Mai am o săptămână și revin, sper eu, la locul ăsta atât de drag mie. A fost o perioadă tare complicată pentru mine cu toate pregătirile pentru IronMan. Voi scrie despre asta, s-ar putea să ajut niște oameni. Proiectul Selgros Caută Pasiunea e cel care, din fericire, m-a ținut încă prins în bucătărie. Și de unde a ieșit înghețata asta atât de simplă, dar atât de bună.
Dacă omenirea ar ști cât de ușor se face o înghețată de casă, fabricile care produc desertul ăsta ar avea o problemă serioasă. Dar cum nu vrem să creăm probleme nimănui, propun ca rețeta asta să rămână secretul nostru.
Pentru mine e cel mai complex preparat pe care l-am făcut vreodată din două ingrediente. Aici exclud sosul, desigur, pe care îl pun la opțiuni personale. Sunt enorm de multe variante de sos cu care înghețata asta, care e o rețetă de bază, poate fi personalizată. Dar se poate face, la fel de bine, și fără sos. Deși ar fi păcat.
La fel, păstaia de vanilie, care punctează foarte bine, e la „opționale”. Dacă se vrea. Iar eu sper să nu se vrea, pentru că vanilia ajută mult gustul acestui desert.
Diferența dintre înghețata asta și cea pe care mamele noastre o făceau când eram noi mai mici ține nu doar de lista ingredientelor, ci și de rezultat. Rețeta de față are marele avantaj de a scăpa de neplăcutele ace de gheață din compoziție. Și e aproape nefiresc de ușor de făcut.
Nu cred că mai e cazul să menționez că nu e nevoie de mașină specială pentru face înghețată de casă. Această înghețată de casă.
Ingrediente:
(pentru înghețată)
- 375 ml smântână lichidă pentru frișcă – 32% grăsime (rece, de la frigider)
- 300 ml lapte condensat îndulcit
- miezul de la o păstaie de vanilie (opțional)
(pentru sos)
- 450 g cireșe fără sâmburi
- 100 g zahăr tos
- zeama de la o jumătate de lămâie
- ½ linguriță scorțișoară
- o steluță anason stelat
- o lingură amidon
Smântâna se bate la mixer, viteză cel puțin medie, până se obține o frișcă tare. În aceeași compoziție se amestecă și miezul de vanilie, dacă se optează pentru așa ceva.
Mixerul se coboară apoi la cea mai mică treaptă de viteză și se încorporează treptat laptele condensat.
Compoziția se toarnă într-o tavă de chec, poate fi și o caserolă sau un castron. Alegerea mea a fost o tavă de chec, cu lungimea de 24 cm și lățimea de 10 cm.
Îmbracă interiorul tăvii cu folie alimentară de plastic. Folia e foarte utilă dacă vrei să servești înghețata ca pe un tort tăiat felii. Se poate sări peste partea cu folia, desigur, înghețata se poate scoate direct din tavă cu o lingură sau o linguriță-cupă, de exemplu.
Dacă faceți și sosul la această înghețată, vă puteți juca încă de pe acum cu el. Turnați o treime din compoziția înghețatei în tavă, apoi un strat subțire de sos, pe care îl modelați cu o scobitoare sau un băț pentru frigăruie. Turnați apoi a doua treime din compoziția de înghețată și repetați pașii până la final.
Se lasă la congelator peste noapte.
Cum se face sosul de cireșe.
Pune cireșele împreună cu zahărul, zeama de lămâie, scorțișoara și anasonul pe foc mediu și lasă să fiarbă până când zahărul se topește și amestecul se leagă aproape ca o dulceață. Amestecă amidonul cu o lingură-două de apă ca să formezi o pastă. Toarnă-l peste cireșe și mai lasă să fiarbă 2-3 minute. Vei observa că sosul se îngroașă. Ia-l de pe foc și răcește-l complet înainte să îl folosești. Nu uita să scoți anasonul. Și nu uita că atunci când vei vrea să faci niște oameni fericiți, indiferent de vârsta lor, înghețata asta ar putea să te ajute mult.