Cu rețeta de terină de mai jos închei o campanie care m-a bucurat și m-a solicitat în egală măsură.  Pe Selgros Caută Pasiunea e și o mică, dar importantă parte din ceea ce reprezintă proiectul meu culinar început în urmă cu mai puțin de un an.  Le mulțumesc celor de Selgros că au avut încredere în mine încă din perioada în care îmi învățam parola de la blog. 

Orice pasionat de gătit ar trebui să facă măcar o dată-n viață o terină. Clișeu și nu prea. De fapt, e vorba de această terină! Fie doar și pentru prima parte a procesului tehnologic, cea în care legumele și carnea sunt lăsate la fiert, pe foc mic. Cu anason. Că aici e cheia, în anason. E aromoterapie ce se întâmplă în tot acest timp, mirosurile or să vă deturneze de la orice aveți de făcut în momentul ăla. Cred că s-ar putea face și brăduți de mașină cu miros de terină cu anason, am vedea în sfârșit șoferi zâmbind fericiți.

Sunt enorm de multe tipuri de terine, cărți întregi ar putea fi scrise doar despre preparatul ăsta. E terenul de joacă perfect pentru începători. Sunt ușor de făcut, deși aparent au un proces foarte laborios în spate, și pot da frâu liber imaginației. Poți face straturi, combinații de gusturi, te poți juca în multe feluri aici. Îți trebuie doar puțin curaj și puțin din curiozitatea pasionatului de gătit.

INGREDIENTE:

 • două bucăți de ciolan de porc, cam 1 kg fiecare (merge perfect și jambon, dacă nu-s ciolanele)
 • 2 foi de gelatină (10gr)
 • 2 linguri de muștar Dijon cu boabe întregi
 • o legătură pătrunjel tocat

Pentru supă:

 • 500 ml cidru
 • 3 stele de anason
 • 2 morcovi de mărime medie, tăiați în bucăți mari
 • 2-3 tije de țelină Apio, bucăți mari și ele
 • o ceapă mare tăiată în sferturi
 • 2-3 frunze de dafin
 • 5-6 fire de cimbru verde
 • 10 boabe de piper
 • sare

Carnea se pune într-o oală, cu tot cu ingredientele pentru supă. Să nu uitați de sare, chiar dacă voi știți că sarea încetinește fierberea. Știți bine, doar că aici nu e cazul să vă faceți griji. Timpul de fierbere e suficient de mare încât sarea să nu fie o piedică în calea uitării, vorba cântecelului.

Totul se acoperă cu apă rece, dar mai ales cu capac, lăsat ridicat puțin, cât să respire. Se aduce la punctul de fierbere, focul se dă mic, iar preț de vreo două ore – două ore jumătate vă vedeți de ale voastre. Și vă bucurați de mirosul de anson împrăștiat în toată casa. În final, carnea trebuie să fie moale și să cadă ușor de pe os.

După ce se răcește puțin, se scoate carnea din oală, se îndepărtează de pe os și se rupe în bucăți potrivite. Îndepărtați și grăsimea în exces, asta nu are ce să caute în terină. Poate doar puțin din șoricul de pe carne, o să se vadă bine în bucățile tăiate. Se amestecă împreună cu muștarul și pătrunjelul tocat.

Supa se strecoară cu o sită deasă și se pune din nou la fiert până scade la jumătate. Aveți nevoie de cel puțin 500 ml de lichid.

Dacă nu aveți o formă specială pentru terină, se rezolvă cu o tavă pentru chec. Care se unge cu ulei, peste care se tapează folie alimentară. Mai e un singur lucru de făcut înainte să încărcați tava.

Foliile de gelatină se înmoaie în apă rece pentru vreo 5 minute, se scot, se storc și se amestecă în supa fierbinte. Unde se și dizolvă.

Carnea se îndeasă în tavă, iar peste ea se toarnă supa, cât s-o acopere. Se învelește în folie alimentară și se dă la răcit pentru câteva ore sau chiar peste noapte.

Recomand la servire pâine prăjită și hrean în oțet. Și o tărie mică înainte, meritați. Tocmai ați intrat în cercul select al teriniștilor. Va fi un drum lung și frumos, vă asigur.

Terină cu porc și anason

Terină cu porc și anason

 

Share

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ