Și dacă mă gândesc bine, titlul ar fi trebuit să fie despre cum să faci o salată boeuf ca să-ți poți face singur apoi salata ta boeuf. 

Am tot evitat să scriu despre asta, e deja mult bieof pe internet, dar uite că nu mă pot abține, consider că sunt prea mulți cei care tratează excesiv de superficial chestiunea, una care ține de siguranța națională, cei care spun că e simplu cu salata boeuf, ce mare lucru, fierbi legume, carne, pui sau vită, faci o maioneză și gata. Da, clar, e atât de simplu că trei sferturi din ele sunt de nemâncat. Cele mai multe niște acreli de neatins.

Într-adevăr, salata boeuf se face din ochi, dar asta doar după ce i-ai înțeles regulile. 

Însă până la reguli, mai e ceva de lămurit. Două lucruri.

Boeuf versus pui. Mă cam scot din sărite superiorii care îți atrag atenția că boeuf e vită și că e greșit cu pui și tot blablaul pe care îl știm bine. 

Da, fratele meu, am înțeles, salata asta a fost inițial cu vită. Boeuf înseamnă vită. E toată istoria ei pe toți interneții, doar că între timp a fost adaptată în varianta ei cu pui, după posibilitățile oamenilor care i-au spus tot boeuf, așa s-a împământenit, așa va rămâne în veacul vecilor, amin!, că-i tare bună. Și e bună, cum spuneam, dacă e făcută cum trebuie. Iar despre asta vorbim puțin mai jos.

Și ar mai fi ceva, aia cu mazăre vs. fără mazăre. E o luptă simpatică, dovada că noi, oamenii mari, încă mai știm să ne alintăm. Dar pentru mine, cam atât. Deci cu mazăre.

salata-boeuf-cu-mazare-si-maioneza
  • prima regulă e că în salata boeuf trebuie să menții cât mai bine echilibrul între dulce, sărat și acru. de-aia pentru început e bine să pleci cu niște cantități exacte, cât mai echilibrate unele cu altele, de la care ulterior să te duci în orice direcție vrei tu. dar atenție, echilibru în cazul ăsta nu înseamnă cantități egale, dimpotrivă.
  • cumpără ingrediente de calitate. am descoperit de curând că există o mazăre cu gust puternic amar, am văzut că e chiar unul dintre producătorii mari, altul decât ăla cel mai mare, dacă o pui pe aia în salata boeuf, mai bine te duci să-ți cumperi covrigi. nu m-am gândit până acum la asta, dar e posibil ca de aici să plece respingerea mazărei în salata boeuf. ar putea fi o explicație, alta n-am. mazărea e dumnezeu. mazărea aia bună.
  • cumpără ingrediente pe care le știi. cei mai scumpi gogoșari în oțet pe care i-am găsit eu pe piață s-au dovedit a fi un fel de compoțel de gogoșari, foarte buni, dar foarte dulci, ăia nu te ajută deloc în salata boeuf, ei trebuie să fie acri înainte de orice.
  • apropo de acreală, ăsta e detaliul cel mai des scăpat de sub control în salata boeuf. iar aici greșelile vin în special de la gogoșari. ăștia au foarte multă zeamă în ei, practic niște zeci de ml de oțet pe care îi pui în salată. ideal ar fi să dai acreală din gogoșarii îmbibați cu oțet, nu din oțetul care i-a îmbibat pe acei gogoșari. valabil într-o oarecare măsură și pentru castraveți.
  • fierbe cartofii în coajă și nu te uita după timpi de fierbere, pur și simplu încearcă-i tu singurel cu o furculiță. un cartof care nu e suficient de fiert îți strică toată salata boeuf. aici nu mai ai ce repara. iar dacă-s prea fierți, se face o pastă, un piure, și nu vrei asta. oricum, dacă nu ai experiență deloc în fiertul cartofilor, de preferat ar fi să mergi cu fierberea mai degrabă spre plus decât să-i lași cruzi. după fierbere, pune-i în apă rece, cu ei în coajă, așa te asiguri că tot procesul ăla s-a oprit la timp.
  • vită sau pui, e alegerea ta, eu am mâncat din ambele variante, preferata mea va rămâne întotdeauna cea cu pui, de departe, poate fi și carne de rață, de curcan, eu voi merge întotdeauna cu pui.
  • sarea e un detaliu la fel de important. toate legumele astea cer multă sare, sugestia mea e să nu pui sarea deodată, la final. asta ar înseamna să învârți mult printre legumele alea, riști să te alegi cu o pastă cu maioneză. ceea ce se poate evita. așa că pune sarea, la fel ca și restul ingredientelor, în etape. iar la fiecare etapă de-asta mai adaugi și niște sare. amesteci, guști, e mult mai sigur și mai eficient așa.
  • maioneza, la asta nu avem ce negocia, dacă faci salata boeuf cu altceva decât maioneza ta, făcută de tine, în bucătăria ta, atunci chiar nu mai avem ce discuta, lași șorțul și te duci. oriunde vrei tu, dar nu aici. ai mai jos o variantă video cu o rețetă de maioneză, e cea mai simplă, însă fă-o cum vrei tu, caută ce rețete vrei tu, dar te rog eu mult, pune doar maioneză de casă.
  • încă ceva, extrem de important, când crezi că ai terminat toate operațiunile și că ești gata, de fapt mai ai ceva de făcut. dă castronul la rece, pentru cel puțin 2-3 ore. pur și simplu vei descoperi apoi o altă mâncare după. mult mai bună.
  • și tot la capitolul maioneză, pentru aproximativ un kilogram jumătate de legume și carne, adunate toate la un loc, eu pun cam 300 grame de maioneză. 250 ml de ulei cu un ou. pentru mine aici începe și se oprește perfecțiunea în salata boeuf. dar la cum se face salata boeuf în românia, s-ar putea ca toată cantitatea asta să fie considerată insuficientă. eu insist să spun că e foarte bine așa.
  • mai ține minte și că lista de ingrediente, cantitatea lor sau regulile pentru salata boeuf se pot modifica, după gustul și fantezia fiecăruia. eu îți propun mai jos o variantă de mijloc de la care să poți pleca apoi singur pe drumul tău.
  • apropo, rețeta de mai jos se mai poate numi și “parcă mai mergea puțin acruț”, ceea ce e foarte adevărat, cantitatea de acru o poți crește tu apoi mult mai ușor cu ce-ți rămâne în borcanele alea de gogoșari sau castraveți. sau mai poți pune niște zeamă de lămâie.
salata-boeuf-cu-mazare-si-maioneza

INGREDIENTE:

  • 380-400 g piept de pui dezosat
  • 500 g cartofi cu tot cu coajă
  • 120 g țelină curățată
  • 220 g morcovi întregi, curățați
  • 180-200 g mazăre din conservă (scursă de zeamă)
  • 300 g castraveți în oțet
  • 250 g gogoșari în oțet (nu uita să elimini și zeama din ei, îi lași fie într-o strecurătoare, fie îi presezi tu puțin, dar fără să-i distrugi)
  • 300 g maioneză (în rețeta de mai jos sugerez 200 ml ulei. în cazul ăsta, e nevoie  însă de 250 ml de ulei, plus oul, care în general are vreo 60 de grame. dacă faceți varianta la blender, vă asigur că maioneza va ieși foarte ok chiar și cu ăia 50 ml de ulei în plus)

Sugestii pentru rețeta de maioneză la blender. Nu folosi altceva decât blender. Pune ingredientele într-un recipient special pentru blender sau într-un borcan mai mare. Începe cu blenderul de jos după care urci puțin câte puțin. Dacă vrei să te complici sau pur și simplu vrei alt fel de maioneză, vezi că mai am niște variante aici

Pune cartofii la fiert cu tot cu coajă, mai întâi foc mare, iar apoi, când apa începe să fiarbă, dai focul mic. O să știi că sunt gata când bagi o furculiță în ei și cartoful nu mai opune rezistență. Nu uita să-i bagi apoi în apa rece. Când s-au răcit, îi cureți de pieliță.

Pune, într-o altă oală și pieptul de pui la fiert. Foc mic, nu e cazul să insiști, un sfert de oră ar trebui să fie suficient.

În aceeași oală în care ai fiert puiul, fă același lucru cu morcovii și țelina. Nu uita că și pe astea trebuie să le pui în oală tot întregi. Verifică, la fel, cu furculița când sunt gata.

Scapă de oțetul din gogoșari. Dacă iei niște castraveți dintr-ăia buni, cărnoși, ceea ce-ți și recomand, cu ei n-o să mai fie cazul să faci același lucru.

Lasă toată legumele și carnea să se răcească. 

Ia un vas mare, larg, un tocător, un cuțit și hai că avem treabă. Taie toate legumele și carnea în bucăți mici, cât mai egale. Reperul pentru tine ar trebui să fie bobul de mazăre. O să cam ai ceva de lucru.

În castron pune mai întâi carnea, apoi mazărea, țelina morcovul, castraveții, gogoșarii, iar în final cartofii. Nu uita ce spuneam mai sus cu sarea. Sugestia mea e să pui câte două ingrediente, pe rând, iar între ele să pui sare după gustul tău. 

Abia la final pui și maioneza, amesteci încet, dar bine, după care o vâri la frigider. Câteva ore mergi și caută-ți obligatoriu ceva de făcut prin casă, că altfel o să-ți stea mintea în loc, adică în castronul ăla pe care o să-l halești în câteva ore. Să nu te simți vinovat pentru așa ceva, cu toții am trecut prin asta. 

salata-boeuf-cu-mazare-si-maioneza
Share

13 COMENTARII

  1. Salivez. Ceea ce se intampla extrem de rar, m-a inzestrat bunutzul cu lipsa poftelor 😀
    Insa, foarte important, ce brand de castraveti recomanzi? Sa fie suficient de crunchy si de murati ca sa faca o figura frumoasa in povestea de mai sus!
    Multumesc!

    • Mulțumesc și eu. 🙂
      Dacă-mi aduc bine aminte, și cred că-mi aduc, erau de la Râureni. Mi-au plăcut fix pentru că erau crunchy, fără să fie nevoie să-i storc și pe ei. Că sunt și dintr-ăia. Iar gogoșarii ăia de ziceam că-s buni, dar foarte dulci, erau de la Gusturi românești.

    • Știu că se mai pune și păstârnac, uite recunosc că n-am făcut. Cât despre castraveții în saramură, chiar sunt o variantă mai bună, dar cu o mică precizare, trebuie să-i și ai. 🙂

  2. Nu am citit în viața mea o rețetă de salată boeuf 🙂 E numărul 1 în topul meu culinar personal. Varianta veșnică: vită (dar și porc foarte des, pulpă, bucată cu puțină grăsime, de obicei făcută la cuptor), păstîrnac, morcovi, cartofi, castraveți murați, mazăre congelată fiartă pînă la fierbere (rămîne verde și dulce), maioneză cu ou fiert și crud, muștar și lămîie. Îi pun sare și piper la amestecat. Niciodată nu am pus gogoșari sau țelină. Cartofii, morcovii și păstîrnacul îi fierb întregi în coajă. Îmi place că am găsit aici multe principii la care țin și eu. În plus aș adăuga că nu îmi place salata boeuf lichidă, adică la care maioneza e așa de multă sau moale încît salată nu-și poate susține forma. De gust nici nu mai vorbesc, dacă și asta nu iese cuiva bună, are o problemă, dar chiar am întîlnit și salate proaste.

    • Am făcut și eu cu porc, nu mai țin minte ce bucată era, oricum avea puțină carne grasă, însă după răcire mi s-a părut că a lăsat untură și asta n-a fost cea mai bună potrivire pentru mine.

  3. La maioneza am de comentat: prima data a ieșit, a doua și a treia oară am obținut o zborșeala lunga de ulei colorat. Făcând același lucru ca prima oară. Blocaj

    • Să știi că mă intrigă puțin. Am făcut-o de, nu știu, zeci de ori. Niciodată nu am pățit asta și chiar aș vrea înțeleg cum de se și taie. Singura explicație pe care o găsesc e doar la felul în care e folosit blenderul. Că el trebuie ai întâi fixat pe fundul recipientul pentru câteva secunde, până începe să se formeze maioneza, apoi se ridică încet, puțin câte puțin. Dacă vasul e unul înalt, ca cel folosit de mine, pur și simplu nu găsesc altă explicație.

  4. Doar ce am terminat de făcut salata boeuf.Ma gândeam la ea de când am văzut rețeta si nu-mi dădea pace!Acum e la frigider,să se imprieteneasca aromele.Dar,e perfectă din toate punctele de vedere. Multumesc ,Ciprian!Succes in continuare!

LĂSAȚI UN MESAJ