Efectul multor grade lipsă în termometre de azi, am făcută o supă asiatică, numa bună de desfundat sinapsele. Scuzați deranjul. Dar asta se întâmplă, o supă asiatică fierbinte în care ai mai pus și ghimbir, un ardei roșu și ceva usturoi, n-are cum să nu te trosnească puțin pe la interior.
E o supă asiatică cât o baie de arome asta, e simplu de făcut, tăiței de orez se găsesc, toate ingredientele, de fapt, se găsesc, mai e nevoie doar de niște bunăvoință.
INGREDIENTE:
- 1,5 litri apă+stock de legume sau pui (recomand cam un litru de stock, restul apă)
- 350-400 gr piept de pui fără pieliță și os, tăiat fâșii sau cuburi
- o lingură plină cu ghimbir ras/ aprox. 5-6 grame
- 2 căței de usturoi tocați
- tăiței de orez (100-120 gr)
- 100-125 gr ciuperci shiitake, tăiate sferturi (sunt ok și cu champignon) + unt pentru călit
- 2 linguri cu porumb dulce la conservă
- 2 fire ceapă verde, cu tot cu partea albă, tocată mărunt – se păstrează puțin și pentru decor
- 1 lingură plină cu ulei de susan
- 1 lingură plină cu sos de soia
- frunze de mentă și busuioc
- 1 ardei iute roșu, adică picant ca naiba, curățat și tăiat fâșii subțiri
- sare/piper
Mai întâi pui la călit ciupercile în unt, nu foarte mult, 5 minute pe foc mediu, asta e o operațiune opțională, dar cam obligatorie pentru un gust și mai bun. Ca să fii sigur că nu arzi untul, pune și un strop de ulei.
Pune apa+stockul la fiert, împreună cu puiul, usturoiul, ghimbirul, sarea și piperul. După primul clocot lași focul mic, acoperi oala cu un capac, dar lași o gură mică de aerisire cât să-i permiți aburului să iasă.
După ce s-a fiert carnea, estimez undeva pe la 15-20 de minute, vii cu restul ingredientelor. Tăiței de orez, ciuperci, porumb, ceapă verde, ardei iute, sosul de soia și uleiul de susan. Lași câteva minute până când se fac fac tăițeii, cam 4 minute durează. Frunzele de mentă și busuioc le pui în castron, în supa fierbinte. Foarte fierbinte. Sugerez să pui cam o lingură de frunze, jumătate mentă, jumătate busuioc, tocate mărunt. Nu te lua după ce vezi în pozele din articol, eu le-am lăsat întregi doar pentru prezentare. E foarte important să împrăștii aromele de busuioc și mentă în toată farfuria, dar fără ca ele să devină note dominante.
Supa asta e distrugător de bună cu o condiție. Să fie fierbinte. Și cu încă una. Să fie fierbinte și picantă. Plus încă o condiție esențială. Să fie făcută. Așa că fă să fie bine.