E aproape final de august, îs oamenii prin vii, pe la cules de prune, iar mie îmi arde de vișinată. Adevărul e că-mi arde rău, că-s într-o perioadă destul de lungă de tip alcoholess, vișinata-i gata și eu trebuie să mă mulțumesc doar cu poze. M-am făcut maratonist, aia e, sufăr.

Doar că tot fac vișinată de câțiva ani, mereu mă prinde începutul de vară fără rețeta de vișinată pe blog, așa că pentru 2020 încerc să fiu preventiv.

Vă asigur că nu-i deloc greu de făcut, iese tare bună, e testată și răstestată, singura problemă aici că ți se lungesc urechile până-i gata, măcar vreo două luni. 

Pentru un un borcan de 4,2 litri, e cel clasic, din poza de mai jos, ai nevoie de 2 kile de vișine. Ce vezi în poză e fix pe gramajul ăsta. 

Așadar, vișinele se spală și se curăță de frunze și codițe. Apoi se pun în straturi cu 800 grame de zahăr. Se pun în borcan, evident, în care primul strat va fi cel de vișine. Regula e ca la 1 kg de vișine să se pună 400 grame de zahăr. Oricât de mult zahăr v-ar părea, țineți-vă bine de cantitatea asta, așa trebuie, așa facem.

reteta-visinata-alcool-dublu-rafinat

Borcanul se acoperă apoi cu două-trei straturi de tifon peste care se pune o farfurie mică, lasă borhotul ăsta care se formează să respire, e multă viață acolo. Și îl lași tu așa să respire vreo 8-10 zile, nu afară, nu în beci, în bucătărie, la tine în casă aș zice eu că-i perfect. De vreo două ori pe zi vâră un linguroi mare și amestecă încet. Foarte încet. Poți să și scuturi borcanul, da’ eu zic că-i mai eficient cu linguroiul.

În zilele astea ale primei așteptări, e musai să faci rost de alcool dublu rafinat. Nu-i chiar o băutură ieftină, dar nici nu e ca și cum tu faci vișinată în fiecare lună, așa că alcool dublu rafinat să fie. Și încă ceva, dacă te pune păcatul să înlocuiești alcoolul ăsta cu orice țuică, rachiu, palinkă, vodcă sau orice altceva doar pe motiv că e tărie și n-are ce rău să-i facă, păi să nu te superi pe mine, dar poate mai bine ar fi să iei borcanul, arunci vișinele, îl speli și-l pui frumos în cămară, poate mai încercăm noi și la anu’. Da’ eu zic că n-o să înlocuiești nimic, știu eu că n-o să te lase inima să faci așa ceva. Așa că suntem ok, putem merge împreună mai departe.

La două kilograme de vișine eu folosesc fix 1 litru de alcool dublu rafinat. Rezultatul e o vișinată ceva mai tare, mai bărbătească, pentru varianta de pension, pentru domnișoare, se mai pune apă, dar nu știu să-ți spun câtă pentru că, îți zic sincer, eu nu i-am văzut rostul vreodată.

Dacă cicolatășivanilie mi-a zis că-i foarte bună așa, fără s-o întreb, apăi nici nu e cazul să-mi mai fac griji, pentru mine-i suficient. Oricum nu-mi făceam, mă alint și eu.

reteta-visinata-alcool-dublu-rafinat

Din momentul în care se pune alcoolul, borcanul se închide cu capac sau se strânge la gură cu folie de plastic și elastic pentru borcane. Se dă borcanul într-o cămară pentru vreo 6-8 săptămâni, cam asta ar fi media. Până atunci însă îți recomand să mai guști câte puțin, măcar la săptămână, ai să te prinzi de toate transformările vișinatei și o să-ți crească inima de bucurie să tot vezi cum în timp ajungi la ceea ce ți-ai dorit. A, și când o să guști, vezi că la început, în primele 2-3 săptămâni, ai să simți foarte pregnant puterea alcoolului dublu rafinat. Ai răbdare, nu intra în panică, aromele se vor domoli cu timpul, de-aia te și pun să stai aproape două luni pe bară.

Timp în care vezi tu ce mai faci bun prin casă, uite, de exemplu, ai putea să faci niște castraveți murați în saramură.
Să ne vedem sănătoși în 2020, am eu grijă să vă aduc aminte la timp de rețeta asta, Doamne ajută!

reteta-visinata-alcool-dublu-rafinat
Share

3 COMENTARII

  1. mic copil…

    ia incearca matale cu niste afine… nu d-alea de supermarket (mari)… d-alea adunate de mai sus de Horezu si spalate in apa de izvor… pui zhar “kil la kil”, apoi procesul e cam la fel cu exceptia timpului de asteptare: cam prin noiembrie se aseaza aromele…

    A! sa nu pui alcoale de 9x grade… maxim 60 grade.

    Sa domolesti taria merge si ceva “frunte” de corcodusa daca ai pe cineva cu alambic si chef de stat ghemuit – “corcodușca” nu-i asa aromata si merge ca “umplutura”

    Te bagi?

LĂSAȚI UN MESAJ