Am zeci de rețete încercate în ultimul an, printre care și această pastă de pește, fiecare dintre ele a avut în spate, la vremea respectivă, convingerea că va fi imediat urcată pe blog. Că va face lumea mai fericită.

Cum însă am tot amânat momentul lansării, cele mai multe dintre rețete au rămas doar niște vagi amintiri. La care voi reveni, cândva, dar asta nu înseamnă că nu mă încearcă un sentiment de tristețe.

Există și o parte bună pentru mine, în toți anii ăștia în care am stat cu gândul la blog am ajuns să gătesc cu mai multă grijă, cu mai mult suflet. Să citesc, să învăț și să experimentez. Sunt multe rețete care mi-au plăcut și la care am revenit pentru a mă convinge că nu am exagerat cu trăirile. Sau doar pentru a le face și mai bune.

Una dintre rețete, pe care le-am făcut deja de mai multe ori și în care am încredere, e ceea ce s-ar numi o pastă de pește. Un borhot ordinar de savuros. Nu e nimic complicat sau sofisticat aici, e pur și simplu o întâlnire fericită între un pește umed, tonul în cazul de față, și un pește uscat și afumat, păstrăvul, nu avea cum să nu iasă ceva spectaculos de aici.

Igrediente:

  • 1 păstrăv afumat
  • 2 conserve de ton în suc propriu
  • 50 grame maioneză (făcută cu aceeași mână cu care ții mouse-ul în timp ce citești asta, adică maio home made, #donotdisappointme)
  • 180/200 grame iaurt grecesc
  • zeama de la o jumătate de lămâie
  • 2 lingurițe de muștar fin
  • hrean prospăt, o bucată, una ar trebui să aibă vreo 15 grame
  • 40-50 grame de unt (încălzit înainte)
  • sare/piper după gust
  • mărar – opțional, convingerea mea e că potențează exact cum trebuie pasta cu care o să vă lingeți dej’tele.

E limpede, sper, precum ochii păstrăvului abia scos din apă, că maioneza trebuie făcută în casă. Ar fi nevoie de foarte puțină, o veți face oricum foarte repede, e păcat să apelați la maioneza adusă de la uzină. E mare păcat. E la fel de evident, cred, că păstrăvul trebuie curățat de oase și pieliță. Și cap. Sunt ușor de eliminat și nu e nevoie nici de vreun costum de protecție. Ar mai trebui precizat doar că zeama din cele două conserve se scurge separat, altfel s-ar putea să iasă o pastă destul de moale, nu e varianta tocmai ideală.

Și cam asta e tot. Am pasat toate ingredientele cu un blender vertical, iar la final m-am asigurat că am niște pâine prăjită la îndemână. Merge și cu degetul, însă dacă mai puneți niște mărar pe deasupra, de exemplu, nu prea stă.

pastă de pește cu păstrăv afumat și ton, lămâie, maioneză și hrean
pastă de pește cu păstrăv afumat, ton, maioneză și hrean

 

 

 

 

Share

5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ