Plecasem la drum să fac o simplă rețetă de pachețele de primăvară, chit că afară bate toamna binișor la geam. Doar că drumul ăsta s-a complicat, iar pe parcurs mi-a scos la iveală un adevărat conflict culinar. Ale cui sunt, dom’le, aceste pachețele de primăvară? Sau spring rolls, cum mai sunt ele cunoscute. Că și chinezii, mai ales chinezii, dar și vietnamezii, apoi și thailandezii spun că-s ale lor. Și de-ar fi doar ei. Cum, totuși, cineva trebuia să fie primul și aici, sursele confirmă toate meritele apariției acestui preparat fraților noștri chinezi. Doar că, vedeți voi, e fix ca la sarmale. Pe care le-or fi inventat turcii, dar oare cine le-a adus la perfecțiune? Așa și în cazul acestor pachețele de primăvară – care, apropo, tot un fel de sarmale le putem numi și pe ele. Doar că aici se schimbă puțin rolurile între ingrediente. Despre care trebuie făcute câteva precizări. 

 • Pachețele de primăvară pot fi doar cu legume, se poate pune pește, fructe de mare, carne de pui sau porc. e o libertate atât de mare aici că orice discuție despre autenticitate devine nulă. Totul ține de gust, inspirație sau de originalitatea fiecăruia.
 • Foile de orez pot avea dimensiuni diferite. eu le-am folosit pe cele mai mici, vezi poza de mai jos, sunt luate din Selgros, prin urmare, cantitatea de umplutură ține cont de acest detaliu.
 • Apropo de foile de orez, dificultatea mânuirii e doar aparentă, îți trebuie doar 2-3 încercări ca să înțelegi cum trebuie controlată o astfel de foaie, apoi totul devine foarte simplu. Important e ca orice foaie de orez să fie suficient de umedă pentru a nu rămâne casantă, dar nici exagerat de umedă pentru că astfel se va rupe mai ușor.
 • în rețeta de jos am folosit mânătărci uscate, sunt luate tot din Selgros, însă în rețetele asiatice se folosesc ciuperci specifice zonei. eu am mers aici pe mâna celebrelor mânătărci și bine am făcut.
pachetele-de-primvara-retete-asiatice

Ingrediente:

 • 400 g carne tocată de porc
 • 140 g morcov ras
 • 100 g ceapă tocată
 • 200 g varză chinezească tocată
 • 1-2 căței de usturoi tocați
 • 10 g ghimbir proaspăt tocat mărunt
 • 15 g mânătărci uscate
 • 2 linguri sos de soia
 • 1 lingură sos de stridii
 • 1 linguriță sos de pește
 • 1 linguriță amidon
 • 20-25 g arahide prăjite fără sare zdrobite într-un mojar sau tocate într-un blender
 • 2 pachete cu foi de orez pentru pachețele de primăvară
 • ulei de floarea soarelui
 • ceapă verde tocată
 • sare
pachetele-de-primvara-retete-asiatice

Ciupercile se lasă vreo 15-20 minute la înmuiat în apă fierbinte. 

Într-o tigaie mai mare, bine încălzită la o flacără zdravănă (poate fi un wok), se călește carnea tocată de porc. Fără pic de ulei – e sugestia mea. Tot ce ai nevoie acum e doar o ustensilă cu care să amesteci și să spargi carnea în bucățele mici până se rumenește. Punei-i sare spre final, dar fără să exagerezi cu sarea, au destulă sosurile alea asiatice, poți pune și piper dacă simți nevoia. E gata în momentul în care carnea e rumenită, iar în tigaie s-a dus și toată zeama lăsată în tot acest timp. 

Când carnea s-a rumenit, scoate-o într-un vas, separat, și las-o acolo cât gătești legumele. 

Pentru astea dai focul ceva mai mic, iar în aceeași tigaie, călește mai întâi ceapa tocată și morcovii rași. 2-3 minute. Dacă simți nevoia de puțin ulei, ca să nu ți se lipească legumele, poți pune o lingură, cel mult. Cu ulei. 

Adaugi acum varza chinezească tocată și mînătărcile tocate pentru încă alte 3 minute. Nu uita ca ciupercile să fie bine scurse, strânge-le bine după ce le scoți de la înmuiat, cu simț de răspundere, până le lași fără pic de zeamă. Abia apoi le toci și le folosești în tigaie. Și, de asemenea, la varză, nu uita să elimini cotorul, folosește exclusiv frunzele.

Separat, într-un bol, amesteci usturoiul, ghimbirul, sosurile și amidonul. Când varza s-a înmuiat în tigaie, torni amestecul ăsta și încorporezi bine. 

Mai lași totul încă 1-2 minute pe foc, apoi adaugi carnea și arahidele tocate. Amestecă bine și lasă totul să se răcorească cel puțin un sfert de oră înainte să te apuci de sarmale

Pachețelele de primăvară se fac în felul următor: 

Fiecare foaie de orez se ține la înmuiat în apă, aproximativ 15-20 de secunde. Se scoate pe un plan de lucru și se împachetează ca o sarma, după modelul de mai jos. Dacă vor merge la prăjit, e important ca foaia să fie cât mai strâns rulată în jurul umpluturii, altfel se va umfla la prăjit.

Pentru fiecare foaie am pus cam o lingură de umplutură.

pachetele-de-primvara-retete-asiatice
pachetele-de-primvara-retete-asiatice
pachetele-de-primvara-retete-asiatice

Pentru cuptor, 200 grade Celsius și vreo 10 minute ar trebui să fie de ajuns. 

Pentru prăjit în tigaie, e foarte bun uleiul de floarea soarelui, dar care trebuie turnat din abundență. 

Înainte de a le pune la cuptor sau a le prăji, dă-le o șansă așa cum sunt ele, crude. S-ar putea ca totul să se încheie aici. Și să se încheie cu bine! 

Nu uita să pui și niște ceapă verde tocată peste ele, când o fi să așezi oamenii la masă. Lasă că dă bine în poze, dar e potriveala naibii la gust! Pe care, însă, trebuie să-l completezi în încheiere cu un sos asiatic alături. Și cu cine ți-o fi ție drag. Tot alături. 

Rețeta asta e continuare a călătoriei mele imaginare după preparate din lumea mare. E o călătorie inițiatică împreună cu food truck-ul meu, tot imaginar și el. La finalul căreia poate că voi pleca mai departe chiar cu un food truck real. Sau poate că nu. Asta am s-o aflu eu atunci. Până acum, am mai descoperit empandas și tacos al pastor. Și-s încă multe cele care vor urma.

pachetele-de-primvara-retete-asiatice
Share

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ