Am cumpărat zilele trecute trufe și n-a fost nevoie să fac credit pe doi ani pentru asta. Ar putea fi titlul unei cărți de supraviețuire. Cam lung, dar necesar. Am observat că multă lume e convinsă că trufele sunt un produs exclusiv de lux pe care ți-l poți permite doar dacă tai din banii de concediu. Ceea ce e doar parțial adevărat. Trufele sunt, într-adevăr scumpe, dar sunt și ele de mai multe feluri, cu valori culinare diferite și, prin urmare, cu variații foarte mari de preț. De la mai puțin de o sută de euro kilogramul până la câteva mii bune. Și oricum, ca să te bucuri de gustul unei trufe, nu e nevoie de mai mult de una singură.
Știu că nu e chiar atât de ușor să te trezești cu o trufă în bucătărie, dacă nu ești un consumator constant. Fie o primești de pomană, fie te împiedici tu de câte un negustor de trufe pentru care ți-ai cam rupe de la gură vreo 12 beri pentru o astfel de experiență culinară.
Am găsit trufa de care vă ziceam în Obor, e un nene care pretinde că le are culese din Bacău, chiar de la pădure, le vinde cu 1 leu gramul, am mâncat de câteva ori trufe în viața asta, îmi plac de mor, așa că nu m-am putut abține. 50 de lei bucata. Deși am aflat ulterior că la peste 200 de euro kg, cât ar veni în cazul lui, prețul ar fi puțin cam prea mare. În varianta online, de altfel, am găsit aceeași trufă vândută cu 0,37 lei gramul.
A, și tot ulterior, adică acasă, am aflat că am și un cântar ușor diferit de al negustorului cu pricina. Cu câteva grame în minus.
Dintre trufele negre, asta e cam cea mai răspândită, se numește tuber aestivum, valoarea sa gastronomică nu e la fel de mare cu cea a unei trufe albe, de exemplu, care poate ajunge la niște prețuri amețitoare. Și greu de înțeles pentru cei mai mulți dintre noi. Dar dacă vrei să încerci singur cum se gătește cu o trufă, cred că asta e cea mai bună variantă de început.
Trufele se pot pune în foarte multe mâncăruri, probabil cea mai cunoscută combinație este în paste, ceea ce vă și recomand pentru început. Varianta simplă, minimalistă, dar de mare efect. Și aș recomanda niște tagliatelle proaspete, le găsiți în supermarketuri, sunt ceva mai scumpe, dar vă asigur că merită efortul.
INGREDIENTE:
- 250 g tagliatelle proaspete
- 25 grame trufă (dacă aveți una de 50 de grame puteți s-o puneți și pe toată, însă aș zice că jumătate din ea are suficientă aromă pentru cantitatea de paste propusă)
- 2 linguri ulei de măsline
- câteva cuburi de unt
- parmezan ras
Dă trufa prin răzătoarea mică. După ce ai curățat-o bine de pământ cu o periuță. Dacă vrei să tai și felii din ea, poți folosi peeler-ul pentru cartofi. Nu e cazul să-ți faci griji că nu ai un cuțit special de trufe. Din 1000 de oameni, ești unul dintre cei 999 care nu dețin așa ceva în casă, așa că e ok și cu răzătoarea, e ok și cu peeler-ul.
Fierbe pastele conform instrucționilor de pe ambalaj, probabil 2 minute. Cel mult două minute, sugestia mea ar fi de cel mult un minut și jumătate. Dar e doar sugestie. Nu uita să pui sare din belșug în apa în care fierbi pastele. Și nu pune ulei.
Încălzește într-o tigaie untul cu uleiul de măsline, pune pastele, amestecă bine, aruncă trufa decojită acolo, amestecă în continuare și, știu că pare ușor neverosimil, dar asta e tot. În afară de a așeza pastele în farfurie și a le pudra cu parmezan după pofta inimii.
De aici încolo variațiile sunt nenumărate. Poți folosi, în primul rând, smântână de gătit, poți pune usturoi, poți pune carne de pui, te poți juca în multe feluri. Dar cred că începutul de aici ar trebui să plece, tagliatelle simple, doar cu unt, ulei și parmezan.