Înțeleg că unii au făcut chiar un film care se numește Stă să plouă cu chiftele, problema e că n-au recunoscut și că ar fi vorba de chiftele marocane. Pentru că-i clar că despre ele era filmul, doar niște chiftele marocane merită cu adevărat un film al lor. Sunt foarte bune, iar la final îți cam vine să aplauzi. 

Ceea ce unii cred că vor și face, trebuie doar o mână de ingrediente, sunt ușor de găsit, ușor de folosit, puțin cam greu doar de acceptat că, la un moment dat, chiftelele alea se vor și termina. 

Câteva mici detalii înainte de a vă apuca de treabă:

Ras-El-Hanout e un mix de condimente specific marocan, nu e nevoie să-l faceți voi acasă, se găsește în Selgros, tot de aici am luat și pesmetul panko, iar cu restul ingredientelor n-ar trebui să fie o problemă. Cu o excepție. Supa de pui, supa stock pe care știu că nu toată lumea o face în mod obișnuit, deși e tare păcat. O rețetă pentru supa stock ar putea fi asta. Dacă nu vreți să vă bateți capul, deși în continuare spun că e mare păcat, atunci se poate înlocui cu apă. 

Și ar mai fi ceva, știu că destulă lume care nu suportă coriandrul. Evident, chiar și ăsta se poate înlocui în rețeta de chiftele marocane, cu pătrunjel sau chiar mărar, dar pentru a treia oară spun, ar fi păcat ca cineva să facă asta.  

chiftele-marocane-cu-sos

Pentru chiftele:

  • 500 gr carne tocată de miel sau vită
  • 1 linguriță condimente Ras-El-Hanout
  • o ceapă medie, tocată mărunt
  • 2 căței usturoi, tocați mărunt
  • 1 ou
  • 15-20 gr pesmet panko
  • 1 lingură coriandru, tocat mărunt
  • 1 lingură ulei de măsline
  • 1 linguriță chimion proaspăt pisat
  • 1 linguriță paprika afumată 
  • sare 

Pentru sos:

  • o ceapă tocată
  • 1 conservă (400g) roșii în bulion
  • 1 linguriță condimente Ras-El-Hanout
  • 1 linguriță scorțișoară măcinată
  • 1 linguriță paprika dulce
  • 80 ml supă de pui sau apă
  • 2-3 legătură coriandru, tocat
  • 40 g unt
  • 1 lingură ulei de măsline
  • sare
chiftele-marocane-cu-sos

La chiftele, pentru cine face așa ceva prima oară, pe cuvânt că totul e atât de simplu că ajungi să te și întrebi de ce au trecut atâția ani de beznă până la momentul ăsta zero al vieții tale. Bine, și la sos e la fel de simplu, dar să le luăm pe rând. 

Carnea tocată se amestecă într-un bol cu restul ingredientelor pentru chiftele. Sugestia și rugămintea mea e să nu te complici cu lingură, furculiță sau alte palete ajutătoare. Mâna, nene! Amestecă la mână până nu-ți mai recunoști degetele. E varianta cea mai bună pentru a omogeniza cât mai bine toate ingredientele. După care te pui să faci chiftelele. Ar trebui să fie ușor mai mari decât o nucă bine făcută. Undeva pe la 40 de grame, asta ar însemna pe la vreo 20 de chiftele. 

Apoi topește untul într-o tigaie, împreună cu uleiul de măsline, foc cel mult mediu. Adaugi chiftelele și le rumenești pe toate părțile. Când sunt aproape gata, adaugă ceapa din ingredientele de la sos, pe care o călești puțin, iar apoi adaugi roșiile tocate cubulețe cu tot cu sosul lor, coriandrul și restul mirodeniilor. Nu uita să pui și supa de pui sau măcar apă. Și sarea. Pune un capac, dă focul mic și lasă la bolborosit măcar vreo 10-15 minute. 

Și apoi sunt gata, mai trebuie doar să vezi care-i cel mai ieftin zbor cu avionul spre Maroc, că-i păcat să începi atât de bine călătoria asta, dar să o lași neterminată. 

Sau faci ca mine, îți iei food truck-ul imaginar și te plimbi prin lume. Azi s-a nimerit să fie Marocul, după, firește, chiftele marocane cu sos. Dar au mai fost și după niște tacos al pastor, au fost chiar și după empanadas sau pachețele de primăvară, iar călătoria e departe de a se fi terminat.

chiftele-marocane-cu-sos
Share

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ