Să tot fi trecut ani de când n-am mai mâncat crenvurști. Cu atât mai puțin hotdog. Și nu spun asta ca scuză, pur și simplu nu ne-am întâlnit. Nu am și nu voi avea vreodată o problemă cu acest tip de consum ce presupune crenvurști, salam, parizer, covrigi, kfc, mecdonalț, pepsi, cola, redbul și orice alte apucături moderne la care niște chimiști serioși își aduc aportul. Sunt pofte, le înțeleg foarte bine, nu fac parte din meniul meu obișnuit, dar fac parte din viața plină de pofte de care încă mă mai pot bucura. Așa să ne ajute Bunuțul pe toți în continuare.

hotdog-crenvurști-bacon-sos-de-branza

Cu pofta mea de crenvurști a fost cam așa. Mă sună într-o zi ciocolată și vanilie, mai pe la începutul verii, să-mi spună că a luat de la magazin pâineroșiiapăleuștean și ce nevoi mai aveam noi atunci plus crenvurști. Mi-a luat ceva să procesez informația, de când suntem noi împreună cred că fusese prima oară când cuvântul crenvurști fusese rostit cu voce tare. N-am cerut explicații, am pus asta pe seama poftelor, problema e că efectul a fost devastator la mine. Până am ajuns acasă am avut în cap doar crenvurștiul ăla umflat, pus între două felii de pâine încălzite, cu muștar turnat întru destrăbălarea simțurilor gustative. Tot ce a urmat a fost un imens blocaj. Vedeam doar crenvurști diafani zburând prin fața ochilor. Și ajung acasă.

– Ai fiert crenvurștii?
– Ce crenvurști?
– Păi n-ai zis că ai luat crenvurști?
– Aaaaaa, păi nu, am luat ca să i-l arunc lui Zmeu peste poartă. Ca să nu mai sară pe mine când intru în curte.
– Bun, și restul unde-s?
– Păi am luat doar unul.

Zmeu este el și la momentul acelui crenvurști avea câteva ore de când venise de la adăpost la noi în curte. Încă încercam să ne lămurim unii cu alții.

De aici mai departe lucrurile au fost simple. Atât de simple încât oricine ar putea înfunda un crenvurști între acele două felii calde de pâine, peste care să toarne muștar. Propunerea mea de  mai jos e un mic nivel peste. Unul mai bun, cred eu. 

Ingrediente
(pentru 4 hotdogi)

 • 4 hotdogi
 • 4 felii de bacon pentru rulare peste crenvurști
 • 3-4 felii bacon/șuncă pentru garnitură, tăiate cubulețe
 • 4 chifle
 • 2 cepe sănătoase, tăiate felii 
 • 1 lingură ulei
 •  8 scobitori

Pentru sosul de brânză

 • 150 gr brânză cheddar rasă
 • 100 ml smântână lichidă (32% grăsime) + 90 ml lapte
 • ¾ linguriță de amidon
 • ¾ linguriță pudră de usturoi
 • sare
hotdog-crenvurști-bacon-sos-de-branza

Mai întâi se face sosul, în care singura grijă e ca amidonul să nu facă cocoloașe. Sunt două variante, eu am ales-o pe a doua. 

Prin urmare, pune brânza rasă și amidonul într-o cratiță mică, foc mic, până se omogenizează. Apoi urmează restul de ingrediente. Se amestecă până când se topește brânza și încă vreo 3-4 minute peste. Sosul trebuie lăsat apoi la temperatura camerei, cu mențiunea că din când în când trebuie amestescat în el pentru a evita formarea pojghiței. Dacă e prea gros, se mai pune o lingură, două de lapte. Dar n-ar trebui să fie cazul. 

Pentru crenvurști, îmbinarea cu felia de bacon se face în felul următor. Adică fix ca în poza de mai jos. Nu uita să înfigi niște bucăți de scobitori pentru a fixa felia de bacon. Și nu uita, iar asta e esențial, să scoți acele scobitori înainte să asamblezi hotdogul. 

hotdog-crenvurști-bacon-sos-de-branza

În foarte puțin ulei, crenvurștii se prăjesc până baconul devine maroniu, până prinde crusta firească a unei felii de șuncă. Asta e tot și evident că nu, înainte de a-l prăji, nu trebuie să fierbi crenvurștii.

În aceeași tigaie, cu o lingură de ulei, se călește ceapa până la caramelizare. După care se prăjesc bucățelele de bacon rămase. 

Că se taie chifla în jumătate pe lungime, că se pune crenvurștiul, sosul, ceapa și baconul, astea cred că știe toată lumea. Dar că alături merg perfect niște castraveți murați cu mâna voastra după rețeta mea de anul trecut, care e aici, asta cred că trebuie musai să vă reamintesc.

hotdog-crenvurști-bacon-sos-de-branza


Share

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ