Se întâmplă să dai vara peste gălbiori prin câte un magazin, să îi vrei, să ți-i imaginezi la tine în farfurie, dar să nu fii foarte convins că știi și cum să faci asta în mod corect. Și ăsta e momentul în care ajungi pe câte un blog culinar, poate găsești ceva care să te inspire. Hai să vedem dacă reușim să avem o relație, dacă facem gălbiori în obrăjori sau rămâne să ne mai vedem noi, așa, doar uneori.
Eu zic să o luăm ușurel cu începuturile. Cea mai sigură, cea mai simplă și probabil e cea mai bună variantă e cea a plitei. Sărim însă peste, în realitate e doar aparent o treabă simplă, acolo simplitatea aia presupune și ceva experiență.
Ai mai jos ceea ce s-ar putea numi gălbiori trași în tigaie, cu unt și parmezan. Și ce-o mai fi prin lista de ingrediente. Simplu de făcut, îți promit că n-ai nevoie de facultate ca să închei cu bine tot ce urmează mai jos.
Apropo, în iunie 2016, puneam o poză pe Facebook în care scriam cu convingere despre ceea ce credeam eu că va fi prima postare pe blog. Am zis atunci că e unul dintre cele mai bune și simple lucruri făcute de mine pe care le-am mâncat vreodată. Nu mi-am schimbat părerea.
Postarea e aici, e interesant de observat micile diferențe apărute între timp. S-a schimbat vinul, s-au schimbat pozele, s-au schimbat și vremurile, gălbiorii au rămas însă aceiași.
INGREDIENTE:
- 300 g gălbiori, ăștia ajung pentru cât să încarci 4 felii de pâine normală, de tip franzelă (probabil o să cumperi 500 g de gălbiori, la cantitatea asta se găsesc în general în magazine, e ok, restul de 200 g ar putea merge într-o omletă, de exemplu)
- 1/2 ceapă tocată mărunt
- 1-2 căței usturoi tocați mărunt
- 30 g + 20 g unt
- 1 lingură ulei de floarea soarelui
- 30 g parmezan ras
- pătrunjel (dacă nu vrei pătrunjel sau poate doar n-ai pătrunjel, ai putea să pui rozmarin, cimbru sau chiar tarhon)
- sare/piper
Spală gălbiorii exact așa cum îi cumperi, bucăți întregi. Lasă-i la scurs într-o sită, eventual poți să-i mai usuci puțin cu niște hârtie absorbantă. E chiar indicat să faci asta, însă nu-ți fă iluzii prea mari, ciupercile vor lăsa oricum apă.
Într-o tigaie încinsă, foc cel mult mediu, pune uleiul, untul (30 g) și ceapa. Călește puțin ceapa, poate un minut, poate cel mult două, abia apoi pune gălbiorii. Pe ăia mari, cei mai mari, poți să-i și retezi în două.
Cum ziceam mai sus, în tigaie ai să descoperi că ciupercile lasă zeamă. Nu e nimic greșit, ai răbdare cu ele, învârte-le constant și așteaptă până când lichidul începe să dispară. Pune usturoiul, dă-i cu sare, dă-i cu piper, rostogolește totul mai departe, iar când crezi că ciupercile alea s-au perpelit suficient, mai dă-i o dată cu unt. Juma de minut, cel mult juma de minut, timp în care și amesteci, dar nu oricum. Adaugi acum parmezanul și pătrunjelul. Dacă simți nevoia să iei și niște like-uri pe Insta, mai lasă puțin deoparte din parmezan și verdeață pentru pleiting.
Sper că în momentul ăsta ai deja feliile de pâine prăjită puse deoparte. Nici nu mai e nevoie să-ți spun ce e de făcut mai departe, tu doar ascultă-ți instinctul. Care tot el o să te înghesuie să scoți un vin alb de la rece. E vară, e cald, un pahar de vin alături nici nu ține de fapt de instinct, ci de respect.
Cin-cin, respekt și să nă ta te!