Eu provin dintr-o lume în care un pui în casă însemna fericirea. Și pentru care se lupta mult. Pentru pui se lupta, mai ales. Că fericirea amară care venea după era, în realitate, doar perioada scurtă de liniște dintre două astfel de lupte pentru mâncare.

Pe strada mea, pe strada copilăriei mele, erau dimineți în care cocoșii cântau dimineața de ziceai că vine sfârșitul. Blocurile se transformau în niște cotețe uriașe în care oamenii mai trăgeau puțin pentru a-și hrăni animalele aduse de la țară. Să mai crească.

‘’Hai să-ți dau un pui’’ era superlativul oricărei forme de iubire a bunicilor de la țară.

Am crescut cu carne de pui de la țară, știu bine ce înseamnă carnea asta și știu că trăim vremuri în care e din ce în ce mai dificil să ajungi la ea. Sunt întrebat adesea de unde îmi iau carnea de pui pentru mâncare. Recunosc că uneori de la țară, din fericire, dar asta de prea puține ori.

Aici, în oraș, sunt de ani buni consumator de pui fericit. Așa am și răspuns cât se poate de sincer invitației celor de la Agricola Bacău de a arăta că și în magazine există pui cu gustul și culoarea celui crescut la țară.

Rețeta propusă e simplă, are puține ingrediente, dar scoate tot ce-i mai bun din puiul ăla.

pui fericit - agricola - pui la cuptor

  • un pui fericit întreg
  • 3-4 linguri pline cu sos de curmale (dacă nu-s curmale, eu le-aș înlocui cu agave)
  • 2 ardei grași
  • 2 cepe roșii
  • zeama de la jumătate de lămâie
  • câteva fire de cimbru proaspăt
  • sare/semințe de chilli

Cuptorul se încălzește la 180 de grade, iar ceapa și ardeii se taie în bucăți mari și se pun într-o tavă de friptură. Ceapa se curăță de coajă înainte, iar ardeii se curăță de semințe.

Puiul se taie pe spate, de-a lungul său, pentru a-l putea aplatiza în tavă. E o variantă mai bună decât un pui întreg prin faptul că interiorul poate fi uns mult mai bine cu ingredientele pentru asezonare.

Pulpele se crestează și ele, apoi puiului i se face un masaj complet cu zeama de lămâie, siropul de curmale, cimbru, sarea și chilli. Puteți să-l încărcați cu orice alte mirodenii vă doriți voi, însă siropul ăla e suficient de puternic încât să dea echilbrul perfect între arome. 

Puiul se pune în tavă cu pielea în sus și se dă la cuptor pentru 45-50 de minute. Sau până când considerați voi că e gata. Mai puteți pune la final câteva crenguțe de cimbru, dă bine în pozele de pe Instagram, eu  susțin dreptul oamenilor de a primi cât mai multe like-uri și inimioare. La pozele cu mâncare.

Rețeta asta am și filmat-o, găsți în acest video de mai jos detalii despre cât de fericit e, de fapt, puiul fericit.

Share

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ