E 2019, e aproape final de august, îs oamenii prin vii, pe la cules de prune, iar mie îmi arde de vișinată de casă. Adevărul e că-mi arde rău, că-s într-o perioadă destul de lungă de tip alcoholess, vișinata-i gata și eu trebuie să mă mulțumesc doar cu poze. M-am făcut maratonist, aia e, sufăr.
Doar că tot fac vișinată de casă de câțiva ani, mereu mă prinde începutul de vară fără rețeta de vișinată pe blog, așa că pentru 2020 încerc să fiu preventiv.
Te asigur că nu-i deloc greu de făcut, iese tare bună, e testată și răstestată, singura problemă aici e că ți se lungesc urechile până-i gata, măcar vreo două luni.
Pentru un un borcan de 4,2 litri, e cel clasic, din poza de mai jos, ai nevoie de 2 kile de vișine. Dar să fie musai coapte bine de tot, e esențial să pui vișine bine făcute.
Ce vezi în poză e fix pe gramajul ăsta.

Așadar, vișinele se curăță de frunze și codițe, apoi se spală bine. Se pun în straturi cu 800 grame de zahăr. Se pun în borcan, evident, în care primul strat va fi cel de vișine. Regula e ca la 1 kg de vișine să se pună 400 grame de zahăr. Oricât de mult zahăr ți-ar părea, ține-te bine de cantitatea asta, așa trebuie, așa facem.
Borcanul se acoperă apoi cu două-trei straturi de tifon peste care se pune o farfurie mică, lasă borhotul ăsta care se formează să respire, e multă viață acolo. Și îl lași tu așa să respire vreo 8-10 zile, nu afară, nu în beci. În bucătărie, la tine în casă, aș zice eu că-i perfect. De vreo două ori pe zi vâră un linguroi mare și amestecă încet. Foarte încet. Poți să și scuturi borcanul, da’ eu zic că-i mai eficient cu linguroiul, important e să nu faci terci din vișinele alea.
În zilele astea ale primei așteptări, e musai să faci rost de alcool dublu rafinat. Din câte știu eu, sunt două variante aici, de 96 de grade și de 60 de grade. Recomandarea mea e să mergi exclusiv pe varianta 96 turbo. Nu-i chiar o băutură ieftină în final, că-i pe la vreo 90 de lei litrul, ăsta de 96, dar nici nu e ca și cum tu faci vișinată în fiecare lună, așa că alcool dublu rafinat să fie.
Știu, discuția e mai lungă aici. Într-o vișinată de casă se mai poate pune țuică, palinkă, vodcă sau alcoolul de 60 de grade. Eu nu zic că nu sunt bune, zic doar că e păcat a se folosi oricare dintre variantele astea. Am băut multă vișinată în viață, cele mai triste mi s-au părut în combinația cu țuică. Dacă țuica aia nu-i curată, și de obicei țuicile home made au niște gusturi îngrozitoare, păcat de toată munca. Ideal ar fi ca alcooul să fie cât mai netru, ca în final să-ți iasă doar vișinată. Altfel, te alegi doar un cupaj, nu e chiar ce îmi doresc eu în viață. Și pe lângă gust, eu cred foarte mult și în tăria ei. De-aia recomand alcool dublu rafinat de 96 de grade. Mergi pe mâna mea și îți promit că o să fie bine. Altfel, internetul e plin de alternative.
Dar să revenim la momentul alcoolului. Pe care îl pui în borcan, peste vișine, așa cum spuneam, după cele 8-10 zile de fermentare. La două kilograme de vișine eu folosesc fix 1 litru de alcool dublu rafinat. Rezultatul e o vișinată ceva mai tare, mai bărbătească. Pentru varianta de pension, pentru domnișoare, se mai pune apă, dar nu știu să-ți spun câtă pentru că, îți zic sincer, eu nu i-am văzut rostul vreodată.
Dacă cicolatășivanilie mi-a zis că-i foarte bună așa, fără s-o întreb, apăi nici nu e cazul să-mi mai fac griji, pentru mine-i suficient. Oricum nu-mi făceam, mă alint și eu.

Din momentul în care se pune alcoolul, borcanul se închide cu capac sau se strânge la gură cu folie de plastic și elastic pentru borcane. Se dă borcanul într-o cămară pentru vreo 6-8 săptămâni, cam asta ar fi media. Până atunci însă îți recomand să mai guști câte puțin, măcar la săptămână, ai să te prinzi de toate transformările vișinatei și o să-ți crească inima de bucurie să tot vezi cum în timp ajungi la ceea ce ți-ai dorit. A, și când o să guști, vezi că la început, în primele 2-3 săptămâni, ai să simți foarte pregnant puterea alcoolului dublu rafinat. Ai răbdare, nu intra în panică, aromele se vor domoli cu timpul, de-aia te și pun să stai aproape două luni pe bară.
Timp în care vezi tu ce mai faci bun prin casă, uite, de exemplu, ai putea să faci niște castraveți murați în saramură.
Să ne vedem sănătoși în 2020, am eu grijă să vă aduc aminte la timp de rețeta asta, Doamne ajută!

Mai lipsește ceva din borcan. 100g de sâmburi de caise. Doamnele o sa fie foarte mulțumite de aromă.
Parcă la Jurcovan am văzut asta, o să încerc sigur.
mic copil…
ia incearca matale cu niste afine… nu d-alea de supermarket (mari)… d-alea adunate de mai sus de Horezu si spalate in apa de izvor… pui zhar „kil la kil”, apoi procesul e cam la fel cu exceptia timpului de asteptare: cam prin noiembrie se aseaza aromele…
A! sa nu pui alcoale de 9x grade… maxim 60 grade.
Sa domolesti taria merge si ceva „frunte” de corcodusa daca ai pe cineva cu alambic si chef de stat ghemuit – „corcodușca” nu-i asa aromata si merge ca „umplutura”
Te bagi?
…of…si iara of!!!
In calitate de Maiestatea Mea aflata in deplasare, cu muncile mele lumesti…am delegat Consoarta Regala sa se ocupe Personal de aceasta Indatorire Sacra…VISINATA!
Mare greseala ….pe care mi-o asum Regeste (cum altfel!?)…
Consoarta a primit pe calea fb si blog-directului, reteta domniei voastre, cu rugamintea sa o respecte intru spirit si fapta!…n-ai cu cine!
Sfat Regal!…nu indatori o femeie/doamna/domnisoara sa faca munca ce numai un os BARBATESC poate face!…pentru ca dragoste, pentru ca suflet, pentru ca doare…doare al dracu’ esecul unei visinate moarte in fasha, neajunsa la termen si nascuta prematur, in chinuri groaznice…si…fara viatza!
August Iulian va urez!…si visinata nestemata!
Ma duc sa beau un Pinot Noir…sa-mi treaca!
Love…ca de obicei…
Cât mă bucur că mai văd pe cineva care nu pune apă deloc în vișinată. Azi. 10 Iulie, pun alcoolul de 96 de grade după care ascund damigeana de 1o litri pe undeva prin beci și uit de ea până in noiembrie decembrie. Până să ajungă ân sticle, o las la decantare până devine limpede limpede.
P.S. Eu, pe lângă vișine mai pun și cireșe amare. Așa fac de ani de zile. Iese bestială plus că are o culoare frumoasă.
Scuze! Corecție: ”În” sticle
Da, nici eu nu înțeleg varianta cu apa. În afară de faptul că există consumatori care preferă ceva între suculeț și lichior.
Felicitări pt dinamica textului ,modul absolut special de prezentare a rețetei.
Cu siguranța nu greșesc dacă te sfătuiesc sa scri eseuri ,texte literari , narațiunii , întâmplări cotidiene
Succes și considerație
Am pus alcool. Si am mai pus oleaca.
Reduslim este un ajutor puternic pentru pierderea in greutate – https://kshop5.pro/heMB65/
Sună bine, o încerc anul acesta. Voi împărtăși cu voi concluziile. Evident, trase la rece.
Cum ne dam seama dacă fermentația este una corectă? In momentul asta are putina spuma deasupra și miroase un pic înăsprit. Este ok sau este compromisă. Am văzut zeci de sfaturi contradictorii, lăsati la fermentat 10 zile și cu un rand mai jos „sa avem grija sa nu fermenteze”. Sunt total confuz. Pls help.
Cristian, fermentația există, însă dacă ai pus cantitatea de zahăr corectă, ea va fi la un nivel minim. Dacă pui suficient zahăr, cel puțin în proporția din rețeta de aici – unii pun chiar și mai mult -, ăsta va conserva vișinele exact cum trebuie. Spuma și mirosul înăsprit au apărut pentru că, cel mai probabil, le-ai amestecat mult prea puțin. Sau ai pus prea puțin zahăr. Sau ai pus zahăr brun. Sau a fost prea cald și le-ai lăsat puțin cam prea mult. Tind să cred că e ultima variantă. Acuma nu-mi dau seama exact cum e la tine în borcan, însă recomand să pui cât mai repede alcoolul. Ar trebuie încă să fie bine.
O fi ceva legat de metoda? Savori urbane sugereaza ca macerarea visinelor sa se faca in alcool, si doar dupa aceea sa se adauge zaharul, tocmai pentru ca extragerea aromei visinelor sa fie optima.
https://savoriurbane.com/visinata-de-casa-reteta-veche-pas-cu-pas/
eu zic ca vișinele nu trebuie sa fermenteze deloc. după ce pui zaharul peste ele și pui un capac sa nu intre aerul(dar care sa poată sari în caz de fermentație, sa nu explodeze damigeana) muti damigeana undeva ferit și nu o mai miști deloc pana pui alcoolul. asa face doar un sirop bun peste care torni alcool. apoi iar o mai lași la odihna. nu zic ca varianta de mai sus e greșită, dau doar o opțiune.
[…] ai niște vișinată, ai și vișine în acea vișinată, iar într-un moment de luciditate, înainte să te apuci să […]