o de la început simultan cu oasele de vită.

      Reply
  • Elvis
    12/01/2023

    In Dobrogea, varul stins se folosea/foloseste pentru curatarea burții…dar la burta aia proaspat scoasa din vită gen…
    In ciorba mea dacs nu pun niste carne de pe coada..niște țurloaie si muchie….mai bine nu fac..
    Multumesc pentru toate retetele!!

    Reply
    • ciprian muntele
      12/01/2023

      Doamne, de când n-am mai auzit de cuvântul țurloaie!

      Reply
  • Gheorghiță Viorel
    12/01/2023

    Aproximativ acceasi reteta o folosesc si eu cu cateva diferențe
    Oasele,carnea,etc le dau in fiert , apoi le clatesc si le pun la fiert impreuna cu cepele–apropo eu caut sa am si ceva oase cu maduva,cu cat mai multe,cu atat mai gustoasa iese ciorba.Burta ca sa-i mai scot din miros o pun in apa rece cu otet de seara pana a doua zi
    Folosesc minim 20 galbenusuri,dar merge si cu smantana de 20% asa am folosit la ultima tură ca nu am gasit mai grasă–sa nu uit fac o oala de 20 litri intotdeauna,gașcă mare care nu asteapta decat semnalul ca e gata ciorba

    Reply

Share your thoughts Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • TikTok

ciprian muntele

Ai aici, în acest blog, rezultatul a ceea ce înseamnă munca, pasiunea, curiozitatea și bucuria mea într-o bucătărie. Eu sunt ceea ce s-ar putea numi un gurmand entuziast care doar a decis la un moment dat că vrea să scrie despre experiențele lui culinare.
Existența acestui blog a fost provocarea imensă care să mă oblige să evoluez continuu.
Nu sunt bucătar, nu am intenții să devin bucătar, nu am cunoștințele și priceperea unui bucătar. Îmi știu bine locul. Pot doar să-ți promit că ceea ce vei găsi în acest blog va fi bine testat și îndelung documentat. Că va fi gustos, deși poate uneori perfectibil.
Îți mulțumesc că ești aici, mai departe e treaba mea să te conving să și rămâi.

 

Categorii

  • BĂUTURI (3)
  • BLOG (3)
  • CĂLĂTORII / RECOMANDĂRI (34)
  • CARNE (51)
  • CIORBE (8)
  • CUPTOR (5)
  • DULCIURI (23)
  • ENDORFINE (16)
  • FĂRĂ CARNE (39)
  • FRUCTE DE MARE (5)
  • GRĂTAR (2)
  • GRĂTAR (5)
  • MIEL / OAIE (5)
  • ORGANE (6)
  • OUĂ (9)
  • PÂINE ȘI ALUATURI (13)
  • PASĂRE (20)
  • PASTE (6)
  • PEȘTE ȘI FRUCTE DE MARE (17)
  • PORC (25)
  • PROIECTE COMERCIALE (51)
  • REȚETE DE BAZĂ (13)
  • SFATURI (4)
  • SUPE (13)
  • TIGAIE (2)
  • VITĂ (13)
  • ZEMURI (2)
  • ZEMURI (22)

CIPRIAN MUNTELE

Ai aici, în acest blog, rezultatul a ceea ce înseamnă munca, pasiunea, curiozitatea și bucuria mea într-o bucătărie. Eu sunt ceea ce s-ar putea numi un gurmand entuziast care doar a decis la un moment dat că vrea să scrie despre experiențele lui culinare.
Existența acestui blog a fost provocarea imensă care să mă oblige să evoluez continuu.
Nu sunt bucătar, nu am intenții să devin bucătar, nu am cunoștințele și priceperea unui bucătar. Îmi știu bine locul. Pot doar să-ți promit că ceea ce vei găsi în acest blog va fi bine testat și îndelung documentat. Că va fi gustos, deși poate uneori perfectibil.
Îți mulțumesc că ești aici, mai departe e treaba mea să te conving să și rămâi.

Atenție, blog în permanentă construcție. Fiți vigilenți!

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • TikTok
  • Elara Pro by LyraThemes.com

Folosim Tehnologii de tip Cookie ce permit stocarea de informatii si/sau obtinerea accesului la informatia stocata in dispozitivul dvs. pentru a permite website-ului sa functioneze si pentru a personaliza continutul in functie de interesele si/sau profilul dvs., pentru a va oferi functionalitati aferente retelelor de socializare si pentru a analiza traficul pe website.

 

Cu ajutorul  GDPR Cookie Compliance
Despre fisierele de tip cookie

Folosim Tehnologii de tip Cookie ce permit stocarea de informatii si/sau obtinerea accesului la informatia stocata in dispozitivul dvs. pentru a permite website-ului sa functioneze si pentru a personaliza continutul in functie de interesele si/sau profilul dvs., pentru a va oferi functionalitati aferente retelelor de socializare si pentru a analiza traficul pe website.

 

Cookie-uri de functionalitate

Aceste fisiere de tip cookie trebuie sa fie active pentru o fucntionare corecta a site-ului.

Daca dezactivati folosirea acestor fisiere de tip cookie nu veti putea sa salvati preferintele voastre pentru acest site. Acest lucru inseamna ca la fiecare vizitare a site-ului va trebuii sa alegeti ce tip de fisiere cookie vreit sa folositi.

 

Fisiere cookie 3rd Party

Acest site foloseste Google Analytics pentru a colecta informatii anonimizate despre numarul de vizitatori pe site si cele mai vizitate pagini si articole.

Deasemenea acet site foloseste embeduri din platforma youtube.com pentru a va pune la dispozitie continut video. Aceste embeduri pot la randul lor sa plaseze fisiere de tip cookie.

Va rugam sa activati folosirea acestor fisiere de tip cookie pentru a putea inbunatatii functionalitatile site-ului in permanenta.

 

Va rugam sa acceptati fisierele de tip cookie strict necesare pentru functionarea corecta a site-ului.

Politica de Confidentialitate

Aceasta politica de confidentialitate descrie modul în care informatiile dvs. personale sunt colectate, utilizate si distribuite atunci când vizitati site-ul www.ciprianmuntele.ro

INFORMATII PERSONALE PE CARE LE COLECTAM

Când vizitati site-ul, colectam automat anumite informatii despre dispozitivul dvs., inclusiv informatii despre browserul dvs. web, adresa IP, fusul orar si unele cookie-uri instalate pe dispozitiv. In plus, pe masura ce rasfoiti pagini din site, colectam informatii despre paginile web individuale sau produsele pe care le vizualizati, ce site-uri web sau termeni de cautare v-au referit la site si informatii despre cum interactionati cu site-ul. Ne referim la aceste informatii colectate automat ca Informatii despre dispozitiv.

Colectam informatiile despre dispozitiv folosind următoarele tehnologii:

Cookie-urile sunt fisiere de date care sunt plasate pe dispozitiv sau pe computer si contin adesea un identificator unic anonim. Pentru mai multe informatii despre cookie-uri si despre modul de dezactivare a cookie-urilor, vizitati http://www.allaboutcookies.org.

actiuni de urmarire a „fisierelor de jurnal” care apar pe site si colectarea datelor, inclusiv adresa IP, tipul browserului, furnizorul de servicii Internet, paginile de trimitere / iesire si inregistarile de data / ora.

etichetele si pixelii sunt fisiere electronice utilizate pentru a inregistra informatii despre modul in care navigati pe site.

In plus, atunci cand efectuati o achizitie sau incercati sa faceti o achizitie prin intermediul site-ului, colectam anumite informatii de la dvs., inclusiv numele dvs., adresa de facturare, adresa de livrare, adresa de e-mail si numarul de telefon. Facem referire la aceste informatii ca informatii despre comanda.

Când vorbim despre Informatii personale in aceasta politica de confidentialitate, vorbim atat de informatii despre dispozitive, cat si de informatii despre comanda.

CUM UTILIZAM INFORMATIILE PERSONALE ?

Utilizam informatiile despre comenzi pe care le colectam, in general, pentru a indeplini comenzile plasate prin intermediul site-ului (inclusiv procesarea informatiilor dvs. de plata, organizarea transportului si furnizarea de facturi si / sau confirmari de comenzi). In plus, folosim aceste InformaTii de comanda pentru:

Comunicarea cu dvs;

In conformitate cu preferintele pe care le-ati impartasit cu noi, va vom oferi informatii sau materiale publicitare referitoare la produsele sau serviciile noastre.

Utilizam informatiile despre dispozitiv pe care le colectam pentru a ne ajuta sa monitorizăm potentialele riscuri (in special adresa IP) si, in general, sa imbunatatim si sa optimizam site-ul nostru (de exemplu, generand analize despre modul in care clientia nostri navigheaza si interactioneaza cu Site-ul si pentru a evalua succesul campaniilor noastre de marketing si publicitate).

IMPARTASIREA INFORMATIILOR PERSONALE & RETENTIA DATELOR

Cand plasati o comanda prin intermediul site-ului, vom pastra informatiile dvs. de comanda, considerate Necesare, pentru inregistrarile noastre, cu exceptia cazului in care si pana cand ne cereti sa stergem aceste informatii.

Impartasim informatiile personale considerate Necesare cu terte parti pentru a ne ajuta să procesam si sa livram comenzile dvs, asa cum este descris mai sus.

De asemenea, folosim Google Analytics pentru a ne ajuta sa intelegem cum clientii nostri utilizeaza Site-ul – puteti citi mai multe despre modul în care Google utilizeaza informațiile dvs. personale aici: https://www.google.com/intl/ro/policies/privacy/. De asemenea, puteti renunta la Google Analytics aici: https://tools.google.com/dlpage/gaoptout.

In cele din urma, putem sa va impartsim si informatiile dvs. personale pentru a respecta legile si reglementarile aplicabile, pentru a raspunde la o citație, mandat de cautare sau alta solicitare legala pentru informatiile pe care le primim sau pentru a ne proteja în alt mod drepturile.

DO NOT TRACK Retneti ca nu modificam practicile de colectare a datelor si de utilizare a site-ului atunci cand vedem semnalul Nu urmariti (DO NOT TRACK) din browserul dvs. In acest caz, se vor folosi doar informatiile Necesare pentru plasarea si procesarea unei comenzi, dar nu informatiile Statistice, Functionale sau de Marketing (profilare).

DREPTURILE TALE

Daca sunteti rezident european, aveti dreptul sa accesati informatiile personale pe care le detinem despre dvs. si sa cereti corectarea, actualizarea sau stergerea informatiilor dvs. personale. Daca doriti sa exercitati acest drept, va rugam sa ne contactati prin intermediul sectiunii: GDPR dreputurile consumatorilor.

In plus, daca sunteti rezident european, retineti ca va procesam informatiile pentru a putea indeplini contractele pe care le-am putea avea cu dvs. sau pentru a va urmari interesele legitime de afaceri enumerate mai sus.

SCHIMBARI

Putem actualiza din cand in cand aceasta politica de confidentialitate pentru a reflecta, de exemplu, modificarile aduse practicilor noastre sau din alte motive operationale, legale sau de reglementare.

CONTACTEAZA-NE

Pentru mai multe informatii despre practicile noastre de confidentialitate, daca aveti intrebari sau daca doriti sa faceti o plangere, va rugam sa ne contactati prin e-mail la adresa contact@ciprianmuntele.ro

Va rugam sa acceptati fisierele de tip cookie strict necesare pentru functionarea corecta a site-ului.

POLITICĂ PRIVIND FIȘIERELE DE TIP COOKIE

 

Site-ul ciocolatasivanilie.ro vă transmite această Notă de informare pentru a vă explica modul în care prelucrăm și protejăm datele  cu caracter personal.

Vă transmitem această Notă de informare la începutul interacțiunii noastre prin intermediul website-ului nostru.

1. Ce este un fişier cookie şi în ce scop este folosit?

Website-ul nostru utilizează tehnologia de tip cookie pentru a vă oferi un serviciu web mai bun. Datele stocate de fișierele de tip cookie utilizate pe website-ul nostru nu arată niciodată detalii personale în baza cărora să poată fi stabilită o identitate individuală.

Un fișier de tip cookie reprezintă un mic fișier text care este stocat și/sau citit de browserul dvs. web pe hard disk-ul dispozitivului dvs. final (de exemplu, computer, laptop sau smartphone) în funcție de site-urile web pe care le vizitați. De asemenea, fișierele de tip cookie fac interacțiunea dvs. cu site-urile web mai sigură și mai rapidă, deoarece acestea își pot aminti preferințele dvs. (de exemplu, autentificare, limbă), trimițând informațiile pe care le conțin înapoi la site-ul web originar (first-party cookie) sau către alt site web căruia le aparțin (third-party cookie), atunci când vizitați din nou site-ul web respectiv utilizând același dispozitiv final.

2. Cum puteţi controla fişierele de tip cookie

Vă puteți retrage consimțământul privind fișierele de tip cookie în orice moment. În acest scop, puteţi să blocaţi sau eliminaţi fişierele cookie fie prin intermediul setărilor browserului dvs. web sau prin utilizarea unor software-uri puse la dispoziţie de terți, sau urmând instrucţiunile specifice pentru categoriile de cookie din secţiunile următoare. In orice situaţie, pot apărea probleme legate de utilizarea anumitor părți ale site-ului web dacă dezactivaţi fişierele de tip cookie.

În cazul în care doriți să eliminați fișierele de tip cookie stocate pe dispozitivele dvs. și să configurați browserul dvs. web astfel încât să refuze fișiere de tip cookie, puteți să utilizați setările privind preferințele din browser-ul dvs. web. De  obicei, puteți găsi setările de navigare referitoare la fișiere de tip cookie în meniurile „Opțiuni”, „Instrumente” sau „Preferințe” din browserul web pe  care îl utilizați pentru a accesa website-ul nostru. În funcție de browserele web existente, pot fi utilizate mijloace diverse pentru a dezactiva fișierele de tip cookie. Pentru a obține mai multe informații, vă rugăm să vizitați website-ul browserelor dvs.:

  • Setări cookie în Internet Explorer – Internet Explorer;
  • Setări cookie în Firefox – Firefox;
  • Setări cookie în Chrome – Chrome;
  • Setări cookie în Safari – Safari;
  • Setări cookie în Edge – Edge;
  • Setări cookie în Opera – Opera.

Pentru a afla mai multe despre fișierele de tip cookie, vă rugăm să vizitați www.allaboutcookies.org sau să vedeți www.youronlinechoices.eu, care conține informații suplimentare privind publicitatea comportamentală și viața privată online.

3. Fișierele de tip cookie utilizate pe website-ul ciocolatasivanilie.ro

În baza funcției și scopului pentru care sunt utilizate fișierele de tip cookie, acestea sunt, de obicei, clasificate în următoarele categorii, pe care website-ul ciocolatasivanilie.ro le utilizează pe Website-urile sale:

  • Fișiere de tip cookie absolut necesare vă permit să navigați pe Website și să îi utilizați funcțiile de bază. De obicei, acestea sunt instalate doar ca răspuns la acțiunile efectuate de dvs. care echivalează cu o cerere de servicii. Aceste fișiere de tip cookie sunt indispensabile pentru utilizarea website-ului.
  • Fișiere de tip cookie privind funcționalitatea sunt utilizate pentru a vă recunoaște atunci când reveniți pe website-ul nostru și ne permit să vă oferim funcții îmbunătățite și mai personalizate, cum ar fi reamintirea preferințelor dvs.  Aceste fișiere de tip cookie colectează informații anonime și nu pot urmări navigările dvs. pe alte site-uri web. Perioada de expirare a acestor fișiere de tip cookie este de maximum 2 ani.
  • Fișiere de tip cookie analitice și privind performanța ne permit să recunoaștem și să numărăm utilizatorii și să colectăm informații despre modul în care este utilizat website-ul (de exemplu, paginile pe care un utilizator le deschide cel mai des și dacă utilizatorul primește mesaje de eroare de la anumite pagini). Aceasta ne ajută să îmbunătățim modul în care funcționează website-ul nostru, de exemplu, asigurând că puteți găsi ușor ceea ce căutați. Perioada de expirare a acestor fișiere de tip cookie este de maximum 2 ani. În ceea ce priveşte third-party cookies, perioada de expirare poate să varieze şi în unele cazuri poate depăşi 2 ani. Pentru mai multe detalii cu privire la această categorie de cookies, consultaţi Secţiunea 4 de mai jos.
  • Fișiere de tip cookie privind rețelele sociale vă permit să împărtășiți pe site-ul web activitatea dvs. pe rețele sociale, cum ar fi Facebook și Twitter. Aceste fișiere de tip cookie nu sunt controlate de către noi. Pentru mai multe detalii cu privire la această categorie de cookies, consultaţi Secţiunea 6 de mai jos.
  • Alte tipuri de fișiere de tip cookie care pot fi utilizate ulterior. Vă vom informa prin politicile noastre actualizate dacă sunt utilizate orice alte tipuri de cookies.

Vă rugăm să observați că website-ul ciocolatasivanilie.ro utilizează serviciile terțelor-părți pentru a obține informații cu privire la utilizarea de către dvs. a website-ului nostru pentru a optimiza experiența dvs. de utilizator. Aceste terțe-părți (inclusiv, de exemplu, furnizorii de servicii externe, cum ar fi serviciile de analiză a traficului web) pot, de asemenea, utiliza fișiere de tip cookie, asupra cărora nu exercităm niciun control.

 

4. Fișiere de tip cookie utilizate în scopuri statistice și pentru monitorizarea traficului web

Google Analytics

Website-urile noastre utilizează Google Analytics, un serviciu pentru analiza web, furnizat de Google. Google Analytics utilizează fișiere de tip cookie pentru a ajuta un anumit Website să analizeze modul în care utilizați respectivul Website. Informațiile generate de fișierele de tip cookie cu privire la utilizarea de către dvs. a Website-ului (inclusiv adresa dvs. IP)  vor fi transmise și stocate de Google pe servere care pot fi localizate în UE, SEE şi/sau Statele Unite. Google va utiliza aceste informații în scopul evaluării utilizării de către dvs. a Website-ului, elaborând rapoarte cu privire la activitatea Website-ului pentru operatorii Website-ului și furnizând alte servicii referitoare la activitatea Website-ului și la utilizarea internetului. De asemenea, Google poate transfera aceste informații către terți în cazul în care are această obligaţie conform legii sau în cazul în care acești terți prelucrează informațiile în numele Google. Google nu va asocia adresa dvs. IP cu alte date deținute de Google.

Puteți renunța la Google Analytics fără a afecta modul în care puteți vizita site-ul nostru web.

Informații detaliate cu privire la Google Analytics și protecția datelor cu caracter personal (inclusiv modul în care puteți controla informațiile trimise către Google) pot fi găsite la: https://policies.google.com/privacy/partners.

Pentru a împiedica monitorizarea prin acest tip de cookie, puteți instala un add-on pe browserul dvs. web (http://tools.google.com/dlpage/gaoptout).

5. Fișiere de tip cookie privind rețelele sociale

Pe website-ul nostru, terţe părţi care furnizează aplicaţii prin intermediul acestor  Website-uri pot plasa propriile lor fişiere de tip cookie în vederea monitorizării performanţei aplicaţiilor lor sau pentru a-şi personaliza aceste aplicaţii pentru dvs. De exemplu, atunci când distribuiţi un articol utilizând un buton de distribuire în reţelele de socializare (e.g., Facebook or Twitter) disponibil pe un Website, platforma reţelei de socializare asociată butonului respectiv va înregistra acest lucru. Pe website-ul nostru poate de asemenea să existe conţinut integrat („embedded”), de exemplu conţinut video al unor terţe părţi precum YouTube, şi, în acest caz, aceşti terţi pot să-şi plaseze la rândul lor propriile fişiere de tip cookie.

Asemenea fişiere de tip cookie nu pot fi accesate de website-ul ciprianmuntele.ro.

***

Ultima actualizare: 02 Septembrie 2021.

Putem actualiza această Politică din când în când și vă vom notifica orice modificare prin postarea noii variante pe Website-urile noastre. În cazul în care ne-ați furnizat datele dumneavoastră de contact și ne-ați autorizat să vă contactăm, vă vom anunța dacă modificăm această Politică în mod substanțial. Vă rugăm să consultați periodic această Politică pentru orice modificări.