Ciprian Muntele
  • ACASA
  • CARNE
    • PASĂRE
    • PORC
    • VITĂ
    • MIEL / OAIE
    • GRĂTAR
    • FĂRĂ CARNE
    • ORGANE
  • PEȘTE ȘI FRUCTE DE MARE
    • CUPTOR
    • GRĂTAR
    • TIGAIE
    • ZEMURI
    • FRUCTE DE MARE
  • ZEMURI
    • CIORBE
    • SUPE
  • PASTE
  • PÂINE ȘI ALUATURI
  • OUĂ
  • DULCIURI
  • BĂUTURI
  • REȚETE DE BAZĂ
  • BLOG
    • CĂLĂTORII / RECOMANDĂRI
    • SFATURI
    • ENDORFINE
    • PROIECTE COMERCIALE
SFATURI  /  03/04/2019

cum se asezonează și întreține o tigaie de fontă – și, în general, orice vas de fontă

by ciprian muntele
cum se asezonează și întreține o tigaie de fontă – și, în general, orice vas de fontă

Cum se asezonează o tigaie de fontă, cum se întreține un vas de fontă, de ce am nevoie de fontă, dar oare sigur o fi mai sănătos să faci mâncare într-un vas de fontă, și tot așa, șirul dilemelor continuă la nesfârșit. Concluzia mea e că nimeni nu va fi vreodată convins de utilitatea unui vas de fontă până nu-și va cumpăra singur propriul vas de fontă. Și nici asta nu e suficient, că nu o să te convingi de toate lucrurile astea imediat cum ți-ai luat un vas de fontă. Ba s-ar putea chiar să-ți cumperi o tigaie de fontă, că așa ai auzit și citit tu pe interneți, că-i bună, și ea chiar e foarte bună, doar că în scurt timp s-ar putea să realizezi că pur și simplu fonta nu e de tine. E migăloasă, e prețioasă, trebuie să-i spui și ăsteia poezii la ureche, s-o mângâi pe cap, să ai grijă să-i fie mereu bine, chiar nu e simplu. Hai s-o zic pe scurt, fonta pur și simplu nu e pentru leneși. Nu e nimic rău să fii leneș în bucătărie, îți spun asta preventiv doar ca să te ajut în a lua o decizie.

Eu cred în fontă. Mult. În orice fel de vas de fontă. Și e o lume întreagă afară care crede la fel, sunt printre cele mai recomandate atunci când vine vorba de gătitul sănătos.

Dar n-o să vă mint, nu ăsta e criteriul pentru care îmi plac vasele de fontă. Și mă refer aici la alea curate, fontă pură. Alea smălțuite/emailate sunt din alt film care nu ne interesează acum.

Îmi plac mai ales pentru că, exact cum ziceam mai sus, la un vas de fontă se muncește. Îți iei un vas de fontă pentru că-ți iubești munca în bucătărie. Astea trebuie îngrijite după fiecare folosire, trebuie întreținute pe termen lung, cu iubire de-aia profundă, iar ele îți vor da înapoi toată dragostea cu care le-ai tratat de-a lungul timpului. Adică te vor ține o viață întreagă. Pe tine și cui i-or mai rămâne după ce ți-oi pune definitiv șorțul în cui.

asezonare-tigaie-de-fonta

Câteva sfaturi/sugestii despre asezonare și în general despre orice vas de fontă

  • cel mai bun/recomandat ulei pentru asezonarea unui vas de fontă e cel de in. dar atenție. mare atenție. încearcă doar un ulei presat la rece, atestat ca fiind un produs bio. posibil să dai peste articole – eu am găsit așa ceva – în care ți se sugerează că e foarte ok și uleiul presat la rece folosit de către pictori. am cumpărat un astfel de ulei pe eticheta căruia nu exista niciun fel de precizare tehnică. însă după miros diferența e ca dintre țuică și benzină. ambele au mirosuri puternice, dar parcă doar dintr-una ai vrea să și consumi. pot fi uleiuri cu proveniență incertă, nu recomand. e o întreagă chimie ce se produce în timpul asezonării cu uleiul de in (se cheamă polimerizare), recomandarea mea e să mergi pe ăsta bio. sau care măcar se pretinde a fi bio. dacă nu ai ulei de in (adică ți-e lene să mergi să cauți), poți face asezonarea și cu ulei de rapiță. sau chiar și floarea soarelui.
  • o asezonare completă, ca la carte, are inițial chiar și până la cinci-șase cicluri de coacere. mult, dar e eficient. eu aș recomanda cel puțin trei. deși, ca să fiu sincer, după atâția ani de când tot folosesc fontă, eu probabil că n-aș mai face nici măcar unul. că se poate și așa, dar e mai riscant și ai nevoie de lucru intens înainte să știi cum să îmblânzești bestia. despre ce înseamnă un ciclu de coacere o să scriu mai jos.
  • o asezonare completă nu se termină însă după această primă etapă, ele teoretic ar trebui repetate anual, în funcție și de modul în care e folosit vasul respectiv. zic teoretic pentru că aici e foarte important fluxul de gătire în care intră tigaia ta de fontă. dacă vei găti suficient de des, dacă o vei menține mereu curată și îngrijită, ar trebui să nu mai ai de a face niciodată cu ciclul ăsta complet de asezonare.
  • una dintre marile dileme e dată de posibila asezonare cu care vine deja un vas de fontă. în general, vasele de fontă au deja o asezonare făcută în fabrică. sau o preasezonare. doar că procedurile diferă de la producător la producător și, din păcate, nimeni nu-ți va explica concret în manualul de utilizare ce anume s-a întâmplat exact cu produsul respectiv înainte de a ieși din fabrică. așa că mergi pe încredere. păi și atunci, dacă eu cumpăr o tigaie de fontă gata asezonată, mai fac o nouă asezonare completă? depinde. hai să vă zic cum aș face eu. aș lua tigaia, despre care știu doar că e deja asezonată, fără să știu și prin ce proces termic a trecut deja, și aș merge la ultimul punct de jos, din acest articol, unde am povestit despre cum să întreții o tigaie sau orice vas de fontă. însă pentru început, atunci când mă apuc de gătit, nu m-aș arunca nici la carne de vită, nici la ouă, că astea se prind imediat, i-aș da tigăii ceva de antrenament. aș găti ceva cu multă ceapă, de exemplu. am scris la asezonarea tigăilor de inox despre efectul pe care îl are ceapa la gătit. articolul e aici. vezi ce se întâmplă cu tigaia în momentul ăsta, efectiv s-ar putea să nu mai trebuiască să-i faci vreo asezonare de început. dacă nu ești însă mulțumit de rezultat sau dacă vrei să mergi la sigur, să fii convins că ai trecut prin toate etapele, eu aș face mai departe în felul următor. cu un burete de sârmă, sub jet de apă caldă, aș curăța complet tigaia cu niște sare grunjoasă sau bicarbonat de sodiu, astfel i-aș anula orice intenție de asezonare venită din fabrică. după care usuci tigaia și o iei singurel pas cu pas după cum explic mai jos.
  • teoretic, felul în care vasul de fontă va rezista în timp ține și de ce anume gătești în ele. există această credință că ingredientele acide vor afecta asezonarea. sincer, am niște dubii. adică mai depinde și de câtă aciditate vine buluc peste tigaia ta. dacă, de exemplu, vrei să faci reducție cu mult oțet în tigaia de fontă, asta da, aș cam evita. altfel, să eviți să faci un sos roșu pentru paste doar pentru că roșiile sunt și ele acide, mi se pare cam mult. e un tip de precauție în care nu cred, dar tu ține cont de ea. s-ar putea să mă înșel, totuși.
  • apropo de ce mai poate afecta o tigaie sau un vas de fontă. spălatul sau chiar clătirea cu orice fel de detergent. aici e o discuție ceva mai lungă. vei avea propria concluzie din momentul în care vei înțelege cum funcționează fonta. care efectiv e un organism viu. sau mai exact devine viu în momentul în care este supusă unui proces termic ridicat. în momentul în care tigaia se încinge, practic ea „respiră” prin niște micropori care i se deschid. în momentul în care tigaia, cu porii ăia deschiși, așa micro cum sunt ei, absoarbe o soluție chimică, oricare ar fi ea, cam ce crezi că se va întâmpla ulterior, când vei relua procesul de gătire? exact, evită categoric folosirea oricărei substanțe de spălare/clătire de tip detergent, oricât de neutră ar fi ea, pe o tigaie fierbinte. întrebarea ar fi dacă același lucru se întâmplă și atunci când tigaia e rece și când are toți porii închiși. aici o să fiu sincer, nu știu. chiar nu știu, că părerile sunt împărțite. așa că doar speculez. ai așadar tigaia rece, porii sunt închiși, de ce n-ai putea da cu puțin detergent și niște apă ca să speli eventualele urme de arsură? teoretic, da, tiagaia are închiși porii ăia de absorb totul în jurul lor, doar că aici mai e ceva. o tigaie de fontă rezistă doar dacă va avea în permanență o peliculă de grăsime. adică ulei. e stratul protector care îți va ține tigaia în viață și în bune condiții de folosire ție și nepoților tăi. iar acum am următoarea dilemă. peliculă de grăsime/ulei + apă + detergent, nu cumva egal love? nu cumva stratul ăla de grăsime va absorbi la rândul lui din detergentul folosit? ei bine, cu toate explicațiile citite până acum, prefer să nu risc. repet, în cazul meu e doar precauție, nu și știință. păi și atunci e chiar atât de simplu, spăl tigaia doar cu apă caldă și atât? da, e chiar atât de simplu, speli tigaia doar cu apă caldă și eventual folosești alternative la detergentul obișnuit. explic mai jos despre ce e vorba. concluzia (mea) e simplă, spune un nu hotărât detergentului de vase în relația cu fonta!
  • printre avantajele folosirii unui vas de fontă, dincolo de mâncarea mai sănătoasă, ar fi faptul că devine antiaderentă în timp. și când zic antiaderentă, imaginează-ți că poți prăji într-o astfel de tigaie de la vită până la ouă fără să ți se lipească în vreun fel. dar nu-ți fă iluzii, n-o să ajungi aici din primele încercări. e ceva de muncă.
  • un alt mare avantaj al tigăii de fontă e că poți folosi ce ustensile vrei tu în timpul gătirii. dacă ești genul care gătește precum Mircea Dinescu în emisiunile lui de la televizor, care-și întoarce ceapa din tigaie cu cuțitul ăla mare, atunci fonta e de tine, ea n-o să pună la suflet și n-o să te judece niciodată pentru așa ceva.
  • un lucru foarte important la orice vas de fontă e calitatea materialului. fonta e un aliaj, procentele între elementele care formează un astfel de vas pot fi diferite de la un producător la altul, sugestia mea e să te interesezi puțin înainte să cumperi ceva. și da prețul poate fi un criteriu bun. nu absolut, doar bun. o tigaie bună de fontă poate ajunge și până la 50 de euro. evident, am văzut și la echivalentul a 15 euro. habar n-am dacă asta atât de ieftină poate fi luată în considerare, nu e ca și cum aș ști ce au făcut oamenii ăia în fabrică. posibil să fie la fel de bună. mi-au cam trecut câteva vase de fontă prin mână, pot confirma existența unor diferențe notabile. de asemenea, am văzut ceva chiar și la 150 de euro, acolo chiar cred că nu mai e loc de îndoială. sau așa ar fi normal.
  • dacă o să-ți iei cândva tigaie de fontă, ține minte o treabă. oricât de mult ai pierde controlul asupra fontei, asta pentru că un vas care nu primește atenția cuvenită poate rugini, și încă foarte rău, totul se poate îndrepta. recipientul poate fi adus la viață fără probleme. e, într-adevăr, de muncă să recuperezi o fontă ruginită. dar nu atât de multă muncă încât să merite să arunci tigaia la gunoi.

Cum se asezonează un vas de fontă

  • încălzește mai întâi cuptorul la 90 de grade și învelește într-o folie de aluminiu o tavă de copt. pune vasul de fontă în cuptor pentru vreo 15 minute.
  • scoate apoi vasul, toarnă ulei de in – o lingură pentru interior și una pentru exterior ar trebui să ajungă – și unge bine cu o hârtie absorbantă. unge-l cu ulei acum, cât e cald, de-aia îi și faci încălzirea asta. aici e un moment important. dacă ungi și apoi ștergi corect surplusul de ulei, vei evita scurgerile de ulei de pe vas în timpul coacerii. iar corect, în cazul ăsta, e atunci când, după ștergere pelicula strălucitoare a uleiului devine una aproape mată. așadar, întinde foarte bine pelicula de ulei peste tot vasul. (cam ăsta e și principiul pentru care la început se ajunge până la 5-6 cicluri de coacere. practic îmbraci fonta în straturi de protecție cât mai subțiri, dar cât mai dese. un exemplu care îmi vine la îndemână e din perioada iernii. când îți e foarte frig și când e de preferat să pui pe tine trei bluze mai subțiri decât un singur pulover mai gros.)
  • cât ungi vasul cu ulei, lasă cuptorul să se răcească. pentru că după ce răcești cuptorul, abia apoi pui înapoi vasul de fontă, însă de data asta așezat cu gura în jos. și tot de data asta urci temperatura cam la 200 de grade Celsius.
  • de aici mai departe lași vasul ăla acolo aproximativ o oră. oprești apoi cuptorul și lași vasul la răcit în interior, cu ușa închisă. probabil o să-ți ia vreo două ore.
  • repetă de măcar 3 ori tot procesul ăsta. și cam asta e tot. de aici încolo începe una dintre cele mai frumoase prietenii din viața ta. dar care va fi și foarte complicată. dacă tu crezi că după primele 3-4-5 asezonări la cuptor ai să faci direct o omletă care să nu ți se lipească în tigaie, am o veste tare proastă pentru tine. încă ești departe de momentul ăla. tot ce pot să fac acum e doar să te asigur că ești pe calea cea bună. eu te-am avertizat de la început că nu va fi simplu. și greul abia începe. 🙂

Cum se întreține un vas de fontă

  • cea mai bună asezonare a unui vas de fontă e să o folosești. mult, cât mai mult. practic, asezonarea unui vas de fontă durează toată viața. fiecare gătire în sine înseamnă încă o mică asezonare în plus.
  • de fiecare dată când începi să gătești, cât încă tigaia nu e foarte încinsă pe foc, pune o jumătate de linguriță de ulei și întinde bine pe toată suprafața tigăii (doar la interior, evident) cu o hârtie de bucătărie absorbantă. așteaptă să se încingă bine tigaia și pune-te pe gătit. asta nu înseamnă că de aici mai departe nu vei mai avea nevoie să folosești unt sau ulei. dimpotrivă, urmează-ți rețetele exact așa cum sunt ele.
  • când ai terminat de gătit dă tigaia deoparte și las-o să se răcească complet. poți folosi pentru spălare doar apă caldă și un burete obișnuit de bucătărie. dacă ai arsură pe tigaie, folosește partea mai abrazivă. dacă vrei să folosești alternative la detergent, pe care am stabilit deja că nu-l folosim, poți spăla tigaia cu apă caldă și niște mălai. de preferat ar fi să nu ajungi până aici, dar uneori n-o să ai încotro.
  • clătește bine tigaia, șterge-o bine și mai las-o puțin pe foc până se usucă complet. abia atunci mai picuri puțin ulei în tigaie pe care tot cu o hârtie absorbantă îl distribui uniform pe suprafața tigăii, la interior. după ce ai întins tot uleiul, mai lasă puțin tigaia pe foc până simți că totul s-a uscat perfect. pelicula asta, cu următoarea peliculă, și cu următoarea peliculă, și cu următoarea peliculă și tot așa îți vor aduce în timp fericirea promisă a unei tigăi de fontă. s-ar putea să nu ajungi foarte ușor la ea, ba dimpotrivă. din diverse motive e posibil să strici sau să deteriorezi pe parcurs toată asezonarea deja făcută. de obicei asta se întâmplă în momentul în care vei freca tigaia cu ceva prea abraziv. asta nu înseamnă însă nimic. reiei și-i dai înainte cu tot ce am zis eu mai sus că la un moment ai s-o scoți la capăt.
  • dacă ai ajuns până aici și ți se pare că tot demersul ăsta e mult prea complicat și inutil, ei bine, pentru tine exact așa și e. pur și simplu nu e momentul în care să te legi la cap cu o tigaie de fontă. și o iau personal, mă bucur că ți-am fost de ajutor în a economisi timp. dacă însă simți că experiența asta merită încercată, dă-i înainte. s-ar putea să fii unul dintre viitorii fontiști.
    Trăiască Fonta!
asezonare-tigaie-de-fonta

 

Tags

  • asezonare fonta
  • ceaun de fonta
  • cum se asezoneaza fonta
  • cum se intretine fonta
  • tigaie de fontă
  • ulei de in
  • vas de fonta

Navigare în articole

puiul fericit și povestea unui linșaj mediatic scăpat de sub control
burger cu somon, sos de tarhon și un rose cu care să tragi pe dreapta

Related posts

cum se asezonează și cum se întreține o tigaie de inox
SFATURI  /  03/02/2020
by ciprian muntele  /  18 Comments

cum se asezonează și cum se întreține o tigaie de inox

chimen vs. chimion.
SFATURI  /  19/05/2017
by ciprian muntele  /  18 Comments

chimen vs. chimion.

cum să cureți, să îngrijeşti, să întreții şi să iubeşti un tocător
PROIECTE COMERCIALE, SFATURI  /  02/05/2017
by ciprian muntele  /  13 Comments

cum să cureți, să îngrijeşti, să întreții şi să iubeşti un tocător

18 comments

  • Brindusa
    07/12/2019

    Am vazut tigăi de fontă cu mâner de lemn. Acestea cum se asezonează (nu sunt compatibile cu cuptorul)

    Reply
    • Anne
      08/07/2020

      De obicei cele cu maner de lemn au un maner detasabil. Daca asa e cazul si la dvs., atunci il detasati inainte sa il puneti la cuptor.

      Reply
  • cum se asezonează și cum se întreține o tigaie de inox
    03/02/2020

    […] Nu mă așteptam la asta, mi se pare că a fost chiar mai greu decât la fontă. Despre asezonarea pentru tigăile de fontă am scris aici. […]

    Reply
  • Andreea
    06/05/2020

    Tocmai am achiziționat o astfel de tigaie…hmmm nu am avut ce face asta mi-a zis sotul! Am afumat toată casa. Sper doar că rezultatul sa fie pe măsură așteptărilor. In primul rand m-am gândit că nu se zgârie. Din ce am citit mai sus înțeleg că dacă este neagra așa cum este a mea, are deja un strat antiaderent? Oricum am uns-o cu ulei de cocos și am bagat-o la cuptor o ora. In rest aștept să o folosesc și revin cu mesaj. Toate bune și gustoase!

    Reply
    • Anne
      08/07/2020

      Uleiul de cocos nu este prea indicat pentru aceasta tigaie, cel putin nu pentru asezonare/strat exterior. Mai indicat ar fi un ulei de masline la gatit, iar pentru aplicarea stratului de ulei dupa ce ati gatit cu ea ulei de in sau chiar de masline.

      Mai sunt multe alte tipuri de ulei ce pot fi folosite, in functie de preferinte/acces, mai jos va las un link, sper ca il puteti access de pe pagina (nu stiu cum se comporta cu linkuri externe):

      https://ovenspot.com/best-oil-for-seasoning-cast-iron/

      Reply
  • Anda
    09/07/2020

    Ce nu am inteles eu la tot acest proces este ca daca trebuie sa repetam procedura de 5 ori trebuie de fiecare daca sa lasam sa se raceasca 2 ore si din nou o bagam o ora la cuptor si iarasi 2 ore la racit? Ia o zi intreaga…

    Reply
    • ciprian muntele
      12/07/2020

      Anda, da, ar trebui lăsată să se răcească puțin fonta pentru a relua procedura.

      Reply
  • Claudia
    10/02/2021

    Ce ma fac daca tigaia de fonta (proaspăt achiziționată) are mamer de lemn? Nu e detasabil. Nu o pot baga in cuptor.
    Pe cutie nu zice nimic de asezonare, zice doar ca poate fi folosită direct.
    Pot face toată treaba cu asezonarea, direct pe aragaz?

    Reply
  • VLAD Nicu
    18/06/2021

    Jumari de gâscă, cât lei/ kg ?

    Reply
  • Mihai
    07/03/2023

    Salut, Ciprian! Eu am inceput cu stangul rau de tot. La prima arsura am bagat tigaia direct in masina de spalat. Evident rugina. Am asezonat-o de mai multe ori (nu in consecutiv) si dupa mai multe gatiri si spalari fara detergent (apropo, am obs ca arsura/mirosul de peste iese mai repede cu apa fiarta) am readus-o la viata, iar acum o tratez cu respect. Problema o am la o tigaie mai mica, care n-a trecut prin trauma ruginitului. Orice i-as face, inainte de a gati, daca o steg cu un servetel, acesta se innegreste. Nu-mi dau seama ce este acea negreala – reziduri de ulei, poate am pus prea mult, si nici nu stiu daca este periculos pt sanatate… O parere? Ms!

    Reply
    • ciprian muntele
      09/03/2023

      Mihai, o să-ți las niște linkuri aici pe subiect, că m-a interesat și partea asta, revin. 🙂

      Reply

Share your thoughts Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • TikTok

ciprian muntele

Ai aici, în acest blog, rezultatul a ceea ce înseamnă munca, pasiunea, curiozitatea și bucuria mea într-o bucătărie. Eu sunt ceea ce s-ar putea numi un gurmand entuziast care doar a decis la un moment dat că vrea să scrie despre experiențele lui culinare.
Existența acestui blog a fost provocarea imensă care să mă oblige să evoluez continuu.
Nu sunt bucătar, nu am intenții să devin bucătar, nu am cunoștințele și priceperea unui bucătar. Îmi știu bine locul. Pot doar să-ți promit că ceea ce vei găsi în acest blog va fi bine testat și îndelung documentat. Că va fi gustos, deși poate uneori perfectibil.
Îți mulțumesc că ești aici, mai departe e treaba mea să te conving să și rămâi.

 

Categorii

  • BĂUTURI (3)
  • BLOG (4)
  • CĂLĂTORII / RECOMANDĂRI (34)
  • CARNE (51)
  • CIORBE (8)
  • CUPTOR (5)
  • DULCIURI (23)
  • ENDORFINE (16)
  • FĂRĂ CARNE (41)
  • FRUCTE DE MARE (5)
  • GRĂTAR (5)
  • GRĂTAR (2)
  • MIEL / OAIE (5)
  • ORGANE (6)
  • OUĂ (9)
  • PÂINE ȘI ALUATURI (13)
  • PASĂRE (20)
  • PASTE (6)
  • PEȘTE ȘI FRUCTE DE MARE (17)
  • PORC (25)
  • PROIECTE COMERCIALE (51)
  • REȚETE DE BAZĂ (14)
  • SFATURI (5)
  • SUPE (13)
  • TIGAIE (2)
  • VITĂ (13)
  • ZEMURI (22)
  • ZEMURI (2)

CIPRIAN MUNTELE

Ai aici, în acest blog, rezultatul a ceea ce înseamnă munca, pasiunea, curiozitatea și bucuria mea într-o bucătărie. Eu sunt ceea ce s-ar putea numi un gurmand entuziast care doar a decis la un moment dat că vrea să scrie despre experiențele lui culinare.
Existența acestui blog a fost provocarea imensă care să mă oblige să evoluez continuu.
Nu sunt bucătar, nu am intenții să devin bucătar, nu am cunoștințele și priceperea unui bucătar. Îmi știu bine locul. Pot doar să-ți promit că ceea ce vei găsi în acest blog va fi bine testat și îndelung documentat. Că va fi gustos, deși poate uneori perfectibil.
Îți mulțumesc că ești aici, mai departe e treaba mea să te conving să și rămâi.

Atenție, blog în permanentă construcție. Fiți vigilenți!

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • TikTok
  • Elara Pro by LyraThemes.com

Folosim Tehnologii de tip Cookie ce permit stocarea de informatii si/sau obtinerea accesului la informatia stocata in dispozitivul dvs. pentru a permite website-ului sa functioneze si pentru a personaliza continutul in functie de interesele si/sau profilul dvs., pentru a va oferi functionalitati aferente retelelor de socializare si pentru a analiza traficul pe website.

 

Cu ajutorul  GDPR Cookie Compliance
Despre fisierele de tip cookie

Folosim Tehnologii de tip Cookie ce permit stocarea de informatii si/sau obtinerea accesului la informatia stocata in dispozitivul dvs. pentru a permite website-ului sa functioneze si pentru a personaliza continutul in functie de interesele si/sau profilul dvs., pentru a va oferi functionalitati aferente retelelor de socializare si pentru a analiza traficul pe website.

 

Cookie-uri de functionalitate

Aceste fisiere de tip cookie trebuie sa fie active pentru o fucntionare corecta a site-ului.

Daca dezactivati folosirea acestor fisiere de tip cookie nu veti putea sa salvati preferintele voastre pentru acest site. Acest lucru inseamna ca la fiecare vizitare a site-ului va trebuii sa alegeti ce tip de fisiere cookie vreit sa folositi.

 

Fisiere cookie 3rd Party

Acest site foloseste Google Analytics pentru a colecta informatii anonimizate despre numarul de vizitatori pe site si cele mai vizitate pagini si articole.

Deasemenea acet site foloseste embeduri din platforma youtube.com pentru a va pune la dispozitie continut video. Aceste embeduri pot la randul lor sa plaseze fisiere de tip cookie.

Va rugam sa activati folosirea acestor fisiere de tip cookie pentru a putea inbunatatii functionalitatile site-ului in permanenta.

 

Va rugam sa acceptati fisierele de tip cookie strict necesare pentru functionarea corecta a site-ului.

Politica de Confidentialitate

Aceasta politica de confidentialitate descrie modul în care informatiile dvs. personale sunt colectate, utilizate si distribuite atunci când vizitati site-ul www.ciprianmuntele.ro

INFORMATII PERSONALE PE CARE LE COLECTAM

Când vizitati site-ul, colectam automat anumite informatii despre dispozitivul dvs., inclusiv informatii despre browserul dvs. web, adresa IP, fusul orar si unele cookie-uri instalate pe dispozitiv. In plus, pe masura ce rasfoiti pagini din site, colectam informatii despre paginile web individuale sau produsele pe care le vizualizati, ce site-uri web sau termeni de cautare v-au referit la site si informatii despre cum interactionati cu site-ul. Ne referim la aceste informatii colectate automat ca Informatii despre dispozitiv.

Colectam informatiile despre dispozitiv folosind următoarele tehnologii:

Cookie-urile sunt fisiere de date care sunt plasate pe dispozitiv sau pe computer si contin adesea un identificator unic anonim. Pentru mai multe informatii despre cookie-uri si despre modul de dezactivare a cookie-urilor, vizitati http://www.allaboutcookies.org.

actiuni de urmarire a „fisierelor de jurnal” care apar pe site si colectarea datelor, inclusiv adresa IP, tipul browserului, furnizorul de servicii Internet, paginile de trimitere / iesire si inregistarile de data / ora.

etichetele si pixelii sunt fisiere electronice utilizate pentru a inregistra informatii despre modul in care navigati pe site.

In plus, atunci cand efectuati o achizitie sau incercati sa faceti o achizitie prin intermediul site-ului, colectam anumite informatii de la dvs., inclusiv numele dvs., adresa de facturare, adresa de livrare, adresa de e-mail si numarul de telefon. Facem referire la aceste informatii ca informatii despre comanda.

Când vorbim despre Informatii personale in aceasta politica de confidentialitate, vorbim atat de informatii despre dispozitive, cat si de informatii despre comanda.

CUM UTILIZAM INFORMATIILE PERSONALE ?

Utilizam informatiile despre comenzi pe care le colectam, in general, pentru a indeplini comenzile plasate prin intermediul site-ului (inclusiv procesarea informatiilor dvs. de plata, organizarea transportului si furnizarea de facturi si / sau confirmari de comenzi). In plus, folosim aceste InformaTii de comanda pentru:

Comunicarea cu dvs;

In conformitate cu preferintele pe care le-ati impartasit cu noi, va vom oferi informatii sau materiale publicitare referitoare la produsele sau serviciile noastre.

Utilizam informatiile despre dispozitiv pe care le colectam pentru a ne ajuta sa monitorizăm potentialele riscuri (in special adresa IP) si, in general, sa imbunatatim si sa optimizam site-ul nostru (de exemplu, generand analize despre modul in care clientia nostri navigheaza si interactioneaza cu Site-ul si pentru a evalua succesul campaniilor noastre de marketing si publicitate).

IMPARTASIREA INFORMATIILOR PERSONALE & RETENTIA DATELOR

Cand plasati o comanda prin intermediul site-ului, vom pastra informatiile dvs. de comanda, considerate Necesare, pentru inregistrarile noastre, cu exceptia cazului in care si pana cand ne cereti sa stergem aceste informatii.

Impartasim informatiile personale considerate Necesare cu terte parti pentru a ne ajuta să procesam si sa livram comenzile dvs, asa cum este descris mai sus.

De asemenea, folosim Google Analytics pentru a ne ajuta sa intelegem cum clientii nostri utilizeaza Site-ul – puteti citi mai multe despre modul în care Google utilizeaza informațiile dvs. personale aici: https://www.google.com/intl/ro/policies/privacy/. De asemenea, puteti renunta la Google Analytics aici: https://tools.google.com/dlpage/gaoptout.

In cele din urma, putem sa va impartsim si informatiile dvs. personale pentru a respecta legile si reglementarile aplicabile, pentru a raspunde la o citație, mandat de cautare sau alta solicitare legala pentru informatiile pe care le primim sau pentru a ne proteja în alt mod drepturile.

DO NOT TRACK Retneti ca nu modificam practicile de colectare a datelor si de utilizare a site-ului atunci cand vedem semnalul Nu urmariti (DO NOT TRACK) din browserul dvs. In acest caz, se vor folosi doar informatiile Necesare pentru plasarea si procesarea unei comenzi, dar nu informatiile Statistice, Functionale sau de Marketing (profilare).

DREPTURILE TALE

Daca sunteti rezident european, aveti dreptul sa accesati informatiile personale pe care le detinem despre dvs. si sa cereti corectarea, actualizarea sau stergerea informatiilor dvs. personale. Daca doriti sa exercitati acest drept, va rugam sa ne contactati prin intermediul sectiunii: GDPR dreputurile consumatorilor.

In plus, daca sunteti rezident european, retineti ca va procesam informatiile pentru a putea indeplini contractele pe care le-am putea avea cu dvs. sau pentru a va urmari interesele legitime de afaceri enumerate mai sus.

SCHIMBARI

Putem actualiza din cand in cand aceasta politica de confidentialitate pentru a reflecta, de exemplu, modificarile aduse practicilor noastre sau din alte motive operationale, legale sau de reglementare.

CONTACTEAZA-NE

Pentru mai multe informatii despre practicile noastre de confidentialitate, daca aveti intrebari sau daca doriti sa faceti o plangere, va rugam sa ne contactati prin e-mail la adresa contact@ciprianmuntele.ro

Va rugam sa acceptati fisierele de tip cookie strict necesare pentru functionarea corecta a site-ului.

POLITICĂ PRIVIND FIȘIERELE DE TIP COOKIE

 

Site-ul ciocolatasivanilie.ro vă transmite această Notă de informare pentru a vă explica modul în care prelucrăm și protejăm datele  cu caracter personal.

Vă transmitem această Notă de informare la începutul interacțiunii noastre prin intermediul website-ului nostru.

1. Ce este un fişier cookie şi în ce scop este folosit?

Website-ul nostru utilizează tehnologia de tip cookie pentru a vă oferi un serviciu web mai bun. Datele stocate de fișierele de tip cookie utilizate pe website-ul nostru nu arată niciodată detalii personale în baza cărora să poată fi stabilită o identitate individuală.

Un fișier de tip cookie reprezintă un mic fișier text care este stocat și/sau citit de browserul dvs. web pe hard disk-ul dispozitivului dvs. final (de exemplu, computer, laptop sau smartphone) în funcție de site-urile web pe care le vizitați. De asemenea, fișierele de tip cookie fac interacțiunea dvs. cu site-urile web mai sigură și mai rapidă, deoarece acestea își pot aminti preferințele dvs. (de exemplu, autentificare, limbă), trimițând informațiile pe care le conțin înapoi la site-ul web originar (first-party cookie) sau către alt site web căruia le aparțin (third-party cookie), atunci când vizitați din nou site-ul web respectiv utilizând același dispozitiv final.

2. Cum puteţi controla fişierele de tip cookie

Vă puteți retrage consimțământul privind fișierele de tip cookie în orice moment. În acest scop, puteţi să blocaţi sau eliminaţi fişierele cookie fie prin intermediul setărilor browserului dvs. web sau prin utilizarea unor software-uri puse la dispoziţie de terți, sau urmând instrucţiunile specifice pentru categoriile de cookie din secţiunile următoare. In orice situaţie, pot apărea probleme legate de utilizarea anumitor părți ale site-ului web dacă dezactivaţi fişierele de tip cookie.

În cazul în care doriți să eliminați fișierele de tip cookie stocate pe dispozitivele dvs. și să configurați browserul dvs. web astfel încât să refuze fișiere de tip cookie, puteți să utilizați setările privind preferințele din browser-ul dvs. web. De  obicei, puteți găsi setările de navigare referitoare la fișiere de tip cookie în meniurile „Opțiuni”, „Instrumente” sau „Preferințe” din browserul web pe  care îl utilizați pentru a accesa website-ul nostru. În funcție de browserele web existente, pot fi utilizate mijloace diverse pentru a dezactiva fișierele de tip cookie. Pentru a obține mai multe informații, vă rugăm să vizitați website-ul browserelor dvs.:

  • Setări cookie în Internet Explorer – Internet Explorer;
  • Setări cookie în Firefox – Firefox;
  • Setări cookie în Chrome – Chrome;
  • Setări cookie în Safari – Safari;
  • Setări cookie în Edge – Edge;
  • Setări cookie în Opera – Opera.

Pentru a afla mai multe despre fișierele de tip cookie, vă rugăm să vizitați www.allaboutcookies.org sau să vedeți www.youronlinechoices.eu, care conține informații suplimentare privind publicitatea comportamentală și viața privată online.

3. Fișierele de tip cookie utilizate pe website-ul ciocolatasivanilie.ro

În baza funcției și scopului pentru care sunt utilizate fișierele de tip cookie, acestea sunt, de obicei, clasificate în următoarele categorii, pe care website-ul ciocolatasivanilie.ro le utilizează pe Website-urile sale:

  • Fișiere de tip cookie absolut necesare vă permit să navigați pe Website și să îi utilizați funcțiile de bază. De obicei, acestea sunt instalate doar ca răspuns la acțiunile efectuate de dvs. care echivalează cu o cerere de servicii. Aceste fișiere de tip cookie sunt indispensabile pentru utilizarea website-ului.
  • Fișiere de tip cookie privind funcționalitatea sunt utilizate pentru a vă recunoaște atunci când reveniți pe website-ul nostru și ne permit să vă oferim funcții îmbunătățite și mai personalizate, cum ar fi reamintirea preferințelor dvs.  Aceste fișiere de tip cookie colectează informații anonime și nu pot urmări navigările dvs. pe alte site-uri web. Perioada de expirare a acestor fișiere de tip cookie este de maximum 2 ani.
  • Fișiere de tip cookie analitice și privind performanța ne permit să recunoaștem și să numărăm utilizatorii și să colectăm informații despre modul în care este utilizat website-ul (de exemplu, paginile pe care un utilizator le deschide cel mai des și dacă utilizatorul primește mesaje de eroare de la anumite pagini). Aceasta ne ajută să îmbunătățim modul în care funcționează website-ul nostru, de exemplu, asigurând că puteți găsi ușor ceea ce căutați. Perioada de expirare a acestor fișiere de tip cookie este de maximum 2 ani. În ceea ce priveşte third-party cookies, perioada de expirare poate să varieze şi în unele cazuri poate depăşi 2 ani. Pentru mai multe detalii cu privire la această categorie de cookies, consultaţi Secţiunea 4 de mai jos.
  • Fișiere de tip cookie privind rețelele sociale vă permit să împărtășiți pe site-ul web activitatea dvs. pe rețele sociale, cum ar fi Facebook și Twitter. Aceste fișiere de tip cookie nu sunt controlate de către noi. Pentru mai multe detalii cu privire la această categorie de cookies, consultaţi Secţiunea 6 de mai jos.
  • Alte tipuri de fișiere de tip cookie care pot fi utilizate ulterior. Vă vom informa prin politicile noastre actualizate dacă sunt utilizate orice alte tipuri de cookies.

Vă rugăm să observați că website-ul ciocolatasivanilie.ro utilizează serviciile terțelor-părți pentru a obține informații cu privire la utilizarea de către dvs. a website-ului nostru pentru a optimiza experiența dvs. de utilizator. Aceste terțe-părți (inclusiv, de exemplu, furnizorii de servicii externe, cum ar fi serviciile de analiză a traficului web) pot, de asemenea, utiliza fișiere de tip cookie, asupra cărora nu exercităm niciun control.

 

4. Fișiere de tip cookie utilizate în scopuri statistice și pentru monitorizarea traficului web

Google Analytics

Website-urile noastre utilizează Google Analytics, un serviciu pentru analiza web, furnizat de Google. Google Analytics utilizează fișiere de tip cookie pentru a ajuta un anumit Website să analizeze modul în care utilizați respectivul Website. Informațiile generate de fișierele de tip cookie cu privire la utilizarea de către dvs. a Website-ului (inclusiv adresa dvs. IP)  vor fi transmise și stocate de Google pe servere care pot fi localizate în UE, SEE şi/sau Statele Unite. Google va utiliza aceste informații în scopul evaluării utilizării de către dvs. a Website-ului, elaborând rapoarte cu privire la activitatea Website-ului pentru operatorii Website-ului și furnizând alte servicii referitoare la activitatea Website-ului și la utilizarea internetului. De asemenea, Google poate transfera aceste informații către terți în cazul în care are această obligaţie conform legii sau în cazul în care acești terți prelucrează informațiile în numele Google. Google nu va asocia adresa dvs. IP cu alte date deținute de Google.

Puteți renunța la Google Analytics fără a afecta modul în care puteți vizita site-ul nostru web.

Informații detaliate cu privire la Google Analytics și protecția datelor cu caracter personal (inclusiv modul în care puteți controla informațiile trimise către Google) pot fi găsite la: https://policies.google.com/privacy/partners.

Pentru a împiedica monitorizarea prin acest tip de cookie, puteți instala un add-on pe browserul dvs. web (http://tools.google.com/dlpage/gaoptout).

5. Fișiere de tip cookie privind rețelele sociale

Pe website-ul nostru, terţe părţi care furnizează aplicaţii prin intermediul acestor  Website-uri pot plasa propriile lor fişiere de tip cookie în vederea monitorizării performanţei aplicaţiilor lor sau pentru a-şi personaliza aceste aplicaţii pentru dvs. De exemplu, atunci când distribuiţi un articol utilizând un buton de distribuire în reţelele de socializare (e.g., Facebook or Twitter) disponibil pe un Website, platforma reţelei de socializare asociată butonului respectiv va înregistra acest lucru. Pe website-ul nostru poate de asemenea să existe conţinut integrat („embedded”), de exemplu conţinut video al unor terţe părţi precum YouTube, şi, în acest caz, aceşti terţi pot să-şi plaseze la rândul lor propriile fişiere de tip cookie.

Asemenea fişiere de tip cookie nu pot fi accesate de website-ul ciprianmuntele.ro.

***

Ultima actualizare: 02 Septembrie 2021.

Putem actualiza această Politică din când în când și vă vom notifica orice modificare prin postarea noii variante pe Website-urile noastre. În cazul în care ne-ați furnizat datele dumneavoastră de contact și ne-ați autorizat să vă contactăm, vă vom anunța dacă modificăm această Politică în mod substanțial. Vă rugăm să consultați periodic această Politică pentru orice modificări.