Și să știti ca ambele variante, tăiței sau tăieței, sunt corecte. Da’ altceva vreau să vă zic. Dacă ar fi să  aleg ceva cu care sa mă țină minte lumea după ce n-oi mai fi, păi cam asta aș alege.

“Dom’le, era cam ciorbar, da’ în rest era un om bun.” Da, nene, sunt un mare ciorbar, beau zeama cu castronu’ și lipăi tăițeii cum am văzut eu în filmele cu japonezi și mă mai și mândresc cu asta. Îmi plac zămurile, da’ să fie făcute cu suflet. Fie că-s borșuri, ciorbe sau supe. Ideal ar fi să aibă tăiței de casă, dacă s-ar putea. Acolo unde sunt. Iar când nu sunt, facem. Că ceva mai simplu de atât nu există.

 

INGREDIENTE

 • 1 ou
 • 100 grame de făină, plus ceva de aruncat pe masă la întins
 • sare

Asta e tot. Știu, neverosimil de puțin.  Acuma să vă zic din experiența mea cum e cu gramajele astea pentru tăiței. La o supă în care se pune un pui și vreo 4 litri de apă (o treime se va pierde), pe care eu am fiert-o la foc foarte mic mai bine de două ore, gramajul e ok, ies suficient tăiței cât să acoperi strachina. Dacă se pune o găină mare, implicit și mai multă apă, aș dubla fără probleme cantitatea. Țineți cont de faptul că se vor umfla destul de mult la fierbere.

Și mai e ceva, mărimea oului poate influența aluatul. Să zicem că în cazul de față oul trebuie să fie cel puțin de mărime medie. Nu vă bateți capul prea mult, în nouă din zece cazuri, orice ou veți lua din magazin, va fi ok. Oricum, dacă e prea tare, se mai pune apă cât încape în coaja de la o jumătate de ou. Dacă e prea moale, puțin probabil, asta se rezolvă cu niște făină în plus, normal.

Se bate oul bine într-un bol și se amestecă la fel de bine cu făina și sarea. Se răstoarnă totul pe masă și se frământă vreo 2-3 minute cu simț de răspundere. Trebuie să iasă un aluat destul de tare. Nu cât să jucați 9 pietre cu el, dar suficient de ferm. E bine ca acum să stea vreo 20 de minute învelit. Pe masă apoi se presară făină, cât luați zdravăn între degete, iar aluatul se dă la întins, cu sucitorul, de preferat, până iese o foaie subțire. Se rulează și se taie  în fâșii după grosimea dorită. Repet ce ziceam mai sus, ei se vor umfla la fiert, să țineți cont de asta.

tăiței de casă

Acuma, dacă tot m-am întins la vorbă, să vă zic și cum am făcut eu supa. La asta nu e nimic greu, e doar mult. Poate dura și ore, depinde cât e de bătrână găina.

INGREDIENTE

 • un pui (dacă-i de țară, zău că merită deranjul) sau jumătate de găină
 • 3-4 morcovi
 • o ceapă mare
 • o rădăcină de pătrunjel
 • un ardei gras roșu
 • o țelină
 • 10-15 boabe de piper (musai să fie boabe pentru a lăsa supa cât mai clară)
 • o legătură de leuștean
 • una de pătrunjel

Carnea se spală și se pune la fiert în apă rece. Dacă se pune în apă fierbinte, cărnii i se va închide porii, iar asta o s-o țină și mai mult timp la fiert. Dacă e carne de țară, nu vă sfătuiesc să încercați varianta asta.

Mai departe sunt două variante. Dacă vreți o supă foarte clară, carnea se scoate după 2-3 clocote, se spală bine, se aruncă apa, oala se spală și ea, se pune iar apă rece și se reia procesul de fierbere. Foc molcom, să bolborosească încetișor, în neștire. Sau nu se aruncă nimic, dar trebuie să munciți să-i înlăturați spuma. Cu lingură, cu spumieră, cu multă răbdare, cu ce aveți la îndemână. Tot acum se pot pun și boabele de piper.

Ceva mai încolo, muuuult mai încolo, se pun legumele curățate. Cât de mult mai încolo, asta o să decideți voi. Când carnea e comestibilă – mai ales pieptul – se pun legumele, bucăți mari. Cu precizarea că leușteanul se pune snop, însă pătrunjelul se păstrează pentru farfurie. Se mai fierb 30-35 de minute, se sărează (abia acum se sărează, niciodată la început) și se mai lasă la fiert încă vreo 10 minute.

Acum se scoate toată carnea și legumele, iar zeama se strecoară printr-o sită deasă într-o altă oală. Se pune înapoi la fiert cu tot cu tăiței. Când sunt gata, se mai pun câteva bucăți mici/fellii de morcov și/sau ardei pentru culoare. Același lucru se face și cu pătrunjelul. Carnea se lasă la răcit și se folosește pentru alte feluri de mâncare. Cu puțină imaginație, mai hrăniți sufletele casei de câteva ori cu ea.

tăiței cu supă

Share

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ