O salată de vară, salată pantesca se numește ea, vine de la italieni și arată superb în orice farfurie. E practic o adunare generală de tip mediteranean.
Arată bine, asta-i drept, dar oare chiar o fi și bună? Depinde. Că despre gust avem ceva de vorbit. Și e important de vorbit. Cât de bună e ea depinde de momentul în care e gata salata și cel în care decizi să te și înfigi în ea.
Salată pantesca, asta e o rețetă sudistă, siciliană, și până la un punct asemănătoare cu salata orientală. Diferența principală e că într-o salată pantesca se pun în primul rând și roșii. Da, știu, și în salata orientală de o facem noi se mai pun uneori roșii. Dar alea-s totuși excepții.
În general, cartoful fiert și roșia trebuie să recunoaștem că nu-s chiar o combinație care să fi prins la noi. Deși ea nu-i rea deloc. Nu i-a fost ei dat să aibă un destin coerent și în bucătăria românească. Și cred că pot înțelege de ce, apropo de momentul în care mănânci salata asta după ce ai și făcut-o.
Ca să n-o mai lungesc, dacă mănânci salata imediat după ce ai fiert și curățat cartofii, eventual chiar și cât ei încă sunt calzi, estimez că mâncarea asta a doua oară nu te mai prinde. Cartofii fierți calzi, sau chiar și aduși la temperatura camerei, împreună cu roșiile proaspete nici nu se ajută și nici nu se potențează în vreun fel. Dar pe de altă parte nici nu-și pun piedică. Experiența e undeva între meh! și e ok, merge. Și am încercat așa, chiar merge. Dar dacă m-aș fi oprit la varianta asta, puține șanse să mă mai fi întors a doua oară la ea. Și totuși, mă bucur că am insistat. Dacă ai răbdare, pui salata la frigider și o lași acolo până la chiar și câteva ore, lucrurile se schimbă radical. E unul dintre cele mai bune exemple despre ce înseamnă să lași mâncarea să-și tragă, așa cum zicem noi, gustul.
Este fix motivul pentru care la rețeta de salată boeuf am insistat să fie lăsată la rece peste noapte. Cel puțin 6 ore la frigider și o să descoperi altă mâncare.

Am făcut-o deja de trei ori vara asta salată pantesca, am înțeles din ea în felul următor:
- rețeta de salată pantesca e clasică și conține o listă fixă de ingrediente. cartofi fierți, roșii (în general cherry), măsline, ceapă roșie, capere, oregano uscat, busuioc proaspăt, ulei de măsline, sare și piper. tot ca rețetă clasică de salată pantesca am găsit și anșoa în lista cu ingrediente ca primă opțiune. și în general pește. marinat, afumat, în conservă, aici am dat peste mai multe variante, ține de gust, inspirație sau posibilități.
- mai jos am să las varianta simplă, însă ține cont că e o rețetă care lasă loc de imaginație. pe lângă varianta cu pește, merge cu ou fiert tare. cum la fel de bine merge și cu brânza feta, ricotta sau chiar o brânză veche, de-aia ușor iute, de oaie. mai poți pune ardei iute tocat mărunt sau fulgi de chili. și poate chiar niște usturoi copt.
- și grijă mare la cartofi. ia dintr-ăia pentru salată, există în magazinele mari saci cu cartofi roșii speciali pentru salată. însă vezi că ăștia trebuie fierți bine de tot.
- dacă alegi totuși să mănânci salata imediat după ce ea e gata, două lucruri te rog să faci. lasă cartofii ăia măcar să se răcească bine. și, culmea, în ciuda cartofilor, pune și niște pâine proaspătă deoparte. la final, când ai să te alegi cu zeama aia de la roșii care a strâns într-ânsa toate aromele alea, ai să știi singur, intuitiv, și ce ai de făcut cu pâinea.

INGREDIENTE:
(salată pantesca)
- 500/600 g cartofi roșii
- 1 ceapă roșie medie tăiată felii subțiri
- 200 g roșii cherry sau 1-2 roșii coapte cât mai bine
- 100 g măsline negre, ideal fără sâmburi, de preferat să fie măsline de calitate
- 1 lingură capere sărate
- 1 mână frunze de busuioc proaspăt
- 2 lingurițe oregano uscat
- ulei de măsline
- oțet și apă pentru înmuiat/marinat ceapa
- sare
- piper
Fierbe cartofii în coajă până când sunt fragezi. Ce înseamnă cartofi fragezi la fiert, aici niște experiență ar fi binevenită. Dacă ea totuși nu există, consideră că la fiert cartofii sunt gata atunci când înfigi o furculiță care intră fără să simți că în cartof ceva opune rezistență. Dar nu exagera cu lipsa de rezistență, că nici sfărâmicioși nu e bine să-i scoți de acolo. Cred că am spus asta și la rețeta de salată beouf, între un cartof insuficient fiert și unul fiert în exces, prefer varianta a doua. Da, probabil o să-ți iasă un început de terci. Dar spre deosebire de cartoful crud, măcar cartoful terci va avea gust. Și încă ceva, fierbe întotdeauna cartofii la foc mic, acoperiți complet cu apă. Poți folosi chiar și un capac.
Cât timp fierb cartofii, pune caperele la desărat. La fel, poți pune și măslinele la desărat dacă simți că e cazul. Sau anșoa, dacă folosești.
Tot acum, cât fierb cartofii, taie ceapa roșie subțire. Las-o la înmuiat/marinat în apă rece cu oțet. Taie și roșiile în jumătăți sau bucăți mai mici, în funcție de mărime.
Revenim la cartofii pe care, după ce i-ai fiert, îi lași să se răcească puțin, Curăță-i de coajă și taie-i în bucăți. Mai mari, mai mici, e tot ca la salata boeuf, taie-i fix cum vrei tu să-i vezi în farfurie. După ce i-ai tăiat, cât încă sunt calzi, poți să le pui și puțină sare și piper. Dar doar puțină sare. Ține cont că ai multe elemente încă sărate care urmează a fi puse și amestecate în rețeta asta.
Și urmează astfel. Într-un bol încăpător, amestecă ușor cartofii cu roșiile, ceapa, caperele, măslinele, pune și oregano uscat și busuiocul verde. (Un update mic legat de ceapă. Pune în salată toată ceapa fără zeama în care a fost ținută. Nu trebuie să o scurgi, doar ia-o pe toată grămadă și pune-o în salată. N-arunca însă zeama rămasă. Dacă după ce o să amesteci toate ingredientele și o să mai simți nevoia de și mai multă acreală, mai torni puțin din zeama aia. Sau la nevoie poți pune puțină zeamă de lămâie. Eu zic că n-o să fie cazul, dar tu ține cont de asta, că pe acreală suntem și aici destul de diferiți, noi ca oameni.)
După ce ai pus toate ingredientele la un loc, fă-le o cinstită îmbălsămare cu ulei de măsline pus cu simț de răspundere.
Amestecă și lasă cel puțin jumătate de oră. Ideal cel puțin șase, după cum îți spuneam și pe la începutul articolului. Lasă totul să stea la frigider cu orele. Dacă nu vrei să mănânci salata rece, foarte bine. O mai lași să se încălzească afară, la temperatura camerei. Dar ai încredere în mine, dă-i câteva ore să-și întrepătrundă aromele.
Când amesteci ingredientele între ele, mai vezi de sare, poate piper sau ce mai vrei tu să pui acolo și despre care îți povesteam mai sus. Ce n-am zis mai sus, dar asta și pentru că intenționat am lăsat-o la urmă, vinul alb și ăsta sigur rece. La două pahare, te rog.

salut, nu am scris un comentariu niciodată aici, dar de data asta nu ma pot abține.
imi place mult stilul tau de a scrie, dar am observat asa de multe greșeli de scriere si litere „mâncate” incat aveam impresia la un moment dat ca textul e scris de chatGPT usor fumat dupa 3 pahare de palinca.
numa’ bine si rau la nimeni
Păi uite, explicația e mai simplă decât pare.
Ce ai văzut tu aici era textul draft, complet necorectat. Problema e că am vrut să fac postarea finală aproape de miezul nopții, după o luptă nedreaptă cu editorul din acesastă temă, care e complet dată peste cap după un update recent, am pierdut o oră doar cu pozele să le pun cum trebuie, am și renunțat în final, a rămas că o să revin să termin treaba asta acum, dimineață.
De ce totuși a rămas postarea publică deși știam că nu e finalizată? Păi din convingerea că pe blogul ăsta e un trafic extrem de mic, și în general e, că cei care ajung aici o fac fie după ce public eu anunțul unui nou articol, fie din căutări pe anumite cheie pe articole mai vechi.
Practic, de când am eu blogul ăsta, ești primul om care îmi lasă un comentariu la o postare nouă înainte ca eu să o fi anunțat. Adică eu chiar eram convins că și dacă o las publică oricum n-o citește nimeni. Mna, e un feedback bun mesajul tău, o să fiu mai atent, pentru când o fi să las publice texte care de fapt sunt încă în varianta lor draft. Și chiar îți mulțumesc că mi-ai scris. 🙂
Dacă scoți greșelile nu mai fac nici o salată!
De săptămână trecuta si noi suntem pe salate si chiar ma gândeam la o salata orientala. Nu fac de obicei dar mi-au apărut în feed mai multe salate de cartofi decât de obicei si toate susțin același lucru: salata de cartofi este mai buna după ce sta o noapte la frigider. Un mare plus este ca amidonul devine mai prietenos dacă mâncăm cartoful rece. Nu sunt pasionata de cartofi dar chiar am sa încerc aceasta salata. Bine, un mare plus pentru deschiderea apetitului sunt si pozele
Deci îmi mai trebuie capere…