Am să încep cu o întebare esențială, este gazpacho o supă de roșii? Evident că este. Păi și atunci de ce o supă de roșii n-ar putea fi un gazpacho? Aici depinde doar de care parte a lumii te afli. Și mai ales depinde de cât de mare ți-e orgoliul culinar.
Dacă vrei să vezi cam ce iureș se poate face în jurul unei rețete de gazpacho, îți recomand să intri la Gordon Ramsey pe pagina de Youtube. Care a pus busuioc în rețetă. Jihad!
Hai să lămurim măcar parțial povestea asta cu gazpacho și mândria locală.
- în mare, un gazpacho clasic, sau ceva cât mai aproape de o rețetă clasică de gazpacho, are câteva ingrediente. roșii, castravete, ardei, pâine, uneori ceapă, uneori usturoi, ulei de măsline, oțet, sare și cam aia e. date toate prin blender, lăsate la rece câteva ore și uite ai făcut gazpacho clasic.
- e, și de aici încep variațiunile. că mai trebuie pusă și apă, că mai trebuie pusă gheață, chimion, apio, păi nu, că ăla clasic e gazpacho andaluz, dacă te apuci să mai torni ingrediente în el îl faci gazpacho sevillano, și tot așa. în concluzie, dacă vrei gazpacho clasic, îți recomand să intri pe Marele Internet, sunt multe drumuri care duc într-acolo, sunt convins că îl vei găsi pe cel corect.
- am să îți propun mai jos tot un gazpacho, pleacă de la rețeta aia clasică, oricare ar fi ea, însă eu zic că asta-i ușor îmbunătățită. mai multe arome, în mai multe straturi, singura provocare aici e dozajul corect. hai să vedem cum îl scoatem p-ăsta. ține cont doar de următoarele detalii.
- gazpacho ăsta de mai jos, și în general orice gazpacho, are trei mari forme de agregare. prima, chuncks, adică ingredientele deși sunt tăiate în bucăți cât mai mici, ele nu sunt făcute pastă. e cea pe care o și recomand eu. a doua e varianta pastă, adică merge totul la un loc în blender. bună și asta. sau a treia, varianta sos limpede, la care, după ce toate ingredientele sunt puse la comun în blender, mai trec apoi și printr-o sită deasă. elimini astfel tot ce e pieliță, sâmbure, rămâi cu un sos aproape spumă, ce-i drept dă mai bine în poze, dar aia e deja varianta de fițe. cum ziceam, propun prima variantă. unde deși ingredientele trec totuși prin blender, o să avem grijă să rămână și acel crancines la fiecare lingură.
- vezi că mai jos recomand două tije de țelină, am scris acolo că-s de-alea subțiri. am dat oricum gramajul, ține-te de el. sunt tipuri diferite de apio, diferențele pot fi mari, asta e valabil în general pentru rețetele unde ți se recomandă să pui tijă de apio. de care tijă de apio? că aia din olanda e de 3 ori mai mare decât aia din românia. iar aia a noastră deși e mai subțire e și mai tare. de-aia eu și recomand acolo să te folosești în primul rând de gramaj.
- și încă ceva important. dacă nu ai niște roșii care să merite pe bune să fie puse într-o mâncare, mai bine pui un suc de roșii cinstit dintr-o conservă. sau mai bine nu mai pui deloc. dar e o mâncare de vară asta, te descurci cumva să fie bine.
Ingrediente:
- 600-700 g roșii de-alea bune, coapte și zemoase
- 250 g ardei grași curățați de semințe
- 200 g castraveți, fără coajă, cam 2 bucăți
- 60 g ceapă roșie, o bucată
- 2 căței de usturoi tocați
- 70 g apio, două tije subțiri, curățate de coajă
- două linguri de oțet alb
- 50 ml ulei de măsline (asta înseamnă vreo 5 linguri pline)
- ardei iute (opțional) sau sos tabasco (la fel de opțional)
- sare/piper
Pentru ricotta cu lămâie și busioc:
- 250 grame de ricotta
- coaja rasă mărunt de la o lămâie
- 10 grame de busuioc tocat
- sare
Ai să ciopârțești legumele astea pe rând, îți recomand să folosești un chopper, adică un tocător electric.
Cureți roșiile de cotorul cel verde, scapi de el, arunci roșiile la tocat. Da, cu tot cu coajă, nu-ți bate capul cu blanșatul, lasă pielița aia de pe roșie în pace.
Pune toată pasta de roșii care iese de aici într-un bol. Mare, suficient de încăpător încât să poți amesteca acolo fără să dai pe afară.
Toacă apoi castreveții și ardeiul iute. Ține minte că ăsta e opțional, supa asta merge doar cel mult ușor spre vag picantă. Pune totul apoi peste roșii.
Amestecă acum în tocător ceapa, ardeiul gras și tijele de țelină. Toarnă în castronul cel mare, pune uleiul, pune oțetul, dă-i cu sare, piper și amestecă. Gustă și decide ce vrei să mergi mai departe, la partea cu ricotta. E posibil să decizi că vrei să te oprești aici. Chiar e delicios ghiveciul ăsta zemos, așa cum e el acum, să știi că eu te înțeleg dacă vrei să tragi linie aici. Dar îți sugerez totuși să insiști. Mai ai puțin până la final.
Tai busuiocul mărunt, pui într-un castron, razi peste busuioc o lămâie pe ochiul mic, pui ricotta, dă-i și cu sare, amesteci bine și ai terminat. Bravo că ai ajuns până aici, acum chiar mai ai puțin. Oarecum.
Crema asta de ricotta merge peste supă, dar numai și numai după ce ea, supa, a stat măcar vreo 2-3 ore la frigider.
Fă-o frumoasă pentru poze cu ce floricele vrei tu pe deasupra ei. Dar nu exagera. Sau mai bine n-o faci în niciun fel, o lași exact așa cum e ea și o mănânci. Ia să vezi ce bună e și fără like-uri.
Imediat o să vin aici și cu rețeta video. Aici, adică pe Insta. Acușica.