Îți trebuie o doză de inconștiență să vii acasă de la piață cu o plasă plină cu ciuperci despre care nu știi nimic. Cum ar fi, de exemplu, o plasă plină cu pălăria șarpelui. Ciuperci despre care abia atunci ai aflat pentru prima oară că există. Nu știi dacă-s bune și, mai rău, habar n-ai dacă-s comestibile. Da’ te încrezi și tu ca un tont urban ce ești în doamna care ți le-a vândut în marginea aia de piață. Părea că se pricepe.

Am stat cel puțin o jumătate de oră să citesc apoi pe inernet despre ele. Să mă asigur că fac ce trebuie, că și mâine, pe vremea asta, voi fi tot aici, la mine acasă. Bine, în momentul în care scriu textul ăsta, încă sunt, teoretic, în perioada critică. Am aflat cu ocazia asta că există ciuperci a căror toxicitate își face efectul după ore bune după consum. E, și dacă e să fie, aia e, măcar am băut un vin bun în seara asta. Da’ n-o să fie, pentru că m-am documentat suficient și recunosc că m-am felicitat singurel pentru curaj.

Pălăria șarpelui sunt niște ciuperci extraordinare. Înțeleg că foarte multă lume e convinsă că-s toxice, motiv pentru care ele și rămân, în general, neculese. Și cam ăsta e motivul pentru care și scriu textul ăsta aici. Acestor ciuperci li se face o mare nedreptate! Și e mare păcat. Dacă dați peste ele, nu vă codiți, nu vă sfiiți, luați-le cu încredere, că tare bine o să vă facă.

Se mai numesc și curcani, nane, piciorul căprioarei sau, cum mi-au lăsat mie câțiva oameni prin comentarii, pula calului. Variantă care, se pare, ar fi greșită, da’ nici n-am stat să caut.

Sunt ciuperci de tip delicatesă și înainte de a le folosi în orice fel de rețetă, recomand cu toată inima tigaia grill. Pentru că ele de felul lor sunt niște mici antene parabolice, diametrul poate depăși 10-13 cm, recomand tăierea lor în sferturi. Sare și atât. Merg perfect cu un pelin roze. Merg de minune.

pălăria șarpelui ciuperci

 

Share

9 COMENTARII

 1. Aveti dreptate.In zona muntoasa a Sibiului recte Rasinari,Gura Riului sunt culese cu grija in sep-oct.
  Atunci apar “parizolii” asa cum sunt porecliti aici.
  Se prefera snitzelul,deh,amintirea austriecilor.
  Sunt grozave.
  Nu ma impac insa cu ideea de a opari inainte de a crea pane-ul…
  Oricum eu las cateva in gradina sa lase sporii..

 2. Multumim, Ciprian! La mine in zona (Mehedinți, Gogoșu) le zice “ciopârtani”. Le-am mancat in multe stiluri, pane, ciulama, sos, grill etc Și, da, chiar sunt delicatesa!

 3. Domnu Ciprian( eu sunt Cătălin) un coleg și prieten al meu a citit tot reportajul tău! Pas cu pas la entuziasmat atât de tare ce ați scris încât credea ca am scris eu! Deci în final știu ceea ce spuneți e corect 100%! Multa sănătate și mulțumesc ca datorita ție mai punem lumea pe alegeri bune!!

LĂSAȚI UN MESAJ