Spune-mi ce carte ai acum pe noptieră ca să-ți spun cine ești. Sau măcar ce carte ții în baie, că poate nu toată lumea o fi avut bani de noptieră.

Toate cărțile mele cumpărate în cei vreo 15 ani de București s-au cam împrăștiat de-a lungul anilor prin toate colțurile orașului, fiecare cu povestea ei. Nu regret nimic, le-am iubit foarte mult, dar nu atât de mult încât să mă leg de ele pe viață. Și nu, nu e vreo spovedanie de la care să aștept liniștea interioară sau iertarea intelectualilor. Pur și simplu am decis cândva, în viața asta, că e mult mai sănătos să nu mă leg pe viață de obiecte, fie că e vorba de cadouri, scrisori, cutii cu amintiri sau fie ele chiar și cărți. Oricum, știu că acolo pe unde sunt ele acum le e cu mult mai bine.

Excepție fac însă câteva albume foto și toate cărțile mele cu rețete. Pe astea le car mereu cu mine oriunde m-aș muta, uneori chiar și în cârcă. Le iubesc la fel de mult, doar că aici relația e puțin diferită. E mai degrabă o fericire bazată pe interes. Sunt cărțile cărora le datorez, în mare parte, existența mea culinară actuală. Și cred că a venit timpul să încep să vorbesc și despre ele.

În colecția mea a ajuns o carte cu rețete pe care vreau foarte mult să v-o recomand. Deja am trecut prin ea de două ori. E prima recomandare de gen la mine pe blog, o fac cu toată convingerea, iar asta sper să devină un obicei.

Cartea se numește 5 ingrediente, e cea mai recentă lucrare a lui Jamie Oliver și e fix despre ce spune și titlul. Rețete compuse din 5 ingrediente principale. E perfectă mai ales pentru cineva care e la început, dar e ok și pentru oricine simte că are nevoie de încă un punct de inspirație pentru diferite combinații ulterioare.

Sunt rețete care se fac rapid și care, fiind însoțite și de fotografii, pot da mult curaj în drumul către cuptor. În plus, am încredere absolută în combinațiile pe care Jamie Oliver le poate pune într-o carte cu rețete, fie ele chiar și cu atât de puține ingrediente. E cadoul perfect, o recomand cu drag și poate fi comandată aici

Am 3 rețete deja pe care le-am încercat, le-am ales aleatoriu, au fost ușor de făcut, nici nu prea ai cum să greșești. Prima dintre ele, un hamburger pe care autorul îl numește irezistibil. Eu aș zice doar că-i cam de porc și că-i al naibii de bun.

 

INGREDIENTE

  • 300 grame carne tocată de porc (ar ieși doi hamburgeri de aici, depinde și de mărimea chiflei)
  • 50 grame mix de frunze (spanac, valeriană și rucola, de exemplu, le găsiți gata ambalate în pungi)
  • 2 chifle (iar dacă vreți să vă complicați, și drăguț ar fi să vreți să vă complicați, o rețetă de chifle e aici)
  • 30 grame brânză cu mucegai
  • o pară cât mai coaptă, dar să nu fie mălăiață, pe cât posibil
  • niște piure de cartofi rămas de cu o seară în urmă, ăsta intră la opționale, eu am avut, am folosit, susține bine amestecul de arome de mai sus, însă nu trebuie să vă complicați dacă nu aveți

Para se taie în felii subțiri pe lungime, se amestecă într-un castron cu frunzele peste care se pune puțin ulei de măsline, oțet de vin roșu și puțin piper.

Carnea tocată se asezonează cu puțină sare și ceva piper, asta în variantă minimalistă, sau se merge la varianta extinsă în care puneți ingrediente specifice unui burger de porc. Eu am pus și un ou, un dram de ulei de măsline, puțin sos Worcestershire și Tabasco, poate ar mai fi mers un cățel de usturoi tocat mărunt sau muștar. Sunt foarte multe posibile combinații, poate mai bine ar fi să credeți voi în simțurile voastre. Un sfat, totuși, amestecați bine și lăsați carnea să stea în amestecul ăsta măcar o jumătate de oră înainte de a o pune în tigaie.

Cu mâna uscată se presează cei doi burgeri în forma unui chiftele rotunde cu o grosime de aproximativ un centimetru și se dau la foc iute, într-o tigaie neaderentă. 2-3 minute pe o parte, 2-3 pe cealaltă.

Chiflele, tăiate în două, le-am rumenit separat, pe interior, într-o altă tigaie, apoi, pe jumătatea inferioară a chiflelor am așezat, pe rând, piureul fierbinte (încălzit cu puțin unt, într-o cratiță), dacă nu e piure, aia e, se pune brânza cu mucegai, apoi burgerul fierbinte, pentru a topi brânza, după care vin 2-3 straturi de frunze și pere. Se pune capac și se halește imediat deasupra unei farfurii. Zeama din burger și brânza topită e posibil să vă facă să vă simțiți ca niște porcușori proaspăt scăpați de sub control. Porcușori, dar fericiți.

hamburger de porc cu pere

Share

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ