Cei mai buni burgeri o să-i găsiți în altă parte. Pentru că la burgeri e ca la pizza. Fiecare e convins că ai lui sunt cei mai buni. Sau fiecare e convins că știe el unde se mănâncă cei mai buni burgeri din oraș, întotdeauna alții decât ăia pe care îi preferi tu. Poți să vii cu cei mai premiați burgeri, care au și cele mai bune și multe review-uri, nu știu cum naiba se face, dar aproape întotdeauna cineva îți va spune că ăia, cei mai buni, sunt, de fapt, în alt loc.  

Eu mă voi limita în a vă spune doar că rețeta de mai jos tocmai a fost testată pe câțiva oameni foarte pretențioși de felul lor. S-a cerut porție dublă și pentru mine a fost suficient.

INGREDIENTE:

 • 1,5 kg carne de vită (eu am ales antricot, la cantitatea asta ar trebui să vă iasă vreo 10-12 burgeri)
 • o lingură plină spre arhiplină cu muștar clasic
 • o lingură cu aceeași cantitate de sos chili sriracha, dacă sunteți fani ai preparatelor iuți, altfel poate e mai bine să limitați cantitatea (găsiți aici povestea acestui sos)
 • sare/piper
 • ceapă roșie, tăiată rondele
 • două linguri cu oțet de rodie
 • câte două felii de bacon sau piept crud-afumat pentru fiecare burger
 • salată verde
 • câte o felie de brânză emmentaler, tot așa, pentru fiecare burger
 • castraveți murați, dar de bună calitate
 • maioneză, găsiți aici rețeta. sau rețetele, vă recomand varianta la blender
 • muștar
 • ulei
 • sare/piper
 • chifle pentru burgeri, rețeta o găsiți aici.

Și acum să explic puțin ingredientele și procesul de modelare a marelui turn.

Recomandarea mea e să luați carne de vită căreia să-i faceți voi felul acasă. Adică s-o tocați. Adică, mai exact, n-o luați gata tocată. Carnea tocată de-a gata nu-i neapărat rea, dar pentru că n-o să știți niciodată ce conține, e de preferat să mergeți la sigur. Nu-i greu să faci burgeri, dar e păcat să nu-i faci foarte buni.

Atunci când alegeți doar vită pentru burgeri, de preferat ar fi să aveți bucăți de carne cu procent de grăsime. Zona de la gât (greabănul) e o alegere foarte bună. Grăsime în carne înseamnă burgeri suculenți, așa că nu săriți peste detaliul ăsta.

Eu am ales antricot, că pe ăsta l-am găsit, e o zonă vecină greabănului, cu ceva mai puțină grăsime, motiv pentru care am și adăugat feliile de piept de porc. Dar, așa cum spuneam și în lista de ingrediente, poate fi și bacon. Sau se poate și fără, desigur.

Carnea de vită se toacă în mod normal de două ori, deși recomandarea mea ar fi să împărțiți carnea în două, iar o jumătate să o tocați doar o singură dată. Așa obțineți o carne mai suculentă, pe de o parte, dar și una care va deveni un liant mai bun în formarea chiftelelor, pe de altă parte.

Carnea se curăță de tendoane și membrane (a nu se confunda cu partea de grăsime), se taie bucăți mici și se trece prin mașina de tocat după cum spuneam mai sus.

Se amestecă împreună cu sosul chili, cu muștarul, sarea și piperul. Și se amestecă doar cu mâna. Nu le frământați ca pe pârjoale, asta e o operațiune care trebuie făcută delicat, dar în același timp să fiți siguri că s-au omogenizat toate ingredientele.

Faceți chiftelele, acoperiți cu o folie, apoi puneți la rece. Da, chiftelele trebuie să stea la rece măcar o jumătate de oră înainte de a fi puse pe grătar. Există recomandări care spun că inclusiv accesoriile metalice ale mașinii de tocat ar trebui ținute cam o oră la congelator înainte de a pune carnea la tocat. Recunosc, n-am mers chiar până acolo.

Între timp, tăiați ceapa rondele și amestecați-o cu oțetul de rodie, sarea și piperul, după gust. Nu mă înjurați dacă nu-l aveți, însă oțetul de rodie e un mic secret al rețetei ăsteia, n-aș renunța la el, așa că ochii mari la rafturi, îl găsiți pe la magazinele arăbești. O să vă îndrăgostiți de el, o să-l tot vreți apoi prin salate. Sau la o nouă tură de burgeri.

Lăsați ceapa la marinat, pregătiți frunzele de salată și castravetele murat, tăiat felii de-a lungul său. Faceți maioneza, insist pe varianta rapidă la blender, apoi puneți într-un castron muștarul cu puțin ulei și omgenizați bine.

Pentru a nu avea surprize la grătar, lăsați cărbunii să se aprindă pentru a-și stabiliza căldura. Până atunci curățați grătarul deja încins cu niște șuncă.

Ungeți-vă pe mâini cu puțin ulei, luați burgerii în palme, dați-le forma finală,  apoi pe grătar cu ei. Estimez vreo vreo 4-5 minute pe fiecare parte, timp care depinde însă de distanța până la cărbuni, căldura focului sau preferințele personale. Eu îi prefer făcuți mediu, niciodată peste, mai degrabă spre în sânge.

Pe grătar așezați și feliile de porc, până își schimbă culoarea și devin ușor crocante. Nu exagerați cu crocantul.

Un singur detaliu foarte important mai e aici. Feliile de brânză trebuie așezate pe un element fierbinte. Care e fie burgerul, fie felia de chiflă. Fie amândouă. O variantă ar fi să așezați brânza direct pe burger în ultimele 30-40 de secunde în care e ținut pe grătar. Sau, de asemenea, chiflele, tăiate în două, pot fi ținute și ele pe grătar pentru a fi încălzite. Prindeți astfel felia de brânză între burger și chiflă, va fi suficientă căldură acolo încât brânza să se topească puțin.

Felul în care decideți să construiți marile turnuri vă aparține. Ca regulă, sosurile ar fi bine să le întindeți direct pe chifle. Oricare din cele două felii. Și să fie din abundență, nu vă caliciți la astea. Da, o să vă curgă pe degete sau pe bărbie. Există riscul să vă murdăriți. Dar barbarii adevărați care mănâncă burgeri își asumă întotdeauna lucrul ăsta.

burgeri-de-vita-la-gratar

Share

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ