M-am ales cu doi peștălăi dintr-ăștia, iar tot ce m-a dus capul a fost să revin la rețeta mea preferată de macrou la grătar în saramură. În rețeta originală, ce-i drept, e doar partea cu saramura, varianta cu grătar e de la mine și zic eu că-i mult mai bună. Oricum am să scriu despre ambele variante. 

Asta cu saramură de macrou e una dintre multele rețete de largă inspirație dintr-un almanah dintr-ăla vechi de mai găseai cândva pe la tarabe. Cam minimaliste rețetele, dar rămân o foarte bună sursă de inspirație pentru ăștia care iubim peștele.

Apropo de inspirație, dacă nu vă arde acum de grătar, dar vă stă mintea la un borș de pește, serviți cu încredere sugestiile mele de aici.

INGREDIENTE:

 • 2 bucăți întregi de macrou
 • 750 ml apă
 • 2 roșii mari tăiate rondele sau câteva roșii cherry (eu merg pe varianta a doua)
 • 2 căței de usturoi striviți în podul palmei + 2 căței de usturoi zdrobiți la presă dacă se face varianta la grătar, și sper să se facă
 • 1 ardei gras – sau jumate dacă-i prea mare, tăiat feliuțe
 • 1 ardei iute tocat mărunt, ăsta iute nu e niciodată prea mare
 • ¾  linguriță cu mix de legume uscate sau ce uscăciuni aveți voi prin podul casei
 • pătrunjel proaspăt
 • leuștean proaspăt (ăsta e de la mine, îl trec la opțional, da-i tare bun în combinația asta)
 • sare/piper
 • ulei
 • mămăligă, rețeta de mămăligă pripită e aici

Varianta originală – macrou prăjit pe tablă cu sare

Macroul curățat, spălat și uscat se pune la prăjit pe o tablă încinsă – cum e tabla pentru copt ardei – peste care s-a turnat un strat subțire de sare grunjoasă. Se prăjește cam 6-7 minute pe fiecare parte. 

Apa se pune la fiert într-un vas cu diametrul mai mare, se ia de pe foc când clocotește și se adaugă cei doi usturoi striviți, roșiile, ardeiul gras, ardeiul iute, mixul de mirodenii uscate, pătrunjelul și se amestecă bine. Se pun cei doi pești cu tot cu sarea de pe ei, se pune pătrunjelul și se acoperă cu un capac pentru o jumătate de oră. 

peste-macrou-la-gratar-in-saramura

Varianta mea – macrou prăjit la grătar 

Eu zic că-i mult mai bună asta, dacă ai un grătar la îndemână, te asigur că merită efortul pe deplin. Iar efortul în cazul ăsta începe cu cele două bucăți de macrou pe care eu zic să nu le pui întregi pe grătar. Peștele ăsta e cam butoi, prăjirea lui pe grătar presupune puțină experiență. Așa că mergem pe varianta mai simplă, dar și mai bună. 

După ce am curățat peștele și l-am spălat, uscat, cântat și spus două poezii, l-am despicat de la burtă până la coadă, cu tăietură pe lângă șira spinării. Grijă mare să nu-l tai de tot. Eu i-am lăsat coada și căpățâna doar pentru că am vrut să dea bine la poză, nu e cazul să faci la fel, poți să le elimini. Oricum s-ar putea să fii nevoit să-i mai scurtezi ca să încapă în vasul cu apă fierbinte. Dar mai e până acolo.

Unge fiecare macrou cu ulei, sare, piper și usturoiul ăla zdrobit la presă, apoi lasă-i să zacă așa măcar vreo 15 minute.

Încinge grătarul, curăță-l bine, fă-i un foc de căldură medie, unge-l cu grăsime și pune peștii la perpelit. Ar trebui sa stea măcar vreo 10 minute pe fiecare parte, dar aici, ca la orice grătar, depinde de puterea focului, distanța între foc și grătar sau chiar de grosimea peștelui. În mod normal, cu un foc bun, adică de intensitate cel mult medie, cam ăștia ar fi timpii, vreo 8-10 minute pe fiecare parte.

Sugestia mea e să pui pe grătar și roșiile cherry. Recomandam eu mai sus, în lista cu ingrediente, niște roșii cherry. De-aia le recomandam, să-și ia și ele niște gust de aici, de pe grătarul încins, că astea schimbă mult chimia din farfurie. 

peste-macrou-la-gratar-in-saramura

Pune apa la fiert, apoi, așa cum am explicat și în varianta de sus, dă-i un clocot, ia oala de pe foc, adaugă usturoiul strivit, ardeiul gras, ardeiul iute, plantele uscate și pătrunjelul proaspăt, apoi amestecă bine. Față de varianta originală, eu mai pun și leuștean. Uneori doar leuștean. Tu fă cum crezi că e mai bine pentru tine. 

Și încă ceva, foarte important, în zeama asta nu uita să pui sare. Din belșug să pui. Pune, gustă, potrivește-o cum trebuie după gustul tău, dar sarea aici e esențială pentru că din zeama aia o să bagi în tine cu polonicul. 

Pune acum tot amestecul ăsta într-o tavă de copt cu pereții înalți peste care așezi peștele de pe grătar. Acoperă cu folie și lasă-i să zacă așa măcar juma de oră. 

peste-macrou-la-gratar-in-saramura

Pune în farfurii, cu tot cu saramură pe lângă. Ia și o lingură cu tine, o să te ajute, că-i tare bună. Poți s-o și blendezi dacă vrei. Și încă ceva, nu l-am trecut la ingrediente, că ăsta e super opțional, dar merge și puțin oțet. Ăsta e doar pentru cunoscători.

Și nu uita de mămăliga aia pripită de ziceam mai sus. Fără ea, saramura asta și, în general, orice saramură de pește devine o mâncare oarecare. Și noi nu de-asta ne-am întâlnit aici, noi vrem să punem tot ce-i mai bun pe masă. Și dă urechea-ncoa să-ți mai zic un mic secret, dar doar ție. Merge o țuică înainte. Cu vinul de după te descurci tu, nu-mi fac griji. Amin!

peste-macrou-la-gratar-in-saramura
peste-macrou-la-gratar-in-saramura

Share

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ