Există inițiativă în lumea culinară românească. Pe termen lung, asta nu e neapărat o veste bună.

Bucătăria noastră va rămâne în continuare, pentru multă vreme, una destul de chinuită și blocată în propriile angoase. Dar lucruri bune se întâmplă, un bulgăre micuț a luat-o încetișor la vale. Depinde doar de noi care-i va fi direcția. Și viteza.

În ultimul an, de când eu am devenit foarte atent la fenomenul gastro, am dat în mod constant peste câteva demersuri concrete și sănătoase ale unor oameni deciși să pună umărul la schimbarea percepției asupra bucătăriei românești. E nevoie de o schimbare profundă, care ar presupune, printre altele, diversitate, calitate, responsabilitate, curiozitate, adaptabilitate, simplitate și complexitate, în același timp. Pe scurt, evoluție. Oricât de mult am iubi tocănița, ciorbița sau pulpița cu cartofi, noi merităm mult mai mult decât atât. Și avem suficiente forțe și resurse pentru a face lucrurile să se miște.

Fără a renunța la nimic din ceea ce ne definește pe noi din punct de vedere gastronomic, mâncarea românească a ajuns în punctul în care i se cere un “upgrade” care s-o aducă la zi, iar astfel să-și găsească un loc și să conteze printre bucătăriile importante ale lumii.

Am discutat zilele trecute cu un profesionist, Chef Titi Merișan, despre actuala stare de fapt a bucătăriei în România. Nu e nimic diferit nici aici față de ce se vede și se simte cam peste tot în jurul nostru. Suntem încă într-o zonă gri. Momentan e greu să dezvolți sănătos un domeniu care rămâne extrem de volatil. Spre exemplu, poate cea mai mare traumă a restaurantelor de la noi rămâne cea a personalului. E o doar o parte a problemei, dar asta se pare că doare cel mai tare. Cohorte întregi de bucătari sau ospătari continuă să migreze pentru totdeauna către lumi mult mai generoase. Învață aici, devin buni aici, dar se duc să se dezvolte în alte părți. Nu te poți supăra pe așa ceva. Dar unii au decis că pot lupta cu asta.

Titi Merișan e unul dintre cei care acum sunt deciși să împingă lucrurile înainte. L-am întâlnit în cadrul unei demonstrații gastronomice organizată în cadrul Selgros Berceni. ‘’Bucătăria în 10 minute’ e un proiect pe termen lung, început în vară, care mie mi-a plăcut foarte mult. Și la care am ținut să ajung din proprie inițiativă pentru a scrie despre el. Face parte din bulgărele ăla mic de care ziceam mai devreme că începe să se rostogolească.

Un proiect care promite, celor interesați, un mod direct de consultanță, oferită gratuit, despre ce înseamnă să prepari și să eficientizezi un meniu, cum să amenajezi un local sau cum să faci management de personal. E un proiect care încearcă să le arate atât clienților Horeca, dar și consumatorilor casnici, soluții pentru o bucătărie cât mai simplă. Și eficientă. Fără adaosuri sau fără prafurile de care încă nu suntem pe deplin conștienți.

Doar că nu e suficient să vrei să oferi consultanță, fie ea și pe gratis. Un retailer și un profesionist care se pun la dispoziția clienților nu vor schimba cu nimic lucrurile dacă nu există deschidere din partea celor cărora li se adresează o astfel de inițiativă.

Momentan, după cum mi-a spus Chef Titi Merișan, e încă multă reticență. În general, oamenii sun convinși că știu deja și că nu prea mai au nimic de învățat. Fie că e vorba de mâncare, fie că e vorba despre cum se gestionează un loc în care produce mâncare. Și e cam greu să te lupți cu așa ceva. Oamenii ăștia sunt dispuși să-ți dea, dar trebuie să fii și dispus să primești. E un proiect făcut din convingere, dar în care e nevoie de multă răbdare. Iar cei implicați mi-au spus că sunt dispuși să investească oricâtă răbdare e nevoie.

Despre viitoarele serii ale proiectului ‘’Bucătăria în 10 minute’’ puteți afla de pe site-ul selgros.ro

Despre viitorul gastronomiei românești promit să mai scriu în următorii mulți ani pe

Selgros - Bucătăria în 10 minute’Selgros - Bucătăria în 10 minute’

Selgros - Bucătăria în 10 minute’

Selgros - Bucătăria în 10 minute’

Share

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ