Chifle pentru burgeri, de făcut acasă, una dintre multele variante. Nimic complicat, trebuie doar puțină răbdare cât dospește aluatul.
Astea-s printre cele mai gustoase chifle pentru burger încercate de mine până acum, merg perfect și cu unt, lapte și o dulceață de casă, în caz că mai rămân și pentru a doua zi.
De ținut minte însă câteva lucruri importante.
- pe cât sunt de bune spre spectaculos de bune, pe atât de complicată poate deveni relația dacă le lași prea mult timp neconsumate. și când zic prea mult timp, du reperul spre câteva ore bune, cel mult o zi. ideal ar fi să le faci exact când ești gata cu burgerii. în caz că-ți rămân și pentru a doua a doua zi, poți să le mai încălzești puțin la microunde sau chiar la abur.
- rețeta de chifle de burgeri de mai jos este de aici. peste care am mai venit cu foarte mici ajustări. doar că rețeta originală e pentru 8-9 chifle. ce o să găsești mai jos sunt cantitățile pentru 4 chifle.
- se poate frământa la mână sau la robot. oricare variantă ai alege, aluatul e gata după frământat în momentul în care devine neted și nu se mai lipește de bol sau de mâini. dacă mergi pe variajnta propriilor mujki, ține cont de un singur lucru. Din momentul în care aluatul nu se mai prinde de mâini, mai ai de frământat cu simț de răspundere încă vreo 2-3 minute. sau ceva mai mult dacă nu ai încredere deplină în propriul brand. dacă mergi pe varianta mixerului, vreo 5-6 minute la viteză medie ar trebui să fie suficiente.
INGREDIENTE:
(chifle pentru burgeri)
- 300 grame făină – ai nevoie de făină cu 12% sau 13% proteină
- 10 grame drojdie proaspătă
- 100 ml lapte călduț (niciodată fierbinte, doar călduț, atât – 36-40 grade Celsius)
- ½ linguriță zahăr + 1 lingură zahăr
- 1/2 linguriță sare
- 1 ou (ou mare, 60 gr, bătut și împărțit în două)
- 25 ml ulei (floarea soarelui e perfect)
- 110 grame de iaurt natural- 3,5%-3,8% grăsime
- semințe de susan
Cerne făina într-un bol încăpător.
În laptele ușor încălzit am pus o jumătate de linguriță de zahăr, apoi am pus și drojdia, am amestecat până s-au dizolvat toate astea și am lăsat deoparte. Nu foarte mult, drojdia nu trebuie lăsată să fermenteze. Și nu uita că laptele trebuie să fie doar călduț. Dacă ai termometru, și tare bine ar fi să ai, ăsta te ajută mult în viață, temperatura laptelui ar trebui să fie cuprinsă între 36 și 40 grade Celsius.
M-am întors înapoi la făina cernută unde am turnat și omogenizat sarea și restul de zahăr. Urmează prima jumătate de ou, apoi iaurtul, uleiul, după care au venit laptele cu drojdia de mai sus. Amestecă și omogenizează cu o spatulă.
După care începe frământarea, ținând cont de tot ce ziceam mai sus. Personal prefer să frământ la mână, dar mixerul e cel puțin la fel de bun. Când termini cu frământatul, pui aluatul la dospit într-un bol mare. Poate fi chiar același în care ai amestecat inițial ingredientele. Bol pe care îl acoperi cu folie sau cu prosop, cam 45 de minte.
Răstorni apoi aluatul pe masa presărată cu puțină făină. Taie-l în 4 bucăți egale. După care rotunjeșete fiecare bucată în parte. Cu multă blândețe, cu foarte multă blândețe, fă 4 bile din aluat cât mai rotunde.
Acoperi acum chiflele proaspăt formate cu un prosop de bucătărie și le mai ții la dospit încă 15 minute.
Pui chiflele apoi în tavă, cu o hârtie de copt sub ele. Acum, aici, în tavă, le apeși încet cu și mai multă bândețe, cât să le turtești puțin.
Din cealalăt jumătate de ou le ungi într-un strat subțire. Și le lași în pace, așa neacoperite, încă vreo 35 de miute.
Între timp încălzești cuptorul la 190 de grade.
Și tot între timp mai ungi chiflele cu ou. Presari la ochi semințele de susan, mai rotunjești marginile dacă e nevoie, dar tot prin atingere ușoară. Dai tava la cuptor pentru cel puțin 20 de minute. Dar, în mod normal, dacă ai cuptor care îți dă temperatura corectă,, nu mai mult de 22-23 de minute. Trebuie să aibă în final o culoare brun-aurie. Și un scop în viață, am niște sugestii pentru tine aici sau aici.
Pentru varianta video, mergi cu încredere pe click în jos: